Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Send1N napisał(a):

Pier*olą o tym wukong'u cały czas we wszystkich tematach jakby to jakiś wyznacznik był mało to gier z ludzmi zamiast małp? xD :E 

Mnie ta gra wgl nawet nie interesuje i ngdy w nia nie zagram, nie moj klimat.

• Like 3
  • Upvote 5
Opublikowano
11 minut temu, Karro napisał(a):

a w Indianie nie? tak sie caly czas zastanawiam i mi wychodzi w indanie mniej klatek jak w wukong

w Indianie 90 a wukkong 100+

Nie grałem w Indianę z PT, więc nie mam porównania. Ale Indy bez PT ma bardzo sensowne wymagania GPU, nieporównywanie niższe od Wukonga.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Nie grałem w Indianę z PT, więc nie mam porównania. Ale Indy bez PT ma bardzo sensowne wymagania GPU, nieporównywanie niższe od Wukonga.

W moim 9070XT Indiana w 1440p ze wszystkimi suwakami na prawo jak się tylko da, ale bez RT - ponad 90-100 fps bez żadnego FG czy upsclerów. Ta gra jest bardzo dobrze zoptymalizowana. Ale włączę RT nawet na medium, to mi tak daje w ryj, że GPU prawie zawału serca dostaje, 25 klatek nawet z FSR performance :D

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Karro napisał(a):

No to właśnie o tym pisze ze radeon nie ma PT w indianie wiec jak porównywać z rtx,nie da sie xD

Jak nie ma, jak jest:

https://bethesda.net/pl/article/19eQtJoGEbNeavznlgvNMH/indiana-jones-and-the-great-circle-update-3

"Wsparcie dla path tracingu (pełnego ray tracing) dla kart graficznych z układami firm AMD i Intel"

PT jest często w grach nazywany "pełnym RT", więc pewnie stąd to zamieszanie.

• Upvote 1
Opublikowano

Tak, teraz jest pełen PT na kartach AMD i Intel. Ale jak pisałem - nie ma co włączać, bo zabiera jakieś 80% klatek na dzień dobry. No, ale taka technologia. Coś mi mignęlo to, że w nowym Half Life 2 z PT nawet 5090 nie daje rady w native 4k grać, a sensowne fps można mieć tylko z DLSS i FG. 

Mnie w Indianie inna rzecz zastanawia, bo czytałem, że w ostatnim patchu dodali FSR 3.1. A niby miało być tak, że wszystkie gry 3.1 z automatu można w Adrenalin podmienić na FSR4, gdzieś np. w Ragnarok działa, a w Indianie się nie da. To w końcu można czy nie można...

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, kociol21 napisał(a):

To w końcu można czy nie można...

W teorii można, w praktyce zależy, czy akurat w sterowniku dana gra jest dodana jako "FSR4 compatible". Ghost of Tsushima też ma FSR 3.1, ale w sterach jej AMD nie dodało, więc się nie da podmienić :wariat:

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Wrzuc screena z gpuz ;)

Takie cuda powychodzily, jak ustawie limit klatek to temperaturki ladnie w dól lecą ale to chyba normalne.

30 minut gry w forze.

Cytat

image.thumb.png.391826285fc7f97119ad4a2081400fc6.png

1.gif

Opublikowano
53 minuty temu, Karro napisał(a):

4070ti

No to dlatego, ze czytaj CD

58 minut temu, Karro napisał(a):

a w Indianie nie? tak sie caly czas zastanawiam i mi wychodzi w indanie mniej klatek jak w wukong

w Indianie 90 a wukkong 100+

CD masz 12GB vram. Indiana jest zasobożerna w Vram. Szczególnie po ostatniej aktualizacji do dlss 4.0. Zamiast polepszyc wydajnosc dla kart graficznych 12gb ja pogorszyła. Poniważ ray reconstrucion takze zabiera pewną ilosc vram.

Żeby grać w 4k z pełnym path tracingiem, DLSS 4.0 na tryb performance, daj tekstury LOW albo medium, daj shadow quality na medium, ustaw Hair quality na low (to niczego nie zmienia a zaoszczedza 100mb vram) i włącz FG. Powinienes byc w obrębie 12GB limitu i miec około 85-100FPS. Miłej gry :) Jeżeli chodzi o jakosc obrazu to bedziesz miał około 95% natywnego 4k ze wszystkim na maxa. Główną robote robi full path tracing, DLSS 4.0 performance powoduje że gra jest renderowana w fullhd dlatego tekstury medium czy nawet low beda wygladały dobrze. 

