Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście, że tak. Biden by tego nie wprowadził jakby wygrał.

Kłoda pod nogi. Zniesie? Demokraci będą pompować, że pomaga kacapskim zbrodniarzom. Nie zniesie? Prawica będzie płakać, że szkodzi gospodarce zachodu.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Norrberrto napisał(a):

Może ktoś wytłumaczyć, bo nie ogarniam dlaczego alternatywnie USA miałoby wydawać więcej w przypadku braku pomocy UA?

Chodzi o zabezpieczenie militarne, czy o surowce? 

Prosta zasada. Na zbrojenia powinno się wydawać tylko tyle, aby być bezpiecznym. W przypadku USA jeszcze ciąży bycie najpotężniejszym państwem.

USA musi wydawać tyle, aby być silniejszym od Chin i Rosji razem wziętych. Jeśli z równania skreślimy Rosję, to automatycznie spadają wydatki na obronność (i idą automatycznie w bardziej namacalne kierunki jak socjal, infrastruktura czy szeroko rozumiany rozwój). Bardzo uogólniając, jeśli przekazany sprzęt za 100 mln niszczy rosyjski sprzęt warty 200 mln, to USA są do przodu o 100 mln w przyszłych latach.

To jest dokładnie ta sama sytuacja co u nas. Rośnie niebezpieczeństwo ze strony Rosji, to zaczęliśmy się zbroić na potęgę. Jeśli Rosja magicznie stałaby się 'przyjacielska', to byśmy nie musieli się zbroić i kasę moglibyśmy przeznaczyć na pożyteczne rzeczy, gdzie każdy z nas skorzystałby (taaa, z naszymi politykami...). U nas też dochodzą dodatkowe czynniki. Jeśli Rosja zajęłaby Ukrainę, to zagraniczne inwestycje w naszym kraju byłyby w odwecie. Musielibyśmy jeszcze bardziej się zbroić, a sam czynnik psychologiczny zmniejszyłby wydajność pracy. Także nasza pomoc Ukrainie jest jeszcze lepszą inwestycją niż pomoc USA. Teraz wydajemy 'grosze', jak Ukraina przegra, będziemy wydawać 'krocie' pogrążając kraj.

Jak to było? Rosja jest samowystarczalna i sobie poradzi? ;)

Gazeta zaznacza, że w ciągu dwóch lat produkcja rolna spadła tam o 20 procent. Zauważa też, że przypomina to czasy upadku Związku Radzieckiego i dalej zubaża najbiedniejszych Rosjan

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Rosyjskie-rolnictwo-w-kryzysie-Produkcja-rolna-spadla-o-20-procent-8873942.html

Z kolei Gazprom czeka restrukturyzacja, tak dobrze biznes paliwowy się kręci :)

2 godziny temu, crush napisał(a):

Oczywiście, że tak. Biden by tego nie wprowadził jakby wygrał.

Oczywiście, że nie. Te sankcje były spodziewane już od roku i pytaniem nie było czy wejdą, tylko kiedy. A Trump? Przecież jemu to jest na rękę jak chce zalać rynek ropą. A dwa, w USA nie podejmuje się żadnych większych działań przed inauguracją bez zgody przyszłej administracji.

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Czyli w skrócie - w komisji do spraw badania wpływów ruskich zatrudniono klientkę broniącą ruskiego szpiega i podważającą działania gościa pomagajacego Ukrainie?

Czyżby kolejna lewacza komuszka?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/prezydent-andrzej-duda-o-zaproszeniu-ukrainy-do-nato-padla-jasna-deklaracja/77rsnqg

Przyjmą Ukrainę do NATO po wojnie

Rosja zaatakuje Ukrainę 

Nikt nie będzie chciał ginąć za Ukraińców NATO nie będzie reagować 

NATO przestanie mieć sens

Rosja będzie mogła zaatakować państwa bałtyckie 

Niemcy i Rosja podzielą Polskę 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, voltq napisał(a):

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/prezydent-andrzej-duda-o-zaproszeniu-ukrainy-do-nato-padla-jasna-deklaracja/77rsnqg

Rosja zaatakuje Ukrainę 

Brednie. 

Po prostu głupie brednie prawicowego tchórza.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, voltq napisał(a):

Rosja zaatakuje Ukrainę 

I pomyślcie, że ten idiota w alternatywnej rzeczywistości zostałby szefem NATO. Na drugi dzień pojechałby do Kijowa oddać hołd lenny. On ma w dupie, czy nas Ukraina dojedzie gospodarczo po wejściu do UE, czy nie wejdziemy do wojny, jeśli wejdą do NATO. Ten pajac liczy na upamiętnienie w tym zdegenerowanym kraju, gdzie nawet go nie szanują. :rotfl2:

Edytowane przez Winter
Opublikowano
29 minut temu, Winter napisał(a):

I pomyślcie, że ten idiota w alternatywnej rzeczywistości zostałby szefem NATO. Na drugi dzień pojechałby do Kijowa oddać hołd lenny. On ma w dupie, czy nas Ukraina dojedzie gospodarczo po wejściu do UE, czy nie wejdziemy do wojny, jeśli wejdą do NATO. Ten pajac liczy na upamiętnienie w tym zdegenerowanym kraju, gdzie nawet go nie szanują. :rotfl2:

Chodzi o to ,że gdyby ukraina weszła do nato to myśmy musieli by wysłac tam swoje wojska.

