Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Taki Taichi nie spadnie za duzo z tych 3599 przez najblizsze tygodnie, a karty MSRP to widmo. AMD niczym nie rozni od Nvidii. Jest Pani Sukienka ze swoimi wykresami, taka sama jak Pan Kurteczka. Na wykresach miod, w rzeczywistosci smród.

To się jeszcze okaże, ciężko przewidzieć. Wiadomo, że topowych modeli jest mniej i są bardziej cenne.

Chwila. Czy aby kurteczka i sukienka nie są kuzynostwem? Przecież to jest jedna wielka ustawka.;D

5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale on ma 5090, kupił sobie RX 9070XT żeby..no wlasnie nie wiem, żeby pokazać raczej, wiec po co miałby sie zajmowac soba i swoim RXem jak ma RTXa, swoja drogą raczej ciekawsze jest jakby ktoś tutaj prezentował wyniki jakosci FSR 4.0 TAA vs Performance w 4k, bo przy DLSS to naprawde czesto różnice są marginalne. 

Ja to wiem, ty to wiesz i niech sobie ma. Ja na prawdę nie zamierzam komuś dyktować co, kiedy i za ile ma kupić. Zauważ, że to ja jestem atakowany za pisanie, że ceny spadną, wystarczy na jakiś czas olać i nie kupować.

Mogę tylko z doświadczenia powiedzieć, że goście z Proline są wybitnie agresywni jeśli chodzi o fora i ataki na każdego, kto psuje im narrację. Nie ma się co dziwić, skoro właśnie skalpują nowe karty.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Jeśli dla Ciebie zasilacz MSI jest tej samej jakosci i klasy co Fortron czy Seasonic to nie mam pytan :wariat:

Z grafiki jestem zadowolony, jakosc wyjonania i wydajnosc vs cena jest bardziej niz zadowalajaca :puchar:

Opublikowano (edytowane)

Ten konkretny zasilacz MSI od lat cieszy się dobrym, jeśli nie najlepszym stosunkiem cena/jakość. Na dobrych kondensatorach z 10 letnia gwarancją, to wszystko. Całą resztę sobie dośpiewałeś, już nie pierwszy raz.

Gratuluję! Pewnie jeszcze nie raz o tym napiszesz i może nawet kogoś to zainteresuje.:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Zachy napisał(a):

Z grafiki jestem zadowolony, jakosc wyjonania i wydajnosc vs cena jest bardziej niz zadowalajaca :puchar:

Nie nakrecaj, bo zaraz kupie Nitro+ i jeszcze na tym zostane dluzej. Poprzechodzilem kobyly na 4090, a pykam przewaznie w gry z ktorymi sobie spokojnie poradzi 9070XT. Nie bez powodu pytam o rozne rzeczy, bo mnie ciagnie do tej egzotyki jak cholera. Ostatnia karta od AMD u mnie to RX5700XT, z ktorym mialem same problemy na poczatku, ale ile radosci mialem jak w koncu wyszly stery i black screen juz sie nie pojawial. Tutaj moge uwierzyc, ze sterownikami moga jeszcze poprawic wydajnosc 9070XT. Jak w przeciagu miesiaca nie ogarne 5090 blisko MSRP to powaznie pomysle o zakupie.

30 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ale on ma 5090

Ktory leci na handel. Chyba..

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
21 minut temu, Zachy napisał(a):

Jeśli dla Ciebie zasilacz MSI jest tej samej jakosci i klasy co Fortron czy Seasonic to nie mam pytan :wariat:

fsp/Fortron to się chyba dawno skończył, kupiłem dwa (1000pln+ sztuka)  i obydwa od razu zwrot bo między 180W a 230W poboru ze środka zasilacza dochodzą odgłosy jakby ktoś strzelał z kapiszonów :) Coś się przełącza i słychać to z 10 metrów. Reddit też o tym trąbi. Fortron dla mnie jest skończony. 

• Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, MJRegul napisał(a):

fsp/Fortron to się chyba dawno skończył, kupiłem dwa (1000pln+ sztuka)  i obydwa od razu zwrot bo między 180W a 230W poboru ze środka zasilacza dochodzą odgłosy jakby ktoś strzelał z kapiszonów :) Coś się przełącza i słychać to z 10 metrów. Reddit też o tym trąbi. Fortron dla mnie jest skończony. 

"Co ty mówisz, Rafałku?"

Kurcze, mój sprawuje się bez zarzutu, napięcia wzorowe, żadnych ponadstandardowych dźwięków? Cicho i chłodno... Miałeś wersję Hydro Ti?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja ktos liczyl, ze AMD niczym rycerz na bialym koniu uratuje ten zasyfialy rynek GPU to srogo sie przeliczyl. AMD dolozylo tylko kolejna lyzke dziegciu.

Jakby nie patrzeć plus jest taki, że AMD wydając ten nowy średni segment GPU spowoduje szybsze zapełnienie półek.

