Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O 1/3 mniej rdzeni w 9070XT, teoretycznie boost prawie 20% lepszy, RDNA4, rdzen monolityczny... poczekamy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale skoro samo AMD zrownuje te GPU z 7900XTX, to w rastrze to to nie bedzie lepsza karta. RT i cena bedzie gralo znaczaca role w tej ukladance.

Opublikowano

@Reddzik idąc tym torem z TECHPOWERUP kiedy porównania robiłem dla siebie RX 7800XT z RTX 4070 Super, brałem po uwagę posiadanego 7800XT Nitro+ z Asusem 4070 Super TUF. Rozdzielczości jaki mnie interesowały to "2K i 4K" Ewidentnie widać poniżej, że Nitro+ daje z średniej z 25 gier "bęcki" Asusowi od zielonych. Widać też porównania zwykłych modeli rx 7800xt z 4070 Super FE i tu też, minimalnie wyżej jest karta czerwonych. Dlatego pisałem wcześniej, że moim zdaniem nie ma co porównywać zwykłej 4070 do RX 7800XT w czystej rasteryzacji. Widać w zestawieniach gdzie dopiero jest zwykły RTX 4070. Potwierdzone jest, że przeskok między 4070 a 4070 Super jest znaczny i tu to widać.

Wracając do nowych RXów - pasowałoby aby model 9070 był wyżej lub na równi z 7900 GRE a 9070XT gonił mocno RTX 4080 i to by było piękne - jednak marzyć można :))

7800xt_4070super.jpg

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no jakim cudem w Finlandii wycenili 5080FE na 1299 euro, skoro w UK kosztuje 949 funtów? 

Absurd. W Hiszpanii może zażyczą sobie 1500 euro?

Takie małe sprostowanie bo jakieś złe przeglądarki masz :E

FE 5080 w UK to 979 funtów
FE 5080 w Finlandii to 1229 euro.

ozhb8Ja.png

I wszystko się zgadza biorąc pod uwagę, że w Finlandii mają VAT 25%, a w UK mniej bo 20%. 1031 funtów - 5% to ~979.

• Like 1
Opublikowano
36 minut temu, cruzier napisał(a):

Dlatego pisałem wcześniej, że moim zdaniem nie ma co porównywać zwykłej 4070 do RX 7800XT w czystej rasteryzacji

A dlaczego nie? W nowych grach to Radeony klepią w matę ringu. 

Wykresy z Techpowerup w spojlerze. 

Spoiler

Silent Hill 2

performance-2560-1440.png

God of war Ragnarok 

Dragon Age Straż Zasłony 

Space Marine (tu na równi z 4070)

Wukong

Star Wars Outlaws

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, cruzier napisał(a):

Może i w jakiś sposób trudne ale za to jakie ciekawe :witojcie:

Ja mam 4090 do sprzedania. Stan idealny. Moja byla korzystala. Grala tylko w pasjansa(nie 3d a 2d)

Wiatraki karty nigdy nie podskoczyly wyzej niz 13 RPM i tylko na windowsie 1.0.

Niemiec plakal jak sprzedawal.

• Haha 3
Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

Mhmhmhmhm. jasne xD 

Myślę, że przy cenie 540 euro spokojnie jej nie przekroczy ;) Inaczej sry, ale 5070 ich zabije i to w każdym z krajów EU jeżeli cena będzie wyższa.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Radio Tirana Chyba wyleczyłeś mnie z myśli o nowym radeonie. Skoro nowe będą w najlepszym wypadku w okolicach wydajności najlepszych modeli z serii 7xxx to chyba szkoda sobie głowy zawracać...

Trzeba zaczekać na testy, ale jak wspomniałem - Radeony RDNA 3 odstają we wszystkich grach, które wyszły w ciągu ostatnich 6 miesięcy. 

Być może się to poprawi przy okazji RDNA 4.

Opublikowano (edytowane)

W sumie tak trochę dziwnie...bo radeony raczej zawsze zyskiwały z czasem względem zielonych często po latach niszcząc to z czym pierwotnie przegrywały (fine wine), a teraz tak średnio :E

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Zobaczymy, niech dają te testy bo ileż można trzymać człowieka w niepewności :Up_to_s: Chyba zadzwonię do Lisy i się poskarżę, powiem, że tu pewna grupka czeka na wyniki i że ma dać odpowiednią cenę jak i wydajność, inaczej nie będą chcieli kupić, przy okazji musi się dowiedzieć, że sąsiedni temat to aż kipi ze złości z tego co ona może przygotować:wariat: Na razie nie odbiera telefonu, więc nie mam jeszcze informacji zwrotnej jakby co:hmm: