Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, kociol21 napisał(a):

To ja tak samo - tylko pierwsza od czasów HD5850 czyli jakoś 16 lat. 

U mnie nic takiego się nie dzieje - normalnie gra się zawsze uruchamia bez problemu. Inna sprawa, to że jak piszesz - PT w Indianie to dla tej karty strzał między oczy, fps spada ze 120 na 20 :D

Miałem wcześniej problem, że ustawienia tuningu w Adrenalin mi się nie zapisywały i po restarcie kompa musiałem ustawiać od nowa, ale jakimś cudem samo się znienacka naprawiło i już normalnie zapisuje. 

Jedyny błąd, który mam obecnie to to, że Adrenalin nie wykrywa wszystkich gier, niektóre wykryje, inne nie i trzeba ręcznie dodać - np. GTA V Enhanced. No i, że AMD trochę nakłamało z tym, że "dla każdej gry, która ma obsługę FSR 3.1 na premierę można włączyć FSR 4" bo taki Indiana ma FSR 3.1, a FSR4 włączyć w nim się nie da.

Gram przez aplikację Xbox game pass może przez to takie cyrki. No karta do RT nie nadaje się kompletnie ale tego się spodziewałem. Ale że będą cyrki z uruchamianiem gier to nie 

Edytowane przez zlotnik
Opublikowano
5 minut temu, Starh napisał(a):

Te karty już tak Mają - te temp to norma w tym modelu. Jak chcesz mniejsze temperatury to musisz zrobić repaste. niby  pomaga 

IMG_1357.jpeg

No tutaj widać, że nie tylko repaste miało miejsce, bo się trochę RPM nie zgadza :D 

@Jpepe masz ewidentnie sztukę z jakąś wadą, źle dociśnięty cooler, czy kij wiec co, więc nie ma co kombinować tylko rób zwrot ewentualnie pytaj, czy jest opcja wymiany, a jak nie ma to zwrot i poluj na nową.

2 minuty temu, zlotnik napisał(a):

Ale że będą cyrki z uruchamianiem gier to nie 

Jakie cyrki?

16 minut temu, kociol21 napisał(a):

że "dla każdej gry, która ma obsługę FSR 3.1 na premierę można włączyć FSR 4" bo taki Indiana ma FSR 3.1, a FSR4 włączyć w nim się nie da.

I z tego co widzę myk z Optiscaler też nie działa na Indianie.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, wkamil73 napisał(a):

No tutaj widać, że nie tylko repaste miało miejsce, bo się trochę RPM nie zgadza :D 

@Jpepe masz ewidentnie sztukę z jakąś wadą, źle dociśnięty cooler, czy kij wiec co, więc nie ma co kombinować tylko rób zwrot ewentualnie pytaj, czy jest opcja wymiany, a jak nie ma to zwrot i poluj na nową.

Dokładnie, nawet jak ostatnio gamer nexus robił demontaż 9070xt pulsa to było widać że ktoś próbował krzywo złożyć kartę, był odcisk na jednym z padów na pamięci od rurki i chyba nawet lekko skrzywione chlodzenie(na pewno pokazywał tez nierównomierny docisk na rdzeniu)

Screenshot_20250317-095945.png

Edytowane przez Puzoniusz
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@Jedi88 Nadal prowadzisz tą idiotyczną jednoosobową krucjatę przeciwko wysokim cenom? Daj sobie spokój bo to i tak nic nie da, każdy kupuje co chce i za ile go stać, a Tobie nic do tego.

Przecież nie łamie zasad forum?  Nikogo nie atakuje i prowadzę dyskusję. Dlaczego zamiast tego nie zajmujesz się osobą, która otwarcie atakuje mnie, kiedy nawet z nią nie rozmawiam.

Tak więc będę sobie pisał o cenach, bo po to jest forum i nie łamie żadnych zasad. Nie obchodzi mnie i co za ile kupuje, wiec proszę mi tego nie wmawiać. Moje posty mają charakter informacyjny.

Chyba, że się mylę i istnieje zasada zakazu rozmawiania o zawyżonych cenach kart, skalpowaniu itp.:D

Btw. Na januszoline asrocki dalej leżą: https://proline.pl/?qp=9070&gk=

Edytowane przez Jedi88
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

To nie ja wywołuje awantury. Nikogo nie obrażam i nie atakuje, bez wcześniejszego sprowokowania. Trzeba być nienormalnym, żeby atakować człowieka, który coś sobie pisze o cenach kart. No chyba, że jest się skalperem.

Sytuacja zmienia się na bieżąco, bo od premiery nie minęło nawet 2 tygodnie, a ceny dalej zawyżone.

Dlatego temat jest jak najbardziej gorący i otwarty.

Poza tym dyskutuję również o innych rzeczach związanych z RDNA 4.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Skoro nie rozdziera cię frustracja, to po co znowu atakujesz niezadowolony chłopczyku. Czemu tak bardzo irytuje cie fakt, że ludzie nie chcą kupować kart po zawyżonych cenach?

