Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Jakby nikt nie kupował z drugiej ręki, to nikt by nie sprzedawał. Proste i logiczne. Ale jak zjeby kupują to nakręcają całą spirale. Tak to działa, tak samo jak ludzie biorą karty po +30-50% ceny msrp. Nakręcają te całe guano. By nikt nie kupował i ceny chcąc nie chcąc by leciały na pysk. 

Myślę, że większość ludzi i tak czeka i nie kupuje od skalperów czy to tych z olx, czy oficjalnych sklepów.

Większość ludzi nauczyła się poczekać, a to nie będzie trwać długo i już niebawem ceny się unormują.

Oni muszą sprawić wrażenie i wywołać FOMO, żeby zdzierać jak najwięcej ale nie sądzę, aby wielu dało się nabierać.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Zachy napisał(a):

chcesz karte za 12k? jak trafiaja sie tylko drozsze modele obecnie?

Mialem juz z Amazona Trio za 12k, ale uznalem, ze nie chce tego modelu. Czulem niedosyt. Nawet przez chwile nie pomyslalem, zeby przyjanuszowac na olx, ale jbc juz to. Kupie karte mimo niesprzyjajacych okolicznosci. Bedzie trzeba to doloze. Na razie i tak najlepiej bawie sie na forum.

Screenshot_20250222_134108_Gmail.thumb.jpg.5906e32d4bfd3623e47a9c527df20195.jpg

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Zachy napisał(a):

Ten trio byl z dlugim terminem dostawy tez. nie byl dostepny od reki.

i nie wiadomo ile zamowien dziabneli.

Mialem mailowo potwierdzona wysylke 17 marca (kontaktowalem sie z nimi co sam mi zasugerowales), a czesto Amazon wysyla wczesniej. Nie ma co pisac wiecej w tym temacie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
12 minut temu, Tornado3 napisał(a):

tylko w PortRoyal można powalczyć na 5070ti. Reszta w plecy :D

hmm ok

ano PR to duzo RT, to moze byc szybciej :)

ale mam jeszcze 25W w zapasie tez! Bydleca moc +25W :D

Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Ten trio byl z dlugim terminem dostawy tez. nie byl dostepny od reki.

i nie wiadomo ile zamowien dziabneli.

@Phoenix.

kurde, testowac taichi na +500MHz? :D

Jak miałem MSI 5700XT to go zmodowalem i odblokowałem i cisnąłem rekordy w smarku na 100% wentyli. Takze ciśnij tą kartę do oporu jak można! 

Opublikowano
13 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ten kolo ostatnio pokazywał slajdy FSR vs DLSS 3 vs DLSS 4. No i każdy mówił który to jest DLSS 4 prawidłowo a on mowił ze to FSR 4 jest. Screeny wział z Digital Foundries i oczywiscie poprzekrecał screeny specjalnie... 8:30 można sobie właczyc i zobaczyć. DLSS 4.0 jest znacznie lepszy, a on postował grafiki i mówil ze FSR jest najlepszy... 

AMD FSR 4 Upscaling Tested vs DLSS 3/4 - 8:30

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ten kolo ostatnio pokazywał slajdy FSR vs DLSS 3 vs DLSS 4. No i każdy mówił który to jest DLSS 4 prawidłowo a on mowił ze to FSR 4 jest. Screeny wział z Digital Foundries i oczywiscie poprzekrecał screeny specjalnie... 8:30 można sobie właczyc i zobaczyć. DLSS 4.0 jest znacznie lepszy, a on postował grafiki i mówil ze FSR jest najlepszy... 

AMD FSR 4 Upscaling Tested vs DLSS 3/4 - 8:30

Wiem bo sam się nabrałem ale ktoś słusznie zauważył ;) 

IMG_0164.png

IMG_0122.png

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Raster

5070Ti=9070XT

RT 

5070Ti szybszy ~25% (pomijac eketremalne scenariusze gdzie 9070XT dostaje niemilosierne baty)

+MFG na korzysc 5070Ti

+ lepsza temp. vram na 5070Ti

No i jednak frametime lepszy na 9070XT. Wiele recenzentów zwraca na to uwagę. Np w minucie 6:00 widać jak na Nvidii wykres jest poszarpany a na AMD płaski tak jak powinno być.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nawet nie ma co dyskutowac. DLSS4 duzo lepszy.

Screenshot_20250308_215126_YouTube.thumb.jpg.7558375c815a7b6229d2b3360d2f3141.jpg

Owszem ale nadal FSR jest lepszy niz DLSS CNN, ktory to kazdy chwalił jak rzekę miodem płynącą ;)  AMD zrobiło jednym ruchem większy skok niż nvidia przez ponad 5lat. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

l

3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Nawet nie ma co dyskutowac. DLSS4 duzo lepszy.

Screenshot_20250308_215126_YouTube.thumb.jpg.7558375c815a7b6229d2b3360d2f3141.jpg

Ale to nie tylko w tej grze...podmieniłem pliki w gta na DLSS 4.0 i jest to samo. Najwiecej zyskał tryb performance, jest niesamowicie dobry. Najmniej DLAA. Poiwedziałbym że DLAA jest przesadzone i obraz wyglada nienaturalnie ostro. Ale jak kto lubi

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Puzoniusz napisał(a):

i pewnie by nie powstało gdyby nie pewne sony się uparło :D

PSSR jakby dostało pod stołem biblioteczki z FSR 4.0 to cos pieknego ;) Aczkolwiek DLSS 4.0 jednak ROX, nie wiem ale strasznie by korciło żeby PS5 Pro miec, jakby PSSR = FSR 4.0. Szczególnie, że pełny raytracing w VR jest tylko przy użyciu PSSR a ten no... jest gorszy niz DLSS 2.3 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

PSSR jakby dostało pod stołem biblioteczki z FSR 4.0 to cos pieknego ;) Aczkolwiek DLSS 4.0 jednak ROX, nie wiem ale strasznie by korciło żeby PS5 Pro miec, jakby PSSR = FSR 4.0. Szczególnie, że pełny raytracing w VR jest tylko przy użyciu PSSR a ten no... jest gorszy niz DLSS 2.3 

Może dostać PS5Pro FSR4 bo GPU Prosiaka ma elementy RDNA4 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Szacun dla AMD za FSR 4, progress w RT. Odrobili lekcje.

Pytanie czy unifikacja architektóry również wyjdzie tak dobrze, ostatnim razem jak zrobili unifikacje shaderów to była totalna rewolucja. Porblem w tym że zrobili to jako pierwsi ale trafiło do konsol, a na PC wyskorzyła pierwsza nvidia i pamiętne 8800GT  

Edytowane przez Frog67
Opublikowano
21 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Szacun dla AMD za FSR 4, progress w RT. Odrobili lekcje.

Byle tylko każda gra zaczęła go wspierać, bo jak Twórcy będą mieć to w dupie jak 3.1 to trochę smuteczek ;./