Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O faktycznie, dopiero jakoś jak to napisałeś to sobie uświadomiłem, że one się inaczej nazywają.

było 

HD2000/3000/4000/5000/6000/7000

HD200/300

RX400/500

RX Vega, VII

RX5000 , nie było połówek 

RX6000, były połówki 6750, 6950

RX7000, nie było połówek

a tego to nie wiem jak będą dzielić 9070, 9060, 6050, XT, może będzie XTX jakiś po drodze. 

Opublikowano

Podali już całą linię chyba, to to na dziś ten 9070 XT, za nim 9070, a potem to już jakieś szrociki raczej w rodzaju 9060 i 9050.

Wygląda to na powtórkę generacji RX 5xxx, nie mieli czym atakować góry to skupili się na 2070, i tam szło im całkiem nieźle bo 5700 XT był tańszy i szybszy.

• Upvote 1
Opublikowano

Na CES są konferencje za zamkniętymi drzwiami i z tego co już wiem ;) 

Następca 7900XTX > 9070XT.
FSR4 tylko na 9000 w oparciu o ML z akceleracją AI.
RTX 5060 ma być następcą 4060Ti.
To samo 9060 następcą 7600XT.
Piękne przesunięcie półek. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

FSR4 ograniczone do nowych kart będzie pięknym pstryczkiem w nos dżentelmenów, którzy chwalili AMD, że pozwalają korzystać ze swojej technologii upscalingu wszystkim, niekoniecznie swoim klientom. 

Edytowane przez Radio Tirana
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

"FSR4 tylko na 9000 w oparciu o ML z akceleracją AI".

To tym bardziej warto rozważać 9070XT kosztem 7900xt, jeśli 7900xt nadal byłby szybszy. Hm, ciekawe, co tam wymyślili z tym FSR, a gdzie FG?

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, galakty napisał(a):

A pisałem wielokrotnie, to mnie wyzywali :E Niestabilne OC na AMD powoduje restart jak problem z CPU/zasilaczem. Dlatego te karty są niewdzięczne, przekręcisz lekko i restart, a w NV po prostu wywali sterownik i bawisz się dalej :E 

To tylko w przypadku przekręconego vramu, w przypadku rdzenia nie ma restartu ;) w dodatku jak wywali restart przez przekręcone pamięci to w dzienniku zdarzeń jest whea ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Czyli dostaniemy badziew który nawet nie ma wydajności 7900 xt? :E 

edit: ja nie na bieżąco z nowymi amd i nie wiem jakie to miało mieć dokładnie wydajności i ceny ale chyba miało być zbliżone do najmocniejszych kart obecnie? 

Edytowane przez Brolly
  • Confused 1
Opublikowano

No zobaczymy, czy te 649$ to np jakieś wypasione wersje a referent będzie poniżej 500$, jeśli karta ma nie pokonać 7900XT to może być trochu mało. Zobaczę, jak widziałem recenzje i fpsy w grach na 7900XT to jest kosmos jak na moje wymagania, nawet w RT bywa szybsza od mojego RTX, jak 9070XT będzie blisko 7900XT poprawi to i owo, to chyba się zaopatrzę, ale nie wiem czy referent czy poczekać na "droższe" zabawki

Opublikowano
11 minut temu, STALKER napisał(a):

zostaje na 7800xt brak sensu zmiany.

Uważam, że masz porządną grafikę, gdybym miał, to też bym sobie nie zawracał głowy, możesz spokojnie siedzieć na niej i poczekać na rozwój wydarzeń, może jakieś Superki z serii rtx 5xxx jak potrzeba wydajności. Przyszłe karty RX 9070Xt/bez XT to raczej nie prześcigną RX 7900XTX, będzie za mała różnica, chyba, że FSR 4 i poprawa w RT coś da, ale to może być wymiana dla samej wymiany, Zresztą zobaczymy.