Jakiego psychologa? Bardziej wygląda jakbyś ty bawił się w psychola, chociaż coraz bardziej wątpię, czy to jest zabawa.;D

Ile jest tych 5090 i kto normalny kupuje takie karty? :D Leżą i grzeją ławę, więc co chcesz udowodnić?

Widać, że coś mocno cię trapi brak zbytu skalpów, ale jeśli możesz to zachowaj to dla siebie, bo te żale na forum wyglądają już coraz bardziej żałośnie.

nie wiem po co piszesz te wypociony.

nie jestem chlopczykiem. takze przestan pajacowac i zjazd pajacyku.

dalej pisz te swoje pseudo-analityczne bzdury.

ja nie mam zadnych kart na sprzedaz wiec trafiles kula w plot.

@Mar_s chcial zebys przestal spamowac

wiec przestan pisac nie w temacie :rotfl:

@wszyscy

jesli chcecie testy 9070xt przy jakichs konkretnyc PL ustawionych to po weekendzie bede mogl takie testy porobic mysle.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

Pytam ponownie dlaczego atakujesz jak rozwydrzony chłopczyk? :D

To ty się odwal, bo pomimo gróźb dodania mnie do zignorowanych wciąż wypisujesz do mnie, chociaż jesteś mi obojętny i nawet z tobą nie rozmawiam.

Już ktoś tutaj pisał, że skalpujesz. Nic mnie to nie obchodzi, ale ty masz jakąś dziwną potrzebę wylewania frustracji, więc skoro tego nie robisz, to nie rozumiem twojego rzucania się w dzikim szale.

Pisze o cenach RDNA 4 w temacie o RDNA 4, więc nie rozumiem o co chodzi? Poza tym to nie twoje forum, więc nie będziesz mi mówił co mam robić, mały frustracie :hihot:.

2 godziny temu, Puzoniusz napisał(a):

Dokładnie, nawet jak ostatnio gamer nexus robił demontaż 9070xt pulsa to było widać że ktoś próbował krzywo złożyć kartę, był odcisk na jednym z padów na pamięci od rurki i chyba nawet lekko skrzywione chlodzenie(na pewno pokazywał tez nierównomierny docisk na rdzeniu)

Screenshot_20250317-095945.png

Czyli jadą na ilość. Z resztą jak się zobaczy filmiki jak oni to składają, to się nie dziwię, że im coś krzywo siądzie.

Taka sytuacja nie powinna mieć miejsca za tą cenę, no ale takie czasy.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano
21 minut temu, Zachy napisał(a):

oddalem Panu Zbyszkowi ze Szczecina :thumbup::wariat: wszystkie trzy, bo potrzebowal zapomogi...

Ta i co jeszcze do tego?

6 minut temu, Jedi88 napisał(a):

To ty się odwal, bo pomimo gróźb dodania mnie do zignorowanych wciąż wypisujesz do mnie, chociaż jesteś mi obojętny i nawet z tobą nie rozmawiam.

Ale po co taka agresja? :wariat:

Opublikowano
4 minuty temu, Jedi88 napisał(a):

Czemu agresja? Bo użyłem słowa "odwal" zamiast odczep? I tak staram się być uprzejmy.

Nie uważasz że przesadzasz, przez 10 dni napisałeś 132 posty z czego większość o przesadzonych cenach kart. Kto miał kupić to kupił, kto ma czekać to czeka i tyle...

• Upvote 3
Opublikowano
35 minut temu, Jedi88 napisał(a):

ale ty masz jakąś dziwną potrzebę wylewania frustracji,

wszedzie widzisz frustracje albo FOMO.

Powinienes sie leczyc z tego, bierzesz jakies leki czy boisz sie diagnozy u specjalisty?

Do twojej wiadomosci - nie jestem chlopczykiem wbij to sobie do wlasnej glowki.

co do frustracji - nie mam do tego zadnych powodow, ale jak we wszystkim widzis co chcesz widziec.

zajmij sie soba i swoimi problemami, a nie innym wciskasz cos czego nie ma :lol2:

Ale wracajac do tematu.

Ludzie kupuja 9070, 9070 xt, 5090, 5080, 5070 ti i jakos nie maja problemow z cenami.

Kto chce ten kupi, kto chce czekac ten poczeka do lata pewnie.

Moze dostepnosc sie poprawi i ceny tez.

Na cholere pisac o tym dziesiatki postow i ciagle tylko narzekac jakie to ceny sa zle.

Opublikowano (edytowane)

Toż to ciężka hipokryzja. Obelgi typu idiota, pajac i wiele innych są ignorowane, nie mówiąc już o ataku maniaka?:D

14 minut temu, Zachy napisał(a):

wszedzie widzisz frustracje albo FOMO.

Powinienes sie leczyc z tego, bierzesz jakies leki czy boisz sie diagnozy u specjalisty?

