Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące karty graficznej, celuje w RX9060XT, lepiej wziąć Sapphire Pulse z dwoma wentylatorami czy Gigabyte Gaming z trzema? Cena za jaką mogę je dostać jest taka sama (różnica około 5euro), do Sapphire w wersji z 3 wentylatorami nie dopłacę 65euro.

Sapphire: 2625MHz taktowanie rdzenia, 16GB GDDR6, 128bit

Gigabyte: 2780MHz taktowanie rdzenia, 16GB GDDR6, 128bit

Reszta komputera (proc, płyta i RAM do wymiany jak DDR5 wróci do normalności):

i5 12600KF + Thermalright spirit 120

Gigabyte B660 X AX

16GB DDR4, 3000MHz 

Corsair RM850X

Be Quiet 802

Dysk: 8-letni Samsung NVME, niedługo Crucial P510 2tb lub coś podobnego

Edytowane przez adamq89
Opublikowano (edytowane)

Śmiało można brać saphire  choć i zapewne gigabyte jest oki , na szafirach 9060xt 16gb złożyłem kilka zestawów i ogólnie zero problemów ,osobiście też posiadam ten model i jest jak najbardziej w porządku ;)

Edytowane przez unadarek
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, adamq89 napisał(a):

do Sapphire w wersji z 3 wentylatorami nie dopłacę

mowa zapewne o nitro+, to dopłata nie tylko do 3 wentylatorów, ale całkowicie innego chłodzenia i sporego fabrycznego OC.

same 3 weny-y nie oznaczają zawsze lepszego, czego przykładem jest właśnie pulse ( pure ), rewelacyjne chłodzenie, osobiście wolałbym niż gigabyte

pomijając że te karty są tak niewymagające, że własciwie z wszystkich ludzie są zadowoleni, nawet najtańsze challengery 

Edytowane przez miro
Opublikowano
3 godziny temu, miro napisał(a):

pomijając że te karty są tak niewymagające, że własciwie z wszystkich ludzie są zadowoleni, nawet najtańsze challengery 

Indeed. Mam Challengera i jest to cicha i chłodna karta. Na UV -50 mV boostuje do 3200-3300 MHz i ledwo ponad 60 stopni się nagrzewa. 

Opublikowano

To widocznie w sklepach błąd na błędzie lub co dostawa to inaczej im się wklepuje :-)  gdyż dobrze pamiętam jak na przestrzeni kilku miesięcy wstecz kupowałem kilka szt. szafirów 9060xt 16gb to zwracałem uwagę na gwarancję i w we wszystkich tych głównych sklepach widniało 24m. włącznie z modelami szafira 9070 jak i 9070xt. Dziś rzeczywiście w xkomie już widnieje 36 , mediaexpert, oleole również . owocowy dalej 24m podaje.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, unadarek napisał(a):

widocznie w sklepach błąd na błędzie lub co dostawa to inaczej im się wklepuje :-)

jest w tym coś

jak szukałem o nitro+ niedawno, to wiem że wszędzie było 3 lata producenta, tak właśnie widnieje np w me

wczesniej miałem ponad trzy lata 6700xt nitro+ i też byłem święcie przekonany że miał trzy, nawet na fakturze chyba było 36mcy

w googlach AI jak wyszukujesz to piszą że 3 lata producenta, a chatgpt że dwa

na forum zawsze pisali że dwa lata ma tylko power color...

i bądź tu mądry..... jak sklep dał to jest, hmm

• Upvote 1
Opublikowano

Więc ...uj wie jak to tłumaczyć ;)  https://manuals.plus/wp-content/sideloads/sapphire-rma--warranty-information-original.pdf   , w zamierzchłych czasach na 100% producent szafira dawał 2 lata gwarki  potem było jakieś ruszenie i niby wskoczyło na 36m ale też pamiętam że co sklep to inna informacja co do okresu gwarki i to mówię o latach wstecz , pamiętam też czasy :D rx570 ,na pclabie ktoś opisywał  jak chciał spróbować odesłać szafira rx570 do producenta więc napisał do nich ,odpisali mu że nie dość że potrzebny dokument zakupu to i karta już po gwarancji bo miała ponad 2 lata. Oczywiście to było masę czasu temu i fajnie by było jak by to było normalnie 36m ,załóżmy że tak jest :P

Opublikowano

Nie wiem co się odwala z Adrenaliną, ale ucieło mi prąd więc trzeba profil wczytać po resecie i jak klikam w przyciski do eksportu lub importu profili to się Adrenalina wyłącza. Już chyba z 15 razy próbowałem i ciągle to samo nawet po restarcie kompa.

Opublikowano

Miałem to samo przy nowych sterach - zapisany profil wykrzaczał Adrenaline - musisz utworzyć nowy, u mnie dodatkowo musiałem zejść z taktowaniem pamięci o 30 mhz bo to powodowało problem nawet po utworzeniu nowego profilu ze starymi nastawami

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Napisałem, że wyeksportować się nie da więc nowego utworzyć nie mogę. Mogę kliknąć w reset i test wytrzymałościowy, ale import/eksport to program się wyłącza.

Przeinstaluj sterownik.

Opublikowano (edytowane)

To fakt afterburner załatwia sprawę , a adrenalinka jak adrenalinka co jakiś czas zdarzało się to co opisują gałgany wyżej, identyczne objawy choróbska :P  będąc uczciwym :banana: muszę wspomnieć że system nieprzeinstalowywany od grubo ponad 4 lat a przez ten czas przewinęło się sporo sprzętu płyty,procki,ramy,karty graficzne 

Edytowane przez unadarek