Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

Niech wytrzyma do kolejnej generacji, bo jest chyba najchłodniejszą kartą jaką miałem. Jeszcze chyba nie przebiła 70 stopni na rdzeniu :)

Cholera, właśnie skleiły mi się półkule, że karta, którą Ci poleciłem, to prawie to samo co moja ;) 
Chłodzenie raptem różni się o 5mm z wysokości: (https://www.gigabyte.com/Comparison/Consumer/Result/3?pids=10236,10037)

52 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

@janek25 i to na biosie kłajet ;)

Też lecę na quiet. Złą robotę robi mi AiO 360 na froncie obudowy, przez co karta dostaje już podgrzane powietrze. 
MImo wszystko jakieś 1200-1300 RPM przy -70mV rdzeń, 2700MHz memki (+ Fast Timings), -30% Power Limit (212W).
AiO kupiłem za 99zł więc szkoda mi go. Znowu buda na górze nie zmieści 360 tylko max 280.

22 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

U mnie chyba jednak wybor padnie na prime, potrzebuje aby karta byla nie grubsza niz 55mm. Skreci sie PL i popracuje nad napieciem, jakos to bedzie %-) 

Bierz najtańszego. Przestawisz bios na Silent, zejdziesz z Power Limitem do 250W przy okazji robiąc undervolting na rdzeniu i OC na pamięciach. 

ASUS PRIME 2740zł: (https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-asus-prime-amd-radeon-rx-9070-xt-oc-16gb-gddr6-darmowa-wysylka-smart-1297532)
GIGABYTE 2765zł: (https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-9070-xt-gaming-oc-16gb-gddr6-17379796274)

Z obu kart będziesz zadowolony.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 2
Opublikowano

No, ze sterownikami to miałem zabawę :D tyle tego nowego, co tu włączyć co nie. Ale ogólnie jest spoko. Karta jak dla mnie i moje warunki jest cicha. Musiałem wentylatory w budzie ustawić na min, żeby usłyszeć grafe, ale to i tak tam trochę ją słychać. Coil whine w cs2 jak zrobiłem test i FPS wskakiwał na 400 to wylo trochę xd ale i tak w CSa gram na 180. Myślałem że będzie mi brakować NVIDIA broadcast żeby szumy mikrofonu w tle wyeliminować, ale to co ma AMD też daje radę i nie widzę by jakoś mocno siedziało na grafie. Streaming też działa spoko i nie czuje by wydajność przez to spadała. Jutro trochę jeszcze się pobawię a resztę już w następnym tygodniu.

Wynik w 3d marku nawet okScreenshot_2026-06-16-21-45-09-52_df198e732186825c8df26e3c5a10d7cd.thumb.jpg.7154f5dd373afb513dbf1188333b78ae.jpg

Opublikowano
42 minuty temu, leven napisał(a):

Przecież AMD, to najwięksi naciągacze/łgarze  na ziemi.

11 minut temu, leven napisał(a):

Black nie żałuje wymiany, chociaż wydajność taka sama, ale ile kasy wtopił w nowy set nie wspomniał. Jestem zaskoczony znając Blacka od parunastu lat :E 

Coś Ty taki cięty na czerwonych jakbyś żonę nakrył z ich pracownikiem? :E 

Opublikowano
6 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@Lameismyname już na labie tłumaczył że jest ultrasem, będzie intelowi wiernym do śmierci biorąc często gorszy sprzęt :hihot:

Tłumaczył to na przykładzie zespołów piłkarskich :E 

Za wierność barw płaci się bandyckie myto, a takie Lamy czy Krzysiaki przerzucają sprzęt pod kątem wydajności za każdą wydaną złotówkę i mają walki fanboyów w dalekim poważaniu ;) 

Opublikowano
29 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@wallecKoniec milosci do AMD? Wracasz do opozycji? Czy moze jeszcze sie zastanawiasz i jestes neutralny?

9070 jest spoko.

Ma silny raster w niskich wattach i ray tracing pewnie w okolic 4070 super co juz jest takim absolutnym minimum.

Kreci mi sie w cyberku w 4k z rt ~50-65fps wiec starcza dopóki w to gram

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Cale srednio 12% z ok 50% wiekszym poborem :hihot: 

Z pudełka tak ale nie mówimy o tym scenariuszu.
Porównaj różnice rdzeni XT i non-XT.

Analogicznie też rdzenie 5070 Ti i 5070. 
Dzięki undervoltingowi możesz zejść w mocniejszych i bardziej prądożernych kartach do poboru tych słabszych.
Jak miałem 5070 Ti to schodziłem do ok. 220W przy 0,88V nie tracąc wydajności fabrycznej 5070 Ti (celowałem w boost clock jak z pudła), dodatkowo podganiałem całkowitą wydajność przez OC pamięci.
Teraz mam zbliżone ustawienie do kolegi @RTXnietylko4060tiUSER i to jest strata ok. 3-4% wydajności względem fabrycznej 9070XT przy poborze 212W. Chcąc odzyskać wydajność fabryczną XTka wystarczyłoby podnieść Power Limit do tych ~230W.

1 godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Lameismyname Hynixy czy samsungi? U mnie strata przy -30%/-80mv z pamieciami na 2750mhz + FT wynosi okolo 7% - 8%. 

Twoje ustawienie to strata bardziej 3-4%. Włącz jakieś tytuły AAA i zobacz różnice klatek na stock vs to ustawienie.
U mnie Hynixy.

@Radio Tirana Może się wypowiesz?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Z pudełka tak ale nie mówimy o tym scenariuszu.

No tak najlepiej porownywac w takim jakim nam jest wygodnie tak jakby nizszego modelu nie dalo sie tez tak ustawic, skonczmy z ta patologia ustawien pod narracje co komu pasuje ;)