Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

@marioking nie wiem czy jeszcze nie zauważyłeś, ale tak delikatnie mówiąc (bez obrazy), zaczęliśmy cię ignorować, ponieważ trochę nie kminisz, jakby.

Skoro karta nowszej generacji, o gorszej specyfikacji (na papierze) i w niższej cenie na premierę jest na poziomie karty generację starszej, która w teorii jest szybsza i kosztowała więcej, tzn. że mamy postęp.

Inaczej nie wytłumaczę, nie mam cierpliwości :heu: 

Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Dobra, nie wiem czy trolujesz czy faktycznie wierzysz w to co piszesz ale daj sobie już spokój.

To jest karta z xx70 w nazwie, a oferuje wydajność karty z xx90 w nazwie, według tej nowej nomenklatury, tak właśnie tworzy się postęp w wydajności, wydajność wyższych kart schodzi na niższe poziomy cenowe. Nie da się tego jaśniej opisać.

Kluczem teraz jest cena, ponieważ nazwa ma xx70 logicznym jest że powinna być wyceniona poziomie 7700 XT-7800 XT, albo to faktycznie nie będzie miało sensu, i tylko na wycenę teraz czekamy.

Ceny w sklepach mnie nie interesują bo są zawyżone, ale to kwestia małej podaży, na YT można znaleźć filmy o tym że jutro będą testy kart 5070 Ti w msrp, ale te karty w sklepach są po 900$, i recenzenci są tym zdziwieni i zniesmaczeni.

Dlatego nie ma co na to patrzeć, tylko na wycenę producenta, jak nie 6 marca to 6 maja już pewnie da się kupić 9070 XT w msrp, a to nie powinno raczej być wyższe niż 550$, albo AMD ostatecznie się zbłaźni.

40 minut temu, Send1N napisał(a):

Wez już przestań płakać :E co ciebie obchodzi kto co kupi i w czym masz problem od 2 miesięcy? biadolisz jakimś makaronowym językiem bez końca wylewając coraz to większe żale zaśmiecając tylko temat...

Widze, ze juz chyba sie kazdy polapal jak taki osobnik biadoli bez skladu i ladu. Dlatego polecam dodawac do ignorowanych bo wczoraj ilosc pierdololo przekroczyla juz granice ;)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

No mogliby, a tak mamy karte ze sredniej polki, gdzie i tak lepszym wyborem jest 5070Ti.

no fajnie ale pogadamy jak da sie tego 5070ti kupic w cenie msrp :P Gdzies za rok myśle :) Jak cena amd nie bedzie przestrzelona to bedzie tansza i karte da sie kupic po premierze....

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

Patrząc na te wyniki, zrobiłem test Time Spy Extreme
obraz.png.2a59897846d793748a0e5c13209df828.png.ec43a32e99cf2bb759923901687245ff.png

To mój wynik : Time Spy Extreme - 14132.
Proc chyba nie ma tutaj znaczenia przy teście gpu? Kurde trzeba będzie kupić RX 9070XT jak to taki mocarz :wariat:

Speed Way jest chyba płatny, bo mam go zablokowany.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Speed Way jest chyba płatny, bo mam go zablokowany.

23zl.

2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Kurde trzeba będzie kupić RX 9070XT jak to taki mocarz

Majac 4080S i DLSS4?? what ?? ;D

• Haha 1
Opublikowano

Wiem, śmieję, że zamieniłbym takiego RTX, chyba, że mowa o RTX 3060ti to bym wziął z pocałowaniem ręki, ale nie z poziomu RTX 4080S. Szczególnie jak widzę FG, RT/PT i jaka to jest mocarna karta, jedynie zmienić tego procka na dniach i będzie git zestawik.

