Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, tomcug napisał(a):

Ten myk był już przez AMD próbowany wielokrotnie i nie działa. Wycena musi być bardziej agresywna, tylko pytanie, jak NVIDIA na to zareaguje.

Ogólnie chyba taki maja plan... w końcu mowi się najczęściej o cenie 649$.... a od tego przecieku od jakiegoś dzbana za 899$ sie odcieli... jak kiepsko RTX50 nie stoja to raczej nie maja szans z wycena która będzie porównywalna z 5070ti... bo jednak ludzie popłyneli w odbiorze DLSS4, również bedzie 16gb, a na pewno w RT co najwyżej będzie podobnie, optymistycznie licząc... jeśli chcą coś ugrać, to cena w okolicach tych 650 to max inaczej czarno to widzę... nawet mimo marnej poprawy w RTX50 i problemów z dostepnościa....

Niestety na reakcje nvidi nie ma co liczyć... uwzgledniajac jak sie staraja sprzedać RTX50 to obstawiam nawet kiepski odbiór nowych kart nie skłoni ich do zmian, przy tym ile ich zapewniaja, im ewidetnie nie zalezy na wynikach sprzedazy, a AMD to wogole sie nie przejmują.

Edytowane przez marioking
Opublikowano
50 minut temu, marioking napisał(a):

bo jednak ludzie popłyneli w odbiorze DLSS4

To jest słuszna uwaga, ponieważ teraz kupując Radeona trzeba liczyć się nie tylko ze słabszą wydajnością w RT, ale również ze znacznie gorszym upscalerem. 

Nawet jak FSR 4 dogodni pod względem jakości DLSS 3 to wciąż im będzie brakować do DLSS 4.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak cena będzie zbliżona to ludzie wybiorą RTX'a właśnie dla DLSS. Ja jakbym miał wybór to bym tak zrobił. Chyba, że różnica w cenie będzie spora na korzyść RX'a.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 18:08, Art385 napisał(a):

To jak z daltonistami oni mogą pomylić kolory a niektórzy mogą pomylić bugi z prawidłowym działaniem. Z takich fajniejszych przykładów z zeszłego roku, to crashujący Space Marine 2 taka tam gierka na którą czekała masa fanów W40k, taka tam gierka z logiem AM kurde D. Bardzo się cieszyłem jak nie mogłem grać, bo driver robił timeout nie zależnie od zegarka, napięcia ot po prostu się wywalał. Myślisz, że naprawili szybko taki fuckup jak dziura po reaktorze w charnobylu? A no nie. O takiej jednej jeszcze gierce co to w moment sprzedała 10 mln kopii to nawet nie będę pisał, bo chińczyki uprzedzili AMD i dali workaround i nie trzeba było samemu rzeźbić. Nie chcę nawet wspominać ostatniej połowy zeszłego roku bo raptem jako tako kupy się trzymały 24.10.1. Mamy styczeń i dopiero mogę powiedzieć jest ok.
Jak czegoś nie widzisz z różnych przyczyn, to nie znaczy, że ktoś inny tego nie widzi.

Dodam kolejny przykład, Le Mans Ultimate, problemy na AMD ogarnęli po 6 msc od premiery, a tak to crashe i wycieki VRAM. Na NV grywalne od premiery :E 

Ale jak się gra w 1-2 gry to faktycznie problemów z softem nie ma :E 

5 minut temu, lokiju napisał(a):

Jak cena będzie zbliżona to ludzie wybiorą RTX'a właśnie dla DLSS. Ja jakbym miał wybór to bym tak zrobił. Chyba, że różnica w cenie będzie spora na korzyść RX'a.

DLSS, FG, MFG, pobór prądu, stabilność - RX musiałby być tańszy o 1000 zł żebym w ogóle rozważał branie gorszego produktu który zaraz zleci z ceną bo AMD nigdy jej nie trzyma xD 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galakty napisał(a):

DLSS, FG, MFG, pobór prądu, stabilność - RX musiałby być tańszy o 1000 zł żebym w ogóle rozważał branie gorszego produktu który zaraz zleci z ceną bo AMD nigdy jej nie trzyma xD 

Upłynniacze kwestia dyskusyjna...  jak w rt RX wyrówna do 5070ti to juz dla mnie win szczególnie że cena bedzie musiała być niższa... Ale nie bardzo rozumiem o jakim spadku cen mowisz? ja dwa lata temu kupiłem rx6650xt a jak patrze obecnie sprzedaja praktycznie w tej samej cenie :P na gwiazdke liczyłem zeby jednak pójść moze w rx7800xt ale czekałem na jakies znaczace obnizki i sie ich nie doczekałem... ja chętnie bym zobaczył to lecenie ceny :P na prawde

Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Z tym poborem prądu to jest szansa na remis w nowej generacji. TDP we wszystkich Blackwellach przecież poszło do góry. 

