Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, kalderon napisał(a):

Non-XT za 3000 to absurd gdy XT da się dostać za 3200-3300zł. 2200-2700-3200 za trzy warianty 9070 to nie byłaby najgorsza opcja na start.

Ta cala seria 9070 jest duzo za droga. AMD korzysta tylko i wylacznie na glupocie NV.

Moze ktos powiedziec jak sprawuje sie FSR4 w praktyce?

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

Ta cala seria 9070 jest duzo za droga. AMD korzysta tylko i wylacznie na glupocie NV.

Moze ktos powiedziec jak sprawuje sie FSR4 w praktyce?

Uwierz, że jedna z najbogatszych firm na świecie nie popełnia głupot. To zwykła ustawka na kasę, trick marketingowy.

• Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, kalderon napisał(a):

Non-XT za 3000 to absurd gdy XT da się dostać za 3200-3300zł. 2200-2700-3200 za trzy warianty 9070 to nie byłaby najgorsza opcja na start.

No ja celowałem w non xt ze względu na niższy pobór prądu, ta wydajność za 220W mi zupełnie wystarczy natomiast nie za 3k i wyżej. To powinno być wycenione 2.5k max, nawet rtx 5070 już idzie kupić za 2.5k w promocjach a radeon ani drgnie.

• Upvote 2
Opublikowano

Dokladnie. Tez celowalem w 9070, ale nie za takie pieniadze. 2200 bym mogl dac za Pusle, a tak to trzeba bedzie poczekac az NV cos wyda z 16GB w "dobrej" cenie. W koncu DLLS4 prezentuje jakosc na poziomie w ktorym mozna zaczac zwracac na to uwage przy wyborze karty. Jak by pojawily sie zapowiedzi FSR 5 i potwierzenie kompatybilnosci z seria 90XX no to zmienilo by to troche sytuacje. Na teraz sklaniam sie ku NV. Tylko ze na razie jedyna karta godna uwagi to 5070TI, ale nigdy za taka zlodziejska cene.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.04.2025 o 10:06, free napisał(a):

Pewnie juz bylo, ale dla mnie duzymi minusem AMD jest brak FSR w nowych tytulach, jak COE33.

DLSS4 jest w dniu premiery, a na FSR4 trzeba bedzie czekac miesiac albo i dluzej jak to jest w przypadku KCD2.

A to jakaś nowość? FSR zawsze było do tyłu z ilością tytułów. 

Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

A to jakaś nowość? FSR zawsze było do tyłu z ilością tytułów. 

Gdyby AMD rowniez w tym wzgledzie 'dogonilo' konkurencje i premierowe gry startowaly z tego samego pulapu, to bylby duzy plus i ludzie zaczeliby wybierac te karty duzo czesciej, tym bardziej, ze FSR nie odbiega juz bardzo od DLSSa.

Wiadomo, ze wiekszosc ludzi ogrywa nowe tytuly raczej zaraz po ich wydaniu.

Pewnie wszystko w swoim czasie, ale mysle ze ten argument jest dosc istotny - dlatego ja akurat wybralem tym razem Nvidie, mimo wiekszego kosztu.

Opublikowano
Godzinę temu, Norrberrto napisał(a):

Jakiego białasa polecicie z RX 9070 XT?

W oko mi wpadł PowerColor Hellhound RX9070XT S WH 16GB ale nie wiem jak wypada.

Wypada jak zwykły hellhound czyli dobrze, różnica jest tylko w kolorze, w krsystem masz xfx quicksilver white w znośnej kasie https://www.krsystem.pl/xfx_quicksilver_amd_radeon_rx_9070xt_white_gaming_edition__rat-item-77761.html

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

podłaczyłem kartę pod TV przy 4k 120HZ HDR karta pobiera w idle 50W czy to  normalne ? na monitorze który ma 1080p 60HZ pobór jest około 18W czy to normalne że 2D jest aż tak ogromna różnica  ? 

Moje temp podczas grania w 4K to 60 GPU 88hot spot 88 ram 1500rpm to chyba dośc słabe wyniki ? wyniki bez OC z OC hot spot dochodzi do 94 stopni ram do 90 i 1900obrotów  

Masakra to OC na tej karcie bo co kilka restartów komputera adrenaline tracą ustawienia o/c normalnie dramt próbowałem wszystkiego nic nie pomaga na ten problem 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
24 minuty temu, zlotnik napisał(a):

podłaczyłem kartę pod TV przy 4k 120HZ HDR karta pobiera w idle 50W czy to  normalne ? na monitorze który ma 1080p 60HZ pobór jest około 18W czy to normalne że 2D jest aż tak ogromna różnica  ? 

Moje temp podczas grania w 4K to 60 GPU 88hot spot 88 ram 1500rpm to chyba dośc słabe wyniki ? wyniki bez OC z OC hot spot dochodzi do 94 stopni ram do 90 i 1900obrotów  

Masakra to OC na tej karcie bo co kilka restartów komputera adrenaline tracą ustawienia o/c normalnie dramt próbowałem wszystkiego nic nie pomaga na ten problem 

Sprawdze potem u siebie bo też grywam w 4K na TV ale 60hz, vram normalna sprawa ale hotspot jeśli dobrze pamietam u mnie lata jakoś 80-85 stopni max.

Opublikowano (edytowane)

U mnie gdy sprawdzałem na reaperze z podbitym PL (349W max pokazało gpu-z) przy pełnym obciążeniu karty max wartości odnotowane przez gpu-z to 60 na GPU, 85 na HS i 90 na pamięciach.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
Godzinę temu, zlotnik napisał(a):

w idle 50W

Nie, nie jest to normalne. Mam monitor 4k 165hz i w idle ciągnie cały pc 60w a nie karta. I trochę za gorąca sztuka ci się trafiła, rozważyłbym chyba zwrot. 

Opublikowano
8 minut temu, wkamil73 napisał(a):

Nie, nie jest to normalne. Mam monitor 4k 165hz i w idle ciągnie cały pc 60w a nie karta. I trochę za gorąca sztuka ci się trafiła, rozważyłbym chyba zwrot. 

kartę mam już miesiac nie przeszkadza mi to pewnie za rok i tak sie kupi coś innego 

Opublikowano

No ok, tempy to tez kwestia indywidualnego podejścia, ale z tym poborem idle to bym powalczył, nie powinien tyle siorbać. AMD niestety od lat ma z tym problem i jak widać, nadal zdarzają się kwiatki. Od początku tyle miałeś, czy któreś stery tak zrobiły?

Opublikowano
5 minut temu, wkamil73 napisał(a):

No ok, tempy to tez kwestia indywidualnego podejścia, ale z tym poborem idle to bym powalczył, nie powinien tyle siorbać. AMD niestety od lat ma z tym problem i jak widać, nadal zdarzają się kwiatki. Od początku tyle miałeś, czy któreś stery tak zrobiły?

sterowyniki mam najnowsze wczesniej nie podłaczyłem pod TV bardzo wysokie taktowanie vramu jest na 4k 120hz w idle na 1080p tak niema i chyba przez to ten wysokie pobór