Jeszcze 10dni na oficjalną premierę nowych Radeonów i dowiemy się na czym stoi AMD, i gracz, który wybierze taką grafikę.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Brolly napisał(a):

Ja zaczynam się poważnie obawiać o ceny 9070XT i 5070ti w PL :E 

nie spinaj zwieracza... bedzie gorzej :P juz sa przecież przecieki na innych rynkach ze premiera 5070ti niczym nie bedzie się różnic od 5080/5090, a to karta w która celuje o wiele wieksza grupa ludzi... A tu po prawie 3 tygodniach od premiery pierwszych rtx50 w wyszukiwarkach sklepów mamy moze z 10 ofert na te kart z cenami +50% msrp. Ale według wieszczy i wrożów już w kwietniu rtx50 będą wysypywać sie z półek :D z cenami msrp :P

Opublikowano
6 godzin temu, Brolly napisał(a):

Ja zaczynam się poważnie obawiać o ceny 9070XT i 5070ti w PL :E 

Wedle tego co jeszcze do niedawna dało się wyciągnąć ze strony ME to 5070ti ASUS TUF była po 4999zł, a TUF OC po 5199zł. 9070XT ma to samo MSRP czyli cena powinna złapać te okolice.
Szału nie będzie :) Ponadto raczej się nie zdarza aby AMD/NVIDIA załatwiały się do własnego gniazda, tj. wydajność i ceny nowej serii nie zagrożą atrakcyjności starych (karty w końcu muszą się wyprzedać).
Najciekawszy na dzień dzisiejszy jest 7900XTX za 3699zł w proline (Phantom Gaming od ASRocka) - szkoda tylko, że AMD jest w d... jeżeli chodzi o rozmydlacz, generator klatek itd. Oby FSR 4.0 to był jakiś przełom, bo przepaść z DLSS będzie się tylko powiększała.

• Sad 1
Opublikowano
26 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Najciekawszy na dzień dzisiejszy jest 7900XTX za 3699zł w proline (Phantom Gaming od ASRocka) - szkoda tylko, że AMD jest w d... jeżeli chodzi o rozmydlacz, generator klatek itd. Oby FSR 4.0 to był jakiś przełom, bo przepaść z DLSS będzie się tylko powiększała.

Myślę że wiekszość użytkowników Radeonów na w 4 literach DLSS i FSR , to jest jakiś dodatek do karty a nie główna zaleta i wartość karty.

• Upvote 2
Opublikowano

Dla entuzjastow jakosc grafiki ma duze znaczenie. Dla mnie jest to wyznacznikiem do wymiany sprzetu. Wiec nie wiem czy jakies mydlo czy artefatky sa dla takich osob do zaakceptowania.

Wiadomo, ze wiekszosc graczy siedzi na slabych kartach dla nich czy 40 czy 60 fps nie ma duzego znaczenia, jakosc tekstur czy artefakty to tez prio 2 lub 3.

Opublikowano
4 minuty temu, razz1 napisał(a):

No nie do końca bo jeśli na karcie za 2k z dodatkami masz wydajność karty za 4k to jest to game changer w niektórych przypadkach 

rozmydlacz nie da ci z 10fps 40fps... tylko zamieni płynne klatki na gładkie...

Opublikowano
6 minut temu, Hard Reset napisał(a):

Myślę że wiekszość użytkowników Radeonów na w 4 literach DLSS i FSR , to jest jakiś dodatek do karty a nie główna zaleta i wartość karty.

Jak ktoś ma monitor o wysokim odświeżaniu to na większości kart warto odpalić rozmydlacz i generator klatek.

Jeżeli już porównujemy czysty raster, właśnie odpaliłem Stalkera 2 w lokalizacji "Zalisja". W centrum mam ok. 57-60FPS na rozdziałce 1440p, EPIC bez rozmydlaczy/generatorów klatek - karta 4070S. Z tego co widzę youtuber Kryzzp na 7900XTX w tej samej lokalizacji ma 65-67 FPS.
Odpalam DLSS Q (wymuszony 4.0) + FG i robi mi się 134-136 klatek. Jakość obrazu żyleta, feeling bdb.
Pomijam, że akurat save mam wczytany w deszcz więc minimalnie na niekorzyść 4070S.