Włączysz DLSS4 i pobór spadnie, a jakość obrazu będzie dużo lepsza niż to śmieszne FSR. Daj pan spokój :E 

Opublikowano
Godzinę temu, marioking napisał(a):

Ogólnie chyba taki maja plan... w końcu mowi się najczęściej o cenie 649$.... a od tego przecieku od jakiegoś dzbana za 899$ sie odcieli... jak kiepsko RTX50 nie stoja to raczej nie maja szans z wycena która będzie porównywalna z 5070ti... bo jednak ludzie popłyneli w odbiorze DLSS4, również bedzie 16gb, a na pewno w RT co najwyżej będzie podobnie, optymistycznie licząc... jeśli chcą coś ugrać, to cena w okolicach tych 650 to max inaczej czarno to widzę... nawet mimo marnej poprawy w RTX50 i problemów z dostepnościa....

Niestety na reakcje nvidi nie ma co liczyć... uwzgledniajac jak sie staraja sprzedać RTX50 to obstawiam nawet kiepski odbiór nowych kart nie skłoni ich do zmian, przy tym ile ich zapewniaja, im ewidetnie nie zalezy na wynikach sprzedazy, a AMD to wogole sie nie przejmują.

899 euro to była cena aib z wliczonym już vatem. Więc nie zdziwiłbym się jeżeli za referenta Krzynka 649$

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Starh napisał(a):

899 euro to była cena aib z wliczonym już vatem. Więc nie zdziwiłbym się jeżeli za referenta Krzynka 649$

To referent 5070ti 749 czyli chciałbym jakiś -500 wzgledem nvidi ;) To byłby dobry poczatek konkurencji. Zwyczajowo wszyscy wybiora nvidie i może jakies fajne promki na rx sie trafią :)

Opublikowano
39 minut temu, galakty napisał(a):

Dodam kolejny przykład, Le Mans Ultimate, problemy na AMD ogarnęli po 6 msc od premiery, a tak to crashe i wycieki VRAM. Na NV grywalne od premiery :E 

Ale jak się gra w 1-2 gry to faktycznie problemów z softem nie ma :E 

No jak ci się nie daj boże skumulują problematyczne apki, to przyjemnie nie jest. Fakt część problemów można w jakiś sposób obejść ale bywa tak, że timeout i po ptakach a zmieniać nastawów drivera w rejestrze raczej nie chcę, musiałbym mieć nóż na gardle :E No ale widać, że 25.1.1 przynajmniej na moich apkach zasuwają, więc widać, że pod RDNA4 AMD coś tam się zaczęło starać a nie tu się zateguje, tam się coś zepsuje i fajrant

Opublikowano
Teraz, Art385 napisał(a):

Ano jak nam się AMD wywróci i sobie głupi ryj rozwali, to nam Huang znowu zmieni tiery GPU i za 70-tke będziemy płacić jak 80-tke ;)

Przeciez juz tak jest :P Z rtx50

Opublikowano

Jakie "zmieni".  Przecież już teraz 5060tka nosi nazwę 5080. :)

(pół flagowca to xx60, a czasem bywało więcej niż pół)

A co do AMD. Tak tragicznie słaba oferta NV może być przez to, że się kompletnie AMD nie boją. A to z kolei może sugerować, że 9070 i 9070xt szału nie robią. Na pewno NV wie mniej więcej jakiej wydajności się spodziewać. 

Ale może po prostu uznali, że i tak ich pokonają marketingiem. 

Co do FSR. Jeśli FSR4 będzie na poziomie DLSS 3, to będzie bliżej DLSS4 niż FSR był w porównaniu do DLSS3. Przynajmniej w oczach większości, bo jak byli w stanie akceptować tragedią jaką były dotychczasowe FSRy, to będą się cieszyć, że jest dużo lepiej, a nie narzekać, że nie tak dobrze jak w DLSS4.  

Mają szansę trochę nadgonić. Ale trochę to za mało. AMD musi zaatakować mocniej. Co najmniej dużo lepszy FSR + dużo lepsza cena + trochę lepszy RT (w sensie dużo lepszy niż na 7xxx, ale nadal daleko do NV, więc "trochę"). 

Jak najszybciej FSR musi być choćby porównywalny z DLSS, a Radki muszą dostać możliwość zagrania w cokolwiek z liczących się gier, z włączonym PT. Inaczej marketing Radeonów będzie czekać Syzyfowa praca, a w po kolejnych klapach wycofanie się z rynku dGPU i skupienia na integrach, konsolach i laptopach.

