Voodoo2 Napisano 19 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 19 godzin temu 14 godzin temu, PiPoLiNiO napisał: Wiedzieli, ze to się nie sprzeda. Ale wydać pewnie musieli, bo zakładam że jakieś tam umowy współpracy chociażby z mecenasami od plyt głównych mają podpisane. Przy czym info o ich wydajności raczej małe, bo nawalili tych gamingowych serii plyt więcej niż to warte Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 18 godzin temu 10 minut temu, Voodoo2 napisał: Ale wydać pewnie musieli, bo zakładam że jakieś tam umowy współpracy chociażby z mecenasami od plyt głównych mają podpisane. Przy czym info o ich wydajności raczej małe, bo nawalili tych gamingowych serii plyt więcej niż to warte Producenci płyt to pewnie wkurwieni teraz bo się naprodukowali ich do AL i teraz będą na magazynach zalegać Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prystek Napisano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 18 godzin temu ale co sie dziwić jak po raz kolejny wypuszczają crapa drogiego z nowymi plytami i podstawka ktora nie wiadomo czy przetrwa 1 sezon - ile mozna z ludzi debila robic 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 18 godzin temu Wyniki finansowe intela za Q4 będą tragiczne. Może kolejne spadki na giełdzie. Dobrze by było, bo nawet bym kupił udziały Intela. Bo nie sądzę że upadnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FerreroRoche Napisano 18 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) AMD też kiedyś było w równie niełatwej sytuacji po zakupie ATI(długi) i wyjściu Core. Do tego jeszcze akcje poniżej 1$ w 2016 i niewypały w postaci Buldożerów, Fury czy Vegi. Firma jak widać, radzi sobie dziś świetnie. Edytowano 18 godzin temu przez FerreroRoche Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robbo2k Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, Phoenix. napisał: https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_tsmc_pat_gelsinger_rabat-36199.html Na grupie zajmującej się troche bardziej wytwarzaniem chipów (semiwiki forum) historia tego rabatu jest nieco inna. Poprzedni prezes uzyskał taki rabat ale Pat wycofal zamówienie (bo miałbyc Intel 20A dla Arrow Lake) gdy okazało sie iz Intel jednak nie wdraża litografi 20A zamówienie znów trafiło wieksze do TSMC ale wtedy TSMC powiedziało iż wcisniecie Intela w kolejkę dla wszystkich CPU Lunar Lake i Arrow Lake bedzie "kosztowne". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowany) Jak to mowia chytry dwa razy traci. Intel na kazdym kroku wylapuje jakies faile. Ten rok nie nalezy do nich zdecydowanie. A tu kolejne testy, ktore w odroznieniu od testow Jay2Cents pokazuja znikome wzrosty FPS przy szybszych ramach. Komu wierzyc ;s Edytowano 17 godzin temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leven Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Jak znikome wzrosty przy szybszych ramach ? Najważniejszy jest minimalny FPS i przy 8200mhz wzrost jest liczony w kilkunastu FPS od podstawowego taktowania kontrolera. Do tego wyłączenie izolacji rdzenia i kolejne kilkanaście FPS do góry. Coś się zaczyna wykluwać. Ale jak środowisko komputerowe zauważyło, problemem CU jest zła komunikacja pomiędzy kafelkami i pozapychany cashe. Duże opóźnienia RAM po zmianie przydziałów kontrolera do DIM. Namieszali właśnie w dostępie do cashe i RAM i jest glut. Same rdzenie zapierdzielają aż miło, a jednak spartolili robotę. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Porownaj wyniki do x3d i w odniesieniu do tego jest slabo, A tym bardziej do wzrostow ktore jay2cents sugerowal. Nadal nie ma sie czy Intel chwalić. A wyniki normalne to te z wylaczonym core isolation, bo jak ogladales uwaznie to tak testuja wydajność recenzenci obecnie. Na ON ustawiła kobitka, bo Intel sie zarzekal, ze wlaczenie tej opcji nie obnizy wydajności... 