Skocz do zawartości

Transformacja energetyczna - OZE / fuzja jądrowa / paliwa kopalne / CO2 / ceny energii / elektromobilność

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

czytałem te tematy i na tym forum i na tamtym starym forum. Można było nieźle się pośmiać.

Nie chodzi o temat, dałem Ci link do mojego wpisu w którym odnoszę się do ostatnich słów Gatesa i masz tam link w ogóle do całego jego wpisu jaki zamieścił na swojej stronie.

Opublikowano
Cytat

Media: ETS2 może podwyższyć ceny energii w Polsce

- Po wprowadzeniu ETS2, ceny (ogrzewania - red.) w trzech milionach gospodarstw domowych w Polsce mogą wzrosnąć nawet o 150 proc. Dlatego Polska należy do najzagorzalszych przeciwników ETS2 - powiedział telewizji NTV Bernd Weber, szef think tanku Epico Klima-Innovation z siedzibą w Brukseli

https://wiadomosci.wp.pl/media-ets2-moze-podwyzszyc-ceny-energii-w-polsce-7217894141823584a

ciekawy fragment bo na polskim forum mamy wielu zwolennikow i obroncow ETS2, czyzby ruskie onuce?

Opublikowano

https://www.rp.pl/nieruchomosci/art43267961-nadchodza-duze-zmiany-w-oplatach-za-smieci-jest-nowy-projekt-rzadu

Przynajmniej będzie się oplacało przechowywać odpady w chmurze, jak ETSy nas bedą dobijać. 

Mam wrażenie że nasza droga zatoczyła koło i wracamy skąd przyszliśmy czyli do lat 90. W granicach 2010r wrzucałem wszystkie śmiecie do jednego kosza, śmieciara odbierała, płaciłem 13zl za cały kibel i wszystko było ok... Kurde... Co poszło nie tak :hmm:

Opublikowano
23 minuty temu, janek25 napisał(a):

śmieci dalej beda drogie i opalcane w kilku miejscach,czego wcześniej nie było.

Duzo osób  sobie z tego zyje i nie oddadzą tego

będą jeszcze droższe bo zakłady które odbierały odpady, zarabiały na plastikach ale już nie będą bo kaucja

Opublikowano
Teraz, ptys napisał(a):

będą jeszcze droższe

wiem ,obecnie śmieciowska wygladają jak gabinety  lekarske które sa odwiedzane przez przedstawicieli medycznych ;)

1 minutę temu, ptys napisał(a):

ale już nie będą bo kaucja

tez lepszy wal,przebitka 1000%

Opublikowano
Teraz, janek25 napisał(a):

wiem ,obecnie śmieciowska wygladają jak gabinety  lekarske które sa odwiedzane przez przedstawicieli medycznych ;)

najśmieśniejsze to że nie o ochronę środowiska chodzi tylko o kasę, dotychczas zakład odbierał plastyki z jednego miejsca a teraz rózni odbiorcy będą jeżdzili po setkach sklepów dziesiatki kilometów i znowy planeta zapłonie przez ten ślad węglowy, straszna lipa ale musimy wierzyć że rzad chce dla nas dobrze :sex:

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio gadałem z dacharzem.

Mowi ze za szlake z dachu biora jakby przywozili Uran xD

Farmazoniarze biorą to na drogi.... 

3 minuty temu, ptys napisał(a):

najśmieśniejsze to że nie o ochronę środowiska

wiadomix .Przyjmują do 1,5 tony betonu by sie ludzie masowo nie pruli.

A jak ktoś remontuje dom to musi mieć przecież kase wiec zapłaci

Edytowane przez janek25
Opublikowano
11 godzin temu, ptys napisał(a):

będą jeszcze droższe bo zakłady które odbierały odpady, zarabiały na plastikach ale już nie będą bo kaucja

A skąd wiadomo że zarabiały tylko na tym? Może PET to była dodatkowa premia. Wątpię, aby opłaty nie pokrywały kosztów utylizacji zwykłych plastików, ale każdy powód jest dobrą okazją do podwyżki. Ludzka chciwość nie zna granic. A najlepiej kroić obywateli właśnie na mediach, woda, prąd, gaz teraz śmieci, czyli to co każdy musi zapłacić.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

A gdzie masz napisane że wypowiedział?

na 9 z 10 artykułach o tym w sieci

7 minut temu, Cappucino napisał(a):

Wątpię, aby opłaty nie pokrywały kosztów utylizacji zwykłych plastików

trzeba zacząć od tego  wysypiska nic nie utylizują a co do utylizacji to taka butelka po 5 latach na słońcu i mrozie rozpada sie na atomy 

Edytowane przez janek25
Opublikowano
57 minut temu, Cappucino napisał(a):

A skąd wiadomo że zarabiały tylko na tym? Może PET to była dodatkowa premia. Wątpię, aby opłaty nie pokrywały kosztów utylizacji zwykłych plastików, ale każdy powód jest dobrą okazją do podwyżki. Ludzka chciwość nie zna granic. A najlepiej kroić obywateli właśnie na mediach, woda, prąd, gaz teraz śmieci, czyli to co każdy musi zapłacić.

