Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
21 minut temu, Kadajo napisał(a):

No tak sobie nas wychował STEAM, dlatego się kupuje na promocjach :D

Steam nie steam. 

Od dobrych paru lat jedynie mega okazjonalnie kupuję gry na premiery za full price, szczególnie jeśli chodzi o AAA bo te po prostu trzymają bida poziom i ceny z kosmosy. Normalnie 99% gier nie jest warta pełnej ceny :E A, że gier jest dosłownie pierdylion na rynku to nie ma co się rozczulać bo jest w co grać :E 

Na wakacje i urlopy do ogrywania na steam decku :E

v0pgCJ4.png

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Może już za stary jesteś na PCMR 8:E

dca4bad75fc148b21b27bb3d468b751125b3dc5b

Ale już czas kończyć to pierdololo ile można. Bym chociaż kanał YT założył i coś na tym pitoleniu zaczął zarabiać ... :wariat:

Opublikowano
3 minuty temu, Zhao napisał(a):

Jakby Steam tak padł to dopiero by było :D 

here-we-go-sitdown.gif

Jak Steam padnie albo zacznie się dziwnie zachowywać to będzie mój koniec w cyberprzestrzeni :D

Odejdę na wydmy cyfrowego opętania i będę jak Ben Kenobi :E

• Haha 1
Opublikowano

Jakby co to ja mam kanał o dobrej renomie, od ponad dekady.

Nie pamiętam tylko czy mam 20 filmów i 5 subskrybentów czy 5 filmów i 20 komentarzy łącznie pod filmami (z czego 15 moich)

Opublikowano

Jakby CD Projekt i CDPR były nadal tymi firmami co lata temu, to by ktoś tam zauważył okazję. Takie nastroje to idealny podkład do marketingowego ataku. Mogliby i podbić liczbę klientów i zyskać power w negocjacjach z wydawcami, aby udostępniali wersje DRM-free dla GOGa

Ale że od nastu lat Cedepy to już typowe "amerykańskie korpo" w sensie zarządzania to nikt tam takich rzeczy jak widzenie świata oczami gracza nie rozumie.

Szkoda. Ci debeli zamiast to pompować to zaraz GOGa zamkną. :(

Opublikowano

Ta, Anarchia od razu :hihot:

GOG to tez nie jest idealna platforma. Co z tego ze sobie gry można pobrać.

Juz widzę jak ktoś pobiera cala własną bibliotekę GOG bo serwery wyłączą :E

I ciekawe gdzie ja zapisze :E

Niestety w momencie gdy postawiliśmy krzyżyk na nośnikach fizycznych, w tym momencie "zamkniecie" usługi typu Steam robi z naszej dupy jesień średniowiecza.

Chcieliśmy być uczciwi i legalni a zostaliśmy wyruchani, jak zawsze zresztą najbardziej pod górę maja uczciwi a piraci się bawią w najlepsze.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Ale tutaj nadal chodzi tez o długoterminowy wpływ taskiego rozliczania.

Bo jak CD Project RED zrobi Wiedzmina 4 to chcemy im zapłacić jak będzie dobry czy M$.

W jaki sposób ktoś kto korzysta z abo tylko i wyłącznie wspiera ta branże ? W żaden.

Ale na razie się nie zapowiada, żeby takiego kalibru tytułu pojawiały się na GP. Więc cały czas jesteśmy na etapie wieszczenia. Tak od kilku lat, bo od kilku lat słychać jak tutaj zaraz będzie źle. ;) Niektórzy chyba czekają tylko na to, żeby powiedzieć "a nie mówiłem". I spoko, ja i mnóstwo innych osób zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic "za darmo". Może odpuścimy sobie więc teksty typu "oni nie rozumieją" i dajmy ludziom płacić za to, za co chcą płacić, bo to już zaczyna podpadać pod narzekanie na "psucie branży", gdzie większość nabywców ma głęboko w czterech literach co będzie z branżą, patrzą na ceny i ofertę. Mamy ich o to winić? Dawno temu darowałem sobie próby zatrzymania obrotu słońca. Dokładam swoje małe cegiełki, tyle ile mogę.

Ja przykładowo kupuję gry początkowo sprawdzone w GP, jeśli uważam że to tytuły warte swojej ceny, więc dla mnie to jest taka demo platforma aby sprawdzić coś dłużej niż 2h na Steamie. Nie podchodźmy więc do tego tak zero-jedynkowo. Jak inaczej mam wspierać twórców? Kupowanie w ciemno ryzykownych produkcji i liczenie, że będzie okej, to raczej średni biznes. Kupowanie 2 lata po premierze za często ułamek ceny, to też wsparcie dla twórców niewielkie.

