Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 19.02.2025 o 08:46, Radio Tirana napisał(a):

To nie kpina, to cena postępu graficznego. 

Teraz będzie nowy Doom wychodził i też go nie odpalicie bez karty sprzętowo wspierającej Ray Tracing. 

W grach pokroju Dooma RT nie ma większego sensu ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moje przewidywania co do ceny.

Maks

RX 9070XT 3499zł

RX 9070   2999zł

Obliczyłem przez wzięcie różnicy cen  pomiędzy GDDR6 a GDDR7  a odjęciem od ceny premierowej RTX 5070TI

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano

Moim zdaniem modzą coś mocno z softem dlatego termin się wydłuża. To tylko po części badanie cen zielonych.
Może chcą zrobić premierę z prawdziwego zdarzenia i wreszcie nie sprawdzi się powiedzenie: "AMD nigdy nie traci szansy aby stracić szansę"

• Haha 2
Opublikowano

9070xt to będzie poziom pod 5070ti więc raczej nie mniej 3800zl za bieda wersje mrsp

Przecieki były że 750$ czyli u nas 750 euro plus podatek czyli 3800zl jak nic.

Bo jakoś tak zawsze jak w USA w dallrach to w Europie vany w euro są takie same liczbowo;)

Opublikowano
37 minut temu, Brolly napisał(a):

Dobra chłopaki nie śledziłem nigdy premier AMD co do kart ale chyba nie odjebią takiego cyrku z cenami i dostępnością 9070 i 9070XT jak zieloni? :E 

No nie wiem, nie wiem :P Znaczy ogólnie może źle nie będzie ale w nadwiślańskim kraju może być różnie :E 

FtQknwFdQUYprN81.jpg

• Like 6
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

9070xt to będzie poziom pod 5070ti więc raczej nie mniej 3800zl za bieda wersje mrsp

Przecieki były że 750$ czyli u nas 750 euro plus podatek czyli 3800zl jak nic.

Nie mniej czyli AMD pozwoli sobie być w cenie nVidii? To był by ogromny strzał w stopę. Ceny RTXów chwilowo poszybowały przez słabą dostępność, jak ta się poprawi raczej wrócimy w okolice MSRP.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Dalej to będzie mniej niż realne ceny zielonych. Widać że mrsp w serii 5xxx to kilka sztuka na premierę

Nie chce mi się wierzyć aby AMD jakoś zaskoczyło chociaż jak pokażą się z dobrej strony, to może sam się skuszę.

Opublikowano (edytowane)

Jak może być fajnie kartę klasy 70 za 3k jak teraz karta klasy 70 obecnej generacji kosztuje 1700 a poprzedniej 1300? Wtf co ja czytam

Za 3k masz teraz 7900xt czyli prawie cały chip navi a nie jakieś niewiadomoco powycinane do 56cu/64cu ???

To wygląda jakby wzięli z dwóch chipletow 7900xtx zrobili dwie mniejsze karty graficzne i kasowało za to 6000zl zamiast 3600

Edytowane przez wallec
  • Like 1
Opublikowano

O dokładnie o to mi chodziło z tym że teraz DLSS4 już nie rozmydla: 

Minuta 6:44

image.thumb.png.be3fd8eb8b1b69f15b93c72da5e8b129.png

Ciekawe że jak Nvidia wreszcie upodobniła DLSS do FSR to dopiero teraz wszyscy pieją z zachwytu że obraz jest ostry wreszcie. Teraz DLSS ma sens i się kupy trzyma. Jest lepszy od FSR3.0 i teraz się AMD pali grunt pod nogami.

Opublikowano
Godzinę temu, Brolly napisał(a):

Dobra chłopaki nie śledziłem nigdy premier AMD co do kart ale chyba nie odjebią takiego cyrku z cenami i dostępnością 9070 i 9070XT jak zieloni? :E 

Ty się tak nie interesuj tymi cenami cały czas bo ci Tomcug zmieni avatar z brolly'iego na

95c12a5aa55e0.jpg

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

No ja bym nie piał nad tym Transformerem. Jak widać na video wyżej - nadal w ruchu jest słabo. Może nie tragicznie jak w FSR* ale utrata jakości bardzo wyraźna i poraz kolejny się sprawdza zasada, że upscallery  się powinno testować w ruchu, a nie na obrazie statycznym.