Polskie sklepy się nie chwalą ile mieli sztuk, ale w takim OC UK było na premierę grube kilka tysięcy kart i wszystko poszło.

Ludzie mają totalną sraczkę na zakupy nowych GPU :E

Kolejne dostawy będą wpadać, a nvidia będzie musiała zwiększyć produkcję, aby nie oddawać rynku AMD w średnim segmencie.
Więc jakby nie patrzeć wyjdzie to wszystkim co chcą zakupić nowe GPU na dobre. Szybciej się półki zapełnią i szybciej będą się stabilizować ceny GPU w sklepach i tych od nvidii i tych od AMD.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
45 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Gratuluję! Pewnie jeszcze nie raz o tym napiszesz i może nawet kogoś to zainteresuje.:D

Musialem Ci opisac co twierdze na temat twoich domyslow i pomyslow odnośnie mojego zadowolenia

No tak zasilacze MSI sa najlepsze. EOT. :rotfl:

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jakby nie patrzeć plus jest taki, że AMD wydając ten nowy średni segment GPU spowoduje szybsze zapełnienie półek.

Polskie sklepy się nie chwalą ile mieli sztuk, ale w takim OC UK było na premierę grube kilka tysięcy kart i wszystko poszło.

Ludzie mają totalną sraczkę na zakupy nowych GPU :E

Kolejne dostawy będą wpadać, a nvidia będzie musiała zwiększyć produkcję, aby nie oddawać rynku AMD w średnim segmencie.
Więc jakby nie patrzeć wyjdzie to wszystkim co chcą zakupić nowe GPU na dobre. Szybciej się półki zapełnią i szybciej będą się stabilizować ceny GPU w sklepach i tych od nvidii i tych od AMD.

Proste jak konstrukcja cepa. Nic dodać nic ująć. No może poza tym, że mogą kisić karty na magazynach, żeby sztucznie podbijać cenę + skalperskie sklepy wykupiły pewną porcję żeby sprzedawać po zawyżonych cenach. Kilka tygodni, miesiąc i powinno się unormować.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Szybciej się półki zapełnią i szybciej będą się stabilizować ceny GPU w sklepach i tych od nvidii i tych od AMD

Tez chcialbym, zeby tak bylo, ale w Polsce to troche potrwa. Na ten moment smiesznie wyszlo z tymi zapasami i cenami. Jedyna karta, ktora potencjalnie bylem zainteresowany Nitro+, byla tylko w ME za 4.2k, i to jakies pojedyncze sztuki. 

Opublikowano
Teraz, Zachy napisał(a):

Musialem Ci opisac co twierdze na temat twoich domyslow i pomyslow odnośnie mojego zadowolenia

No tak zasilacze MSI sa najlepsze. EOT. :rotfl:

Wiem, tylko mało mnie to obchodzi. Pisać możesz, bo niezły ubaw :D.

Dalej ani ja, ani nikt inny nie napisał, że MSI najlepszy. To wszystko iluzje w twojej (wątpliwego stanu zdrowotnego) głowie.

Opublikowano
46 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie nakrecaj, bo zaraz kupie Nitro+

Ja wlasnie chcialem albo Nitro+ albo Taichi.

Pierwszej nigdzie nie bylo w dobrej cenie, a 3649pln za Taichi az tak bardzo nie boli.

Sterowniki amd sa ok.

Wydajnosc tez.

Choc zauwazylem anomalie.

Ja kazda karte testuje w Heavens Benchmark:

5090 - 9800pkt

4090 - 7250pkt

7900 xtx - 5200 pkt

9070 xt - 4200 pkt.

A ta ostatnia powinna oscylowac w ololicy xtx tez. No ale moze to przez roznice w ilosci CU xt tak slabo wypada vs xtx

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Tez chcialbym, zeby tak bylo, ale w Polsce to troche potrwa. Na ten moment smiesznie wyszlo z tymi zapasami i cenami. Jedyna karta, ktora potencjalnie bylem zainteresowany Nitro+, byla tylko w ME za 4.2k, i to jakies pojedyncze sztuki. 

Potrwa wprost proporcjonalnie do reakcji spanikowanych ludzi. Tym dłużej i więcej będą kupować przewartościowanych kart :hihot:.

Opublikowano
1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

Wiem, tylko mało mnie to obchodzi. Pisać możesz, bo niezły ubaw :D.

Dalej ani ja, ani nikt inny nie napisał, że MSI najlepszy. To wszystko iluzje w twojej (wątpliwego stanu zdrowotnego) głowie.

Bawi cie to? Chory jestes wmawiajac mi jakas nerwicę na punkcie GPU, dla mnie ro zabawa.

Skoro Cie to nie obchodzi nie odpisuj juz na moje posty, bo nie chcre tracic czasu na ciebie. Jest zbyt cenny ;D

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Zachy napisał(a):

Bawi cie to? Chory jestes wmawiajac mi jakas nerwicę na punkcie GPU, dla mnie ro zabawa.

