Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Vexis napisał(a):

Z przetestowanych kart to najlepszy Pulse, później Hellhound :D Niezły kabaret.

Zależy z jakiej strony na to patrzeć bo najlepiej to wypadają XFX zdecydowanie najlepsze temperatury pamięci jak i HS + sam rdzeń też bdb, swift ma 20c mniej na memkach niż np hellhound :E z drugiej strony xfx ma głośne wentylatory, teraz się zastanawiam co kupić bo czaiłem się na quicksilvera, muszę w końcu sprzedać 6950xt póki jeszcze jest gwara ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Send1N napisał(a):

Zależy z jakiej strony na to patrzeć bo najlepiej to wypadają XFX zdecydowanie najlepsze temperatury pamięci jak i HS, swift ma 20c mniej na memkach niż np hellhound :E z drugiej strony xfx ma głośne wentylatory, teraz się zastanawiam co kupić bo czaiłem się na quicksilvera, muszę w końcu sprzedać 6950xt póki jeszcze jest gwara ;) 

Nie patrz tak na to. XFX to jest suszarka, z którą nic nie zrobisz, bo nawet na 1600 RPM dalej masz prawie 45 dB. PowerColora możesz przycisnąć i będzie i ciszej i chłodniej. Za to Pulse to jest kozak zwłaszcza w porównaniu do droższych modeli.  Poza tym jakby to jeszcze była różnica 110 vs. 90 stopni na pamięciach to ok, ale czy to będzie 70, 80 czy 90 to jeden kij. Szkoda, że nie ma Devila i Taichi byłby najlepszy test w sieci z tymi kartami.

Edytowane przez Vexis
  • Like 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Niestety ale to prawda przy obrotach rzędu 1600 wyszły okolice 45dba :E oglądałem teraz jeszcze raz test liptona na słuchawkach i jest masakra i jak najbardziej w to wierzę bo mam XFX i wentylatory na tej karcie już przy 1400rpm zagłuszają całą skrzynkę... :E krzywą mam ustawioną tak aby max obroty wynosiły 1300 bo inaczej robi się głośno. Pulse i Hellhound coś pięknego.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N XFX testowany na techpowerup mial 36,7 dB, więc nie wiem, która wersja XFX osiąga 45dB przy tak niskim rpm 1600, nawet ventus miał 37 dB, a gdy wentylatory wpadały w rezonans to było 40 dB przy 1500 rpm.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
19 minut temu, Doamdor napisał(a):

@Send1N XFX testowany na techpowerup mial 36,7 dB, więc nie wiem, która wersja XFX osiąga 45dB przy tak niskim rpm 1600, nawet ventus miał 37 dB, a gdy wentylatory wpadały w rezonans to było 40 dB przy 1500 rpm.

Tego się tak nie porównuje, inne warunki testu i inny sprzęt pomiarowy zawsze dają inne wyniki w decybelach.

• Upvote 2
Opublikowano

@Send1N U liptona karty są glosniejsze, niż na techpowerup. Jak ktoś posiada kartę, którą lipton testował, to niech sprawdzi ile faktycznie jest dB. 

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Tego się tak nie porównuje, inne warunki testu i inny sprzęt pomiarowy zawsze dają inne wyniki w decybelach.

Sprzęt który posiada jest standardowy, testy nie były robione profesionalnie w pomieszczeniu akustycznym.

• Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

U liptona karty są glosniejsze, niż na techpowerup

Ojej!

Liczy się jak wypadają między sobą, a nie między redakcjami. Głośniejsze mieszkanie/ulica i już masz zaburzone... 

Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Sprzęt który posiada jest standardowy, testy nie były robione profesionalnie w pomieszczeniu akustycznym.

I co w związku z tym? Wynik zależy m.in. od modelu obudowy (na testbenchu na pewno wyjdzie wyższy przy tym samym RPM), odległości decybelomierza od obudowy, modelu decybelomierza. Wystarczy, że jeden ustawi sonometr 30 cm od budy, a drugi 50 cm i tylko z tego powodu będzie ogromna różnica w wynikach. Zdajesz się podstawowych kwestii nie ogarniać :)

• Upvote 6
Opublikowano
7 minut temu, galakty napisał(a):

Ojej!

