Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Ale ja nie napisałem, że karty zostały podkręcone pomiędzy styczniem a lutym omnibusy;D. Karty jak już kiedyś wspomniałem miały opóźnioną premierę, bo pierwotnie miały wyjąć w czerwcu. To był czas na ewentualne podjęcie decyzji, jakie parametry ostateczne przyjmą te karty.

Potem to już była tylko zagrywka na cenę. AMD chciało policzyć jak najwięcej za tą "cudowną" wydajność.

Przypominam, że wiele wczesnych przecieków mówiło o 220W poboru dla 9070 XT.

Poza tym to wy płaczecie, że macie po 90° na vramie, nie ja.

Teoria spiskowa to jest np. że anunaki stworzyli człowieka a nie, że AMD podkręciło karty na maxa.:smiech:

To o czym ja tutaj pisze, to tylko luźne teoretyzowanie, które nie ma wiele znaczenia, bo karty się nie rozpadają, tylko mają wysokie temp na vram. Ale tak to jest jak ktoś ma łeb sprany wojną zielonych z czerwonymi.

Także o teoriach spiskowych to może pisać tylko gamoń, który nie ma w życiu o niczym pojęcia. Z czym ja się muszę tutaj mierzyć.:hihot:

Ale kto tutaj narzeka na tempy vram, fanboje nv oraz jeden posiadacz 9070, który trafił  gorszy egzemplarz. Reszta to klasyczne bicie piany przez osobnikow, którzy i tak nie kupią, ale muszą pleść trzy po trzy, erotomani gawędziarze.

Opublikowano
9 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Ale kto tutaj narzeka na tempy vram, fanboje nv oraz jeden posiadacz 9070, który trafił  gorszy egzemplarz. Reszta to klasyczne bicie piany przez osobnikow, którzy i tak nie kupią, ale muszą pleść trzy po trzy, erotomani gawędziarze.

Widzisz jak mocno jesteś zaangażowany w wojny AMD z Nvidia. Dla mnie jak ktoś powie, że AMD jest chujowe, to ma to w dupie. Przecież to nie moja rodzina itp.

Ludzie dyskutowali dlaczego temperatury vramu są tak wysokie, a rozmowa się rozwinęła jak to na forum.

Z resztą gołym okiem widać, że 9070 XT wyciśnięty do ostatnich soków.

Opublikowano
12 godzin temu, Doamdor napisał(a):

92C po OC nie ma dramatu, w lecie będzie 100C i suszarka. 😅

Właśnie ludzie chyba zapominają, że mamy teraz bez ogrzewania jakieś 21-22 w domu, przyjdzie lato i jak ktoś nie ma klimatyzacji to powodzenia z tym OC przy 27-28 temperatury otoczenia :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Mnie akurat o fanbojstwo i wojnę z Nvidia serio trudno oskarżyć. 

Miałem w życiu 8 kart Nvidii, a AMD to jest moja druga - poprzednia to był jakiś mobilny HD5850 w laptopie koło 2009 roku. 

Obie firmy mnie ani ziębią ani grzeją, kupuję to co jest najlepsze w założonym przez mnie budżecie. Akurat teraz wypadło na AMD, następnym razem to może być NVidia albo Intel albo cholera wie co. 

Na VRAM też nie narzekam, mam okolice 85 stopni w porywach i dla mnie to jest jak najbardziej OK. Zwłaszcza, że na poprzedniej karcie nawet tego nigdy nie sprawdziłem, a I teraz to tylko efekt nowości - za miesiąc i przez następne kilka lat nawet na to nie zerknę, pod warunkiem, że temperatury nie zaczną wywalać tak, że sie throttling zacznie, albo karta padnie. 

Poza tym - oczywiście, że AMD i producenci kart mogą wymusić na sklepach embargo na sprzedaż przed określoną datą - nie wiem kto się urodził wczoraj po południu i tego nie wie. Pracowałem w obsłudze sklepu elektro przez kilka lat i to jest normalna sytuacja - czasem dostaje się sprzęt kilka tygodni przed premierą i się kurzy - chociaż w tym wypadku to było wyjątkowo długo.

• Like 2
Opublikowano

1 minutę temu, Jedi88 napisał(a):

Widzisz jak mocno jesteś zaangażowany w wojny AMD z Nvidia. Dla mnie jak ktoś powie, że AMD jest chujowe, to ma to w dupie. Przecież to nie moja rodzina itp.

Ludzie dyskutowali dlaczego temperatury vramu są tak wysokie, a rozmowa się rozwinęła jak to na forum.

Z resztą gołym okiem widać, że 9070 XT wyciśnięty do ostatnich soków.

Nie mów mi w co jestem zaangażowany a w co nie, bo nie masz o tym pojęcia. 

