Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. AMD będzie miało 16 PIN --> rozumiem że to będzie powód do dumy nie będzie pośmiewiska 
2. AMD wprowadzając FSR 4.0 oparte o uczenie maszynowe przyznaje że to NV miałą rację żę od początku szli w tym kierunku
3. AMD dając tylko FSR 4.0 dla nowej serii ---> rozumiem nie będzie tak "JEB.." jak NV jak wprowadzili FG tylko dla serii 40 ? Teraz to będzie OK ? 

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, RTX4090 napisał(a):

1. AMD będzie miało 16 PIN --> rozumiem że to będzie powód do dumy nie będzie pośmiewiska 

Widzę, że szafir ma to złącze i to bardzo ciekawie rozwiązane, bo i wtyczka i spory kawałek przewodu przy niej jest chłodzony, co przy 340W, a nie 600W zapewnia bezpieczeństwo

to mogłoby być zbawienne dla rtx5090

• Upvote 1
Opublikowano

Jak dla mnie to wszystkie te modele grają głównie wyglądem. 

Ja mam budę bez szkła, więc jak dla mnie to by mogło wyglądać jak gole PCB.

Bardziej mnie ciekawi, który model będzie miał sensowne chłodzenie, żeby i temperatury były ok, i cisza porządna.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli coś podobnego, do wcześniejszych rtx3090, gdzie zasilanie było dzielone na sekcje, a te zabezpieczone bezpiecznikiem

od 4090 wszystko wrzucili do 1 kotła i się zaczęły problemy, a że na 4090 wymusić stałe obciążenie ponad 500W jest ciężko, to przypadków nie było aż tak wiele, gdzie na 5090 600W to norma w grach i wróżę, że tu będzie więcej problemów

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)

Wyjdzie w praniu co to warte.

Druga sprawa na ile wycenią tego Nitro i te wszystkie bajery, MSRP po dzisiejszym kursie dolara wygląda dla 9070XT na poziomie od 2999pln wraz z VATem 23% i marżą dystrybutora/sklepu :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylko krotkie info ze strony, nic wiecej poki co.

obraz.thumb.png.7aa41f56e10e9656a6d09cf74c8f6053.png

https://www.sapphiretech.global/en/consumer/nitro-radeon-rx-9070-xt-16g-gddr6

Te bezpieczniki chronią tylko PCB przed przepaleniem na wylot w przypadku awarii mosfetu, co do ochrony rdzenia karty raczej nie ma to wpływu. Aczkolwiek jeśli są, to zawsze jest większa szansa że uda się naprawić kartę po awarii.

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Wyjdzie w praniu co to warte.

Druga sprawa na ile wycenią tego Nitro i te wszystkie bajery, MSRP po dzisiejszym kursie dolara wygląda dla 9070XT na poziomie od 2999pln wraz z VATem 23% i marżą dystrybutora/sklepu :E

Żle liczysz bierzesz $600 konwertujesz na  PLN i mnożysz 1.3 = 3153

Opublikowano
1 godzinę temu, senac napisał(a):

Problem z 9070 jest taki, że 9070XT ma lepszy price/perf i cenowo jest za blisko tej karty. Chyba, że 9070 dostanie jakieś obniżki w późniejszym czasie.

Tak ale liczę, że w wakacje 9070 będzie sporo tańsza od 9070xt. Do tego interesują mnie tylko karty ok. 200W,a nie 300W. Nie lubię grzejnika przy nogach. 

Opublikowano
2 minuty temu, sideband napisał(a):

Nawet przy założeniu, że wywali bezpiecznik przy nierównym rozkładzie prądu to i tak karta stanie się martwa. Także to jest żadne zabezpieczenie.

