Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, janek25 napisał(a):

Dzięki że nam wyłuściłeś oczywiste .Pewnie sam go wkleiłeś to pamiętasz 😆

Możliwe. Nie robi błędów, ten kto nic nie robi. Jesteśmy tylko ludźmi.
Ja przynajmniej jak się gdzieś pomylę i ktoś mi taki błąd wskaże oraz zrozumiem gdzie zawiniłem, to nie idę w zaparte, tylko przyznam się i przeproszę ;) 
Nie widzę w tym nic złego albo haniebnego :D 

Opublikowano

Czasami z pędu człowiek czegoś może nie zweryfikować. Jesteśmy tylko ludźmi i nikt z nas nie jest nieomylny.
Co innego gdybym miał pełną świadomość błędu i próbował go za wszelką cenę bronić stosując jakieś fikołki. 
Ale ja tak nigdy nie robię.

Opublikowano

@wallec Mój 9070XT leci obecnie na -70mV rdzeń, 2700MHz VRAM + Fast Timings i Power Limit -30%. Strata wydajności względem fabryki w okolicy 4%, a czapka na 212W.
Nie odrobisz różnic "bogatszego" rdzenia samym podwyższonym Power Limitem, chociaż fajnie, że da się w 9070 non-XT odblokować dodatkowy potencjał i chłodzenia dają sobie w większości radę.
Ile dałeś za to cudo?

Opublikowano
40 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Roznica miedzy 9070 a 9070xt to 12% ok przy ok 50% wiekszym poborze z pelna iloscia jednostek, a tu kolejne bajki o 25% 

https://videocardz.com/newz/microsoft-brings-advanced-shader-delivery-to-all-xbox-pc-app-users-amd-support-expands-to-rdna-1

Microsoft has also published a supported game list. It includes:

Forza Horizon 5,

Forza Horizon 6,

Forza Motorsport,

Avowed,

Starfield,

Microsoft Flight Simulator 2024,

STALKER 2: Heart of Chornobyl,

The Outer Worlds 2,

Ninja Gaiden 4,

Silent Hill f

W żadną z tych gier nie grałem i nie mam . Więc nie sprawdzę . Ale ciekawe. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

To juz sie powinno leczyc zeby wgl pisac takie bzdury i zeby wgl porownywac jakis slaby model karty bez oc do topki z OC to tylko Ty potrafisz :boink: Moze ranga choroszczak by sie przydala bo juz odlatujesz grubo po calosci.

Nie pajacuj. Jakby tak kazdemu range dawac to bys mial lizidupa

1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Najlepiej porównaj od razu do niższego GPU :boink: Poza tym jakiś dowód na te kosmiczne 25%?

Najsłabsze 5080 po wyjeciu z pudelka robią 8150-8200pkt, 

po OC najmocniejsze https://www.3dmark.com/sn/10626242 10582, zakładajac, że to po prostu benchmark no i ustawienie najpewnie o 200pkt zawyzone wzgledem stabilnych mozna liczyc okolo 10200-10300 pkt, powiedzmy 10250 : 8200 masz 25%. Wiadomo, że nie bedziesz miał w kazdej grze takich wynikow, no ale jak najbardziej jest to prawopodobny scenariusz. Natomiast czy to bedzie 22% czy 23% czy wiecej, to nie w tym, rzecz. Chodzi tylko o to dlaczego GPU z lepszym chłodzeniem i czesto wiekszym napieciem na rdzeniu maja wyzsza cene.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@wallec Mój 9070XT leci obecnie na -70mV rdzeń, 2700MHz VRAM + Fast Timings i Power Limit -30%. Strata wydajności względem fabryki w okolicy 4%, a czapka na 212W.
Nie odrobisz różnic "bogatszego" rdzenia samym podwyższonym Power Limitem, chociaż fajnie, że da się w 9070 non-XT odblokować dodatkowy potencjał i chłodzenia dają sobie w większości radę.
Ile dałeś za to cudo?

2000

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027 Wiesz, że te cyferki to mają tyle przełożenia z realną wydajnością, że szok.... Kiedyś walczyliśmy z RX 5600, udało się odblokować do XT, wgrać bios z 10% boostem plus częścią wyższych ustawień jak ten BIOS. W smarkach różnice były spore, a w grach niewielkie.
Tutaj jest pies pogrzebany.

Teraz, wallec napisał(a):

2000

Jak za PURE to dobry deal. Za tą cenę ciężko o lepszy price-performance.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Jak kogoś zadowala fabryczna wydajność, a chce iść w efektywność energetyczną - robi UV rdzenia, OC pamięci i takie modele kart na pewno się sprawdzą. Akurat nie śledziłem 4080/4080S ale zgaduję, że ze wspomnianych to PNY ma najlepsze chłodzenie.

Co najlepsze, w nowych gierkach 5070Ti czesto jest lepsze od 4080S, fakt że jest sporo starszych gierek gdzie 4080S potrafi pokazac pazur, no ale skupiajac sie głownie na nowych tytułach AAA najczesciej to 5070Ti wychodzi zwyciesko, dodatkowo masz jeszcze lepsze (stabilne) OC te na 4080tkach czesto konczy sie w granichach 7-9% podczas gdy na 5070Ti najczesciej jest to 10% +

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

@maxmaster027 Wiesz, że te cyferki to mają tyle przełożenia z realną wydajnością, że szok.... Kiedyś walczyliśmy z RX 5600, udało się odblokować do XT, wgrać bios z 10% boostem plus częścią wyższych ustawień jak ten BIOS. W smarkach różnice były spore, a w grach niewielkie.
Tutaj jest pies pogrzebany.

