Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śmieszą mnie teksty typu karty lada dzień potanieją. Jak ludzie kupują te karty w każdej cenie AMD bije rekordy sprzedaży a karty mają tanieć :)

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Nie tylko u ciebie bo tak jest od pierwszych rdna ;) pobór prądu spadnie dopiero jak przytniesz zegar na rdzeniu a samo zbijanie napięcia będzie dawało taki efekt o którym piszesz.

Catalist nie zapamiętuje mi ustawień OC po restarcie wiesz może gdzie jest jakaś opcja żeby zapamiętał ? Cały życie NVIDIA i człowiek się gubi ;)

Z góry dzięki 

Opublikowano (edytowane)

Ten babol nadal istnieje? :E mnie to nigdy nie spotkało ale że w 2025r nadal ktoś tego doświadcza... masakra, jak nie masz równocześnie zainstalowanego msi afterburner'a gdy ustawiasz wszystko w sofcie amd to spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie.

@Zachy ponawiam pytanie :P czy na tych nowych radkach z zegara rdzenia można zejść maxymalnie o 500mhz i koniec? i czy realne napięcie pod obciążeniem nadal jest sporo niższe niż to które się ustawi :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Ten babol nadal istnieje? :E mnie to nigdy nie spotkało ale że w 2025r nadal ktoś tego doświadcza... masakra, jak nie masz równocześnie zainstalowanego msi afterburner'a gdy ustawiasz wszystko w sofcie amd to spróbuj wyłączyć szybkie uruchamianie.

Mam afterburner bo używam go do osd w grze żeby kontrolować parametry nie wyobrażam sobie grania bez tego :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No i tutaj zapewne jest problem z tym że nie zapamiętuje ustawień albo ustawiasz w full sofcie od amd kartę albo w afterburnerze, adrenaline też ma swój monitoring i ja np go używam w zupełności mi wystarcza, możesz tam ustawić wszystko co potrzebne do podglądu.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

No i tutaj zapewne jest problem z tym że nie zapamiętuje ustawień albo ustawiasz w full sofcie od amd kartę albo w afterburnerze, adrenaline też ma swój monitoring i ja np go używam w zupełności mi wystarcza, możesz tam ustawić wszystko co potrzebne do podglądu.

Ok dzięki sprawdzę jak to wyglądam w sofcie AMD 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Send1N napisał(a):

ponawiam pytanie :P czy na tych nowych radkach z zegara rdzenia można zejść maxymalnie o 500mhz i koniec? i czy realne napięcie pod obciążeniem nadal jest sporo niższe niż to które się ustawi :hmm:

Maks co mozna zjechac to 500, w druga strone bodajze 1000

Ustawiasz offset nie napięcie :)

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano
24 minuty temu, Send1N napisał(a):

@zlotnik ja mam tak zrobione wszystko co potrzebne + możesz ustawić kombinację dwóch klawiszy włączać i wyłączać ten monitoring kiedy chcesz

1d30673606ea4.jpg

Ja też od kiedy mam Radeona zrezygnowałem z msi AB, nakładka Adrenaline wystarcza a w dodatku jedyna która dobrze pokazuję FPS po włączeniu AFMF .

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Zachy napisał(a):

Maks co mozna zjechac to 500, w druga strone bodajze 1000

Ustawiasz offset nie napięcie :)

Ciekawe z jakiego powodu taka blokada, ja mogę zejść nawet i o 2000mhz minimalny zegar wynosi 500mhz, jakie jest stock napięcie?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.03.2025 o 10:51, Starh napisał(a):

Ogólnie z każdym Amazonem idzie się dogadać tylko nie z polskim. U nas są jaja… na zwroty się czeka długo, gwarancję uwzględniają jak chcą 

Nic dziwnego, w polsce działa tak prężnie Return scam że każdego reklamującego z miejsca traktują jak oszusta.

Edytowane przez Kartofel
Opublikowano

Dziwne problemy zaobserwowałem na RX 9070 XT, pierwsze próby uruchomienia, niektórych gier kończyły się zawieszeniem systemu, lecz przy drugim uruchomieniu problemu nie było. W Metro Exodus Enhanced Edition cały czas zawiesza się komputer przy próbie kontynuacji gry.

Mógłby ktoś sprawdzić, czy też ma problem z Metro Exodus Enhanced Edition?

System na świeżo postawiony, sterowniki najnowsze, karta na fabrycznych ustawieniach.

Opublikowano (edytowane)

Mialem 2 różne 7900 xtx wszystkie podobnie piszczały na dwóch różnych zasilaczach. Ale nie ma to podjazdu do ASUS TUF 4080 który jęczał

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2025 o 22:07, Phoenix. napisał(a):

On ma zawsze rację nawet jak nie ma racji lub się myli, to taki typ człowieka ;) Bzdury nt pleców też pisał, że nie ma różnic między matrycami, a są widoczne gołym okiem i każdy recenzentów o tym mówi. Także nie radzę wierzyć we wszystko i wszystkim. 

Tak jest panie kapitanie 🫡

to nie znaczy ze jak sie nie myli mozna jechac po bandzie. No popatrz z dniem dzisiejszym Sony potwierdzilo ze pozostaje przy swoim skalerze na nastepna generacje i ich skaler bedzie wygladac tak samo albo i lepiej niz fsr4 z bliska wspolpraca AMD. No papatrz dostales ta inforacje 4 dni wczesniej

PS.

to forum od czasu do czasu kazdy sie myli albo chce zablysnac, trzeba wyluzowac

Edytowane przez Maxforces
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, bajcikk81 napisał(a):

To już 3 radeon z rzędu z piszczącymi cewkami, tym razem 9070xt Gaming OC, mam pecha 😟

Kazdego topowego radeona co mialem to piszczał i prawdopodobienstwo na trafienie piszczalki w radeonach jest sporo wieksze niz w kartach nvidia, rzeklbym 95% tych smokow po 300W piszczy ;) Swoja droga to co na filmie slychac to jest nic w porownaniu jak piszczał mi 6900XT red devil ;)

3 godziny temu, deathrabit napisał(a):

Od kiedy używam Seasonica nie zdarzyła mi się piszcząca cewka.

Zasilacz nie ma nic do rzeczy, jak karta piszczy to piszczec bedzie, a mity o zmianie zzasilacza to mozna miedzy bajki wsadzic bo to moze sie sprawdza w jakims promilu prob ;)

44 minuty temu, SmogSmok napisał(a):

A tak, by pokazać jak przepotężny jest ten nowy radeon.

Tylko warto by bylo go porownac do odpowiednika czyli 4080/S ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2