Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kadajo napisał(a):

Se wzięło i odpadło...

A ją tę kartę za shrouda łapałem i przenosiłem :E

To jakaś grubsza akcja bo więcej osób tam się zgłasza. 

39 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Takie drgania miał od wentylatorów że same śrubki popuściły :D 

To nie śrubki tylko te kołki w które się wkręca śrubki poddają się i łamią 

Dałem linka do reddita osobie która kupiła Reapera. Szybko odpisał, że zwróci na to uwagę. 

Edytowane przez Pentium D
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Wentylatory karty są mocne i nastawione na to, żeby pchać powietrze skutecznie przez radiator. Każdy wentylator zawsze jest mocniejszy w układzie pchania, niż zasysania. Takie wentylatory z grafiki nie zaciągną sobie powietrza, nawet przy ściągniętym boku jeśli w obudowie nie ma przepływu.

Ja mam ustawione u siebie od 2 lat tak że w idle czy tam podczas korzystania z przeglądarki tylko na chłodnicy cpu dwa slimy 140 pracują na niesłyszalnych 500rpm i to samo na grafice 500rpm, wszystkie wentylatory w budzie są całkowicie wyłączone i dopiero jak odpalam jakąś grę to włączam drugi profil gdzie zaczynają się kręcić robiąc przeciąg w budzie mimo to karta bez żadnego obiegu powietrza w obudowie na tych 500rpm ma okolice 35 stopni zamiast 50 na trybie pasywnym podczas oglądania filmów na YT gdy włączę akcelerację sprzętową w przeglądarce i to wszystko przy zamkniętej budzie także nie wiem skąd takie wnioski :)

8 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Każdy wentylator zawsze jest mocniejszy w układzie pchania, niż zasysania.

To nie jest prawda, wentylator ma tą samą wydajność w push jak i w pull i nie raz zostało to potwierdzone, chyba że miałeś na myśli coś innego :Up_to_s:

1 godzinę temu, killbwoy napisał(a):

pomogło wyłączenie ograniczenia max FPS w adrenaline

A nie użyłeś czasem radeon chill jako ogranicznik klatek przykładowo w ten sposób? :E 

1.png

bo jeżeli zostawiłeś wartość w bezczynności inną niż szczytową to chill działał jak chill a nie lock'er fps :E i stąd mogłeś mieć tą sekundową ścinkę bo karta zrzuciła nagle gwałtownie zegary w celu oszczędzania energii.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ja mam ustawione u siebie od 2 lat tak że w idle czy tam podczas korzystania z przeglądarki tylko na chłodnicy cpu dwa slimy 140 pracują na niesłyszalnych 500rpm i to samo na grafice 500rpm, wszystkie wentylatory w budzie są całkowicie wyłączone i dopiero jak odpalam jakąś grę to włączam drugi profil gdzie zaczynają się kręcić robiąc przeciąg w budzie mimo to karta bez żadnego obiegu powietrza w obudowie na tych 500rpm ma okolice 35 stopni zamiast 50 na trybie pasywnym podczas oglądania filmów na YT gdy włączę akcelerację sprzętową w przeglądarce i to wszystko przy zamkniętej budzie także nie wiem skąd takie wnioski :)

To nie jest prawda, wentylator ma tą samą wydajność w push jak i w pull i nie raz zostało to potwierdzone, chyba że miałeś na myśli coś innego :Up_to_s:

A nie użyłeś czasem radeon chill jako ogranicznik klatek przykładowo w ten sposób? :E 

1.png

bo jeżeli zostawiłeś wartość w bezczynności inną niż szczytową to chill działał jak chill a nie lock'er fps :E i stąd mogłeś mieć tą sekundową ścinkę bo karta zrzuciła nagle gwałtownie zegary w celu oszczędzania energii.

Przecież to jakie masz temperatury zależy od rozmiaru radiatora, mocy wentylatorów i na końcu pasty/termopadów i undervoltu, poboru mocy. Co to w ogóle za test w przeglądarce?:hihot:

Jeśli twierdzisz, że wentylator ma taką samą wydajność na ssaniu jak pchaniu to znaczy, że kompletnie nie masz pojęcia o wentylatorach, nie mówiąc o przemysłowych.

Na tłoczeniu zawsze jest wydajniej i każdy kto buduje układy WC Ci to powie. Niektórzy montują wentylatory po obu stronach radiatora, ale to przerost formy nad treścią.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Uwież mi że nie musisz mnie uczyć od czego zależą temperatury na danym podzespole :E;) 

Chodziło mi o to że wcale nie potrzeba obiegu powietrza w obudowie aby mieć znacznie chłodniejszą kartę podczas np oglądania filmów na yt wystarczy odpalić jakieś niskie stałe obroty zamiast korzystać z trybu pasywnego i nawet w zamkniętej budzie bez obiegu karta będzie znacznie chłodniejsza niż na pasywnej pracy, z resztą jak w przypadku każdego radiatora, głupie 300rpm zrobi znaczą różnicę i nie jest wymagany do tego jakiś dodatkowy przeciąg w otoczeniu.