I tak i nie, karta bez bezpiecznika z dziurą w pcb ląduje w koszu lub szukasz kogoś kto się podejmie spędzić nad karta cały dzień odbudowując ścieżki czyli +8 roboczogodzin , dzięki bezpiecznikom jest szansa na naprawę i cała naprawa zajmie godzinę i bez problemu znajdziesz kogoś kto się podejmie naparawy.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, xtn napisał(a):

Tak ale liczę, że w wakacje 9070 będzie sporo tańsza od 9070xt. Do tego interesują mnie tylko karty ok. 200W,a nie 300W. Nie lubię grzejnika przy nogach. 

Plotki mówią że po kwietniu cena +400zł będzie na obie karty. * Amd przestanie dawać rabaty.

AMD wzięło przykład od Nvidi jak bawić się z ceną.

3 minuty temu, TheMr. napisał(a):

Też źle liczysz :) 

1.3 Wychodzi z prostych obliczeń Cena w Polsce dzień 1 /MSRP

Cena MSRP RTX 5070TI $750 =3030PLN cena w polskim sklepie w dniu premiery 3900PLN

Edytowane przez deathrabit
Opublikowano

Nie wiesz po jakiej cenie dolara hurtownia będzie brała GPU, możesz co najwyżej spekulować. Mnożnik 1.3 nie wiem po co go wstawiasz. Jeśli przyjąć średnio-roczny kurs dolara na poziomie 4 zł, to wychodzi 3699 zł. 

Opublikowano
9 minut temu, deathrabit napisał(a):

I tak i nie, karta bez bezpiecznika z dziurą w pcb ląduje w koszu lub szukasz kogoś kto się podejmie spędzić nad karta cały dzień odbudowując ścieżki czyli +8 roboczogodzin , dzięki bezpiecznikom jest szansa na naprawę i cała naprawa zajmie godzinę i bez problemu znajdziesz kogoś kto się podejmie naparawy.

Co napisał Sapphire? Przy dobrych wiatrach uratujesz gniazdo/wtyczkę, ale nadal karta stanie się martwa. Zwykły zjadasz chleba do msc zostanie bez karty dlatego to zabezpieczenie to żadne zabezpieczenie. Nie pisałem o innym scenariuszu uszkodzenia.

Doskonale wiem po co stosuje się bezpieczniki generalnie na kartach także mnie nie tłumacz podstaw, ale bezpieczniki i tak nie zabezpieczają 100% przed uszkodzeniem PCB.

• Upvote 2
Opublikowano
14 minut temu, deathrabit napisał(a):

Żle liczysz bierzesz $600 konwertujesz na  PLN i mnożysz 1.3 = 3153

Jak źle, co źle :E

$599 x 4pln = 2396pln

Do tego dodać 23% VAT trzeba i wychodzi dokładnie 2947pln.

W PL nie ma VATu 30%, jest 23, więc mnożysz przez 1.23.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

I mówicie, że sklepy oraz hurtownia będą pchać te Radeony bez żadnego zarobku dla siebie? 

MSRP to jest sugerowana cena detaliczna przez producenta wraz z wliczoną już marżą dla sklepu i dystrybucji :E

No i oczywiście w tym przypadku te od $599 dotyczy najtańszych z tymi słabszymi chłodzeniami modeli.

Sklep jak to sklep nie ma zwykle obowiązku trzymać się sugerowanej ceny producenta, może ją podnieść, a nawet i obniżyć o kilka zeta :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

I mówicie, że sklepy oraz hurtownia będą pchać te Radeony bez żadnego zarobku dla siebie? 

Cenniki widoczne na prezentacjach dla publiczności to cenniki sugerowane detaliczne dla ostatecznego klienta. W dystrybucji producent stosuje odpowiednie rabaty dla hurtowni/sklepów uwzględniające zysk dla pośredników. Dla przykładu producent  oferuje swój produkt hurtowni z rabatem 30% od cen katalogowych, hurtownia "pcha dalej do sklepu z rabatem np. 15% od cen katalogowych i ostatecznie klient powinien w sklepie widzieć cenę podaną przez producenta. Wszystko działa pod warunkiem że podaż równoważy popyt ;D

• Upvote 2