Napisałeś przed chwilą bajkę, że "płaczemy bo nam się vram grzeje". Poza jednym posiadaczem 9070 nikt nie narzeka, więc nie dorabiaj legendy. Płaczą jedynie fanboje nv, a którzy są nimi doskonale widac po tym co piszą, oraz gawędziarze, którzy nigdy nie kupią 9070 ale nie mają nic ciekawszego do roboty więc ulewają żółć wątku o 9070.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, galakty napisał(a):

Właśnie ludzie chyba zapominają, że mamy teraz bez ogrzewania jakieś 21-22 w domu, przyjdzie lato i jak ktoś nie ma klimatyzacji to powodzenia z tym OC przy 27-28 temperatury otoczenia :E 

Też zapomniałem, słuszne spostrzeżenie.

9 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Nie mów mi w co jestem zaangażowany a w co nie, bo nie masz o tym pojęcia. 

Napisałeś przed chwilą bajkę, że "płaczemy bo nam się vram grzeje". Poza jednym posiadaczem 9070 nikt nie narzeka, więc nie dorabiaj legendy. Płaczą jedynie fanboje nv, a którzy są nimi doskonale widac po tym co piszą, oraz gawędziarze, którzy nigdy nie kupią 9070 ale nie mają nic ciekawszego do roboty więc ulewają żółć wątku o 9070.

Będę pisał, bo używasz pogardliwego stwierdzenia "fanboye" NV, :D a ja tu zbyt wielu nie wiedzę i od dłuższego już czasu dostajesz szczękościsku za każdym razem, jak ktoś napisze choćby najdrobniejszą złą rzecz o nowych kartach. Dlaczego?

Napisałem kto dokładnie płacze? Ludzie tutaj dyskutują o wysokich temperaturach i ich przyczynie a ty przychodzisz, żeby to powstrzymać, tylko pytam po co?

Jak napisał przedmówca w lecie przy 30 stopniach może się z tego zrobić problem, więc temat jest jak najbardziej otwarty.

Ludzie piszą o wadach i ew. problemach 9070, a dla ciebie to jest wylewanie żółci, bo musisz bronić AMD za wszelką cenę.

"No rozum odleciany, czy co?"

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
2 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Skończ już te swoje projekcje bo jesteś nudny jak flaki z olejem. 

Bez urazy, ale on Ci po prostu napisał jak jest ;) Zajrzyj sobie do tematu NV, jaką bekę ludki kręcą nawet z mocno przerysowanych memów i nikt z tego powodu nie ma bólu dupki. Więcej dystansu, to tylko sprzęt, a nie świętość.

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Bez urazy, ale on Ci po prostu napisał jak jest ;) Zajrzyj sobie do tematu NV, jaką bekę ludki kręcą nawet z mocno przerysowanych memów i nikt z tego powodu nie ma bólu dupki. Więcej dystansu, to tylko sprzęt, a nie świętość.

Za moich czasów młodości non stop spotykało się ludzi, który twierdzili, że oddaliby życie za klub sportowy i byli gotowi się bić zawsze i wszędzie.:D

2 minuty temu, Karro napisał(a):

Czemu mialby nie pisać ,jak pisze rzeczowo?

Do tej pory tylko 1 napisal co mi sie nie zgadza u osoby co projektuje chłodzenia

Nie projektuje, ale znam się na tym.

Napisz co dokładnie, bo jestem ciekaw co mogłem pominąć?

Opublikowano
12 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Uspokój się człowieku z rozumem dziecka "fanboyu" AMD ;D.

Nie płacz już. Bili cię w podstawówce, czy co?

8 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Za moich czasów młodości non stop spotykało się ludzi, który twierdzili, że oddaliby życie za klub sportowy i byli gotowi się bić zawsze i wszędzie.:D

No tak bili...

Opublikowano

Ale jak usunąć posty, to wszystkie, a nie te moje prawda? Bo widzę, że jednak szala przechyla się na jedną stronę.

To nie jest tłumaczenie z podstawówki, jak ktoś przychodzi i atakuje ludzi z powodów bliżej nieokreślonych.

Usunąć posty i wracamy do tematu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Platun napisał(a):

I jak tam Pany udało się komuś ustawić 9070 XT blisko wydajności RTX 5080 ?

Uważaj, bo ktoś może dostać nerwy.:D

Tak na prawdę to jest przykład pompowania ceny. 9070 XT to karta na poziomie 4070 ti super czy 5070 ti. Po co szerzyć propagandę, że doścignie dużo droższe karty? Chyba tylko po to, żeby sztucznie podbijać cenę.

Oczywiście w grach przychylnych AMD może i dogoni, ale w innych przypadkach już nie.

Edytowane przez Jedi88