Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.11.2024 o 11:47, voltq napisał(a):

@Badalamann @Badalamann a jaki jest sens dla zwykłego Ukraińca bronić Ukrainy ? Co on z tego będzie miał ?

Powiem Ci, że to jest bardzo dobre pytanie.

Ja ogólnie byłem przekonany, że po ataku Rosji to Ukraińcy będą zdecydowanie zjednoczeni i nieważne, czy Ukrainiec był bardziej z zachodnich regionów, czy też z tych położnych na wschodzie. Myślałem, że ten naród nabierze pewnej tożsamości, ale glupi byłem i z tego błędu wyprowadzili mnie sami Ukraińcy.

Do września tego roku (od samej inwazji) miałem okazję porozmawiać z wieloma Ukraińcami, nie rzadko świadomie wchodziłem w temat wojny i to jak ten naród jest podzielony i jak często ma totalnie wywalone jest niespotykane. 

Ukraińcy ze wschodniej części Ukrainy to już w ogóle ewenement i można się bardzo mocno zdziwić spojrzeniem na wojnę. To bardzo podzielony naród, bardzo. Do tego lata beznadziei życia chyba swoje piętno odbiły na postrzeganiu rzeczywistości. 

1 minutę temu, zdunzdun napisał(a):

Sorry za połączenie postów, pisałem na szybko z telefonu. 

Edytowane przez zdunzdun
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@zdunzdun nawet komuniści dawali ziemie i domy żołnierzą za udział w wojnie , w USA płacili za skalpy Indian , teraz Ukrainiec broni Ukrainy i po co? nic z tego nie ma a może tylko stracić , gdybym ja był dyktatorem na Ukrainie jak Żeleński to pierwsze zamknął bym granice dla wszystkich bez wyjatków po drugie zdradę , złodziejstwo, korupcje karał śmiercią po trzecie wszystkim którzy biorą udział w wojnie obronnej rozdawał ziemie , domy , dobra materialne i ordery , i miałbym cały czas chętnych do obrony
A tak to nie mamy wojny tylko teatr wojenny dla durniów

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Półtora roku temu w krakowskiej knajpie młodzi Ukraińcy i Ukrainki mówiły mi, że dla nich tamten kraj jest już skreślony i nie wiążą z tamtym obszarem swojej przyszłości. Jak widać mieli rację.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, crush napisał(a):

Wiem, wiem! Znam to!

W PRZYSZŁYM ROKU RUSCY NIE BĘDĄ MIELI CZYM STRZELAĆ.

Zgadłem? 😍

Wygląda na to że trafisz. Skąd czerpiesz wiedzę wybitny analityku? :E

Edytowane przez kubikolos
Opublikowano

@crush@adashi@voltq i co niby ma to wniesc do tematu?

Zrobcie sobie kanal o marudzeniu na ukraincow i o ukraincach ok? Po co w ogole wchodzicie tutaj? To tak jak by ktos w temacie o kartach graficznych pisal w kolko o ramie.

To jest kanal o wojnie na ukrainie i w 90% powienien skupiac sie na dzialaniach wojennych, a jest odwrotnie.

• Like 2
Opublikowano
10 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

@crush@adashi@voltq i co niby ma to wniesc do tematu?

Zrobcie sobie kanal o marudzeniu na ukraincow i o ukraincach ok? Po co w ogole wchodzicie tutaj? To tak jak by ktos w temacie o kartach graficznych pisal w kolko o ramie.

To jest kanal o wojnie na ukrainie i w 90% powienien skupiac sie na dzialaniach wojennych, a jest odwrotnie.

90% tutaj to gdybania i pobożne życzenia. I w kółko wielkie ofensywy, które "niestety się nie powiodły". I od 2.5 roku pisanie jak to już za miesiąc koniec rakiet.

To bardziej tak jakby ktoś w temacie o CPU pisał, że Intel już zaraz padnie... A Intel dalej nie pada.

Ja bym najchętniej chciał żeby Ukraińcy zmietli ruskich z powierzchni ziemi. Do 0. Lepiej niż Izrael czyści Gazę.

Ale pozytywne popierdywanie to było dobre w pierwszym roku. A teraz to już jest bardziej nudne i żałosne.

Opublikowano
2 godziny temu, adashi napisał(a):

Półtora roku temu w krakowskiej knajpie młodzi Ukraińcy i Ukrainki mówiły mi, że dla nich tamten kraj jest już skreślony i nie wiążą z tamtym obszarem swojej przyszłości. Jak widać mieli rację.

Ale TheMr kocha bardziej Ukrainę niż Polskę.

• Confused 1
Opublikowano

To jest kanal o wojnie, a podczas wojny sa ofensywy i my osoby ktore interesuja sie ta wojna chcemy o tych ofensywach rozmawiac nie wazne czy sie powiodly czy nie...

Dlatego wy najlepiej jak byscie stworzyli sobie inny kanal.

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

@crush@adashi@voltq kanal o wojnie na ukrainie i w 90% powienien skupiac sie na dzialaniach wojennych, a jest odwrotnie.