Bo potem ludzie biegają i rozpowiadają bzdury o tym, że oni widzieli DLSS i jest "super upscaller ...o "

;)

*) do 4, bo jak wypadnie FSR 4 to nadal nie wiadomo

https://bethesda.net/pl/article/19eQtJoGEbNeavznlgvNMH/indiana-jones-and-the-great-circle-update-3

O, path tracing na AMD. Czyżby pod premierę 90xx?

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@wrobel_krk Może standardowy zabieg -$50 od AMD. Wtedy może to być jakaś opcja, chociaż czasy rastra się skończyły i jak nie wyskoczą z FSR 4.0 który jakoś dorówna DLSS 4.0 to będzie trochę dupsko.

Bawi mnie jak ludzie stwierdzaja ze dlss4 jest game-changerem... tylko wiecie ze fake generator nie da wam z 5-10fps płynnej gry... by działał trzeba juz miec w miarę płynną gre by wam poprawiło nastrój ze 30-40fps zrobi 90-120 czy tam z 50-60 na 150-180 albo wiecej. wiem że jest cała masa wypranych ludzi co stwierdzi ze bez 240fps nie ma gry :P ale realnie bez fake generatora mozna życ i raster wciąż jest kluczowy!!! całymi dekadami wyniki na poziomie 30-60 fps był uznawany za stan zadwolajacy... gdyby taki nie było konsole nie miałyby 100mln+ klientów :P urzadzenie dedykowane do gier które zadowala sie takimi parametrami... standardy które krejucie to fanaberia a nie konieczność.

Chodzi mi głównie o to, że taki 7900xtx nie wiem moze w jakiś pojedyńczych grach w 4k nie daje rady zapewnic przynajmniej  real-30fps to a to jest uznawane przez ogół graczy za stan w pełni grywalny! jest cała masa gier na konsolach które działaja zaledwie w 30fps! I ludzie w takich warunkach graja! jako na dedykowanym urządzeniu do grania i to z licznymi kompromisami które np na 7900xtx zapewniło 60fps+ pewnie spokojnie! Wniosek taki że jednostkom w dupach sie poprzeprawacało i uznaja że bez takich fanaberii jak 120fps+ to nie ma gamingu!

Edytowane przez marioking
Opublikowano
2 godziny temu, VRman napisał(a):

No ja bym nie piał nad tym Transformerem. Jak widać na video wyżej - nadal w ruchu jest słabo. Może nie tragicznie jak w FSR* ale utrata jakości bardzo wyraźna i poraz kolejny się sprawdza zasada, że upscallery  się powinno testować w ruchu, a nie na obrazie statycznym.

Bo potem ludzie biegają i rozpowiadają bzdury o tym, że oni widzieli DLSS i jest "super upscaller ...o "

Zgodzę się. Z nowszych gier w jakie grałem był Stalker 2 i tam rzeczywiście widać, że w ruchu jest gorzej. Mimo wszystko porównać wymuszony DLSS 4.0, a FSR/TRS/XeSS no jest przepaść mimo wszystko.

Godzinę temu, marioking napisał(a):

Bawi mnie jak ludzie stwierdzaja ze dlss4 jest game-changerem... tylko wiecie ze fake generator nie da wam z 5-10fps płynnej gry... by działał trzeba juz miec w miarę płynną gre by wam poprawiło nastrój ze 30-40fps zrobi 90-120 czy tam z 50-60 na 150-180 albo wiecej. wiem że jest cała masa wypranych ludzi co stwierdzi ze bez 240fps nie ma gry :P ale realnie bez fake generatora mozna życ i raster wciąż jest kluczowy!!! całymi dekadami wyniki na poziomie 30-60 fps był uznawany za stan zadwolajacy... gdyby taki nie było konsole nie miałyby 100mln+ klientów :P urzadzenie dedykowane do gier które zadowala sie takimi parametrami... standardy które krejucie to fanaberia a nie konieczność.

Chodzi mi głównie o to, że taki 7900xtx nie wiem moze w jakiś pojedyńczych grach w 4k nie daje rady zapewnic przynajmniej  real-30fps to a to jest uznawane przez ogół graczy za stan w pełni grywalny! jest cała masa gier na konsolach które działaja zaledwie w 30fps! I ludzie w takich warunkach graja! jako na dedykowanym urządzeniu do grania i to z licznymi kompromisami które np na 7900xtx zapewniło 60fps+ pewnie spokojnie! Wniosek taki że jednostkom w dupach sie poprzeprawacało i uznaja że bez takich fanaberii jak 120fps+ to nie ma gamingu!