Faktem jest, że jak Steam się wypnie, to zostaniemy na lodzie. Realne szanse są jednak raczej małe na takie zdarzenie, bo nikomu się to nie opłaci.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
1 godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ta, Anarchia od razu :hihot:

GOG to tez nie jest idealna platforma. Co z tego ze sobie gry można pobrać.

Juz widzę jak ktoś pobiera cala własną bibliotekę GOG bo serwery wyłączą :E

I ciekawe gdzie ja zapisze :E

Niestety w momencie gdy postawiliśmy krzyżyk na nośnikach fizycznych, w tym momencie "zamkniecie" usługi typu Steam robi z naszej dupy jesień średniowiecza.

Chcieliśmy być uczciwi i legalni a zostaliśmy wyruchani, jak zawsze zresztą najbardziej pod górę maja uczciwi a piraci się bawią w najlepsze.

Będzie powrót do starych czasów tylko teraz zgrywania wszystkiego na Blu-ray :E

GP nie jest taki zły przynajmniej ograłem praktycznie wszystkie nowe Cod-y za grosze. Bo więcej nie są warte przy ogrywaniu tylko singla.

Opublikowano

Co do abonamentów, raz kupiłem PS premium na rok, pobrałem kilkanaście gier i w sumie mało co mi się podobało. Fajna opcja żeby sobie przejrzeć większą ilość gier, normalnie nawet odsprzedając zapłacił bym więcej niż kosztował mnie ten abonament. Ale taki zakup można zrobić raz, może dwa na generacje. 

A fizyczne nośniki to mam pełno 20 letnich gier, w szafie i nie wiem po co. Połączenie 8 rdzeni, 16 wątków, 32 GB RAM i windows 11  powoduje że to i tak nie pójdzie bez jakiś fanowskich łatek i cudowania. Większość tych gier mam ponownie wykupione za grosze na GOG bo tam są zaktualizowane do nowych systemów. 

Jedyny plus fizycznych kopii jaki widzę to możliwość odcięcia od aktualizacji pod "modern audience". 

Opublikowano (edytowane)

Bo do tego to się po prostu trzyma starszego PieCa i tyle. A nie tam żadne windowsy 11. 

Jak komputer/laptop jest warty 300z to mniej to kosztuje niż twój czas na pierdzielenie się z nową windą.

Ja trzymam sprzęt co chodzi na WinXP nawet :)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

- podłącz konsolę

- pobierz aktualizację dla konsoli. Poczekaj aż się zainstaluje

- załóż konto

- zweryfikuj konto

- podaj swoje dane i najlepiej  zainstaluj apkę w telefonie

- włóż płytę z grą, na której jest 5MB danych. Poczekaj kikla godzin aż się pobierze gra

- włącz grę

- załóż konto bo gra wymaga dodatkowego

- pobierz 50GB aktualizacji

- obejrzyj intro, którego nie da  się wyłączyć

- przejdź 20 minutowy tutorial

- wyjdź z gry do menu konsoli, bo źle się ustawiło odświeżanie, VRR itp.

- graj ze stutterem bo gra na Unreal Engine

- strać postęp po godzinie, bo gra zabugowana i się zawiesiła, a save szlag trafił

- próbuj włączyć ponownie. Błąd: Atak na playstation network/brak internetu. Nie pograsz, choć gra jest stricte single player

- pograj 10 minut w końcu

- dostań w twarz "kup ciuszki na zombiaka i alufelgi do kosiarki. Naciśnij X aby w każdej chwili wygodnie przejść do sklepu z mikrotransakcjami!"

- pograj 20 minut

- brawo! Przeszedłeś do następnego poziomu! W nagrodę

REKLAMA!

Fajnie. 20 lat temu ludzie kupowali konsolę, żeby grać natychmiast, a nie się pierdzielić jak to z komputerami trzeba. Wkładasz płytkę i grasz.

• Upvote 1
Opublikowano

Nadal tak często to działa. Gry się aktualizują w trybie czuwania, więc jeśli konsola jest w standby mode, odpalasz i grasz. A że nie jest jak 20 lat temu, well. Czasu i "postępu" nie zatrzymasz. Równocześnie PC to nie zawsze 3x tyle roboty, tutaj też często instalka na Steamie i jazda. Nie każdy spędza 3h w ustawieniach graficznych. ;) Wiadomo, zdarzają się problemy ze sterami, etc.

Reklamy w grach to oczywiście poroniony pomysł, ale raczej niezbyt zaskakujący. Dziwne, że dopiero teraz się obudzili.