Myślałem o przeskoku 4070S -> 7900XTX bo wyniósł by mnie ok. 1000zł jednak jest trochę minusów tego rozwiązania.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Odpalam DLSS Q (wymuszony 4.0) + FG i robi mi się 134-136 klatek. Jakość obrazu żyleta, feeling bdb.
Pomijam, że akurat save mam wczytany w deszcz więc minimalnie na niekorzyść 4070S.

Czy to nie nazywa sie samokłamywanie>? :P "odświeżania na poziomie 60-75 Hz – wyższej liczby klatek w ciągu sekundy ludzkie oko i tak nie jest w stanie obsłużyć."

Oczywiscie nie wykluczam,,, ponoc pilosci mysliwców maja wycwiczoną percepcie 100fps+ to jest jakiś punkt do dumy ale ogólnie wiekszośc raczej polegnie na etapie 75fps...

nie na darmo przez ostanie 50 lat 60hz krorowało bo domena powyżej to jest procenta z procenta ale ludzie "jakie 144hz albo 165hz albo jestsze lepiej 240hz to daje feeling" :P 

Dziecie marketingu zycie pełna piersia... i fajnie czuc sie jak pilot mysliwca :) To daje powód do dumy :P

Opublikowano
7 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Dla entuzjastow jakosc grafiki ma duze znaczenie. Dla mnie jest to wyznacznikiem do wymiany sprzetu. Wiec nie wiem czy jakies mydlo czy artefatky sa dla takich osob do zaakceptowania.

Wiadomo, ze wiekszosc graczy siedzi na slabych kartach dla nich czy 40 czy 60 fps nie ma duzego znaczenia, jakosc tekstur czy artefakty to tez prio 2 lub 3.

Entuzjasta grafiki jeśli nie akceptuje wspomagaczy to i tak kupuje topke nVidii

Opublikowano
23 minuty temu, marioking napisał(a):

Czy to nie nazywa sie samokłamywanie>? :P "odświeżania na poziomie 60-75 Hz – wyższej liczby klatek w ciągu sekundy ludzkie oko i tak nie jest w stanie obsłużyć."

Oczywiscie nie wykluczam,,, ponoc pilosci mysliwców maja wycwiczoną percepcie 100fps+ to jest jakiś punkt do dumy ale ogólnie wiekszośc raczej polegnie na etapie 75fps...

nie na darmo przez ostanie 50 lat 60hz krorowało bo domena powyżej to jest procenta z procenta ale ludzie "jakie 144hz albo 165hz albo jestsze lepiej 240hz to daje feeling" :P 

Dziecie marketingu zycie pełna piersia... i fajnie czuc sie jak pilot mysliwca :) To daje powód do dumy :P

Chyba właśnie uderzyło mnie to co pisali już koledzy @Pawelek6 @Phoenix. @Mar_s @Send1N
Nie uważam się za eksperta ale to co piszesz to takie bzdury, że aż czytać się nie da.
Teoretyk-filozof bez praktyki dorabiający na kolanie jakieś swoje teorie na zasadzie "nie znam się, a się wypowiem".
To tak trochę jak w tym żarcie: "Oko użytkowników konsol jest w stanie zobaczyć 30kl/s, a oko użytkowników Nintendo Switch 15kl/s." :hihot:

Jak zgaduje, do dzisiaj siedzisz na 60Hz?

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Jak zgaduje, do dzisiaj siedzisz na 60Hz?

Mam niestety monitor 165hz i jak moge ograniczam do 75hz ale nie wiesz jak wkurwia gdy na Displayporcie nie mozesz dac mniej niz 100hz.. Poziom samokłamywania ludzi jest po prostu bajeczny jak potraficie sie okłamywac ze jestescie w stanie  pokonywac fizyczne bariery jakie ma ludzkie oko i ciało, to jest po jest po prostu bajka :P

"

Ile fps ma ludzkie oko?

A więc ile FPS widzi oko człowieka? Średnio jest to wartość od 60 do 120 FPS, choć do uzyskania naprawdę dobrej płynności widzenia wystarczające będzie 30 FPS "

Wiec te pierdoły 144hz/165hz/240hz to czysty marketing dla srednio ogarnietych