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, muszka napisał: No ale w tym problem, że mamy 265k + najtańsza płyta razem za 3100. Jako alternatywa jest 7800 x3D + płyta za 2600. Nie dość że 500 zł taniej to w benchmarkach średnio ponad 20% więcej fpsow i mozliwosc upgradu procka na 2 kolejne generacje. Kto o zdrowych zmysłach wybierze w takiej sytuacji arrow lake'a? Ja nie mam zamiaru negować tego co napisałeś tylko, czy wszyscy kupują takie procki tylko do gier. Może zrobisz analogiczne porównanie dla kogoś, kto potrzebuje głównie dużej wydajności w programach. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiPoLiNiO Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 27 minut temu, SebastianFM napisał: Ja nie mam zamiaru negować tego co napisałeś tylko, czy wszyscy kupują takie procki tylko do gier. A w sumie po co innego już się kupuje procki? Przecież wszystko chyba GPU robi lepiej. Jeśli się mylę to mnie popraw, bo może są prace w których proc jest lepszy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 32 minuty temu, SebastianFM napisał: Ja nie mam zamiaru negować tego co napisałeś tylko, czy wszyscy kupują takie procki tylko do gier. Może zrobisz analogiczne porównanie dla kogoś, kto potrzebuje głównie dużej wydajności w programach. Jeden autor na Yt który edytuje filmy właśnie zmienił 13900k/14900k, oba wyprobował, do edycji filmów bo mu się “zacinały”, na 7800X3D. Problem jak ręką odjąć, produktywność mu wzrosła przez zmniejszenie “laga”. 2 godziny temu, FerreroRoche napisał: AMD też kiedyś było w równie niełatwej sytuacji po zakupie ATI(długi) i wyjściu Core. Do tego jeszcze akcje poniżej 1$ w 2016 i niewypały w postaci Buldożerów, Fury czy Vegi. Firma jak widać, radzi sobie dziś świetnie. Tylko wtedy technologia tak zasuwała że premiery miałeś co rok, albo nawet co pół roku. Obecnie projektuje się CPU 2-3 lata, przy znacznie większych kosztach, ludziach odpowiedzialnych za projekt itd. Dwa czy trzy takie “wtopy” i nawet gigant może popłynąć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muszka Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 42 minuty temu, SebastianFM napisał: Ja nie mam zamiaru negować tego co napisałeś tylko, czy wszyscy kupują takie procki tylko do gier. Może zrobisz analogiczne porównanie dla kogoś, kto potrzebuje głównie dużej wydajności w programach. Zgadza się ale tu kwestia ile osób faktycznie do pracy potrzebuje nowego mocnego procka w programach w porównaniu do potrzeb graczy. W sumie będzie to można zaobserwować w najbliższych kilku miesiącach na podstawie sprzedaży arrow lake'a vs 9800x3d. AL ewidentnie lepszy w programach więc zobaczymy czy rynek tak bardzo potrzebuje procków do innych zadań niż gry. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camis Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu https://www.purepc.pl/intel-core-ultra-200k-sprzedaz-notuje-zerowe-zainteresowanie-niemiecki-sklep 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu 15 minut temu, PiPoLiNiO napisał: A w sumie po co innego już się kupuje procki? Przecież wszystko chyba GPU robi lepiej. Jeśli się mylę to mnie popraw, bo może są prace w których proc jest lepszy. Nie, karta graficzna nie przejmie wszystkich obliczeń. Jest sporo programów, które wymagają wydajnego procesora lub po prostu na szybszym procesorze będą działać szybciej, wykonają tą samą pracę w krótszym czasie. Jako przykład mogę podać Visual Studio, z którego sam korzystam. 16 minut temu, TheMr. napisał: Jeden autor na Yt który edytuje filmy właśnie zmienił 13900k/14900k, oba wyprobował, do edycji filmów bo mu się “zacinały”, na 7800X3D. Problem jak ręką odjąć, produktywność mu wzrosła przez zmniejszenie “laga”. To jest bezwartościowy przykład i w ogóle nie dotyczy tego o czym ja pisałem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 minuty temu, SebastianFM napisał: Nie, karta graficzna nie przejmie wszystkich obliczeń. Jest sporo programów, które wymagają wydajnego procesora lub po prostu na szybszym procesorze będą działać szybciej, wykonają tą samą pracę w krótszym czasie. Jako przykład mogę podać Visual Studio, z którego sam korzystam. To jest bezwartościowy przykład i w ogóle nie dotyczy tego o czym ja pisałem. Przecież wprost Ci podałem przykład z programu do edycji filmow. To do jakich obliczeń będziesz chciał ArrowLake? Albo do jakich programów? Tylko pamiętaj że AMD ma 9950X3D, który nada się do gier jak również do programów. AL tylko do programów. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leven Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu W programach użytkowych CU285 zamiata, za to w grach jest słabo. Jak to się nie wyprostuje do kilku miesięcy, to nic nie pomoże. A sprzedaż CU jest praktycznie tylko w USA. Ale tam jest inny standard życia i inne przekonania. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebastianFM Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, TheMr. napisał: Przecież wprost Ci podałem przykład z programu do edycji filmow. To do jakich obliczeń będziesz chciał ArrowLake? Albo do jakich programów? Tylko pamiętaj że AMD ma 9950X3D, który nada się do gier jak również do programów. AL tylko do programów. Nie masz chyba zamiaru uzasadniać decyzji o wyborze procesora tym twoim przykładem? Co innego, gdyby rzeczywiście był problem z działaniem jakichś konkretnych programów na procesorach Intel a nie jakaś historyjka o kolesiu, któremu coś tam się zacinało. Nie ważne do jakich obliczeń, w programach, które potrafią wykorzystać wszystkie rdzenie, wydajność będzie wyższa niż 7800X3D. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camis Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu No tak, ale takie historie budują zaufanie, i świadomość konsumentow. Koleś ma 200k subow, Intel może się pożegnać z kolejnymi klientami. Tak, 7800X3D stworzony do gier jest gorszy od 285K. Co z 9950X3D? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zachy Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) Konkurentem 285K jest obecnie 9950x, a bedzie 9950x3d. 9800x3d porownuj do 265k a czekaj! do 9900x i pozniej do 9900x3d. Edytowano 15 godzin temu przez Zachy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiak Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu Na logikę...7800x3d czy też następca czyli 9800x3d to proce nie do pracy a do grania. Stricte pod programy AMD ma i będzie mieć inne CPU w swojej stajni Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziarson Napisano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cala ta debata czy ten czy tamten proc jest dość dziwna sprzedaż sprzedażą. Arrow sie nie sprzedaje no tak, tak jest tylko ze co z tego? To tak jak by nvidie obchodzilo ze sie gpu do gier nie sprzedaje. Co robi zyski fb twitch tik tok only fans. Ktory serwer stoi na jednym 7800x3d lub raptorze/alderze? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 11 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu 5 godzin temu, SebastianFM napisał: Ja nie mam zamiaru negować tego co napisałeś tylko, czy wszyscy kupują takie procki tylko do gier. jeszcze beda robić testy z koligacją rdzeni wiec sie zobaczy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robbo2k Napisano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowany) 36 minut temu, Dziarson napisał: Cala ta debata czy ten czy tamten proc jest dość dziwna sprzedaż sprzedażą. Arrow sie nie sprzedaje no tak, tak jest tylko ze co z tego? To tak jak by nvidie obchodzilo ze sie gpu do gier nie sprzedaje. Co robi zyski fb twitch tik tok only fans. Ktory serwer stoi na jednym 7800x3d lub raptorze/alderze? Serwery mówisz. Udział AMD w rynku Servers (przychody) Q1 2023 27,8% Q1 2024 33% Chociaż Intel jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o wolumeny, ponieważ nadal kontrolował około 75,9% dostaw procesorów do centrów danych w drugim kwartale, należy zauważyć, że AMD wydaje się być liderem w przypadku najlepszych maszyn z najwyższej półki, które wymagają najmocniejszych i najdroższych procesorów, co możemy wnioskować z wyników finansowych obu firm w drugim kwartale 2024 r. Podczas gdy Intel zarobił 3,0 mld USD, sprzedając 75,9% procesorów do centrów danych (w przeliczeniu na sztuki), AMD zarobiło 2,8 mld USD, sprzedając 24,1% procesorów serwerowych Edytowano 10 godzin temu przez robbo2k Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się