Tak nawet pamietam 9500PRO robiło sie na 9700PRO, karta sporo drozsza i szybsza, te karty jak wyszly to byla potęga :D Wiadomo, że teraz tego nie ma i najczesciej zostaje tylko te OC, no ale co zrobisz, nie te czasy

Opublikowano (edytowane)

Ja mam chyba najgorsza sztuke jaka mozna bylo dostac. Piszczace cewki, out of the box robiła 3090Mhz stabilnie, w dodatku wentyle na auto nie sa zbyt ciche trzeba je % rodzielic zeby w rezonans nie wpadaly. Dopiero przepastowanie PTM sporo dało, bo z tasmy jak wyszlo to widac bylo punkty gdzie nie bylo pasty, temp spadly, pady na pamieci tez daly jakies 4C w dol inny bios tez sporo dał wydajnosci no i co najlepsze na innym biosie cewki tak nie piszcza. Takie max stabilne OC to 3127-3180 w zaleznosci od obciazenia

12 minut temu, janek25 napisał(a):

Przecież tomcug testuje najszybsze i najslabsze rtx. 3 procent 

U mnie jest bios oryginalny 8500pkt ~, i mam ten 450W, oba na 100% power limit, na tym 450W robi 8950pkt co daje okolo 5%, tak krzywa jest ustawiona. No ale to tylko NOMAD, w grach pewnie 3-4%

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Ja juz znam twoja opinie na ten temat. Jestes osoba ktora przeszla wiele kart i w ogole sporo sprzetu. Ale wszedzie musisz wrzucic swoje 3 grosze... tez czasami moglbys sie ugrysc w jezyk, w zasadzie to ctrl + a -> del

2 minuty temu, janek25 napisał(a):

Ja wgrałem z gainwarda Phantom ma suprimax czyli najszybszy oprócz phantom gs i zyskałem całe 90mhz 

Wrzucisz wode + ciekły metal bedzeisz mial nastepne 60-80Mhz

Opublikowano
17 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Co najlepsze, w nowych gierkach 5070Ti czesto jest lepsze od 4080S, fakt że jest sporo starszych gierek gdzie 4080S potrafi pokazac pazur, no ale skupiajac sie głownie na nowych tytułach AAA najczesciej to 5070Ti wychodzi zwyciesko, dodatkowo masz jeszcze lepsze (stabilne) OC te na 4080tkach czesto konczy sie w granichach 7-9% podczas gdy na 5070Ti najczesciej jest to 10% +

Wolę porównania na przestrzeni wielu tytułów, a nie szukanie "dowodów" na pojedynczych wyjątkach.
Podsumuje to tak - OC RAMu i OC Procesorów nie dają takich przyrostów wydajności jak OC GPU, ale znowu te przyrosty GPU po OC są tylko spektakularne w smarkach patrząc na punkty. Odpalasz tytuł AAA i widzisz "ledwie" parę klatek różnicy.
To są realia, o których niektórzy zapominają.

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

@Phoenix. Ja juz znam twoja opinie na ten temat. Jestes osoba ktora przesla wiele kart i w ogole sporo sprzetu. Ale wszedzie musisz wrzucic swoje 3 grosze... tez czasami moglbys sie ugrysc w jezyk, w zasadzie to ctrl + a -> del

Masz pecha bo tego co ja pisze nikt nie prostuje, bo po prostu nie pisze bzdur i odklejonych fantazji jak Ty. Ciebie jak widac kazdy tu prostuje i to nie ma nic wspolnego z tym ile ja sprzetu mialem.  

Twoimi odklejonymi scanariuszami to chyba tylko Ty sie tu podniecasz...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Wolę porównania na przestrzeni wielu tytułów, a nie szukanie "dowodów" na pojedynczych wyjątkach.
Podsumuje to tak - OC RAMu i OC Procesorów nie dają takich przyrostów wydajności jak OC GPU, ale znowu te przyrosty GPU po OC są tylko spektakularne w smarkach patrząc na punkty. Odpalasz tytuł AAA i widzisz "ledwie" parę klatek różnicy.
To są realia, o których niektórzy zapominają.

Realia sa takie, ze przy graniu w jakies tam gierki, to czy jest OC czy nie praktycznie nie ma znaczenia, przynajmniej w wiekszosc tytułów, natomiast jak grasz w gry z path tracingiem, juz czuc różnice OC vs def. 

No OC ramu i Proca jednak kiedys dawało dosc sporo z tego co pamietam, obecnie 7800/9800x3d sa na tak wysokim poziomie, że czesto te OC nie daje nic bo karta niedomaga. No ale sa tez gry tym Hogwarts legacy gdzie w niektorych miejscach OC ramu i proca robi roznice. No ale powiedziałbym że to raczej rzadkosc.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

bzdur i odklejonych fantazji 

Wierz sobie nawet w Świetego Mikołaja, mi to na prawde nie przeszkadza. Poza tym prawda jest jak dupa, kazdy ma swoja. Podałem Ci realnie przyklad, i tyle. A to że Ci on nie pasuje to co ja na to poradze.