Alba, zysk: 27 mln zł na przychodzie 78 mln zł.

Veolia, zysk: 14 mln zł

Remondis: zysk 227 mln zł, przy przychodzie: 1,3 mld zł

FCC: zysk 7 mln zł przy przychodzie 140 mln zł

MPO Kraków: zysk 10 mln zł przy przychodzie 550 mln zł

Działalność na odpadach jak widać jest zyskowna, masz tu rację :) 

Opublikowano
55 minut temu, janek25 napisał(a):

na 9 z 10 artykułach o tym w sieci

Ja dałem link do swojej odpowiedzi na jego słowa, którą napisałem w innym temacie, żeby się nie powtarzać. Tam jest również link do całego tekstu jaki Gates opublikował a swojej stronie.

Technicznie i językowo rzecz biorąc, wypowiedź może być również pisemna, więc nie wiem z czym masz problem.

14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Działalność na odpadach jak widać jest zyskowna, masz tu rację :) 

Jest zyskowna i to od dawna był dla wielu dobry biznes. Dlatego teraz jak wszedł system kaucyjny już niektórzy planują podniesienie opłat za wywóz śmieci, bo część surowca na którym zarabiali pójdzie przez inne ręce. 

Już pisałem, że odbiorcy odpadów zarabiali na wywozie tych odpadów, a potem na sprzedaży surowców, które nadają się do dalszego przetworzenia. 

Podwójny zarobek na tym samym. 

Opublikowano
@Camis 5 lat i “na atomy” to dobre, ale w CERN-ie. W realu butelka PET po paru latach na słońcu kruszeje i rozpada się na mikroplastik – nie znika.

- Popularne “~450 lat” dla butelki w oceanie to skrót edukacyjny, nie twarda nauka; czas zależy od warunków. NOAA wręcz unika podawania jednej liczby (NOAA, WEF – przegląd memicznej liczby).
- Na lądzie UV/mróz przyspieszają kruszenie, ale pełna mineralizacja w środowisku naturalnym praktycznie nie zachodzi. Efekt: dekady–setki lat w postaci coraz drobniejszych fragmentów.
- TL;DR: po 5 latach masz mikroplastik, nie “atomy”.

gpt-5-2025-08-07

Opublikowano (edytowane)

rdzenie.jpg

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

LPE ON

vs

er.jpg

LPE OFF

trzeba byc kompletnie niepowaznym człwiekiem by pytać tzw sztuczną inteligencje i myśleć ze dostanie sie coś wiecej niz kierunek.

Niczym sie to nie rózni niz goole 20 lat tem tylko troche gorzej szuka

Godzinę temu, Camis napisał(a):

I konforuski szur wyjaśniony. 

Jak dla ciebie to pozostałości teleportuja sie do miasta Gongal planety Naboo,dla reszty pozostaną na ziemi do końca wszechświata 

Edytowane przez janek25
Opublikowano (edytowane)

Po 5 latach w słońcu, mrozie i UV, PET nie rozpadnie się na atomy. Skruszeje, owszem, ale dalej będą to fragmenty do około 5mm, dlatego mówi się o mikro plastiku. 

To jedna z wielu publikacji na ten temat i proces degradacji PET w środowisku jest znany. 

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10610990/#B6-polymers-15-04166

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@janek25 wziąłeś pierwsze lepsze stockowe zdjęcie na podparcie swojej tezy :rotfl2:

https://www.alamy.com/microplastic-image677079500.html

31 minut temu, janek25 napisał(a):

I co zwiazku z tym? na koniec kazdy plastik tak skonczy ;)

Plastik takiej wielkości jak na obrazku po 5 latach może tak wyglądać gdy pokruszysz go mechanicznie. Sam z siebie taką formę osiągnie po kilkudziesięciu latach. Ty natomiast twierdziłeś, że po 5 latach rozpada się na ATOMY...