Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra a czy RX9070 non xt wystarczy do gier w rozdzielczości 1440p? Da zapas na jakiś czas? Nie muszą być wszystkie suwaki w prawo. Ważniejszy jest pobór prądu w granicach 240-250 W maksymalnie.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Miszek napisał(a):

Dobra a czy RX9070 non xt wystarczy do gier w rozdzielczości 1440p? Da zapas na jakiś czas? Nie muszą być wszystkie suwaki w prawo. Ważniejszy jest pobór prądu w granicach 240-250 W maksymalnie.

na spokojnie

Opublikowano
3 minuty temu, Miszek napisał(a):

Wystarczy z nawiązką.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Jaki dokładnie model?

Nie, na pewno nie są wyżyłowane na maxa, teorie spiskowe. ;D Płonie ogniem piekielnym.

Powercolor rx9070xt hellhound 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jpepe napisał(a):

Powercolor rx9070xt hellhound 

Ale trafiłem :D, ciekawe czy uszkodzony, czy tak po prostu ma być. Ciekawe do w lecie. Jakie masz obroty wentylatorów?

Opublikowano (edytowane)

@Jedi88

Jakos 5090 skalperzy nie zwracaja masowo do sklepow.

Dalej wisza na olx.

Te twoje teorie 'juz juz bedzie taniej' to miedzy bajki o kubusiu puchatku i smerfy mozna wlozyc :D

Ceny sa jakie sa - take it or leave it.

Pewnie obnizki najblizsze to okres lata, jak co roku 

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@zlotnik Ty jak dobrze kojarzę masz Steel Legend non XT tak? Możesz u siebie sprawdzić jak wyglądają te mityczne temperatury na pamięciach? 

Ja tam w kompie grzebię tylko wtedy, kiedy muszę, więc wolę coś bezproblemowego i bez throttlingu wakacyjnego :P inna sprawa, że obecnie ceny wersji non XT też są do :dupa:

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Zachy napisał(a):

@Jedi88

Jakos 5090 skalperzy nie zwracaja masowo do sklepow.

Dalej wisza na olx.

Te twoje teorie 'juz juz bedzie taniej' to miedzy bajki o kubusiu puchatku i smerfy mozna wlozyc :D

Ceny sa jakie sa - take it or leave it.

Pewnie obnizki najblizsze to okres lata, jak co roku 

Chyba rozdziera cię frustracja z powodu niemożności sprzedania skalpu, którą widać od samego początku.

Poczekamy do końca 2 tygodniowego zwrotu, potem pierwszy miesiąc i zobaczymy.

W takim wypadku ja i jak widać spora część ludzi, którzy nie kupują przewartościowanych wyżyłowanych kart ma w to kiszce. Pogodzisz się z tym wreszcie? Masz jeszcze 2 dni:D, a potem to już rosyjska ruletka.

Gość intensyfikuje naganianie na ostatniej prostej;D

5090 do dzisiaj wisi na olx i nikt tego nie bierze? To samo spotka tych, którzy nie zwrócą 9070 XT na czas do sklepu.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Ale trafiłem :D, ciekawe czy uszkodzony, czy tak po prostu ma być. Ciekawe do w lecie. Jakie masz obroty wentylatorów?

Mam w adrenaline ustawione tak  P1 40/35, P2 50/45, P3 55/50, P4 70/64, P5 100/90.

Będę wymieniał na XFX Quicksilver, jak przyjdzie nowa to dam znać jak na tej wygląda :D

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Jpepe napisał(a):

Mam w adrenaline ustawione tak  P1 40/35, P2 50/45, P3 55/50, P4 70/64, P5 100/90.

Będę wymieniał na XFX Quicksilver, jak przyjdzie nowa to dam znać jak na tej wygląda :D

Uważaj, bo tylko najwyższy model Merc i to jak się okazuje w wersji OC ma komorę parową.

Zawiodłem się trochę na xfx. Mają niskie ceny, a celowałem w ten model z komorą parową, a to największa cegła na rynku. Ale jak masz dużą obudowę to spoko.

https://videocardz.com/newz/xfx-admits-radeon-rx-9070-xt-spec-mistake-no-vapor-chamber-on-mercury-non-oc-dual-8-pin-on-non-oc-cards

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
12 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ja jedynie stwierdzam fakt, a jest on taki, że z RX 9070 XT przy tym samym poborze wyciśnie się więcej FPS niż z 9070, jeżeli dla kogoś efektywność jest kluczowa. Tak samo wygląda to dla RTX 5070 Ti oraz 5070. Co dla kogo jest ważne przy wyborze karty, to już każdy sam wie najlepiej i na tej podstawie podejmuje decyzję. Ja nikomu niczego nie polecam, a jedynie informuję o pewnych faktach.

To nie jest fakt tylko puki co niczym nie poparte przypuszczenie. Zrób test 9070 XT na PL -30% vs 9070 nonXT na PL +30% (adrenalina nie pozwoli ale może w jakimś innym programie się da)  i wtedy mów o faktach.  Ciekaw jestem ile zostanie  z ~15% przewagi XT nad nonXT. Zrobiłem u siebie na szybko test 9070 nonXT na -30% i z automatu dostałem -600Mhz na rdzeniu i fps w furmarku spadl o ~25%. Mając na uwadze te fakty jak myślisz jak zachowa się wersja XT na PL -30%?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bokiel napisał(a):

@zlotnik Ty jak dobrze kojarzę masz Steel Legend non XT tak? Możesz u siebie sprawdzić jak wyglądają te mityczne temperatury na pamięciach? 

Ja tam w kompie grzebię tylko wtedy, kiedy muszę, więc wolę coś bezproblemowego i bez throttlingu wakacyjnego :P inna sprawa, że obecnie ceny wersji non XT też są do :dupa:

Gpu 61 hot spot 86-90 pamięci 86-90 wyniki bez OC wentylatory idą wtedy na 1600 fabrycznie 

Temperatury i obroty są wyższe niż w recenzjach ale pewnie robią je na benczach a nie w zamkniętej obudowie gdzie nad karta wisi kloc rozgrzany do 65 stopni plus w pokoju 24 stopnie :)

Edytowane przez zlotnik
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Jedi88 napisał(a):

Chyba rozdziera cię frustracja z powodu niemożności sprzedania skalpu, którą widać od samego początku.

Poczekamy do końca 2 tygodniowego zwrotu, potem pierwszy miesiąc i zobaczymy.

W takim wypadku ja i jak widać spora część ludzi, którzy nie kupują przewartościowanych wyżyłowanych kart ma w to kiszce. Pogodzisz się z tym wreszcie? Masz jeszcze 2 dni:D, a potem to już rosyjska ruletka.

Gość intensyfikuje naganianie na ostatniej prostej;D

5090 do dzisiaj wisi na olx i nikt tego nie bierze? To samo spotka tych, którzy nie zwrócą 9070 XT na czas do sklepu.

czlowieku jakis nienormalny jestes ;D

jaka frustracja?

dalej bawisz sie w pseudo psychologa?

zmien zawod, zajmij sie czyms na czym sie znasz.

ponoc umiesz projektowac chlodzenia - moze to kierunek dla ciebie?

bo na pewno nie pseudo-psychonaliza. :D

wracajac do tematu

gdzie te twoje obnizki cen na 5090?

Przeciez skalperzy juz musieli je zwracac :D

ja nie mam zadnych problemow z kartami.

Mam 9070 xt w kompie i nic ponad to.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
15 minut temu, loctor napisał(a):

To nie jest fakt tylko puki co niczym nie poparte przypuszczenie.

To jest fakt, a nie przypuszczenie. Z wyższego GPU z większą liczbą jednostek wykonawczych zawsze wyciśniesz lepszą efektywność :)

• Upvote 1
Opublikowano

Jesli chodzi o GPU i jednostki wykonawcze.

To ciekawe ile z pelnego chipu w 9070 xt potrafilo AMD mocy wycisnac.

Jedno co mnie zastanawia to to jakie temperatury te uklady beda mialy latem

O dziwo samo gpu u mnie ma cos ponad 40 stopni. Cos malo (ale nie narzekam :D ).