Liczy się jak wypadają między sobą, a nie między redakcjami. Głośniejsze mieszkanie/ulica i już masz zaburzone... 

Patrz na rpm i głośność, najgłośniejszy rtx Ventus musi mieć około 2300-2500 rpm żeby dorównać RX.:smiech:

8 minut temu, tomcug napisał(a):

I co w związku z tym? Wynik zależy m.in. od modelu obudowy (na testbenchu na pewno wyjdzie wyższy przy tym samym RPM), odległości decybelomierza od obudowy, modelu decybelomierza. Wystarczy, że jeden ustawi sonometr 30 cm od budy, a drugi 50 cm i tylko z tego powodu będzie ogromna różnica w wynikach. Zdajesz się podstawowych kwestii nie ogarniać :)

Jaki widzisz problemu w przeprowadzeniu podobnego testu? Przecież karty głośniejsze nie będą w pomieszczeniu gdzie tło np ma 30db. 

Opublikowano (edytowane)

Ja tam lubie modele typu pazdzierz, te karty dostarczaja wiecej emocji po zakupie %-) Jest sporo zabawy i ogromna satysfakcja gdy uda sie znalezc idealny balans by kultura pracy i temperatury byly "OK" :skacze: Nie to co przy tych wypasionych, nudnych kartach z super chlodzeniem  :jep:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Haha 3
Opublikowano
36 minut temu, Doamdor napisał(a):

Jaki widzisz problemu w przeprowadzeniu podobnego testu? Przecież karty głośniejsze nie będą w pomieszczeniu gdzie tło np ma 30db. 

Czyli rozumiem wg Ciebie każdy tester ma testować głośność w dokładnie takich samych warunkach? Jakoś mi umknęło, że istnieje taki standard testowania głośności %-)

• Upvote 2
Opublikowano
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

Czyli rozumiem wg Ciebie każdy tester ma testować głośność w dokładnie takich samych warunkach? Jakoś mi umknęło, że istnieje taki standard testowania głośności %-)

Chodzi mi tylko o potwierdzenie głośności przez forumowicza, który posiada testowaną kartę graficzną. 

Opublikowano
37 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Teraz pewnie bym kupił szafirka, ale pure...bo tylko GPU jak wrzód na dupie będzie czarne w budzie (no i kable od zasilacza, ale to można poprawić) :E 

Hellhound w wersji białej jest kozacko wykonany z dbałością o najmniejsze szczegóły, nawet radiator,heatpipe i pcb są białe :thumbup:

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, tomcug napisał(a):

Szukasz spisków tam, gdzie ich nie ma.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem i się niepotrzebnie produkujesz.

Jesteśmy na forum komputerowym, którym dzielimy się własnymi testami, przemysleniami na temat sprzętu, oraz dyskutujemy na jego temat. Nigdy nie sugeruje się wynikami jednego testera. 

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

A ja Ci po prostu piszę, że niepotrzebnie próbujesz porównywać surowe wyniki hałasu z dwóch różnych źródeł. Hałas masz po to podany na danej stronie/kanale, żeby sobie porównywać różne karty w ramach testów tego samego człowieka, a nie między portalami czy kanałami YT, gdzie każdy tester ma swoją metodykę pomiaru hałasu.

• Upvote 6
Opublikowano
16 minut temu, tomcug napisał(a):

A ja Ci po prostu piszę, że niepotrzebnie próbujesz porównywać surowe wyniki hałasu z dwóch różnych źródeł. Hałas masz po to podany na danej stronie/kanale, żeby sobie porównywać różne karty w ramach testów tego samego człowieka, a nie między portalami czy kanałami YT, gdzie każdy tester ma swoją metodykę pomiaru hałasu.

To ile według ciebie dB ma XFX Mercury?