Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Rozumiem, ze jak idziesz do sklepu to reszty tez nie bierzesz bo to jakies drobne?? I tu nie chodzi o to, zeby zaoszczedzic 200zl tylko gdyby kazdy myslal tak jak Ty, a widze klepka sie niezle odkleila, to bysmy mieli wszystko w zaporowych cenach ;)  Nie wspominajac juz ile mozna rocznie zaoszczedzic na wszystkim kupujac cos  taniej. I nie nie trzeba siedziec godzinami bo wystarczy poczekac na dostepnosc, a wtedy cena spada. Sprawdzenie czy jest karta w sklepie nie zajmuje duzo czasu wbrew temu co piszesz i nie trzeba spedzan godzin na szukaniu, to tylko twoja teza pod swoja narracje. I od tego sa takie watki jak tutaj, zeby nie szukac tylko dzielic sie informacjami w prosty i szybki sposob ;) No ale jak jestes taki figo fago to sobie kupuj i przeplacaj, 

Nie wiem po co się obruszać i pisać o odklejonych klepkach. 

Oczywiście, że każdy wydaje kasę jak mu się podoba. 

Tak samo owszem - zabieram resztę.

Dla każdego takie rzeczy pewnie będą miały inny próg. 

Tak samo z wszystkim - jeden chce jogurt, to wejdzie do sklepu i kupi jogurt. Drugi będzie wertował przez pół dnia gazetki wszystkich dyskontów, żeby zobaczyć kto ma kupony i najtańszy jogurt w mieście dzisiaj. Jeden zaoszczędzi parę złotych, drugi dwie godziny. 

Tak samo tutaj. Pewnie inny próg po prostu - 200-400 zł będące jakimiś 10% różnicy na rzeczy, którą kupuję raz na kilka lat nie wydaje mi się kluczowe, a uwierz, że daleki jestem od srania pieniędzmi ;)

Ale tak samo np. nie rozumiem ludzi, którzy kupują po 15 modeli, kupują, odstąpionko, kupują, odstąpionko i tak tygodniami albo miesiącami zanim trafią na kartę życia. No po prostu nie chciałoby mi się bawić w taką żonglerkę, bieganie z tymi paczkami itp. 

Ja na granie mam w cholerę mało czasu, a co dopiero na takie rzeczy.

No, ale każdy swoje i tyle.

A do wątku wchodzę, bo ciekawią mnie ustawienia, wyniki, ogólne wrażenia itp. 

Każdemu życzę gorąco wymarzonej karty w wymarzonej cenie ;)

• Like 6
Opublikowano

Ale to nie jest 300 zł, tylko w januszexach na premierę karty były po 500+, a teraz stoją po 1000 zł więcej od ceny na premierę w Europie.

To jest produkt, który ma określoną wartość w stosunku do ceny. Jeśli każdy frajer zgodzi się bulić po 1000, 2000 zł więcej, to niebawem karty graficzne staną się luksusem dla wybranych. Z resztą już niebawem większość rzeczy będzie luksusem dla wybranych.

Ja się nie przejmuje bo za chwilę pojadę na następny projekt za granicę, za 5x tyle ile płacą w republice bananowej i mnie na rzeczy stać.:D Po prostu mam mózg i nie wydam na rzeczy więcej niż są warte, bo mam nałóg.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@RafiSrf czy obecnie na 2025r są jakieś minusy zakupu na firmę? wiem że jeszcze chwile temu był to brak możliwości zwrotu do 14 dni + krótsza gwarancja ale słyszałem że się pozmieniało :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Pamięci idlują do 30MHz. GPU od 0 do 3MHz. Karta 7900XT. Pobór mocy waha się w idlu między 6 a 12W

Ale na nowych sterownikach jak wejdziesz do Adrenalin to pamięci boostują nie widzieć czemu do 909MHz. Jak wyjdziesz z Adrenalin to wszystko wraca do normy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. sprawdz stary sposób z utworzeniem customowej rodziałki i odświeżania przykładowo jak masz ekran 144 to zrób niestandardową z 143 itp. Na moich ekranach (TV 60hz i monitor 170hz) na szczęście ten problem mnie nie spotkał ale w tamtym roku podłączyłem monitor znajomego któremu składałem cały zestaw do swojego pc i zegar pamięci już nie schodził normalnie w idle :E to było w dużej mierze zależne od modelu ekranu i widać że chyba nadal tego nie ogarneli :/

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Wszystko jest juz jasne, ustawiam 360hz to pamieci leca na 998mhz w idle, ustawiam na 240hz to pamieci spadaja na 200mhz. Jprd oni tego nie ogarneli od rdna1?? Co za syf, teraz juz wiem, ze na nowego radka nie bede polowac :D 

6 minut temu, Send1N napisał(a):

@Phoenix. sprawdz stary sposób z utworzeniem customowej rodziałki przykładowo jak masz ekran 144 to zrób niestandardową z 143 itp

Nie dzieki, znam te fikolki od lat juz ale myslalem, ze nie ma juz z tym problemu :D Karte mam tylko zaastepcza jeszcze na 3tyg i pozniej wlatuje nvidia. 

HxK8m96h.jpgAMD!

Zawsze i wszedzie Radeon jebany bedzie! :hahaha:

https://wccftech.com/amd-board-partners-silently-increase-prices-of-radeon-rx-9070-series/

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 3
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Wszystko jest juz jasne, ustawiam 360hz to pamieci leca na 998mhz w idle, ustawiam na 240hz to pamieci spadaja na 200mhz. Jprd oni tego nie ogarneli od rdna1?? Co za syf, teraz juz wiem, ze na nowego radka nie bede polowac :D 

Nie dzieki, znam te fikolki od lat juz ale myslalem, ze nie ma juz z tym problemu :D Karte mam tylko zaastepcza jeszcze na 3tyg i pozniej wlatuje nvidia. 

HxK8m96h.jpgAMD!

Zawsze i wszedzie Radeon jebany bedzie! :hahaha:

https://wccftech.com/amd-board-partners-silently-increase-prices-of-radeon-rx-9070-series/

U mnie czy 240hz czy 144hz nie ma różnicy, taktowanie vramu normalnie spada. Ale jeśli w monitorze wyłączę freesynca to pamięci są stale na ponad 2000mhz 

Opublikowano
41 minut temu, Send1N napisał(a):

A wez zrób 359 ciekawe czy spadnie tak jak na 240 :E 

Nie zawsze to pomaga, przy moim monitorze tylko "ograniczone wygaszanie" daje radę. Zabawa z obniżaniem o 1Hz nie dawała nic.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak szczerze mówiąc to mi to w niczym nie przeszkadza...ot utworzę tę rozdzielczość niestandardową gdy sobie przypomnę, albo i nie utworzę :E

Wystarczy nie włazić w monitoring w gpu-z i problemu nima :rotfl:

Edytowane przez Krzysiak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Phoenix. napisał(a):

Jak karta na pulpicie kreci 900rpm, a powinno byc 0rpm to raczej nie ma co udawac, ze sie tego nie widzi ;)

Na moim 6950XT jest 0 rpm nawet przy pełnym zegarze vram na pulpicie :D

Raz na jakiś czas sobie przedmuchnie radiator na niskim rpm, ale to robi i przy niskim zegarze :)

Edytowane przez Krzysiak