Opublikowano

Jedyna opcja na trwały pokój dla Ukrainy to właśnie NATO. Bez członkostwa, nawet po zakończeniu obecnie trwającej wojny, w ciągu kilku lat czeka ich kolejna.

Dlatego to tak ważne by jak najszybciej weszli do NATO.

Podobnie akcesja do UE. Tu dojdą względy gospodarcze. Także będą mieli uproszczoną i przyspieszoną ścieżkę do dołączenia.

Wsparcie w tym jest ważnym celem naszej obecnej prezydencji w UE.

• Haha 2
Opublikowano
Cytat

Wojsko z Francji i Wielkiej Brytanii w Ukrainie. "Toczą się rozmowy"

Obecność wojskowych sił pokojowych z Francji i Wielkiej Brytanii w Ukrainie — to jeden z pomysłów na zagwarantowanie pokoju pomiędzy Moskwą i Kijowem. O scenariuszu takim mieli rozmawiać przywódcy Francji i Wielkiej Brytanii — donosi "The Telegraph".

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/wojsko-z-francji-i-wielkiej-brytanii-w-ukrainie-tocza-sie-rozmowy/v8j246t

• Haha 1
Opublikowano

Nikt nie chce żadnych reparacji. Co to za bzdury.

Opublikowano
W dniu 14.01.2025 o 19:33, crush napisał(a):

O śmiechłem.

Super merytoryczny post ;) 

Ale jak chcesz, to śmiechaj dalej, bo Trump planuje wzmocnić sankcje, które właśnie nałożył Biden ;)

The plan includes measures such as tightening secondary sanctions and targeting ships transporting Russian oil.

• Haha 2
Opublikowano

A jak będzie peace w postaci najbardziej oczywistej, czyli ziemie przejęte przez ruskich zostają u ruskich to co później?

Teraz, crush napisał(a):

A jak będzie peace w postaci najbardziej oczywistej, czyli ziemie przejęte przez ruskich zostają u ruskich, to co później?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Piszesz mało danych odnośnie spadków............ Co do UV ano trzeba czasami obejrzeć kilka razy poradniki. Zapodałem Ci screen i to nie jest czarna magia, a dwie opcje do sprawdzenia. Zobacz też temp karty graficznej i temp Vram.   
    • Ok jak ktoś ogarnie jakąś fajną promkę na większy tv to niech cytuje i mnie wzywa. A jak jest naprawdę zdolny to ddr5 też mogą być 
    • Mam jeszcze jeden temat założony na swoim profilu który dodałem wczoraj opisujący naprawdę obszernie moje spadki/micro stuttering, może z tego jesteś wstanie wywnioskować gdzie mam szukać winowajcy. W tym przypadku po prostu postanowiłem najpierw w 100% wyeliminować winę tego problemu z strony jakiś moich złych ustawień lub jego braku gdzie procek się przegrzewa.  Odpowiadając do twojego komentarza:  W panelu sterowania od samego początku testowałem wysoka wydajność oraz najwyższa wydajność, nie było sytuacji żeby było oszczędzanie energii itd, tak samo w sterowniku Nvidia. Jeżeli chodzi o spadki z winy ustawień graficznych to grając w gry esportowe pokroju CS2/VALORANT/LOL/FORTNITE/OVERWATCH2/RAINBOW SIX SIEGE mam tutaj ustawienia na niskie i dalej te dziwne spadki bez żadnego obciążenia/dużej akcji na ekranie występują regularnie. E-cores wyłączyłem teraz na próbę i posprawdzam czy jest jakaś różnica. Okej czyli patrząc na screen tam gdzie są 2 strzałki w tych 2 tabelkach mam zmieniać tak? Kompletnie nie ogarniam tego i nawet oglądając przykładowo poradnik do UV tych procków od TechLipton czułem się jakbym oglądał czarną magię. Jakieś konkretne ustawienia pod ten procek? Bawić się swoją drogą ustawieniami Cpu Lite Load? Na zagranicznych forach czy Reddicie wiele osób poleca tam potestować i ciekaw jestem co lepsze czy kompletnie tego nie ruszać.  Edit: dopiero po mojej wiadomości zobaczyłem te 2 linki, co do pierwszego jest to identyczna wersja biosu oraz ta sama płyta którą posiadam, robiłem ustawienia z tego poradnika 1:1 i ten irytujący micro stutter dalej się pojawiał ( mówię o tym CPU LITE LOAD na MODE 15 itd, tylko nie wiem dlaczego w poradniku zostawił włączony CEP skoro ta funkcja jako pierwsza powinna być wyłączana podczas UV z tego co czytałem na forach MSI )
    • ale nie ma zadnego bledu. gra sie wylacza i  mam pulpit. po prostu
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...