Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, tomcug napisał(a):

Różnica 2% z różnicy zegara 8%, w pyte xD Jeszcze jakby te sety miały solidnie zoptymalizowane timingi, to by nawet 1% różnicy nie było.

@Phoenix. weź głeboki oddech i zdecyduj się, czy plusujesz posty piszące, że różnicy nie byłoby nawet 1% czy wyśmiewasz posty pokazujące, że wzrosty to nawet 10% mięciutko bo już się gubisz w zeznaniach

obraz.thumb.png.3e7d1c1c8a27817cbfbb59e5a751a16b.png

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale Ty klepisz bzdurki,napewno wydanie generacji i cofniecie sie z wydajnoscia do poprzedniego genu w przypadku intela  mozna porownac do tego ze jakas tam sztuka procka amd kreci lepsze badz gorsze zegary gdzie wydajnosc jest nadal ta sama, a jakosc krzemu i konkretnej sztuki dotyka kazdy cpu niezaleznie od obozu:hahaha:

ale tu nie chodzi o lepsze czy gorsze sztuki

przy wiekszym workload amd nie dobija do 5625-50mhz i sam o tym wiesz :) i potrafi dzialac nawet ponizej 5250mhz

i wtedy wydajnosc jest gorsza niz na 9800x3d :)

gdzies byly robione nawet wykresy obciazeniowe

co nie zmienia faktu, ze jak dobrze 9850 ustawisz to masz w wiekszosci przypadkow stabilne 5625mhz - np tak mam w cyberku u siebie.

Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Na średnim i tak ledwie 6% niecałe xD A jakby te nastawy były naprawdę porządnie zoptymalizowane, to nawet tyle by nie było. Wiem, bo porównywałem 7000 vs 8200-8600 ;)

Średni to jest dobry dla AMDip.
Na intelu liczy się płynność rozgrywki bo użytkownicy Intela to dorośli ludzie.

Jeszcze trochę do premiery ale atmosfera gorąca, podoba mi się!

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

i potrafi dzialac nawet ponizej 5250mhz

i wtedy wydajnosc jest gorsza niz na 9800x3d :)

Nwm bo zadna sztuka mi ponizej nie schodzila  i kazda miescila sie w PL wiec i trzymala zegary, mowa o grach, a nie o wypalarkach ;) 

• Like 1
Opublikowano

A ten dalej o urojonych DIPsach od krzywego :lol2: Jakbym był złośliwy, to bym pokazał, że Arrow DIPsuje w Spider-Man, bo mi bardzo grubo DIPsował. Ale, że jestem obiektywny, to po prostu rozwiązałem problem i zrobiłem poprawne testy wydajności :)

• Upvote 3
Opublikowano

Wiadomka, czekam na testy.
Najważniejsze dla biedaków jak ja, to to czy refresh na stock będzie jak oryginał po tuningu (oby).
Resztę podciągnie się ramem i można ciupać bo duża ilość rdzeni, niski pobór mocy, niskie temperatury, stabilność systemu robią robotę i wystarczy na 2026 ;)

Opublikowano

@wallec czemu Ty usilnie próbujesz udowodnić, że II miejsce w gamingu, jest "pierwszym"?

Intel okres ma taki, że jest w grach gorszy, zwłaszcza Ultra a Ty bronisz niebieskiego sztandaru jak cnoty córki.

AMD miało gorsze okresy i to wieloletnie, gdzie w grach nie istniało. To siedziałem na Intelu i było git.

W sumie i wtedy zdarzali się tacy jak Ty, co udowadniali "zajebistość" FXów :hihot:

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

W sumie i wtedy zdarzali się tacy jak Ty, co udowadniali "zajebistość" FXów :hihot:

I biorąc pod uwagę, że nawet wtedy znajdowali się obrońcy absolutnego niewypału, to co się dziwić, że obecnie nie brakuje fanów produktu może i wolniejszego, ale jednak wciąż o sensownej wydajności ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@wallec czemu Ty usilnie próbujesz udowodnić, że II miejsce w gamingu, jest "pierwszym"?

Intel okres ma taki, że jest w grach gorszy, zwłaszcza Ultra a Ty bronisz niebieskiego sztandaru jak cnoty córki.

AMD miało gorsze okresy i to wieloletnie, gdzie w grach nie istniało. To siedziałem na Intelu i było git.

Nie wspomniałem ani razu o AMD dopóki czerwona armia nie zaczęła bagatelizować wzrostów 5-10-15-20% wynikających z tuningu procków intela.

Wzrost na procku intela, to wzrost na procku intela.

Nie porównuje wydajności Intela do AMD, wspominam o tym tylko dlatego, że wzrosty na prockach intela są bagatelizowane a AMD takie same bądź mniejsze wzrosty daje nowymi produktami.

Kij, przypomne losowy test Intela 245kf po optymalizacji samego ramu vs forumowy 7800x3d po curvach itd.

7800x3d:

Clipboard_02-27-2026_01.jpg

245kf
obraz.png

Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

bagatelizować wzrostów 5-10-15-20% wynikających z tuningu procków intela.

Przeciez nikt nie bagateliizowal, Ty totalnie sie odkleiles i nie zrozumiales tego o czym byla mowa i to o czym napsial ci tomcug. 

Ty w momecnie kiedy tomcug prostuje wszystkie twoje odpowiedzi to jedyne co robisz to odwracasz kota ogonem z braku argumentow. 