To nie kanał, a wątek. A jest o tym co interesuje osoby, które w nim dyskutują. Nie o tym co ktoś sobie zamarzy. Wojna to nie tylko działania militarne.

• Like 1
Opublikowano

To że na razie jest "moderowanie" w pełnym tego słowa znaczeniu nie oznacza że zaraz nie będzie po prostu banowanie jak leci tak jak to było na Labie.

Jesteście dorośli więc nie zachowujcie się jak przedszkolaki skarżące każdą pierdołę "do pani" bo to trochę żałosne.

Macie swobodę dyskusji, jedyne o co prosimy to kultura wypowiedzi i brak wycieczek osobistych.

Opublikowano
24 minuty temu, Radziuwilk napisał(a):

To jest kanal o wojnie, a podczas wojny sa ofensywy i my osoby ktore interesuja sie ta wojna chcemy o tych ofensywach rozmawiac nie wazne czy sie powiodly czy nie...

Dlatego wy najlepiej jak byscie stworzyli sobie inny kanal.

Co do udanych ofensyw i mniej, to są dwie wersje co się dzieje w Kursku. Jedna mówi o zasadzce Ukraińców którzy wpuścili Rosjan do paru wiosek i teraz mielą ich równo, druga wersja mówi o przełamaniu obrony Ukraińców. Komu wierzyć? Przekonamy się dopiero w styczniu-lutym. W Kursku podobno już 10k Koreańczyków bierze aktywny udział. Terenowo prezentuje się tak, że Ukraińcy tracą Kursk, ale liczbowo wygląda to tak że Rosjanie ponoszą nienaturalnie wysokie straty. Tak jak na początku ofensywy Ukraińcy stracili 3x więcej sprzętu od Rosjan, tak ten wynik właśnie kieruje się w przewagę Ukraińców, bodajże ~320:301. 

Opublikowano

@TheMr.Chciałem zaznaczyć, że próby wymuszenia bana i stawiania jakiś warunków moderacji nie będzie tolerowane. I może skończyć się banem szybciej niż zgłoszona treść - zwłaszcza, jeśli samo zgłoszenie będzie miało znamiona odwetu na oponencie w dyskusji;). Czy ban będzie miał miejsce czy nie, czy post będzie edytowany, ukryty lub zostawiony jak był - to jest kwestia decyzji moderacji, nie zgłaszającego. Radzę to zapamiętać. 

Opublikowano
3 godziny temu, adashi napisał(a):

Znajomy znajomego - Ukrainiec walczył na froncie. Mocno ucierpiał i układa sobie teraz życie w Polsce z żoną i dziećmi i też nie chce już dłużej walczyć... Ja przypominam o jednym fakcie: Zełensky od jakiegoś roku nie jest już z wyboru Narodu bo kadencja minęła. Jakoś wytłumaczyli to zachodnim sojusznikom dlaczego nie było nowych wyborów. Nie jestem wcale przekonany czy jakby nie zrobiono teraz referendum albo wyborów sami Ukraińcy by chcieli dalej tej wojny. Mogło by być tak, że np 53% jest przeciwko dalszej wojnie. Oczywiście na Ukrainie panuje stan wojenny więc wolność słowa jest czasowo zawieszona. Trzeba zauważyć, że z Ukrainy czy Polski płynie wyłącznie jeden przekaz - jakie to ruskie słabe i jak zdeterminowani są Ukraińcy. Pierwszy rok - zgadzam się i wierzę, że tak było. Teraz już niekoniecznie. Ale w czasie wojny, każdej wojny jest narracja wyłącznie pro wojenna. Tylko akurat Polska, dzięki Bogu i NATO mimo wspierania nie są stroną tej wojny więc u nas i na zachodzie chyba można o tym mówić otwarcie? Myślę, że już od stycznia jak Trump obejmie urząd zacznie spływać tyle informacji, że co poniektórzy się zdziwią.... Jak już pisałem wielokrotnie - bardzo współczuję Narodowi Ukraińskiemu za to co ich spotkało, ale życie to nie bajka, a za sąsiada mają mocarstwo z ambicjami imperialnymi... Niestety... Mieli okienka na wejście do NATO jak rządził Jelcyn to się pokłócili między sobą. My jako Polacy mimo swojej wrodzonej kłótliwości umieliśmy ponad podziałami zjednoczyć się w celu wejścia do NATO i UE. Oni nie. A teraz są konsekwencje... Tak jest w życiu i tak jest w polityce.

Opublikowano (edytowane)

Ba nawet im się polepszyło, trzeba zdjąć sankcje, bo im Kim i tak pomaga :smiech:

Koreańczycy i Irańczycy też mają sankcje, a to kraje miodem i mlekiem płynące, po co w ogóle to nakładać? :sciana:

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, adashi napisał(a):

Jak widać mieli rację.

Co też powiedział co drugi Polak o Polsce siedzący w UK czy na innej imigracji... ;) 

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1