Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak patrzę na 9070XT i te wyniki AMD.
7900GRE w CP2077PL (Dogtown) 1440p ULTRA + BALANCED FSR + FG + RT ULTRA ma ok 100 FPS. Jak dobrze rozumiem na 9070XT powinno być ok 160 FPS?
Chociaż porównywanie jabłek do gruszek ale jakiś zarys już jest.
No nic, poczekamy na konkrety, jestem ciekaw.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Patrząc na wykresy z PurePC(Cyperpunk) i tych różnic z domniemanych slajdów AMD, wychodzi na to, że 9070XT w RT jest na poziomie 4070Ti Super a w rasterze na poziomie 4080. 

Edytowane przez FerreroRoche
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, FerreroRoche napisał(a):

Patrząc na wykresy z PurePC(Cyperpunk) i tych różnic z domniemanych slajdów AMD, wychodzi na to, że 9070XT w RT jest na poziomie 4070Ti Super a w rasterze na poziomie 4080. 

Wydaje mi się, że to już niegłupi wynik. Gdyby cena była OK może i byłoby dobrze przeskoczyć na to GPU.

Najlepiej jakby dało się kupić 9070 non-XT i po wgraniu VBIOSu od 9070XT karta by działała jak 9070XT :D
Złote czasy AMD wróćcie.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś w erze 9500 i X800 mogłeś odblokować 4 czy 8ROP.

Dziś za to możesz kupić 5090tkę która może się okazać przymusowo modowalna do minus 8 ROP. :D

PS. Jak w końcu będzie wyglądało konkretnie to GPU? Na siejącym bzdurami już nie raz Techpowerup GPU database nadal przy 9070 stoi "MCM".

To będzie stuprocentowy monolit, jak rozumiem? Chyba tylko z tego mogłyby wynikać duże wzrosty bez zmiany procesu u TSMC. W zdolności AMD do robienia wielkich postępów w architekturze nie wierzę. Zobaczymy z UDNA czy jak jej tam, ale nie przy tym.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Kiedyś w erze 9500 i X800 mogłeś odblokować 4 czy 8ROP.

A teraz mamy czasy, że możesz je stracić :smiech:  przepraszam ale nie mogłem.

edit:

Bardzo fajne te wyniki, oby cena też była na odpowiednim poziomie, plus FSR4

Edytowane przez Reddzik
  • Haha 6
Opublikowano
3 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Nie wiem czy masz na myśli XT czy XTX.
Osobiście wybrałbym tą bo jest przyzwoita:
Tylko cena się trochę zepsuła, bo była 3599zł, a jest 3795zł. Mimo wszystko nadal zauważalnie taniej od innych modeli 7900XTX
Jeżeli chodzi o 7900XT to na tą chwilę brałbym XFX MERCa za 3k

Jednak XT bo tego za 3699 od poczatku widziałem ale jednak nie chce zbytnio przekraczac 3k, chyba że ten 9070xt by zakasawał rynek z podobna cena(~3600) ;) Na równi z mercem na amazonie był niedawno dual i TUF... i własnie to mnie bardziej kusi o ile znowu spadna do tego poziomu.. Merc mnie nie przekonuje.... ale wciąż sie człowiek łudzi na nowego GAME CHANGERa...

Opublikowano
4 minuty temu, marioking napisał(a):

ale wciąż sie człowiek łudzi na nowego GAME CHANGERa...

Jak to się mówi... Nadzieja matką głupich.
Chociaż AMD ma dosyć łatwo - wypuszczą produkt, który będzie w miarę dobrze wyceniony i będzie realnie istniał na półkach to ludzie łykną go jak pelikan żabę.

Miło by było.

• Like 1
Opublikowano

Zapowiada sie na realna premiere... nieco mniej optymistycznie wyglada tylko cena... no i co to rzeczywiscie jest za wydajność.. ale w kosciach czuje że sie na czekaniu przejade... wiec jak tylko któryś wspomniany asusik moze dropnie to "rezerwacja" pójdzie pewnie :)

Opublikowano

@marioking Ja się nauczyłem, że gdy w zasięgu są nowe generacje, nie ma co pchać się w stare mimo wszystko.
Myślałem o 5070ti bo to byłby najsensowniejszy upgrade dla mnie ale listy wad sprzętowo-software'owych blackwelli nie ma końca.
Jakby nowe radki miały przyzwoitą wydajność w RT, a i FSR 4.0 zrobiłby przełom to dlaczego nie?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ja nie jestem redem ani anty nvidia... tylko nie odpowiada mi ich pricing... gdybym wiedział jak cyrk z tym bedzie to najlepiej było drapnac jakies 4070tis przy promkach za 3400 jak były i teraz człowiek byłby szczesliwy... lubie klasyka odpalic i ten physx-off to jakies nierpozumienie... pomijac reszte wpadek...