• Like 1
Opublikowano

Bez kitu ale coś w tym jest. Nawet jak piszesz tutaj o intelu (z racji że to w końcu wątek tematyczny) to ZAWSZE po chwili znajdzie się jakiś "pisarz/autor/publicysta" który wleci tutaj z amd i udowadnia wszystkim zajebistość amd (pomimo że jest od tego odrębny wątek LOL) i znowu się zaczyna cały ten cyrk i piaskownica %-)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, tomcug napisał(a):

Różnica 2% z różnicy zegara 8%, w pyte xD Jeszcze jakby te sety miały solidnie zoptymalizowane timingi, to by nawet 1% różnicy nie było.

13 minut temu, wallec napisał(a):

wzrostów 5-10-15-20%

33 minuty temu, tomcug napisał(a):

Na średnim i tak ledwie 6% niecałe xD A jakby te nastawy były naprawdę porządnie zoptymalizowane, to nawet tyle by nie było. Wiem, bo porównywałem 7000 vs 8200-8600 ;)

5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

wleci tutaj z amd

I jako peirwszy wlatujesz z amd :hahaha:

Chociaz o amd nikt nie pisal, tylko oc ramu na intelu.  Niezle tam macie odklejki, sami przytaczacie amd po czym udajecie ze robi to kto inny. 

obraz.png.7f05c87e8efb496dfd6de728352cbbad.png

obraz.png.d8f52a4b0ae23a1b24ba773936cae86e.png

Czekaj czekaj kto tu wspominal o amd?? 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

@wallecto porównanie jest akurat z dupy, bo inne systemy choćby nawet ;) Kelama kasztan 7800x3d na w10 wykręca na tych ustawieniach ~20fps więcej min jak i średniego niż mój w w11 ;) 

Możliwe, że mam kupę syfu w systemie, ale nie chce mi się na razie z tym walczyć.

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

I jako peirwszy wlatujesz z amd :hahaha:

Chociaz o amd nikt nie pisal, tylko o c ramu na intelu  Niezle tam macie odklejki, sami przytaczacie amd po czym udajecie ze robi to kto inny. 

Ale ja to w konkretnym celu napisałem jako odpwiedź do wcześniejszego postu więc daruj sobie. Przeczytaj kilka postów wyżej i może ogarniesz kontekst. 

Ja nie muszę nic nikomu udowadniać bo mnie tam gówno interesuje kto na czym sobie dogadza, jeśli komuś pasuje to i na pegasusie może siedzieć, kompletnie mnie to nie rusza :D 

Opublikowano
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

7200

obraz.png.dd5b50852560cd395ff811fc3f06f26a.png

8600

obraz.png.ef3b6042a50e41b1b28b7ae6f0abc871.png

kalkulator i lecisz

I dodatkowo, ja się @tomcug nie czepiam bo dokładnie czytam co @tomcug pisze i to potwierdzają moje screeny gdzie wciąż potencjał nie jest wyciągnięty na maksa bo mam stock ringi itd.

obraz.thumb.png.301a41a0b3289b26a01dec02a90513eb.png

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, tomcug napisał(a):

A jakby te nastawy były naprawdę porządnie zoptymalizowane, to nawet tyle by nie było. Wiem, bo porównywałem 7000 vs 8200-8600 ;)

3 minuty temu, wallec napisał(a):

kalkulator i lecisz

Mnie twoje wyniki pod narracje nie interesuja ;)  

Wiec co ty tam sobie wrzucasz to mnie malo interesuje ;) 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

To są maks nastawy jakie się da zoptymalizować na wszystkich częstotliwościach które wkleiłem.

69ns na 8600

70.5ns-71 na 7200
 Wszystkie rzędy na ciasno.

Z ringami/ngu/d2d da się zejść do ~60-62ns i jestem ciekaw jakie wtedy będą wzrosty i mam nadzieję, że takie coś da radę ogarnąć na refreshach - oby. 

Z resztą masz z i 245kf to sam zrób test i wrzuć ;)

Opublikowano

Walec, co kogo obchodzą wyniki z wbudowanego benchmarka, który do testowania CPU/RAM się nie nadaje, do tego na Twoim dziwnym sprzęcie, na którym ruszenie WRWR_sg powoduje dwukrotny spadek zapisu %-) Powtórzę, ja to wszystko badałem w realnej rozgrywce, w miejscach wymagających dla CPU, i różnice między 7000 a 8200/8600 były tak śmiechowe, że nie ma o czym pisać w ogóle.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, wallec napisał(a):

Z resztą masz z i 245kf to sam zrób test i wrzuć

Mnie twoje wyniki nie interesuja, jak juz chcesz byc taki figo fago to  dlaczego nie podwazasz swoimi wynikami wynikow tomcuga i tego co pisze?? No wlasnie dlatego bo faktow i prawdy nie podwazysz, a mnie twoje dziecinne zaczepki i  wrzucanie swoich nieudolnych wynikow pod narracje nie intersuje bo Ty nie jestes dla mnie zadnym autorytetem do czerpania rzetelnej wiedzy. A o moje wyniki sie nie martw, napewno nie mam zamiaru tracic czasu, zeby udowadniac cokolwiek twojej osobie bo Ty nie nadajesz sie do jakiejkolwiek rzetelnej dyskusji.

• Like 2