Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hmm z wrodzonej ciekawości juz mam rezerwacje na z890 Apex + czekam na 270k

Zobaczymy czy cos poprawili w Arrowie :)

Wziął bym na testy z z890 Tachyon, bo w x870 Tachyon mi sie podba, ale musialbym z 1000-1100 doplacic wiec dla samych testow odpuscilem.

Na poleczce czekaja tez V-Color 8800MHz CKD, jedne z lepszych CU-Dimm to przy okazji je tez sprawdze jesli IMC da radę.

Edytowane przez Zachy
  • Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 14.03.2026 o 13:39, wallec napisał(a):

O jprd

Wracając do tematu to się jeszcze nie napalajcie na te 270+... mniejsza że zaraz novalake na nowym procesie (konstrukcja tranzystora) to mimo iż lozwlekany to może coś ten llc pomoże gdzie reszta bolączek nie podcina skrzydeł.

Opublikowano

Nova Lake-S

Lepiej?

4 kwartał jak zaraz 2 się zaczyna? Chyba że podejście jak kurz opadnie a jeszcze kometa nie strzeli...

Samo 270+ przełomem nie będzie bo intel nie zrobi w jego sytuacji jakiejkolwiek niespodzianki. Najlepszy do gier? Nie stanie z wyżyłowanym raptorem z połową tego co on pożera...

Opublikowano (edytowane)

Jak bedzie w końcówce 4 kwartalu to bedzie cud,

Refreshe Arrowa juz mialy poslizg i nie wyszly rok pozniej tylko +3 miesiące 

Takze Nova moze CES 2027, albo jeszcze pozniej?

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Nova Lake-S

Lepiej?

4 kwartał jak zaraz 2 się zaczyna? Chyba że podejście jak kurz opadnie a jeszcze kometa nie strzeli...

Samo 270+ przełomem nie będzie bo intel nie zrobi w jego sytuacji jakiejkolwiek niespodzianki. Najlepszy do gier? Nie stanie z wyżyłowanym raptorem z połową tego co on pożera...

Ty widze ze nawet prostych rzeczy nie lapiesz :hahaha: Twoje "zaraz" to jakies 7-8-9msc bedzie, a moze i poznej ;) 

10 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Samo 270+ przełomem nie będzie bo intel nie zrobi w jego sytuacji jakiejkolwiek niespodzianki. Najlepszy do gier?

To juz twoje urojenia ;) Bo nikt o czyms takiem nie pisal.

A ulepszenia sa juz znane wiec wiadomo, czego mozna oczekiwac ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Arrow mial premiere na koniec grudnia.

Myslisz ze po kwietniowej premierze refreshy Intel w kilka miesiecy wypusci Nova?

Pazdziernik? Jestes niepoprawnym optymista ;D

Niektórzy ciagle hold'uja bo 'zaraz' cos bedzie.

Inni sie bawia w oc i uv na tym co jest, graja, pracuja...:banana:;D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
51 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Zaraz kwiecień a mówisz o samych świętach :D

Myślałem że późny październik to i tak daleko.

Szanse że Arrow wyjdzie w okresie świątecznym są mniejsze niż większe. Wyjdzie Nova Lake to kupi się NL, teraz wychodzi refresh to się kupuje refresh'a lol.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Ty widze ze nawet prostych rzeczy nie lapiesz :hahaha: Twoje "zaraz" to jakies 7-8-9msc bedzie, a moze i poznej ;) 

Kwestia podejścia...dla mnie zen6x3d będzie na tyle  "zaraz", że nie widzę najmniejszego sensu zmiany dziadka zen4x3d na zen5x3d :E 

Także nie ma co uogólniać :P 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano

Ale o zadnym podejsciu nie piszemy, tylko jego pitoleniu bezsensownym ;) jak ktos chce szerzyc swoja wizje to niech pisze za siebie a nie udaje zlotego doradce dla innych ;)  

Bo mnie to guzik obchodzi co sobie ktos mysli, jak bede mial zachcianke to sobie zmienie cos 10x bez pytania o zdanie innych :hahaha:

Opublikowano
8 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Kwestia podejścia...dla mnie zen6x3d będzie na tyle  "zaraz", że nie widzę najmniejszego sensu zmiany dziadka zen4x3d na zen5x3d :E 

Także nie ma co uogólniać :P 

No od zen 4 do zen 6 to rzeczywiscie moment tylko ;)

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix.ja to rozumiem, sam 15-20 lat temu zmieniałem platformy i GPU co 2-3 miesiące 😂 Jeszcze przy am4 przerobiłem wszystkie generacje poza zen+, na am5 chyba będzie tylko 4 i 6.

@Zachystarość nie radość, bliżej 50 niż 40... już mi się nie chce zmieniać co generację 😂

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano
2 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

już mi się nie chce zmieniać co generację 😂

Ja wczoraj ogarnąłem, że od ponad 3 tygodni w tych samych krótkich spodniach chodzę po mieszkaniu :EW nocy kupiłem kolejnego 7500F w dobrej cenie, ale anulowalem zamówienie po paru godzinach bo stwierdziłem, że już mi się nie chce grzebać. Wyjdą nowe ryże lub trafi się okazja na coś mocnego to wtedy wyjmę AM5 z kartonu.

Opublikowano
7 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ja wczoraj ogarnąłem, że od ponad 3 tygodni w tych samych krótkich spodniach chodzę po mieszkaniu :E

To 2 łyżki sody oczyszczonej dodaj do prania przy takim przebiegu %-)

Refresh'e odpuszczasz? 

Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Zachystarość nie radość, bliżej 50 niż 40... już mi się nie chce zmieniać co generację 😂

To jesteśmy w podobnym wieku :)

Mnie gmeranie przy komputerze bawi tak samo jak wtedy, kiedy miałem 15-16 lat :)

Gram za to mniej.