Skoro Cie to nie obchodzi nie odpisuj juz na moje posty, bo nie chcre tracic czasu na ciebie. Jest zbyt cenny ;D

To ty jesteś chory wciąż frustrując się i odpisując na moje posty i nawet tego nie widzisz. Wczoraj i dzisiaj popuścił ci zwieracz i czułeś się zobowiązany przyatakiwać z tylko tobie znanego powodu.

W dodatku nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Napisałem, że MSI cieszy się najlepszym stosunkiem jakość/cena, a ty w swojej chorej głowie zrozumiałeś, że napisałem, że MSI jest najlepszy. Zazwyczaj człowiek jest w stanie wychwycić tą subtelną różnice w znaczeniu zdania.

Po prostu przestań robić z sobie wała i daj sobie spokój z pisaniem do mnie. To ty zacząłeś, więc przestań.

Albo kontynuuj ku uciesze innych.:hihot:

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Na pewno będzie lepiej niż gorzej, gdyby nvidia miała całkowity monopol i w 100% sama regulowała rynek.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Potrwa wprost proporcjonalnie do reakcji spanikowanych ludzi. Tym dłużej i więcej będą kupować przewartościowanych kart :hihot:.

Czy Polska to jedyny kraj, ktory skalpi na Radeonach? Na olx widzialem kilka ofert. Polska to stan umyslu. Wiele razy pisalem, ze sramy do wlasnego gniazda, a AMD w Polsce premiery nie dowiozlo.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Czy Polska to jedyny kraj ktory skalpi na Radeonach? Na olx widzialem kilka ofert. Polska to stan umysly. Wiele razy pisalem, ze sramy do wlasnego gniazda, a AMD w Polsce premiery nie dowiozlo.

Myślę, że w tzw. przeze mnie krajach 3-go świata Europy, czyli Litwie, Słowacji itp. dzieje się to samo.

Pracowałem i żyłem w kilku krajach europejskich i niestety muszę powiedzieć, że np. północne narody nie dadzą sobie w kaszę dmuchać tak jak u nas.

Ale to na prawdę może być oszustwo na zasadzie "kisimy zapasy".

Tylko spokój nas uratuje.:cool:

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Czy Polska to jedyny kraj ktory skalpi na Radeonach? Na olx widzialem kilka ofert. Polska to stan umysly. Wiele razy pisalem, ze sramy do wlasnego gniazda, a AMD w Polsce premiery nie dowiozlo.

a jaka ostatnia premiera na IT zostala dowieziona przez ostatnie pol roku / rok ? ;d
nowe intele - crap
nowe amd x3d - po kilku h od premiery brak dostepnosci na kolejne 3 miesiace
nowe nvidie, a teraz nowe amd - nieciekawie

ludzie sa niestety dymani bez mydla,a co gorzej, albo nieswiadomie albo celowo mowia jeszcze ze im to sie podoba ;d

• Upvote 4
Opublikowano
14 minut temu, Jedi88 napisał(a):

To ty jesteś chory wciąż frustrując się i odpisując na moje posty i nawet tego nie widzisz. Wczoraj i dzisiaj popuścił ci zwieracz i czułeś się zobowiązany przyatakiwać z tylko tobie znanego powodu.

W dodatku nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Napisałem, że MSI cieszy się najlepszym stosunkiem jakość/cena, a ty w swojej chorej głowie zrozumiałeś, że napisałem, że MSI jest najlepszy. Zazwyczaj człowiek jest w stanie wychwycić tą subtelną różnice w znaczeniu zdania.

Po prostu przestań robić z sobie wała i daj sobie spokój z pisaniem do mnie. To ty zacząłeś, więc przestań.

Albo kontynuuj ku uciesze innych.:hihot:

On tak ma. Coś walnie ogólnie bez zastanowienia. Potem przez 2 strony będzie pisał, że wszyscy zrozumieli tylko nie Ty.

Trzeba brać poprawkę :)

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Ali napisał(a):

a jaka ostatnia premiera na IT zostala dowieziona przez ostatnie pol roku / rok ? ;d
nowe intele - crap
nowe amd x3d - po kilku h od premiery brak dostepnosci na kolejne 3 miesiace
nowe nvidie, a teraz nowe amd - nieciekawie

ludzie sa niestety dymani bez mydla,a co gorzej, albo nieswiadomie albo celowo mowia jeszcze ze im to sie podoba ;d

O to to. Chociaż z negatywnych premier lepsze chyba te gdzie sam produkt jest ok tylko nawalają łańcuchy dostaw, podaż, cena czy coś tam jeszcze. Gorzej jak sprzęt jest DOA. Dla mnie w nowych radkach podejrzane są temperatury VRAM. Żeby nie było wtopy i masowego padania. Rozrzut między rdzeniem, Hot spot i VRAM to niekiedy ponad 30*C. Co tu się odjaniepawla?