Do twojej wiadomosci - nie jestem chlopczykiem wbij to sobie do wlasnej glowki.

co do frustracji - nie mam do tego zadnych powodow, ale jak we wszystkim widzis co chcesz widziec.

zajmij sie soba i swoimi problemami, a nie innym wciskasz cos czego nie ma :lol2:

Ale wracajac do tematu.

Ludzie kupuja 9070, 9070 xt, 5090, 5080, 5070 ti i jakos nie maja problemow z cenami.

Moze dostepnosc sie poprawi i ceny tez.

Na cholere pisac o tym dziesiatki postow i ciagle tylko narzekac jakie to ceny sa zle.

Nie da się widzieć frustracji i Fomo wszędzie, tylko ewentualnie u wszystkich, bo to stwierdzenie o osobie. W dodatku stosowałem te pojęcia całkowicie odrębnie i w innym kontekście.

Ja powinienem się leczyć, kiedy ty w agresywnym szale atakujesz, bo z jakiegoś powodu irytuje cię, że ludzie jednak nie chcą kupować kart po zawyżonej cenie? Skąd wynika twoja frustracja i potrzeba ataku?:D

Jeśli twierdzisz, że nie jesteś chłopczykiem, to przestań się tak zachowywać.

Skoro nie masz żadnych frustracji, to dlaczego wciąż do mnie piszesz? Z jakiegoś powodu nie możesz pogodzić się z tym co tutaj piszę, dlaczego?

To ty zajmij się sobą. Od wielu dni, jeśli nie dłużej w ogóle do ciebie nie piszę, tylko ty atakujesz mnie z bliżej nieokreślonego powodu. Czyżby karty nie szły?;D

Przecież po to jest forum, żeby wymieniać się informacjami i spostrzeżeniami. Tylko grupka frustratów ma z tym problem.

33 minuty temu, matakujce napisał(a):

Nie uważasz że przesadzasz, przez 10 dni napisałeś 132 posty z czego większość o przesadzonych cenach kart. Kto miał kupić to kupił, kto ma czekać to czeka i tyle...

No i co z tego? Nie całe 2 tygodnie temu była premiera więc jest gorący okres komentowania.

Gdyby nie głupkowate ataki to tych postów byłoby połowę mniej.

41 minut temu, tomcug napisał(a):

No chociażby dlatego :)

Może czas aby ktoś uspokoił agresora?

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, matakujce napisał(a):

Ciekawe kiedy nowe dostawy, procki od AMD się unormowały jakoś w pierwszym miesiącu sprzedaży, może tutaj będzie podobnie...

Zależy o jakim AMD piszesz, seria 9000 tak, bo zainteresowanie nikłe, ale z v-cache 9800x3d były dostępne znowu w cenach premierowych po 3 miesiącach, nie licząc pojedynczych sztuk w owocowym, gdzie trzeba było zmienić magazyn (chociaż to pewnie niedopatrzenie sklepu).  

Edytowane przez Voodoo2
Opublikowano
3 godziny temu, zlotnik napisał(a):

To moja pierwsza karta ATI/AMD  od czasów Radeona 9500 tak zawsze NVIDIA i fakt trochę cyrki sa w India Jones jak włączę RT to gra działa wiadomo FPS leci na pysk ale jak wyłączę grę to już się nie włącza trzeba zrobić ustawienia zerowe dać wszystko na ultra bez RT wtedy gra się włącza na NVIDIA taki cuda nigdy się nie działy 

Co Cie więc podkusiło żeby kartę amd kupic

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Zachy napisał(a):

Jeden kupuje 5090 za 20k, drugi pięć lat holduje, norma :wariat: Dajcie już sobie spokój z tymi cenami, wszystko co miało być powiedziane na ten temat, zostało już napisane.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Jeden kupuje 5090 za 20k, drugi pięć lat holduje, norma :wariat: Dajcie już sobie spokój z tymi cenami, wszystko co miało być powiedziane na ten temat, zostało już napisane.

Jednak uważam, że przewartościowane karty, szczególnie tak blisko od premiery to istotny do omówienia temat. Nie rozumiem dlaczego nie miałby być dyskutowany.

Wystarczy, żeby nie był przeciągany w niepotrzebny sposób.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

A i tak hotspot odjechał w kosmos jak zwykle u nich :E 

A w pińć xxxx można zobaczyć, że wszystko w normie. A nie czekaj :D 

Edytowane przez wkamil73
Opublikowano

@Jedi88 Dlatego że głównie dyskutujesz sam ze sobą, masz problem że ktoś kupuje te karty i niepotrzebnie szukasz zaczepki.

Powiedziałeś swoje, karty są za drogie, większość się z tym zgadza, a to że niektórzy je i tak kupują, tak jak wcześniej napisałem nie jest Twoją sprawą.

I dajemy już spokój z pisaniem na temat "za drogich kart", raporty idą do kosza, ale dalsze spamowanie i/lub zaczepki nie będą tolerowane.

I nie, nie będę sprawdzał kto zaczął tylko bana dostanie pierwszy zgłoszony.