Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Mar_s napisał(a):

A czy te wasze "kręcenie" suwakami zegarów coś daje w ogóle? Bo chyba derbauer coś wspominał że tylko UV zmienia zegar, a suwaki na razie nie działają.

Działa ten suwak, testując w Dead Space Remake podnosiłem zegar GPU i rzeczywiście wzrastał.

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Nie no takie zdzierstwo to nie, dobry model to max 3k za 9700 mozna dac :D 

Plus taki, ze te 9070 bez XT zalegaja juz w kazdym sklepie co szybko wrozy obnizki.

Siej panikę dalej, niech pelikany łykają. Kart brakuje, trzeba brać co jest i po ile jest, taniej już nie będzie…. Armagedon. 🤣🤣🤣

Opublikowano

Jak dajesz -300MHz i jednoczesny UV np -100 czy -80 mV to zegar i tak jest bardzo wysoki.

dopiero jak dasz maks, czyli -500MHz to jest to mocno zauwazalne i zegary schodza do 2750-80MHz

generalnie ustawiajac:

GPU -300MHz

Vcore -80MHz

MEM 2800MHz

PL 0

praktycznie nie trace na wydajnosci, dopiero jak sie da dodatkowo PL -25 cos tam da sie zauwazyc juz.

wyglada na to ze domyslne taktowania sa mocno wyzylowane.

Z innej strony mocne OC przynosi male rezultaty

ale bylem w stanie wbic 7700pkt w Steel Nomads na przyklad, albo ponad 32k graphic score w Time Spy.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam w riserze (lian li) przewod pcie 4.0 i na 5090 i 9070 xt wszystko dziala ok.

mimo ze ma w biosie ustawione pcie 5.0

w sumie musze w gpu-z zerknac co mi tam pokazuje przy takim konfigu.

bede w domu to sprawdze :)

Najpierw mialem jakies black screeny na Astralu przy bootowaniu systemu, 

ale okazalo sie ze to wina sterownikow.

mam tez przygotowany kabelek pcie 5.0 16x z Ali,

ale musze jedna strone spilowac (lol) bo sie mocowanie nie miesci w podstawce od risera,

jest za dlugei o jakies 5mm :|

bez pilniczka / papieru sciernego sie nie obejdzie :wariat:

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, CrooV napisał(a):

Chłop co pomazaną karte dostał %-)

A taki był krytyczny, antysystemowy. Dostał kartę za darmo i już utkał gębę ;D. Za chwilę będzie znowu wychwalał AMD pod niebiosa, żeby napędzać przewartościowaną sprzedaż.

Co za czasy nastały, ale tak drodzy państwo dzieje się w każdej dziedzinie życia. Dzisiaj handluje się już nawet pracą wysoko wykwalifikowanej kadry.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Ja bym w ogóle odpuścił gpu z niemieckiego Amazona, ta ich gwarancja ogólnie nie jest wcale taka dobra, a przede wszystkim krótsza.

Jak krótsza? jak sklep daje np 2 lata a producent 3 to i tak powinieneś mieć pełne 3 lata

1 godzinę temu, Zachy napisał(a):

Jak dajesz -300MHz i jednoczesny UV np -100 czy -80 mV to zegar i tak jest bardzo wysoki.

dopiero jak dasz maks, czyli -500MHz to jest to mocno zauwazalne i zegary schodza do 2750-80MHz

Te karty dalej zachowują się tak że wbijasz np 1.1v a realnie tyle nie ma tylko okolice 0.9 / 1v? jakie jest stock napięcie? nie możesz zejść z zegara ile ci się podoba tylko -500mhz? :Up_to_s:

• Upvote 2
Opublikowano

Nigdy z gwarancją amazona nie miałem problemów. W 2021 francuski amazon zamiast karty graficznej przysłał mi kartę sieciową. Było chwilę przepychania z suportem ale kasę szybko zwrócili. Na włoski amazon odsyłałem smartfona, w którym przestał działać nagle ekran, a reszta smartfona działała, dzieki, wibracje. Odesłali kasę bez problemów. 

Opublikowano
15 minut temu, xtn napisał(a):

Nigdy z gwarancją amazona nie miałem problemów. W 2021 francuski amazon zamiast karty graficznej przysłał mi kartę sieciową. Było chwilę przepychania z suportem ale kasę szybko zwrócili. Na włoski amazon odsyłałem smartfona, w którym przestał działać nagle ekran, a reszta smartfona działała, dzieki, wibracje. Odesłali kasę bez problemów. 

Ogólnie z każdym Amazonem idzie się dogadać tylko nie z polskim. U nas są jaja… na zwroty się czeka długo, gwarancję uwzględniają jak chcą 

Opublikowano

@Send1N Dawno już tam nie kupowałem, ale z tego co pamiętam to jest chyba maks dwa lata na Amazonie, a w realizacji gwarancji pośredniczą jedynie przez rok, później dostajesz kontakt do serwisu producenta i mają z bańki.

