Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Pentium D napisał(a):

LOL

stock vs -90mV i -10% PL

image.thumb.png.6668b121ccec4fe2459e6d7822048af1.png

image.thumb.png.e95b9b32953ee3f03d48aa38fc85816c.png

Edit

-100mV -10% PL

image.thumb.png.87dfbd30919c50c3166153523d663408.png

O ile mV mniej więcej schodzą te karty?

W grze -100mV już raczej wywali do pulpitu, inaczej niż w testach.

Opublikowano (edytowane)

Zamówiłem drugą taką samą tylko z innego sklepu także zobaczę bo po 3080, która była cicha szlag mnie trafia przy tym jazgocie z karty. Zasilacz chyba mogę wyeliminować skoro poprzednia karta nie piszczała nie? Zresztą nigdy a przerobiłem kilka zasilaczy i kilkadziesiąt kart nie miałem z tym problemu. 

Edytowane przez KamcioGF
Opublikowano (edytowane)

Dużo zależy od konstrukcji wentylatorów jakie pasmo dźwięku będą generować, oraz jak osoba słyszy dźwięki w tym wysokie tony, albo czy myje uszy :hihot: - wentylatory.

Moja karta w momencie uruchomienia meczu na UE5 momentalnie zaczyna skwierczeć. Ta sama gra, która jeszcze nie dawno była na UE4 cewki nie grałaly w ogóle.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

No ale obniżając PL i taktowanie GPU tracisz na wydajności. Dla czego nie zjedziesz z Vgpu bez dotykania PL i nie podniesiesz  taktowanie GPU oraz pamięci karty ?  Pobór prądu schodzi o dobre 40 Wat, ale najfajniejsze jest to, że można zrobić OC karty :)  Tylko trzeba się trochę napocić, żeby wyczuć "koniec" UV/OC :)

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

No ja porównuję dwie karty w jednej grze. Reaper cichszy mimo iż klatek wydaje więcej.

Na razie sprawdzam -60 mV, -20% PL i -100 MHz. 

Ale zegara bym nie ruszał. Tylko napięcie i PL. Zegar dostosuje się sam. Chyba, że masz duże doświadczenie z Radeonami i wiesz jak to testować/ustawiać.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

No ja porównuję dwie karty w jednej grze. Reaper cichszy mimo iż klatek wydaje więcej.

GB od dawna są głośne i mają lipne wentylatory i nie chodzi tylko o rdna4, nic nowego, podobnie jak u XFX ;) może i ten reaper ma mały radiator ale same śmigła są przyzwoite :thumbup:

2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

U czerwonych już od dawna samo obniżanie napięcia nie obniża poboru.

Lub obniży maksymalnie jakieś 10W jeżeli chodzi o samo napięcie jak ktoś trafi sztukę w której uda się dość znacznie zejść względem stock... czyli większość tego nawet nie zauważy, Leven przespał widocznie co najmniej ostatnie 5 lat :P 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, KamcioGF napisał(a):

Zamówiłem drugą taką samą tylko z innego sklepu także zobaczę bo po 3080, która była cicha szlag mnie trafia przy tym jazgocie z karty. Zasilacz chyba mogę wyeliminować skoro poprzednia karta nie piszczała nie? Zresztą nigdy a przerobiłem kilka zasilaczy i kilkadziesiąt kart nie miałem z tym problemu. 

Czemu nie weźmiesz rtx?

Opublikowano

Pewnie z tego samego powodu z którego i ja nie wziąłem. 5070 zauważalnie wolniejszy, 5070ti 700-1000pln droższy i niewiele szybszy  przy moich grach/wymaganiach.

Choć w sumie w jednym z kompów mam rtx...3060 12GB spiętego z 8400f :P 

Opublikowano (edytowane)

@Send1Nautentycznie patrzyłem teraz za 5070ti i pewnie gdybym musiał zapłacić z 3200-3300 za białego 9070xt, to bym to przebolał i wziął czarnego ti za ~3500, no ale kupiłem xt za ~2800 :) 

Dzięki temu nie musiałem rezygnować z bieli 😅

IMG_20251027_142933940.jpg

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1