A Ty dalej swoje Januszowe przemyślenia jakby po paru głębszych :) Dużo Hz w monitorze źle, nie widać różnicy, mało fps wystarcza do gry, dużo FPS to fanaberia. Dobrze, że tacy ludzie jak Ty nie stoją za rozwojem technologii... W 1981 roku Bill Gates stwierdził: "640 kB RAM powinno wystarczyć każdemu"

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, galakty napisał(a):

Pewnie to samo było jak wchodziły nowe akceleratory, DX itp... Pamiętacie? DX10? Uuuuu ale żre zasoby w Crysis, nie stać mnie na lepszą kartę :E 

Tylko że crysis nie wymuszał posiadania karty z obsługą DX10 i można było grać na DX9 ;) 

Opublikowano

GX2 to była pierwsza karta na której można było w miarę sensownie pograć na very high w 1280x1024 / 1440x900 na 8800 przy max detalach było po 20-30fps ;) ja ogrywałem jeszcze wcześniej na 7600GT i 7900GS dopiero po zakupie 8800GTX pojawił się uśmiech na twarzy jak można było ustawić detale wyżej niż medium.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Zgodzę się. Z nowszych gier w jakie grałem był Stalker 2 i tam rzeczywiście widać, że w ruchu jest gorzej. Mimo wszystko porównać wymuszony DLSS 4.0, a FSR/TRS/XeSS no jest przepaść mimo wszystko.

A Ty dalej swoje Januszowe przemyślenia jakby po paru głębszych :) Dużo Hz w monitorze źle, nie widać różnicy, mało fps wystarcza do gry, dużo FPS to fanaberia. Dobrze, że tacy ludzie jak Ty nie stoją za rozwojem technologii... W 1981 roku Bill Gates stwierdził: "640 kB RAM powinno wystarczyć każdemu"

Kreowanie pewnych standardów wiąże się z faktem, że niektórzy bez względu na to czy potrzebują tych "standardów" zaczynaja podąząc za takimi pieniaczami i doprawdza do pewnych zaburzen jak widać... 100mln+ graczy zadowala się graniem 30fps+... a tu jednostki beda wciskać ze jak im fps spadnie z 165 na 150 to juz widzą pogorszenie :P I sa masy podatne na takie pierdolenie i beda napedzac ten cyrk, no ze bez 165fps na monitorze, fake genetator na 4x :P nie da sie grać... nvidia roxi bo daje 5070 który jest jak 4090 :P Dzieci marketingu.

Wiem że jestem w złym otoczeniu i że lubicie usprawiedliwiać te swoje faneberie, w końcu marketing udowodnił wasza podatnośc na te ide "bez postęp nie ma progresu" :P Chociaz fakty sa takie, gdybyscie umieli spojrzec szezej, ze nie propagujecie postepu tylko regres.... I jak widać nie jestescie w stanie zauwazyc ze od kilku lat postęp sie zatrzmuje i te zmiany nie oferuja poprawy tylko ułatwienia dla producentów by oferowac to samo za 30-40% wiecej(vide RTX50), by nie dopracowywac produktu tylko zdawac sie na fake-genratory... 

Rynek przyciaga podatnych na te pierdoły i jak widac w ostatnim czasie pc-towcy zaczyna rosnac w kontekscie walki z konsolami, co powoli zwiastuje poczatek końca, ale nie po raz kolejny okaże sie tłuszcza i masa może wygrac... ale to smutne. W mrocznych czasach wladza rzadziła tłuszcza wciskajac im ide religjne potem inne filozofie, teraz technokraci beda rzadzić głupimi wciskajać im kolejne zbedne ficzery :P Taka kolej losu

Ale z fanatykami nie ma dyskusji, wiec tyle w temacie.

Edytowane przez marioking
Opublikowano

@marioking Z fanatykami nie ma dyskusji - dobre zdanie na podsumowanie. Masz rację. Tylko fanatykiem-masochistą w tym zestawieniu jesteś Ty i te Twoje komfortowe i standardowe 30 FPS. Proszę odstaw to co bierzesz bo Ci nie służy zupełnie.

Rozumiem, że ludzie genetycznie się od siebie różnią. Jest loteria krzemowa, jest loteria organów. Tobie trafił się kiepski wzrok i na bazie niego opisujesz subiektywne odczucia. To jest dla mnie logiczne wytłumaczenie.

• Upvote 8