Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, leven napisał(a):

Wrzuć coś od siebie z Wieśka 3. 
Tam są piękne czarodziejki, a nie jakieś pokraki.

Kiedyś próbowałem w to grać. Doceniam - świetny tytuł i na pewno ma wielkie grono fanów ale nie moje klimaty. 
Jakoś się nie wkręciłem. Dam kiedyś szansę ale póki co Stalker 2 COP.

Opublikowano

Już się baw, na co czekasz :)  Zobacz, czy gra warta świeczki mając na myśli jakość obrazu. 

Jak w W3, która ma 10 lat np. Ciri i Wiesiu wyglądają epicko na NV, to sam spróbuj i zobacz, jak u Ciebie będzie. O FPS się na razie nie martw, co chwile aktualizują się upscalery.

2.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Około 55 FPS na 1440p w neural. W opcjach RT + suwaki na prawo.

Co znaczy:  "Pewnie biedacko z wydajnoscia albo jakis DLSSP + FG z wykastrowanymi ustawieniami gry"  ?

Nie widać, jak to dobrze wygląda ?

Gdyby była bieda ustawienia, to byś mleko widział :P 

Jest DLSS wydajność + FGx2 :E 

Edytowane przez leven
Opublikowano

non-nr.jpg

nr-on.jpg

22 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@leven Na screenie wszystko moze wygladac, a co innego obraz w ruchu. Widzialem ze na 5070 od 30FPS do 45 FPS z suwakami na prawo + DLSSQ w 1440p. Ty masz 55 FPS po wlaczeniu FG %-) Jak lubisz tortury, to mozna tak grac. :bicz:

Nie ma tragedii. Za to jakość starej gry wbija w ziemię. Na fotkach tego nie widać, w grze jest sporo lepiej, niż jpg. z printa :lol2:

Dawaj jakies foty z Neurala w AMD, masz przecież mody do tego :) 

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Już się baw, na co czekasz :)  Zobacz, czy gra warta świeczki mając na myśli jakość obrazu. 

Jak w W3, która ma 10 lat np. Ciri i Wiesiu wyglądają epicko na NV, to sam spróbuj i zobacz, jak u Ciebie będzie. O FPS się na razie nie martw, co chwile aktualizują się upscalery.

2.jpg

Jaki sens sprawdzać przy 30 fps w 1080p?  Lepiej na yt obejrzeć %-). Wolę już pograć z NR niż oglądać.  Gram w Alan Wake 2, jak będzie akceptowalny fps to zainstaluje i tam będę grał.  Chyba że skończę wcześniej zanim będzie grywalne ;D

• Like 1
Opublikowano
W dniu 4.09.2026 o 08:38, Radio Tirana napisał(a):

Są gdzieś jakieś filmiki jak to działa? Biorąc pod uwagę wydajność Radełonów w Ray Tracingu to chyba będzie trzeba grać w 720p :rudolf:

Wrzuciłem poniżej , działa całkiem, całkiem .

Opublikowano

Wersja 0.3 NR dla AMD

Added a pre-upscaling mode (default ON). In this mode, the DLSS neural network will run before any FSR upscaling to improve performance. Temporal accumulation is disabled and handled by FSR.

Performance numbers @1080p, Cyberpunk 2077, Ultra settings:

Native/FSRAA: 30 FPS

FSR Quality: 57 FPS

FSR Balanced: 67 FPS

FSR Performance: 71 FPS

Opublikowano (edytowane)

9050 trafi do gotowych zestawów komputerowych, natomiast scamem są obecne ceny podzespołów komputerowych. 

Aż człowiekowi smutno, jak sobie odpali polecane zestawy z ubiegłego roku i przypomni, co można było wtedy kupić.

Dokładnie za 6995zł był pc z Ryzenem 7 7800X3D i RTX 5070 Ti, a dzisiaj żądają więcej za śmiesznego i5-14400F oraz RTX 5060 Ti z 8 GB vram, który nadaje się do 1080p, bo o komfortowej rozgrywce w 1440p można raczej zapomnieć i jeszcze nazywają to promocją. 

