Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, b1ela5 napisał(a):

Ponawiam, pytanie do fachowców, czy obiecująca nadchodząca archi czerwonych może coś zmienić w najsyzybszym segmencie? To chyba będzie zupełnie nowa architektura, po prostu pytam czy ma szansę być topem? 

A skąd ktokolwiek ma to wiedzieć, skoro nie ma żadnych danych, testów, niczego?

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, tomcug napisał(a):

Bo tam wrzuciłem tylko tabelki z FSR FG i Anti-Lag 2, listy prawie 200 gier z FSR 4 nie dawałem, bo to za dużo miejsca by zajęło.

Coś jest na rzeczy z tym opóźnieniem, u mnie w Black Ops 7 też wyszło kiepsko w testach i to na pewno nie błąd pomiaru programowego, bo opóźnienie mierzyłem sprzętowo.

Myślę, że coś poszło nie tak, premierę zapowiedzieli a technologia nie gotowa, więc trzeba było coś wpuścić.

Jakim cudem AFMF 2.1 ze sterownika działa lepiej niż zintegrowany frame generator? :D

Oczywiście AFMF 2.1 ma gorszą jakość obrazu niż ten zintegrowany, ale input lag to dla mnie no-go.

9 minut temu, b1ela5 napisał(a):

Dlatego pytam fachowców, kto pyta nie blądzi ;)

Fachowiec bazuje na danych, ty raczej szukasz proroka jackowskiego. :D

Edytowane przez Jedi88
  • Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, b1ela5 napisał(a):

NA prawdę od serca ku>, chcę radka który rozperdo.i gefocea kurtkę, to bywało i to całkiem często.

A co jeśli powiem Ci, że te firmy ze sobą współpracują i jedna nabija drugiej sprzedaż i na odwrót. Profit dla nich.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Myślę, że coś poszło nie tak, premierę zapowiedzieli a technologia nie gotowa, więc trzeba było coś wpuścić

No cóż, zemściło się na nich zapowiadanie premiery na drugą połowę 2025. 

Deklaracje prezesów to jedno, a możliwości inżynierów to drugie. Szkoda, że wyszedł taki smród, ponieważ RDNA 4 to - w swoich kategoriach cenowych - spoko karty. Wydajnościowo wystarczające większości graczy PC. 

Opublikowano
23 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

No cóż, zemściło się na nich zapowiadanie premiery na drugą połowę 2025. 

Deklaracje prezesów to jedno, a możliwości inżynierów to drugie. Szkoda, że wyszedł taki smród, ponieważ RDNA 4 to - w swoich kategoriach cenowych - spoko karty. Wydajnościowo wystarczające większości graczy PC. 

Wiem, bo mam. Szkoda, że są tak mocno opóźnieni z technologią. Po cichu liczę, że naprawią ten frame generator w niedalekiej przyszłości.

Opublikowano
W dniu 26.11.2025 o 09:38, Phoenix. napisał(a):

5070 jest troche za slabe dla mnie do 360hz ale brac znowu rtxa, ktorych mialem juz kilka i doplacac to juz nie chcialem tym bardziej, ze wyrwalem topke za 2799zl, ktora mnie oczarowala kultura i wygladem, to juz do nowego genu na tym pociagne ;) 

W dniu 26.11.2025 o 10:03, Krzysiak napisał(a):

Sam w to nie wierzysz :E 

A nie mówiłem? :E 

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A ja wszem i wobec melduje powrot do nvidia :hihot: 

IMG_6419.jpeg

D4N8kqO.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

A ja wszem i wobec melduje powrot do nvidia :hihot: 

IMG_6419.jpeg

Chyba mam Deja Vu.... 

Może będziesz pierwszym w PL, który odda płytę główną na RMA, a w serwisie stwierdzą nadmierne zużycie mechaniczne slotu PCI-E x16 xD 

SLOT.jpg.0f283f5bd921f42db660e71f834777fc.jpg

9 minut temu, Sebastiansbk napisał(a):

@Phoenix. To już do rubinka pewnie spokój ;D

W tym tygodniu jeszcze tak xD 

• Haha 9
Opublikowano
W dniu 12.12.2025 o 10:08, seledynowy napisał(a):

Myślę bardziej przyszłościowo, ponieważ potem nawet przy odsprzedaży zawsze to rtx bardziej ktoś kupi niż radeona.

Jeśli sugerujesz że różnica cen 600-800 zl między 9070xt a 5070ti utrzyma się potem na rynku wtórnym i 5070ti straci mniej na wartości np po 2 latach to... proponuję zerknąć na stare modele mid range jak rtx 2060/rx 5700, albo rtx3060ti/rx 6700xt itp.

Ja jakoś sprzedałem rx 7800xt za 1750zl Podczas gdy rtx 4070 leżały na aukcjach od 1500 zł :E  Także wyszło jak co roku, że sprzedało się wg wydajności w rastrze. W mid range w przedziale 1000-2000zl jest inna walka niz w high end. Nikt nie dopłaci potem 700zl do 5070ti bo 9070xt to karta o zbliżonych możliwościach. Jak któraś rypnie cenowo to raczej 5070ti. 

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie miałem problemu ze sprzedaniem "drogo" i kupnem tanio używanych radeonów...nawet w tym roku na wiosnę sprzedałem RX6600 z 2 letnią gwarą za 800  a jakiś miesiąc temu odkupiłem za 300 :hihot:

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Cena sztosik za ten model :D 

obraz.thumb.png.5de1e0180dd6465baa49b7b418c99fda.png

23 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ja na dzień dzisiejszy brałbym chyba RX 9070XT na jakiejś mocnej promce mimo wszystko.

Za 2700 jak ten TUF to bralbym z pocalowaniem raczki zamiast najtanszego 5070ti za 3400-3500zl w bida modelu.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Ja jeszcze czuję powrót do 9800x3d :D 

Nie pamiętam, który kolega na forum miał 3 zasilacze MSI A850G i 1 zasilacz MSI A1000G testując pomiędzy inne.
A kolega @Phoenix. powinien stworzyć serial "U jak Upgrade" - zmonetyzowałby swoją niekończącą się historię wymian sprzętu ;) 
"Dzisiaj dla odmiany kupiłem siódmy raz RTX 5070" xD 

Wybacz @Phoenix., musiałem ;) 

• Like 1
  • Haha 1