Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname cóż to stanęło się że i ramy zmieniłeś? Coś mnie ominęło :E 

Wygrałem A-Data Lancery 6000CL36 RGB w forumowym konkursie. Nie potrzebowałem 2 kompletów pamięci, to pogoniłem Goodramy 6000CL30. Po podkręceniu Lancerów do 6200CL30 różnica całościową w wydajności niezauważalna dla zwykłego śmiertelnika.

@down: Wiesz, ja mam kręgosłup moralny. To nie w moim stylu aby nagrodę sprzedawać, a trzymać 2 komplety ramu bez sensu. Poza tym kupiłem za ciosem 5 wentyli Thermalrigtha RGB i teraz w budzie lekko "swico" 😉

18 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname

Już nie wspierasz :flaga2: przedsiębiorców? :Up_to_s:

Edytowane przez Lameismyname
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Jedni zmieniają proce w ramach jednego socketu, ja zmieniłem mobo zostawiając 2 letni CPU...bo miałem taki kaprys. Dla każdego coś dobrego :E 

Na 7800x3d poczekam sobie do zen6 x3d i dopiero pomyślę o zmianie.

Ją też nabyłem B850m z procesorem 7900x, bo był tani, z myślą o przyszłej zmianie.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Miałem 7500F, teraz mam 9800X3D. 
Jak wlecą 10800X3D czy tam 11800X3D to też może się skuszę bo MOGĘ.
Przynajmniej nie siedzę na martwej podstawce ani nie przesiadam się na kolejną martwą co jest standardem u Intela.
Nie muszę też szukać jakichś pojedynczych "wyjątkowych" slajdów aby próbować przekonać cały świat do swojej absurdalnej racji, która idzie pod prąd z tym co ogólnie wiadomo ;) 

Ale wiesz to takie picowanie starej bawary do kręcenia bączków pod Lidlem?

My oświeceni, mieszkający w miejscach podobnych do Wilanowa, kupujemy tylko Aston Martin, moze to trochę wolniejsze od zmaksowanej bawary ale za to jak mamy wymienić opony to od razu zmieniamy cały wózek.

Bo możemy ;)

A tak po prawdzie, jaka to różnica czy ja mam 13900 a ty 9800x3d? Skoro oboje mamy coś pokroju 9070, to tak jak byśmy mieli te zmaksowane wózki a na każdym kawałku ulicy, szosy, drogi, parkingu byłyby odcinkowe pomiary prędkości, a na każdych światłach rudy konfident.

Edytowane przez Alai_de_Loin
Opublikowano (edytowane)

@Alai_de_Loinlepsze samopoczucie, że ma szybszy w grach CPU niż Ty :E

Ja dlatego siedzę ciągle na dziadku 7800x3d, bo przy 9070xt i tak nie odczuję zmiany przesiadając się na 9800x3d. Choć nie mówię, że nie korciło kilka razy żeby kupić :EOn jednak miał 7500f więc tu już sens przesiadki był większy przy tym 5070ti.

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Ja np lubię mieć topowy cpu bo głównie gram w multi jakieś 95% i nawet jak karta leci na limicie gpu to fajnie mieć wysoki min fps i 1% low. Czy nawet w grach AA mocniejsze cpu lepiej sobie radzą ze stuterem. Nigdy nie maiłem tak, że wolałem moc mocniejsze gpu a słabym cpu :D A z racji iz w tym roku nie ograłem żadnej gry to poszedł downgrade gpu, a do multi w zupełności wystarcza. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Ja np lubię mieć topowy cpu bo głównie gram w multi jakieś 95% i nawet jak karta leci na limicie gpu to fajnie mieć wysoki min fps i 1% low. Czy nawet w grach AA mocniejsze cpu lepiej sobie radzą ze stuterem. Nigdy nie maiłem tak, że wolałem moc mocniejsze gpu a słabym cpu :D A z racji iz w tym roku nie ograłem żadnej gry to poszedł downgrade gpu, a do multi w zupełności wystarcza. 

Ja również. Pamiętam jak kiedyś budowało się komputery do CS 1.6.

Gram w CPU intensywne gry, w których często GPU niewiele daje. Szczególnie w UE4.

Inna sprawa to niestety to, że technologia już od dawna pozwala na wyeliminowanie czynnika CPU w grach, a najlepszym tego przykładem jest War Thunder, który chodził na laptopowym i7-6820HK + GTX 1070 na 144 FPS w 1440p.

Render thread w UE5 może, a i powinien być rozkładany na wiele rdzeni, a i UE 5.6 pozwala na przerzucenie kilku procesów z Game Thread na GPU.

Producenci gier od kilkunastu lat, jeśli nie dłużej są przekupywani przez Intela, Nvidia i AMD, aby de-optymalizować gry, zmuszając konsumentów do ciągłego kupowania nowego sprzętu. Przecież wszyscy grający 20 + lat to widzą (mam nadzieję).

Patrząc na większość tytułów na UE5 grafika wygląda gorzej niż niektóre 15 letnie tytuły, ale komputer musi być topowy, żeby móc pograć w 60 FPS...

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
22 minuty temu, Krzysiak napisał(a):

@Alai_de_Loinlepsze samopoczucie, że ma szybszy w grach CPU niż Ty :E

Ja dlatego siedzę ciągle na dziadku 7800x3d, bo przy 9070xt i tak nie odczuję zmiany przesiadając się na 9800x3d. Choć nie mówię, że nie korciło kilka razy żeby kupić :EOn jednak miał 7500f więc tu już sens przesiadki był większy przy tym 5070ti.