Reklamowałem monitor jakoś po roku i dwóch miesiącach od zakupu, i tak to wyglądało. Musiałem wysłać na własny koszt do Niemiec, do serwisu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

A taki był krytyczny, antysystemowy. Dostał kartę za darmo i już utkał gębę ;D. Za chwilę będzie znowu wychwalał AMD pod niebiosa, żeby napędzać przewartościowaną sprzedaż.

Co za czasy nastały, ale tak drodzy państwo dzieje się w każdej dziedzinie życia. Dzisiaj handluje się już nawet pracą wysoko wykwalifikowanej kadry.

On testuje kierownice, i testował jakis czas temu T598 od Thrustmastera, a taki inny kierowiec, z tym że naprawde pro, kupił ją i przetestował i powiedział, że jest kiepska, przegrzewajaca sie mniej dokładna, manipulatory nożne niby ok ale widac ze mniej trwałe, oscylacja wielkosc jest zbyt duza itp. był też wolniejszy na niej 0.5s conajmniej. Natomiast dla niego jak testował to była super, robił te same czasy okrażeń (kiepskie) itp. I to mnie uświadomiło własnie, że te wszystkie testy to można w wiekszosci sobie o kant czterech liter obic. Bo osoba ktora jezdzi wolniej, nie zauwazy różnicy pomiedzy kierownicami w aspekcie technicznym. Osoba która testuje karty i sie że tak powiem tak samo mało zna, nie weźmie pod uwage wszystkich aspektow. 

Ostatecznie wszystko sprowadza sie do ilosci kliknięc i wyświetleń. 

Mało osób mówi, i robi testy w realnych warunkach i podaje wyniki realne. Bo jakby ktos np robił test tylko w 4k na ustawieniach przekraczajacych 16gb vram, to taki 4090 byłby 50% szybszy od 5080. Dlatego mamy tutaj dwa standardy, jak tesujooo 5080 to niemal zawsze ustawienia w limicie 16gb, natomiast dla kart 12gb juz takiego handicapa nie ma, mówią że sie nie da i jest lipa itp. tak obecnie wygladaja testy kart. Każdy pokazuje co chce pokazac i tyle.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Reklamowałeś monitor a nie kartę dlatego mogłeś sam wysłać :P z gpu to wiadomo co jest przykładowo sklep padnie i masz pozamiatane z gwarą więc raczej w tym przypadku nie zostawią kogoś na lodzie po roku.

Opublikowano

Oczywiście.  :) 

Cytat

One Year Limited Warranty for Amazon Devices

If you are a consumer, this One-Year Limited Warranty is provided in addition to, and without prejudice to, your consumer rights.

Oni dają rok, kolejny dają jakieś wsparcie typu kontakt do serwisu, czy coś innego to nie wiem, a następnie mają już wywalone i bujaj się sam.

Opublikowano
35 minut temu, Starh napisał(a):

Ogólnie z każdym Amazonem idzie się dogadać tylko nie z polskim. U nas są jaja… na zwroty się czeka długo, gwarancję uwzględniają jak chcą 

amazon.pl - zwracalem ostatnio chlodzenie aio + wentyle do niego

generowanie przesylek zwrotnych - ok

odbior towaru i informacja o tym - ok, na drugi dzien

wyslanie informacji o zwrocie platnosci - tego samego / nastepnego dnia

pieniadze na koncie w ciagu 3-5 dni.

dlugo?

• Like 1
Opublikowano

Nie, dopóki jesteś w ramach tej ich odpowiedzialności to ja słowa złego nie powiem, bo i obniżkę można wynegocjować na outlet jak coś tam się nie zgadza z opisem, a i reklamacje są bardzo sprawne bo też zwracałem uszkodzone chłodzenie.

Natomiast jak ten czas mija to już tak różowo nie jest.

Ale dobra, bo znowu się offtop tworzy, ja w każdym razie nie polecam szukać kart u Helmuta, bo choćby i przy odsprzedaży jest ciężej dobrą cenę uzyskać.  ;) 

Opublikowano (edytowane)

Czyli co według tego co tam napisali wychodzi na to że masz na kartę gwarancję na 12msc skoro po tym czasie musisz radzić sobie sam a gpu nie zareklamujesz samemu :E :wariat:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Nie wiem, jak ktoś reklamował gpu z Amazon.de na przykład, po upływie 12 miesięcy to może się wypowiedzieć. No i jak kupisz używkę to chyba trzeba to jakoś do swojego konta przypisać czy coś, żeby móc reklamować w swoim imieniu. Też jak przez mgłę pamiętam bo dawno to było.