AMD raczej robi dobra mine w kwesti przełomów ale nie jestem az takim optymista by liczyc na znaczna poprawe RT czy fake-klatek... ale też nie jestem im tak do końca przeciwny nawet w formie fsr... jak sie gra to sie nie analizuje obrazu i jak tam cos tam przyszumi... to w gry sie gra a nie analizuje stop-klatki...

19 minut temu, Puzoniusz napisał(a):

Nitro, red devil albo magnetic xfx a nie asus 😔

No fajnie ale ja mowie z pułapu cen 3k... dual, tuf, merc sa albo bywaja w takich promkach... pokaz mi wspomniane modele z taka cena a też łykne :) 

Edytowane przez marioking
Opublikowano
1 minutę temu, marioking napisał(a):

Ja nie jestem redem ani anty nvidia... tylko nie odpowiada mi ich pricing... gdybym wiedział jak cyrk z tym bedzie to najlepiej było drapnac jakies 4070tis przy promkach za 3400 jak były i teraz człowiek byłby szczesliwy... lubie klasyka odpalic i ten physx-off to jakies nierpozumienie... pomijac reszte wpadek...

No na przestrzeni czasu te 4070tiS za 3400zł wyglądały solidnie, tym bardziej jak trafimy 5070ti z uciętymi ROPami który się zrówna z 4070tiS wydajnością.
Z tym physx-off przesadzili.

3 minuty temu, marioking napisał(a):

AMD raczej robi dobra mine w kwesti przełomów ale nie jestem az takim optymista by liczyc na znaczna poprawe RT czy fake-klatek... ale też nie jestem im tak do końca przeciwny nawet w formie fsr... jak sie gra to sie nie analizuje obrazu i jak tam cos tam przyszumi... to w gry sie gra a nie analizuje stop-klatki...

Czas pokaże, to już za rogiem.

Ale nie zgodzę się z tym graniem i nieanalizowaniem obrazu. Miałem dosyć podobne podejście do Ciebie, ale w tej chwili rozrzut jakości między DLSS a FSR jest kosmiczny (a był już dosyć spory).

Fajnie np. jest to pokazane na bazie Stalkera 2 przez TechPowerUp.

Wejdź proszę w linka, wybierz z listy lewej 1440p FSR Quality, z prawej 1440p DLSS Quality i suwakiem porównaj obraz na fullscreenie. Jest kosmos i to mówię jako człowiek, który 2 razy ten tytuł przeszedł i widział te różnice.
Żeby było śmiesznie, ten tytuł w czasie testu miał DLSS 3.7, a teraz jest 4.0 który można wymusić i ta wersja tak pozamiatała, że DLSS 3.7 Quality < DLSS 4.0 Performance.

Opublikowano (edytowane)

Ja tam sie nie kłuce ze milej popatrzec na dlss... juz pomijajac ze jak fsr4 sie nawet zblizy poziomem do chocby dlss3+ to mocno odstaje w ilości tytułow z wsparciem... ale fake-generatory to dla mnie ciekawostka, raczej unikam jak moge.

Nie wiem czy mozna sobie zrobić wieksza krzywde niz przyzwyczajac sie do high-fps... nie na darmo media sa w 30fps bo to jest wystarczajacy poziom dla ludzkiego oka... ~45-50fps to kompromis która zapewnia stabilny odbiór, bo wiadomo mozna dostrzegac poprawe ale polemizowałbym czy potrzeba to robić... bo jak to ludzie przyzwyczajamy sie do dobrego a nic nie trzepie bardziej portfela niż sobie pofolgowac w czyms co nie trzeba, a to ewidetnie sa high-fps :P

Opublikowano (edytowane)

Zamiast procentów można sobie podejrzeć jeszcze surowe wyniki, które też dają jakiś pogląd na wydajność w poszczególnych tytułach. Jeżeli wyniki są prawdziwie to wygląda to naprawdę ciekawie. W RT widać gigantyczną poprawę jak na AMD. Słabszy model również nieźle się prezentuje. 13% wolniejszy w rastrze od 5070Ti. Niech dobrze wycenią te karty i będzie hit.

Screenshot_2025-02-23-15-57-28-836_com.twitter.android.jpg

Screenshot_2025-02-23-15-57-14-076_com.twitter.android.jpg

Screenshot_2025-02-23-15-57-23-286_com.twitter.android.jpg

Edytowane przez bokiel
Opublikowano

Jesli to nie jest jakis scam, wyniki w 4k wyższe od 7900xtx chyba w kazdej pozycji... jeśli to jest fakt cena na poziomie 4k to i tak bedzie gest ze strony amd...

