Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@rzymo Jak z temperaturami i kulturą pracy tej karty (rozumiem że masz PowerColor Reaper)?  Sam zastanawiam się nad 9060XT 16GB  Reaper lub Pulse i nie wiem czy kupować czy poczekać  ,ciśnienia nie mam i tak prawie w nic nie gram a jak gram to w jakieś starsze gry albo indyki.

Opublikowano
4 godziny temu, creatinfreak napisał(a):

Przyszedł trzeci radek. Głośniejszy niż Red devil, za to z lepszymi temperaturami (karty na default). Ale oczywiście cewki grają. 

Mniej więcej na tym samym poziomie głośności jeżeli chodzi o sam szum powietrza wytwarzany przez wentylatory? czy quick kręcił po prostu znacznie wyższy rpm? ;) 

Opublikowano
14 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

Przyszedł trzeci radek. Głośniejszy niż Red devil, za to z lepszymi temperaturami (karty na default). Ale oczywiście cewki grają. Zrobiłem test i zawołałem żonę. Żona totalnie nie słyszy, dopiero jak zatrzymałem wentyle i wsadziła głowę pod komputer bez szyby to słyszała bzyczenie. A mnie wkurwia bzyczenie z dwóch metrów i zamkniętej obudowy. Może po prostu za dużo częstotliwości słyszę a inni nie słyszą, dlatego ludzie tu piszą, że mają karty totalnie bez cewek. Nie wiem teraz co dalej, na razie xfx zostaje do rozwiązania kwestii zwrotu niedziałającego Red devila. 

IMG20250610163539.jpg

IMG20250610163743.jpg

IMG20250610164950.jpg

Tylko część osób słyszy bardzo wysokie częstotliwości wiem, bo jestem jedną z nich. Mój 9070 XT astock steel legend na razie lekko bzyczy, ale nie testowałem go jeszcze w naprawdę GPU intensywnych grach. Mogę tylko powiedzieć, że to solidna karta.

Opublikowano
12 godzin temu, nalewator napisał(a):

@rzymo Jak z temperaturami i kulturą pracy tej karty (rozumiem że masz PowerColor Reaper)? 

Tak, Reaper. Najważniejsze że trafiła mi się cicha sztuka odnośnie cewek.
Dokładniej będę ją testował w weekend - temperatury / obroty wentylatorów / itd.

Ogólnie to wziąłem Reapera, bo mała obudowa, większe modele fizycznie nie wejdą. Do typowej obudowy brałbym coś większego, gorzej na pewno nie będzie, a prawie na pewno będzie lepiej.

Karta naprawdę jest malutka - poniżej porównanie do Pulse 6600XT (9060XT jest b. podobny wielkościowo):

cQd32xR.jpeg

1l8VTvZ.jpeg

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Test HU był przeprowadzony w 1440p i ustawienia  very high , nic dziwnego że karty z 8GB się krztuszą. Podejrzewam że  FHD nie byłoby aż takich różnic, co nie zmienia faktu że te 8GB to kula u nogi obecnych kart

Edytowane przez nalewator
Opublikowano

@Phoenix. Ciekawa znajdźka. Jak ktoś rozważa karty typu 5060ti i 9060XT to koniecznie wersje 16GB.
Swoją drogą 9060XT mają PCI-E x16. Ciekawi mnie jakie różnice są w przypadku 5060ti, które mają PCI-E x8 - w trybach 3.0/4.0/5.0.
Mogę nie mieć racji ale odpalenie w tym przypadku 5.0 może być kluczowe i dojdziemy do paradoksu gdzie przełączanie między trybami PCI-E w przypadku kart takich jak 5080/5090 da symboliczne różnice, a w przypadku budżetowców które mają ograniczenia przepustowości (szyna 128bit lub/i PCI-E x8) przesiadka na 5.0 będzie wręcz zbawienne ;) 

Opublikowano

Takie testy nie mają większego sensu. Brakuje pamięci to i tak będą problemy z wydajnością/płynnością. Teraz rzadko kiedy gry potrafią korzystać z pamięci poza lokalnej w taki sposób, że braki w pamięci nie stanowią zasadniczego problemu. 

Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie jakie różnice są w przypadku 5060ti, które mają PCI-E x8 - w trybach 3.0/4.0/5.0.

Mówił pod koniec filmu że będzie robił taki test na dniach ;) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Na mój gust w przypadku 5060ti/5060 będzie różnica PCI-E 3.0 x8, a PCI-E 5.0 x8

Tylko przy zapchanym VRAM, czyli ustawieniach i tak niegrywalnych. Przy odpowiednio ustawionych teksturach do pojemności VRAM różnica będzie niewielka.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Karta do 1080p a testy w 1440p

Ale Ty bzdury wypisujesz...

Nie dosc , ze nie rozumiesz co ma pokazac ten test, to karty, ktore sobie spokojnie radza w 1440p nie sa nagle do 1440p  :boink:

Ale widze w podpisie "błazen" to co sie dziwic :hihot:

Edytowane przez Phoenix.