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy to dobry upgrade czy nie jeśli mowa o RT, bo tak niby sugeruje Mlid- wcześniej też chodziły takie słuchy, ale to wiadomo można wsadzić w między bajki. Czyli coś ok 4070Ti a Ti Super, tylko jak tam wygląda na AMD jakość obrazu w RT, bo ponoć były problemy z odszumieniem dlatego np w RX 6xxx obraz nie był najlepsze, nie wiem jak to ma się z 7xxx.

obraz.thumb.png.8d35b8db29c4c153ae388f8b13227fd7.png

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano

Nvidia ma z górki wystarczy zasponsorwać jakieś studio dać kasę na PT i AMD dojechane. Jak AMD nie podgoni to będą musieli dawać na pudełku Makrsa i Lenina aby zwabić postępowych wojowników klawiatury z twittera choć to może nie pyknąć bo oni na bluesky w swojej bańce siedzą a tam prawie nikt nie zagląda zdrowy na umyśle.
Swoją drogą zastanawiam się czego NV dało locka na PT w Idianie jonsie czyżby za dobrze śmigał na AMD? Bo jak bóg mi świadkiem już z RT spodziewałem się, że będę miał max połowę tych fps co mi karta wyświetlała. Czy może bawi się w testovirona i pomarańczę i ot tak lockneła, co byś sobie nawet nie mógł zobaczyć :E

5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nie wiem czy to dobry upgrade czy nie jeśli mowa o RT, bo tak niby sugeruje Mlid- wcześniej też chodziły takie słuchy, ale to wiadomo można wsadzić w między bajki. Czyli coś ok 4070Ti a Ti Super, tylko jak tam wygląda na AMD jakość obrazu w RT, bo ponoć były problemy z odszumieniem dlatego np w RX 6xxx obraz nie był najlepsze, nie wiem jak to ma się z 7xxx.

obraz.thumb.png.8d35b8db29c4c153ae388f8b13227fd7.png

MLID? Go się ciężko ogląda nawet jako posiadacz AMD. To ja po obejrzeniu kilku minut materiału od MLID
7nsgds.jpg?a482712

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

tylko jak tam wygląda na AMD jakość obrazu w RT, bo ponoć były problemy z odszumieniem

Tak samo jak na NV. Z tym, że na AMD nie masz odpowiednika Ray Reconstruction, ale to i tak chyba w 4 grach jest tylko.

• Upvote 1
Opublikowano

Dzięki za info, tak napisałem, bo tak nawet pisał @Element Wojny (sorry za wywołanie) że jak miał rx 6700xt to jakoś dziwnie to u niego wyglądało, nie wiem czy przez samo FSR czy coś jeszcze oddziałuje na to. Dlatego byłem nieco zdziwiony, że niby może być jakaś różnica poza FSR.

Samo RR jest w kilku grach jak sam to napisałeś, do tego może nie działać idealnie co nawet było wspominane np w Cyberpunku, coś z twarzą npców.

Opublikowano
7 minut temu, Reddzik napisał(a):

Dzięki za info, tak napisałem, bo tak nawet pisał @Element Wojny (sorry za wywołanie) że jak miał rx 6700xt to jakoś dziwnie to u niego wyglądało, nie wiem czy przez samo FSR czy coś jeszcze oddziałuje na to. Dlatego byłem nieco zdziwiony, że niby może być jakaś różnica poza FSR.

Samo RR jest w kilku grach jak sam to napisałeś, do tego może nie działać idealnie co nawet było wspominane np w Cyberpunku, coś z twarzą npców.

Ja bardzo źle wspominam RT w wydaniu AMD, i nie chodzi stricte o te 30 fps'ów - grałem te same miejscówki w Cyberze z użyciem RT na 6700XT i 3060Ti, i po prostu na Nvidii to wyglądało o wiele lepiej - przejrzyste, ładne, wyraźne; gdzie na AMD przyciemnione, niewyraźne, do bani po prostu, taki ficzer który niby był, zabierał fps'y, ale nic nie poprawiał. Nie wiem jak to teraz wygląda, może to poprawili. 

• Haha 1
Opublikowano

Może coś się w sterowniku mogło ustawić auto? tam AMD ma tak samo skalowanie ten zwykły FSR, czy RIS czy co tam jeszcze posiada. Nie piszę tego by jechać po karcie, ale mnie to też zdziwiło, znajomy ma 6700xt używkę referenta i nic takiego mi nie pisał.

• Upvote 1