Opublikowano
18 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

A ja wolę nową wtykę, jedna wtyczka i po sprawie oraz estetycznie ;) 

jak mi sie trafi kiedys 4090 czy cos - to odrazu nowy wtyk idzie do wylutowania - zlutuje na stałe przewody 2x 4mm i bedzie jeszcze ładniej ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@marioking Ja się nauczyłem, że gdy w zasięgu są nowe generacje, nie ma co pchać się w stare mimo wszystko.
Myślałem o 5070ti bo to byłby najsensowniejszy upgrade dla mnie ale listy wad sprzętowo-software'owych blackwelli nie ma końca.
Jakby nowe radki miały przyzwoitą wydajność w RT, a i FSR 4.0 zrobiłby przełom to dlaczego nie?

Stawiam że ten boost w RT 60% względem 7900GRE nie przełoży się tak ładnie na boost w Path Tracingu. Musiałoby być +300% żeby dorównać 4080.

Studzę entuzjazm, nauczony doświadczeniem, że zawsze po przemierze nowej serii wypadają trupy z szafy i się okazuje że jednak nie jest tak kolorowo 8:E Zabijacz dobrej zabawy, uśmiechów dzieci. 

indianapathtracing.jpg.73f398570a3a6053fcac8f47a8670a8e.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Stawiam że ten boost w RT 60% względem 7900GRE nie przełoży się tak ładnie na boost w Path Tracingu. Musiałoby być +300% żeby dorównać 4080.

Skad wziąłeś te 60%? No i o path tracing chyba nigdzie nie ma mowy... tylko raytracing co jak na amd i tak jest giga poprawa... Takie srednie +42% wzgledem 7900gre w 4k co jak widac i o ile temu mozna wierzyc przesadza 7900xtx... troche zbyt piekne by te ile tam podali 85-90% tranzystorów 7900xtx, z o 50W niższym tpd dawało taki wynik...

obraz.png.c7d7ae58cdf500876aa460b9fa4827ac.png

https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-9070-series-gaming-performance-leaked-rx-9070xt-is-42-faster-on-average-than-7900-gre-at-4k#disqus_thread

Troche to profesjonalnie wyglada, jakby kontrolowany przeciek i te porównanie do 7900gre jest uznawane za sugestie start price na poziomie 650/550$... to byłoby raczej zbyt piekne jeśli to są rzeczywiste wyniki... Bardziej chyba ze 9070 poleci 650$ a xt 750$+. Chyba tak sobie szykuja grunt pod to niezbyt okazyjne konkurowanie z nvidia...

Opublikowano (edytowane)

Troche wątpliwe, zeby ktoś miał takie wtyki by dorwac dwie karty róznych producentów które maja być na rynku za 2-3tygodnie... jednak prawdopodobieństwo wyklucza taki zbieg okolicznosci :) gdy testerzy raportuja ze dostaja karty dzien dwa przed premiera :P 

Ale ten news z VC skłaniaja mnie by jednak sreslić 7900 :d Jeśli te wyniki sa realne to zwykłe 9070 w rastrze wygrywa z 7900xt a w RT go deklasuje... i to przy spodziewanej cenie obecnych 7900xt...albo i taniej, jeszcze na tpd 220W!. no nie, jednak trzeba wrzucic na luz bo wyniki mega optymistyczne... i takie bardzo konkretne... VC chyba jednak ma jakies przesłanki by to publikowac...

Opublikowano (edytowane)

Gośc sie troche gmatwa w tym filmie... z tonu wynika jakby wada było że w rastrze nie ma takiej poprawy jak w raytracingu :P i ze wieksza poprawa jest tylko w RT :D Ale niejako potwierdza takie prawdopodobieństwo poprzez analize wyników PS5 Pro która wskazuje na dwukrotnie wieksza możliwość obróki Raytracingu... wiec wyniki mocno prawdopodobne,.

Ale zdziwie sie jak AMD nie ma jednak asa w postaci 9080-ish... bo to nie jest postęp w stylu odpuszczamy high-end :P Wyrównanie wydajności i wzrost RT przy jednosczesnym spadku 30%-20% CU/TPD...

Opublikowano
W dniu 21.02.2025 o 20:31, wallec napisał(a):

9070xt będzie wbijał wysokie megaherze po to by o 7% wyprzedzić 7800xt w rasteryzacji i o 14% w Ray tracingu za 75% wyższą cenę:

🤣 No ale do trzech razy sztuka ;)