Czyli myślisz że przykładowo na chłodnicy od aio wentylatory przykręcone w push będą dawać lepsze wyniki niż jak je wykręcisz i przykręcisz na ssanie (pull)? jeżeli tak to się grubo mylisz, wydajność będzie taka sama lub różnica na poziomie błędu pomiarowego, bo wentylatory mają taką samą wydajność na ssaniu jak na pchaniu, dopiero jak zrobisz tryb push-pull poprawisz sytuację z racji tego że zwiększy się ciśnienie, temat znany od lat.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Send1N napisał(a):

Uwież mi że nie musisz mnie uczyć od czego zależą temperatury na danym podzespole :E;) 

Chodziło mi o to że wcale nie potrzeba obiegu powietrza w obudowie aby mieć znacznie chłodniejszą kartę podczas np oglądania filmów na yt wystarczy odpalić jakieś niskie stałe obroty zamiast korzystać z trybu pasywnego i nawet w zamkniętej budzie bez obiegu karta będzie znacznie chłodniejsza niż na pasywnej pracy, z resztą jak w przypadku każdego radiatora, głupie 300rpm zrobi znaczą różnicę i nie jest wymagany do tego jakiś dodatkowy przeciąg w otoczeniu.

Czyli myślisz że przykładowo na chłodnicy od aio wentylatory przykręcone w push będą dawać lepsze wyniki niż jak je wykręcisz i przykręcisz na ssanie (pull)? jeżeli tak to się grubo mylisz, wydajność będzie taka sama lub różnica na poziomie błędu pomiarowego, bo wentylatory mają taką samą wydajność na ssaniu jak na pchaniu, dopiero jak zrobisz tryb push-pull poprawisz sytuację z racji tego że zwiększy się ciśnienie, temat znany od lat.

Ale mnie nie interesują testy na przeglądarce bez stresu. Rozmawiamy tutaj o max temperaturach osiąganych przez kartę i VRAM + ewentualne wycie wentylatorów. Więc rozumiem i wierzę w to co mówisz, jednak tutaj chodzi o warunki extremalne.

Co do wentylatorów na pchaniu i ssaniu mylisz się. Gdybyś czytał testy przeprowadzone przez EKWB, albo po prostu znał specyfikę wentylatora to wiedziałbyś, że tylko na na papierze lub w teorii tłoczenie i ssanie jest takie samo, ponieważ dochodzą straty.

Oczywiście im większy mamy np. radiator, tym wyższe opory i w związku z tym wymagania przepływu powietrza.

Wiec jadąc na żylety w takiej małej obudowie będzie miało to znaczenie, jeśli w dodatku komuś zależy na jak najbardziej cichym systemie.

Każdy radiator AIO ma zainstalowane wentylatory na tłuczeniu, nie ssaniu podobnie jak GPU, dlaczego?

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)

Nie musze oglądać testów bo troche już konfiguracji przerobiłem i sam wiem jak jest ;) miałem Aio 280 z wentylatorami przykręconymi na ssanie w Aquarius X70T bo zwyczajnie na topie chłodnica 280 nie wchodziła z wentylatorami pull i trzeba było to tak zamontować, po czym wykręciłem chłodnicę z budy i trzymając ją w rękach zrobiłem ten sam test z tymi samymi wentylatorami przykręconymi w push na tym samym cpu wydajność była taka sama, dokładnie potwierdziło mi się to co w tych 2 filmach które podlinkowałem wyżej, jedyne co to kultura pracy się znacznie poprawiła na tych samych obrotach w trybie push względem pull bo używałem fluctusów 140 a te na ssaniu chodzą jak kosiarka, większość wentylatorów w na rynku w pull wytwarza nieprzyjemny dźwięk (nie wszystkie). Szkoda że majster @zawisztheblack już tutaj nie wchodzi bo nie ma mi kto pomóc ze starej gwardii cię przekonać xD 

19 minut temu, Jedi88 napisał(a):

Każdy radiator AIO ma zainstalowane wentylatory na tłuczeniu, nie ssaniu.

Owszem ale nie dlatego że tak jest wydajniej.

images?q=tbn:ANd9GcRtTez4K_K018eXVhNlzHL

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie musze oglądać testów bo troche już konfiguracji przerobiłem i sam wiem jak jest ;) miałem Aio 280 z wentylatorami przykręconymi na ssanie w Aquarius X70T bo zwyczajnie na topie chłodnica 280 nie wchodziła z wentylatorami pull i trzeba było to tak zamontować, po czym wykręciłem chłodnicę z budy i trzymając ją w rękach zrobiłem ten sam test z tymi samymi wentylatorami przykręconymi w push na tym samym cpu wydajność była taka sama, dokładnie potwierdziło mi się to co w tych 2 filmach które podlinkowałem wyżej, jedyne co to kultura pracy się znacznie poprawiła na tych samych obrotach w trybie push względem pull bo używałem fluctusów 140 a te na ssaniu chodzą jak kosiarka, większość wentylatorów w na rynku w pull wytwarza nieprzyjemny dźwięk (nie wszystkie). Szkoda że majster @zawisztheblack już tutaj nie wchodzi bo nie ma mi kto pomóc ze starej gwardii cię przekonać xD 

Owszem ale nie dlatego że tak jest wydajniej.

images?q=tbn:ANd9GcRtTez4K_K018eXVhNlzHL

Widziałem filmiki. Ten drugi pokazuje, że na ssaniu jest niższa temperatura niż na tłoczeniu, bo tak mu wyszło.;D.

Jak już wspomniałem, EKWB przeprowadziło testy na dosyć grubych chłodnicach i wtedy te różnice są większe. Nie ogromne, ale widoczne. Szczególnie w ciasno upakowanych obudowach, z podwyższoną temperaturą w środku obudowy i z nie najlepszym przepływem.

I żeby doprecyzować. To nie są jakieś bardzo znaczące różnice i wynikają z faktu strat przepływu spowodowanych wytwarzaniem podciśnienia vs nadciśnienia.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W nocy miałem jeszcze coś sprawdzić z tymi wentylatorami, ale nawet nie usiadłem do kompa. Ledwo wstałem, ubrałem się coś zjadłem i dalej spać. Tydzień spania po 3 - 5 godzin na dobę i się mózg wyłączył. Na Amazon miałem opcję kupić H5 lub H7 za 180 zł zamiast 220 zł ale zasnąłem. Za tyle może bym przebolał, że białe i środek wygląda jak kupa z tymi czarnymi elementami które mam teraz. Najbardziej by mi pasował chyba grafit, antracyt jak dresy. Teraz spojrzałem na Amazon a tam już po okazji. 

Opublikowano
13 godzin temu, Send1N napisał(a):

1.png

niee, zwykłe ograniczenie max FPS, wszystkie inne bajery mam wyłączone

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem pure w kwestii temp :) 

Pulpit

pulpit.jpg

10 minut YT  4k

4k.jpg

Karta nawet na chwilę nie włączyła wentyli :) 

Dla przypomnienia buda, wentyle skręcone tak, że praktycznie ich nie słychać z ~0.5m (mniej więcej tyle dzieli moje prawe ucho od budy).

IMG_20251130_201007665.jpg

Edytowane przez Krzysiak
teraz jest ok :D
  • Upvote 2
Opublikowano
59 minut temu, Krzysiak napisał(a):

10 minut YT  4k

U mnie to było 4K z dysku przez 1,5 godziny. 

Ja już chyba nie będę robił testu z dodatkowym wentylem, nie chce mi się i w dupie to mam. Czasu też nie mam nawet aby się ogolić i ostrzyc. Morda od 2 tygodni zarasta. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Kto ma Pulse 9070XT i może podać temperatury idle i np w 3Dmarku ? Oglądałem testy Liptona  oraz na TechPowerUp i wypada bardzo dobrze. Według testów TechPowerU wychodzi lepiej niż nitro+ .

Zrzut ekranu 2025-12-02 172659.png

Edytowane przez Hard Reset
Opublikowano
28 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Kto ma Pulse 9070XT i może podać temperatury idle i np w 3Dmarku ? Oglądałem testy Liptona  oraz na TechPowerUp i wypada bardzo dobrze. Według testów TechPowerU wychodzi lepiej niż nitro+ .

Zrzut ekranu 2025-12-02 172659.png

Różny pobór mocy masz i różny typ pamięci może się trafić w testach.

1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Przeciez to bez znaczenia :hihot:

Myślę że bitrate może mieć wpływ na grzanie rdzenia.

Opublikowano
23 godziny temu, killbwoy napisał(a):

pomogło wyłączenie ograniczenia max FPS w adrenaline

gwoli uściślenia, tylko na DX12 jest płynnie i bezproblemowo, na DX11 i DX11e niemiłosiernie tnie i freezuje

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Sprawdziłem pure w kwestii temp :) 

10 minut YT  4k

4k.jpg

Karta nawet na chwilę nie włączyła wentyli :) 

8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

No to odpal YT i porownaj bo my filmow na dysku nie mamy wiec nie porownamy, za to Ty mozesz porownac na YT do nas.

gpu load max 9%

image.png.fe354ed1451ccee3219592b7c8f0fb55.png

to obejrzałem w pełym ekranie

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Dimazz napisał(a):

SAPPHIRE Pure Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB za mniej niż 2400zł w media expert
Promocje lepsze niż na BF i to może być ostatni dzwonek na kupno karty skoro podnoszą ceny pamięci

Kiedy niby 9070xt był w ME poniżej 2400zł? 

Edytowane przez Send1N