Opublikowano
1 godzinę temu, xtn napisał(a):

Tą kartę zwróć i odbierz kasę. Jak koniecznie musisz mieć RX9070 XT to szukaj w testach tych które pod pełnym obciążeniem trzymają najlepsze temperatury albo rób UV.  Karty pożerające 350-400W nie są bezproblemowe dla niezaawansowanych użytkowników. Może Ci wystarczy RX9070 to tam takich problemów miec nie powinieneś. One biora 200-250W w grach. 

Edit: nie zauważyłem, że jest szkło z przodu. Taka obudowa nie nadaje się do takich grzałek. Jakbyś miał wersję TGM z siatką to byłoby sporo lepiej. 

Jakie znów 350-400. 400Wżaden 9070xt nie ma nawet z podniesionym Pl, a hellhound ma 300W. Jak ktoś nie grzebie w sterownikach przy PL to nigdy tego nie przekroczy.

Opublikowano

Co "mu" zmierzyło? U mnie mierzy prawidłowo i ponad PL karta nie bierze pod pełnym obciążeniem nigdzie choćbyś obsrał zbroje. Ci to w ogóle za wymysły, że karta może więcej mocy brać niż jej PL. Chyba, że ktoś podaje obciążenie razem z CPU.

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem tylko ostatnią stronę i jednak chcę być w ITH  :glodny:

Miało być lepiej z RT i PT ? To co jest grane, skoro czerwoni narzekają ?

EDIT: narzekanie rozumiem, jako humor :)

Edytowane przez leven
Opublikowano
6 minut temu, Karro napisał(a):

Pobór prądu mu zmierzyło 370,ma grzałkę blisko trotlingu na vram a do tego tone RPM.o ile 2 i 3 może być błędem to 1 nie 

Komu, Jpepe? TBP jest 317W i tyle zmierzyło. 

Opublikowano
11 minut temu, Jpepe napisał(a):

Takie cuda powychodzily, jak ustawie limit klatek to temperaturki ladnie w dól lecą ale to chyba normalne.

Pobaw się limitami mocy. Lipton w teście mówił że Hellhoundy mają za nisko fabrycznie ustawione obroty stąd wysokie temperatury. Tu masz filmik jak to zrobić:

https://www.youtube.com/watch?v=4SF9OK2PwYo&t=3s

Tu masz efekty obniżenia power limitu i UV-

https://www.youtube.com/watch?v=XldrlEg8mYk

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, voodoo34 napisał(a):

Pobaw się limitami mocy. Lipton w teście mówił że Hellhoundy mają za nisko fabrycznie ustawione obroty stąd wysokie temperatury. Tu masz filmik jak to zrobić:

https://www.youtube.com/watch?v=4SF9OK2PwYo&t=3s

Tu masz efekty obniżenia power limitu i UV-

https://www.youtube.com/watch?v=XldrlEg8mYk

Wlasnie o to mi chodz, chlop w filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=4SF9OK2PwYo&t=3s) na poczatku ma VRAM temp 80°c przy benchmarku, a tu prosze moja z forza w tle, w spoczynku po wylaczeniu gry temperatura utrzymuje sie na poziomie 62°c, za chwile bede ja testowal w stalkerze 2 i zobaczymy jak tam chodzi.

image.png.a7129d994d6d0871b01b5dce11891148.png

Edytowane przez Jpepe
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, wkamil73 napisał(a):

@Karro, nie wiem co cię tak bawi. Jak masz problemy ze wzrokiem, to odwiedź okulistę. Jeżeli nie odróżniasz TBP od max peaków to nie mam pytań. 

Może u ciebie jest mniej ale juz w kilku reckach widziałem pobór 9070XT w okolicach 350W. Albo te karty sa tak nierówne albo po prostu tak mają i czasem się trafi lepsza sztuka. Zobaczymy jak będzie w kolejnych tygodniach. Ogólnie ten jego egzemplarz jest do wymiany.

Edytowane przez xtn
Opublikowano
Teraz, xtn napisał(a):

Może u ciebie jest mniej ale juz w kilku reckach widziałem pobór 9070XT w okolicach 350W. Albo te karty sa tak nierówne albo po prostu tak mają i czasem się trafi lepsza sztuka. Zobaczymy jak będzie w kolejnych tygodniach. 

Ależ oczywiście, że będzie tyle jak się podniesie PL. Ja u siebie mogę podnieść do 363W. Ale większość będzie jechała na podstawowym PL więc zamkną się w granicach 300-350W. Producenci różnie to ustawiają, podstawowe modele mają 300W i w sterowniku można podbić o 10% czyli mamy 330W. Wyższe modele mają 330W tak jak red devil czy nitro+, a taichi ma chyba najwięcej bo 340W. I to plus 10% daje odpowiednio 363W i 374W. Na tym ztcw koniec. Chyba, że ktoś coś zmoduje.