Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Jak wejdzie 6.0 to zrobią karty z magistralą x4 :E 

Przy kartach powyżej 75-115W będzie to bez sensu :E Ponoć mniej linii pozwala również oszczędzać na poborze prądu, ale dalej nie wiem ile to miałoby być.
rtx3070 przy 115w ma wydajność podobną / lepszą od rtx4060 115w przy PCIE 3.0, osobiście to sprawdzałem.
Za to rtx4060ti przy 100w niewiele traci wydajność ~10% i wtedy byłaby ~<15% słabsza od rtx3070 przy 220w.

Jeszcze nie widziałem testów rx9060xt z power limitem, ale jakoś specjalnie nie szukałem wiarygodnych. Może ktoś chce zrobić na szybko RDR2 oraz Cyberka? 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Przy kartach powyżej 75-115W będzie to bez sensu :E Ponoć mniej linii pozwala również oszczędzać na poborze prądu, ale dalej nie wiem ile to miałoby być.
rtx3070 przy 115w ma wydajność podobną / lepszą od rtx4060 115w przy PCIE 3.0, osobiście to sprawdzałem.
Za to rtx4060ti przy 100w niewiele traci wydajność ~10% i wtedy byłaby ~<15% słabsza od rtx3070 przy 220w.

Jeszcze nie widziałem testów rx9060xt z power limitem, ale jakoś specjalnie nie szukałem wiarygodnych. Może ktoś chce zrobić na szybko RDR2 oraz Cyberka? 

Tak nie możesz porównywać niestety. Każdy tranzystor ma optymalny punkt pracy, który w kartach desktop jest zazwyczaj mocno przekroczony by mieć jak najwięcej wydajności. Więc jak bierzesz szerszy układ to obniżając mu tdp zmniejszasz zegar i rośnie wydajność na wat.

Natomiast na pewno zmniejszenie szyny daje same korzyści dla producenta - mniej tranzystorów na obsługę tego, prostsza budowa pcb.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Tak nie możesz porównywać niestety. Każdy tranzystor ma optymalny punkt pracy, który w kartach desktop jest zazwyczaj mocno przekroczony by mieć jak najwięcej wydajności. Więc jak bierzesz szerszy układ to obniżając mu tdp zmniejszasz zegar i rośnie wydajność na wat.

Ależ ja to wiem, po prostu chciałem podzielić się ciekawostką, jeśli ktoś rozważałby rtx4060 do PC z niskim poborem prądu... Prawie zawsze lepiej byłoby zostać na rtx3070 z kagańcem 115w, tym bardziej że większy radiator sprawi że będzie bezgłośna. 
Gdyby nie koparki to łatwiej byłoby kupić sprawdzoną sztukę 3070, tak bujałem się długo by znaleźć taką w dobrej cenie. 

Rx9060 mnie zirytował ceną oraz cieńciem kosztów, poprzez podzieleniem na pół rx9070xt, bez przeprojektowania... Tam powinno być 12gb, które również podbiłoby przepustowość i nie byłoby cyrku z chłodzeniem drugich 8gb na plecach. Nie mieliby problemu ze stanem magazynowym różnych wersji i większego kosztu wykonania 2 kości na jednym połączeniu... Sam bym go kiedyś kupił, bo byłaby to świetna karta do ogrywania przyszłych gier po taniości. 

Edit. Jeszcze jedno... Gdy Nvidia wyda rtx5060 super z 12gb, to rx9060 mocno zlecą z ceny, ponieważ będą bez sensu... O ile Nvidia nie przesadzi z ceną, a już przesadza z odwleczeniem tego z rok. Wolę chciwą zieleninę, ponieważ mogę łatwo i skutecznie modować nowego DLSS do starszych gier, w tym Resident Evil, przez co nawet w RE4R mógłbym grać w 4K 60fps na rtx3070.
Gdy jakość nie jest dla mnie tak ważna, to odpalam quality w 1080p i mam znikomy pobór i generowane ciepło... FSR4 niestety jest zastępowalne tylko od FSR3.1.

• Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, Rusław napisał(a):

Warto się pobawić przede wszystkim dla temperatur i ciszy, a i wzrost wydajności w takim 3D Marku Steel Nomad jest po UV zauważalny. Na stocku okolice 6900 pkt, po UV blisko 7500 pkt, więc gra jest warta zachodu.

A jakich ustawień używasz? Pobawiłem się z ustawieniami @Jedi88 i @Radio Tirana

Opublikowano
6 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Ależ ja to wiem ...

Prawie w każdej grze w której jest dlss można podmienić na fsr4 w prosty sposób.

Lista sprawdzonych gier na pewno nie wszystkich 

https://github.com/optiscaler/OptiScaler/wiki/FSR4-Compatibility-List

Na chwilę obecną jest to 282 gry przetestowane. Jednym z devów optiscalera jest polak "Michał Lewandowski aka

FakeMichau" 💪 Polecam wszystkim radeoniarzom ten sofcik ;)

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, danny64k napisał(a):

Prawie w każdej grze w której jest dlss można podmienić na fsr4 w prosty sposób.

Lista sprawdzonych gier na pewno nie wszystkich 

https://github.com/optiscaler/OptiScaler/wiki/FSR4-Compatibility-List

Coś tam słyszałem, ale nie zawsze działa to tak dobrze, ale nie zagłębiałem się w narzekania. Jakie są wady takiego rozwiązania i czy są do uratowania gdy ktoś się za to weźmie?
To teraz tym bardziej przeszkadza mi brak wersji 12gb rx9060xt. :P 
Miło słyszeć że ktoś z naszych wygrzebał to. 

Opublikowano
55 minut temu, Phoenix. napisał(a):

druciarstwo 

Może i druciarstwo ale działa czasami lepiej niż autorzy gry zaimplementują. Ten mod jest i na nexusie np. pewnie reshade tez drutmod 

48 minut temu, musichunter1x napisał(a):

No i klops, RE nie obsługuje ...

Przecież pisze że działa jest opis i ss.

Opublikowano

Oczywiście że powinno to lepiej działać chociażby z poziomu sterownika. Jest jak jest dobrze jednak że jest :). Na nv też się przecież używa profile inspectora albo dlss swappera. Z mojej strony eot kto zainteresowany będzie zadowolony zwłaszcza że autorzy cały czas udoskonalają ten programik.

Opublikowano

Da się zagrać na 9070XT w Indiana Jones and Great Circle w 3440x1440 i nie mieć wyrzutów sumienia że muszę grać na niepełnym Path Tracingu ? 

Rozważam opcję grać na 7800XT, albo zrobić upgrade na 9070XT, albo 5070Ti ale nawet ona nie ciągnie 60fps+ na maxa. Więc może na 7800XT z PT off też da się cieszyć z gierki, co myślicie ? :aniolek: 

Tak rozsądnie żeby było. Bo jak włącze PT i stwierdze znowu że nie widzę różnicy i wydałem 4000zł to ja pitole :boink:

Opublikowano

Generalnie racja, choć jak mówię...jeśli "zepsuty" produkt już daje radę, a po "naprawieniu" przeskakuje w wielu grach bezpośredniego, droższego konkurenta (w rastrze), to tak naprawdę bez znaczenia, ważne że przeskakuje :E 

A pelikany? No cóż, dziś nadal wielu wierzy w to, że Ziemia jest płaska, więc niech sobie żyją w swoim świecie :rotfl:

• Upvote 1
Opublikowano
18 godzin temu, Pawllos napisał(a):

A jakich ustawień używasz? Pobawiłem się z ustawieniami @Jedi88 i @Radio Tirana

No to tak jak pisałem wcześniej. Teraz na maksa podkręcona, jeszcze nie testowałem w jakimś na prawdę wymagającym tytule, bo nie gram w takie gry.