Nie no, tak, owszem, ale odnosiłem  się do sytuacji kiedy mamy podobne GPU 9070XT i 5070TI, oczywiście można jeszcze brać pod uwagę różnice w tym czy mamy pincet Hz odświeżania czy tylko 180Hz bo ktoś z drugiego końca mapy który jest wielkości jednego rozmazanego piksela może nam rozbić beret, wiec w tym celu gramy w 1080p przy minimalnych ustawieniach grafiki, ale to już jest czysty absurd dla mnie.

Parafrazując klasyka, ja to sobie lubię po pracy pójść do ładnej sali i pooglądać ładne rzeczy.

Czyli suwaki na prawo.

Baj de łej, Arctic trzeciej generacji mi się zbuntował i przestał pompować wodę mimo ze bios pokazywał ze pompa działa, wiatrak na VRM tez się nie kręcił.

Szybki mail do Arctic, i przysłali naklepke do wydrukowania co bym mógł wysłać na testy, zobaczymy co znajda.

Opublikowano
1 godzinę temu, Alai_de_Loin napisał(a):

A tak po prawdzie, jaka to różnica czy ja mam 13900 a ty 9800x3d? Skoro oboje mamy coś pokroju 9070, to tak jak byśmy mieli te zmaksowane wózki a na każdym kawałku ulicy, szosy, drogi, parkingu byłyby odcinkowe pomiary prędkości, a na każdych światłach rudy konfident.

Gram w CS2, tam procek ma największe znaczenie i gra uwielbia X3D. W innym wypadku pewnie bym siedział na 7500F lub 7700 bo pod 1440p dają radę

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja nie gram w ogóle w multi, stąd prędzej GPU niż CPU się skończy. Może się okazać, że wcześniej zmienię 9070xt na coś mocniejszego, a 7800x3d będzie siedział na mobo i w ramach am5 przesiedzę na 1 CPU (tak jak było z lga1700) :E  

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Gram w CS2, tam procek ma największe znaczenie i gra uwielbia X3D. W innym wypadku pewnie bym siedział na 7500F lub 7700 bo pod 1440p dają radę

Ostatni raz jak próbowałem grac w CS to było w 2000 roku chyba i po 1 minucie włączyłem coś co pozwalało mi grac godzinami.

To nie moje klimaty

• Upvote 1
Opublikowano

Skusiłem się na pulsa 9070XT i mam kilka pytań. 

Bardziej iść w UV czy OC, jakie nastawy macie w swoich radkach? 

Ze sterownikami AMD nie widziałem się już parę lat, warto tam coś na dzień dobry włączyć,wyłączyć czy przestawić? 

I ostatnie, da się w sterowniku ustawić konkretną krzywą wentylatorów tak żeby karta nie przekraczała zadanej wartości np. 1500rpm? 

Opublikowano
12 minut temu, KamcioGF napisał(a):

warto tam coś na dzień dobry włączyć,wyłączyć czy przestawić? 

Skróty klawiszowe. 

Amerykańcom do łba nie przyszło, że jak ktoś naciska ALT + L to chce napisać Ł, a nie rozpoczynać monitorowanie wydajności zapisywane do pliku. 

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, KamcioGF napisał(a):

Skusiłem się na pulsa 9070XT i mam kilka pytań. 

Bardziej iść w UV czy OC, jakie nastawy macie w swoich radkach? 

Ze sterownikami AMD nie widziałem się już parę lat, warto tam coś na dzień dobry włączyć,wyłączyć czy przestawić? 

I ostatnie, da się w sterowniku ustawić konkretną krzywą wentylatorów tak żeby karta nie przekraczała zadanej wartości np. 1500rpm? 

Ja OC + lekki UV w adrenalin. Napięcie -70mV, szybka synchronizacja VRAM, 2800 MHz Bram, Moc +10%. Czuć różnicę.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 1
Opublikowano
57 minut temu, Pentium D napisał(a):

"wysyłka pobranie bądź odbiór osobisty" i w tym momencie zapala się czerwona lampka. Powtarzam po raz kolejny: na OLX tylko wysyłka z 24h możliwością sprawdzenia sprzętu albo zero kupowania. Po tylu latach ani razu nie dostałem cegły.

Opublikowano

Witam Panowie wiem że nie ten temat potrzebuję szybkiej pomocy ryzem 5600 płyta MSI b450 gaming plus max chodzi o undervolt procka przez tak zwane - 10, -15 gdzie to jest na tej płycie? Miałem zapisane i zaginęła notatka. Napiszcie mi łopatologicznie czy w zwykłych ustawieniach czy w OC biosu tego szukać będę kosmicznie wdzięczny. Pozdrawiam.

Opublikowano
6 minut temu, STALKER napisał(a):

Witam Panowie wiem że nie ten temat potrzebuję szybkiej pomocy ryzem 5600 płyta MSI b450 gaming plus max chodzi o undervolt procka przez tak zwane - 10, -15 gdzie to jest na tej płycie? Miałem zapisane i zaginęła notatka. Napiszcie mi łopatologicznie czy w zwykłych ustawieniach czy w OC biosu tego szukać będę kosmicznie wdzięczny. Pozdrawiam.

PBO advanced Curve Optimizer

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko czy w zwykłych ustawieniach czy OC ?

W OC CPU core voltage przestawiłem na offset mode później CPU offset mode Mark na minus i CPU offset voltage na 0.2000v tak to ma być? Napięcie spadło i temperatury dość sporo max w tlou 2 to 50 stopni w natywnej rozdzielczości.

Edytowane przez STALKER