Edytowane przez Pawcio
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Od ponad roku walczyłem ze stabilnością nowego PC. Jako że tak naprawdę, ucząc się, podkręcałem RAM, CPU i GPU, problemy były trudne do zdiagnozowania. Zresztą na moim starym laptopie z Intelem i NVIDIĄ było znacznie bardziej jednoznacznie. Crash kompa = CPU, crash GPU = wywalenie do pulpitu. Ale nie z AMD te numery.

Pisałem nawet do kolegi na forum w sprawie kabli, bo gdzieś w tym wątku przewinął się temat kabli, ale o tym za chwilę.

Po absolutnym ustabilizowaniu RAM-u i undervolcie CPU randomowe crashe podczas grania nie zniknęły całkowicie i były bardzo przypadkowe. Zauważyłem, że po poprawieniu wtyczek zasilania na GPU problem potrafił zniknąć na dzień albo tydzień. Później znowu wracał.

Do myślenia dał mi fakt, że ostatnio wywaliło mnie z gry, ale w tle wciąż słyszałem dźwięk, a nawet mogłem przez chwilę gadać na Discordzie. To sugerowało problem z GPU.

Do rzeczy.

Postanowiłem wymienić kabel. Mam MSI A850G ATX 3.1 Ready. W pudełku znalazłem kabel hybrydowy 16-pin → 2×8-pin, który idealnie pasuje do mojego ASRocka. Po stronie zasilacza jest złącze 12V-2x6, a po stronie GPU dwa klasyczne PCIe 8-pin.

Przeszukałem internet i specyfikację MSI i znalazłem informację, że ten kabel ma żyły 16 AWG, a piny są wykonane ze stopu miedzi i pokryte niklem. Jest też grubszy i ma ciasne wtyki.

Wymieniłem więc moje dotychczasowe dwa przewody PCIe 8-pin na ten kabel.

I oto co się stało.

1. Crashe całkowicie ustały.

Testuję już prawie tydzień i od momentu wymiany kabla nie wystąpił ani jeden crash.

2. Napięcie podczas testów, np. w OCCT, jest bardziej stabilne.

Wahania są na poziomie około 1 W i nie skacze już ani nie dropi o kilka watów w dół jak wcześniej.

3. Coil whine kompletnie zniknął!!!

Wcześniej podczas odpalania gry na maksymalnych ustawieniach i maksymalnej wydajności, przy PL +10%, w grach takich jak Wiedźmin, Squad na UE5 czy WarDogs, po wczytaniu mapy słychać było głośne piszczenie.

Teraz absolutna cisza.

Przykładam łeb z każdej strony obudowy i nic. A jestem w stanie usłyszeć wysokie tony do 16 kHz.

4. Zniknęły mikrostuttery.

Szczególnie że lubię sobie odpalić AFMF 2.1 z Anti-Lag 2, co dodatkowo obciąża GPU. Teraz wreszcie udało się uzyskać masełko bez przycinek.

Nie zamierzam się z nikim spierać, że jest to ostateczne i absolutne rozwiązanie każdego problemu z zasilaniem GPU. Nie twierdzę też, że wiem dokładnie, co działo się z poprzednimi przewodami.

Mogły mieć powykręcane piny i lekko nie trzymać kontaktu. Możliwe też, że przy chwilowych skokach obciążenia GPU pojawiały się problemy na połączeniu zasilania.

W każdym razie problem zniknął. I nie tylko problem z crashami. Zniknął coil whine, zniknęły mikrostuttery, a zachowanie poboru mocy podczas testów jest wyraźnie spokojniejsze.

Po ponad roku walki z tym PC wymiana jednego kabla rozwiązała problem, którego nie udało mi się wcześniej wyeliminować ustawieniami RAM-u, CPU czy GPU.

Na ten moment testuję dalej, ale komputer wreszcie działa tak, jak powinien.

Edytowane przez Jedi88
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tego 12V2x6 na 2x8 zrobiłem przed zamontowaniem, żeby pokazać wtyczki.

Na ostatnim zdjęciu zrobiłem jeszcze widok pinów starego kabla, które wyglądają na powykręcane.

IMG_20260924_142131_609.jpg

IMG_20260921_163610_508.jpg

IMG_20260924_142515_555.jpg

Edytowane przez Jedi88