Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na tym 7800xt jade w 4K i jest ok wiec pomine tą generacje kart. Siedze na am4 poczekam spokojnie na am6 i się zobaczy bo przesiadka na am5 jest nie opłacalna. Jakies tam fsr 4 na serie 7000 dadzą zapewne.

Edytowane przez STALKER
  • Upvote 2
Opublikowano

Czyli jest mocne GPU jak na swoje możliwości, ja chcę zmienić bo uważam, ze rtx 3060ti to za mało, więc zmienię GPU, ale na coś mocniejszego niż 7800xt, dopłacę. Proc powinien sobie poradzić, szczególnie, że jak widziałem to przy Radeonach jest mniejszy narzut niż właśnie na RTX.

Żadnych ciekawych przecieków i nie ma o czym dyskutować, pewnie trzeba poczekać do 6 stycznia. Nikt nie ma żadnych ploteczek.

Opublikowano (edytowane)

Ograłem indiane jonesa na tym radku w 4k to tv jest i giera latała w 60 kl natywnie ale to pewnie zasługa dobrej optymalizacji. Proc to r 5600 nie krecony choc na 1.2V jak dobrze pamietam może niżej stabilny na 4.9 ghz. Zapas mocy procka jest.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, STALKER napisał(a):

Na tym 7800xt jade w 4K i jest ok wiec pomine tą generacje kart. Siedze na am4 poczekam spokojnie na am6 i się zobaczy bo przesiadka na am5 jest nie opłacalna. Jakies tam fsr 4 na serie 7000 dadzą zapewne.

Do 4k to karta złom wiec naturalne jest, ze nie ma sensu zmiana na am5 oraz nawet na am6 do tego gpu wiec nigdy to nie bedzie oplacalne ;)

14 minut temu, STALKER napisał(a):

Tak po zakupie sprawdzałem ile wycisnie po oc i 4.9 na 5.0 nie chciał więc nie szaląłem z napięciem.

To tam piekny piekarnik jest.

49 minut temu, Reddzik napisał(a):

szczególnie, że jak widziałem to przy Radeonach jest mniejszy narzut niż właśnie na RTX.

Zen3 to juz zlom do nowych gpu i sterowniki nic tu ie poprawia wiec sie nie ludz ;) 

Skoro w spider-manie z RT jakieś ~55 FPS osiaga 5700X3D, gdzie Ryzen 7600 robi ponad 80 to o czym tu mowimy ;)

Edytowane przez Phoenix.
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Zen3 to juz zlom do nowych gpu i sterowniki nic tu ie poprawia wiec sie nie ludz ;) 

Skoro w spider-manie z RT jakieś ~55 FPS osiaga 5700X3D, gdzie Ryzen 7600 robi ponad 80 to o czym tu mowimy ;)

Tak jest złom, dlatego mam nadzieję, że ten proc jeszcze jakoś podoła wraz z nową grafiką, nie wymienię procka, bo nie będzie to możliwe jak zmienię GPU, a to jest ważniejsze. Proc poczeka na swoją kolej.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Indiana jak na nową gierkę ma dość małe wymagania nawet do 4k. Taka perełka wśród wszelakich nie zoptymalizowanych gniotów. 

Chyba, że odpaliłbyś z PT :E No, ale na radku nawet tego się nie da odpalić, a nawet jakby się dało to zabiło by na wejściu wydajność tego GPU.

W takim Stalkerze 2 nawet 30fps byłoby problemem w 4k na 7800XT.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

FSR4 ograniczone do nowych kart będzie pięknym pstryczkiem w nos dżentelmenów, którzy chwalili AMD, że pozwalają korzystać ze swojej technologii upscalingu wszystkim, niekoniecznie swoim klientom. 

No i co to zmienia w kwestii FSR do wersji 3.1 która jest dostępna dla wszystkich? Nic. Poza tym mogą rozwijać dwie wersje, dla RDNA 4+ i poniżej bo trochę głupio by było porzucać nadal świeże radki 7000. Nadal dużo tego w magazynach.

Gdyby się nie rozwijali to nadal byłyby narzekania, że FSR nadal w tyle za DLSS.

Opublikowano (edytowane)

Na fsr w trybie jakość ustawienia epickie ten 7800 wypluwa 45-50 klatek w 4k bez generatora klatek. W natywnym ten stalker wygląda jakby faktycznie był napromieniowany chyba że coś poprawili bo nie sprawdzałem.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano
49 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Może i złom, ale jak z PT w 4K na 5090 będzie oszałamiające 40 FPS to jeszcze da radę :E 

Opublikowano

Patrząc na te cyrki w branży gpu jakie były różnice pomiędzy starszą generacją, a nowszą to coś czuję, że te nowe rxy będą co najwyżej na poziomie jakiegoś RX 7900 GRE i będzie trochę beka xd

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie prozaicznie im slabsze beda nowe RX tym lepiej :). Szukam dokladnie czegos pomiedzy RX9800 i 7900 z 16GB w cenie 400-450 USD. I wyglada, ze to dostane + nowy FSR.

@Ryza, ale AMD mowilo ze chce atakowac sredni segment wiec z kad zaskoczenie?

Tak samo bajki, ze nie moga zrobic nic mocniejszego. Moga, ale nie chca z jakiegos powodu. W nastepnej generacji pewnie juz wypuszcza.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Dwa słowa: pobór mocy. 

Już 7900 XTX żarł zauważalnie więcej prądu niż 4080, a gdyby chcieli dorównać do 4090 to powstałby smok wawelski na 4 wtyczki 8 pin. 

Dokladnie. Mam nadzieje, ze rozwiaza ten problem wraz z seria 9000, a jak nie to w nastepnej. Wydawac smoka walelskiego teraz :) to by bylo po prostu kopanie sie z koniem.