Opublikowano
3 minuty temu, loctor napisał(a):

Mając na uwadze te fakty jak myślisz jak zachowa się wersja XT na PL -30%?

Ile W ma twój 9070 po podniesieniu PL? Napisz, to zrobimy porównanie z moim 9070xt jeżeli da się obniżyć moc do tego samego poziomu (prawdopodobnie da się). Tylko od razu mówię, że żadnych testów w Furmarku, ja tego gówna patykiem nie dotykam nawet.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Zachy napisał(a):

czlowieku jakis nienormalny jestes ;D

jaka frustracja?

dalej bawisz sie w pseudo psychologa?

zmien zawod, zajmij sie czyms na czym sie znasz.

ponoc umiesz projektowac chlodzenia - moze to kierunek dla ciebie?

bo na pewno nie pseudo-psychonaliza. :D

wracajac do tematu

gdzie te twoje obnizki cen na 5090?

Przeciez skalperzy juz musieli je zwracac :D

ja nie mam zadnych problemow z kartami.

Mam 9070 xt w kompie i nic ponad to.

Skoro nie rozdziera cię frustracja, to po co znowu atakujesz niezadowolony chłopczyku. Czemu tak bardzo irytuje cie fakt, że ludzie nie chcą kupować kart po zawyżonych cenach?

Jakiego psychologa? Bardziej wygląda jakbyś ty bawił się w psychola, chociaż coraz bardziej wątpię, czy to jest zabawa.;D

Ile jest tych 5090 i kto normalny kupuje takie karty? :D Leżą i grzeją ławę, więc co chcesz udowodnić?

Widać, że coś mocno cię trapi brak zbytu skalpów, ale jeśli możesz to zachowaj to dla siebie, bo te żale na forum wyglądają już coraz bardziej żałośnie.

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 2
Opublikowano

To moja pierwsza karta ATI/AMD  od czasów Radeona 9500 tak zawsze NVIDIA i fakt trochę cyrki sa w India Jones jak włączę RT to gra działa wiadomo FPS leci na pysk ale jak wyłączę grę to już się nie włącza trzeba zrobić ustawienia zerowe dać wszystko na ultra bez RT wtedy gra się włącza na NVIDIA taki cuda nigdy się nie działy 

Opublikowano
1 minutę temu, zlotnik napisał(a):

To moja pierwsza karta ATI/AMD  od czasów Radeona 9500 tak zawsze NVIDIA i fakt trochę cyrki sa w India Jones jak włączę RT to gra działa wiadomo FPS leci na pysk ale jak wyłączę grę to już się nie włącza trzeba zrobić ustawienia zerowe dać wszystko na ultra bez RT wtedy gra się włącza na NVIDIA taki cuda nigdy się nie działy 

To ja tak samo - tylko pierwsza od czasów HD5850 czyli jakoś 16 lat. 

U mnie nic takiego się nie dzieje - normalnie gra się zawsze uruchamia bez problemu. Inna sprawa, to że jak piszesz - PT w Indianie to dla tej karty strzał między oczy, fps spada ze 120 na 20 :D

Miałem wcześniej problem, że ustawienia tuningu w Adrenalin mi się nie zapisywały i po restarcie kompa musiałem ustawiać od nowa, ale jakimś cudem samo się znienacka naprawiło i już normalnie zapisuje. 

Jedyny błąd, który mam obecnie to to, że Adrenalin nie wykrywa wszystkich gier, niektóre wykryje, inne nie i trzeba ręcznie dodać - np. GTA V Enhanced. No i, że AMD trochę nakłamało z tym, że "dla każdej gry, która ma obsługę FSR 3.1 na premierę można włączyć FSR 4" bo taki Indiana ma FSR 3.1, a FSR4 włączyć w nim się nie da.

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Jpepe napisał(a):

Najlepiej na sprawną

Te karty już tak Mają - te temp to norma w tym modelu. Jak chcesz mniejsze temperatury to musisz zrobić repaste. niby  pomaga 

IMG_1357.jpeg

Edytowane przez Starh
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Starh napisał(a):

Te karty już tak Mają - te temp to norma w tym modelu 

No nie wiem czy różnica temperatury +- 20°c między hot spotem a VRAM jest normalna