Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale kto zna asusa to wie, ze do dawna ma takie oznaczenia.  Nie wiem co mam ci napisac, jesli ktos nie potrafi przeczytac poprawnie nazwy, pomijajac te przyklady wprowdzjace  blad jak nizej w ogloszeniu to chyba powinien miec pretensje tylko do siebie ;)

Dla ciebie jest mylace ?? Ok wierze, dla mnie nie wiec prawda lezy gdzies po srodku.

26 minut temu, miro napisał(a):

popatrz na aukcje allegro xsromu , to nie jest celowe robienie ludzi w uja., lecą w kulki  ?  :

Zwykly blad w pisowni, to juz wina tego kto robil to ogloszenie bo w spec masz normalnie B650.

No i nazwa plyty to jedno, a specyfikacja plyty to drugie, nawet jak ktos sie pomylil przy nazwie to trudno sie pomylic czytajac specyfikacje.  Ale nie wnikam, to juz kazdy niech ocenia po swojemu ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

@krzysiek_1990 wyłączyłeś wszystkie możliwe "oszczędzacze energii"(PSS,PPC Audjustment, C-States w biosie a pod windowsem masz plan zasilania wysoka wydajność ?

Yyyy chyba został zrównoważony. Nie będę już kombininował, wczytałem poprzedni profil z biosa, ale dzięki za pomoc. Nawet jak ogarnę te cewki to znowu będzie zabawa z CO i ujemnym napięciem, a efekt będzie być może gorszy od tego co mam teraz "3 kliknięciami"

W porównaniu do starego i5 6500 to ten rysiek 7700 to przepaść, nawet jeśli pracuje na booscie 4900. Potwór konkretny ale strasznie się grzeje bez "kagańca" na takiej ferze 5.

W pulpicie  mam 40 stopni, parę dni temu instalowałem forze 5 - 150gb - wtedy jeszcze procek pracował na max booscie, cep dobijał do 88w i 78 stopni - fera na max 1900 obrotów. Nie szło przy kompie siedzieć. Tak instalacja forzy bardziej dawała do pieca niż cinebench, przy shaderach jest tak samo jak zauważyłem.

Po 5 minutach zrobiłem szybkie UV - max taktowanie procesora 99% a potem zacząłem kombinować jak zrobić żeby przyciac boosta.

Przełączam profile zasilania - do menu start sobie przypiąłem

1. oszczędzanie energii 99% - 3750 ghz- wychodzi około 45W - do instalacji aplikacji i kompilowania shaderów

2. Zrównoważony - boost obcięty do 4.9ghz - do grania.

Wogóle ten mój b650 eagle to chyba jakiś z dupy się trafił, bo oprócz cewek raz na 2-3 tygodnie zapipczy błąd GPU, świeci się dioda vga, ale normalnie jest obraz i ładuje winde, robię reset kompa, i uruchamia się normalnie bez pieczenia i dioda gasnie. Obstawiam ten mój 8 letni monitor (iyama x2483hsu) być może zasilacz w nim zaczyna szwankować, czasem jakby się dłużej wlaczał lub wybudzał - jest w autodetekcji wyjścia video, w czuwaniu, kabel HDMI zmieniałem na nowy 3 dni temu jak znowu zapipczał. Listwę wyłączam razem z kompem.

Opublikowano (edytowane)

Ale niektóre mobo miały takie babole że dioda świeciła się i nie gasła jak najpierw włączyłeś pc a dopiero pózniej przyciskiem monitor i to jest bardzo znany temat od lat, w większości przypadków zostało to połatane biosami ale nie w każdym, nie chodzi o to że zatrzymuje się na diodzie vga i nie bootuje.. ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
1 godzinę temu, sniper76 napisał(a):

czepiacie się o poprawną pisownię :E nie dopisałem myślnika...

nie o to biega, a o to że faktycznie ktoś mógłby pomyśleć że ma b650E, naprawdę łatwo się nabrać

skoro nawet xkom i jego fachowcy nie wiedza co sprzedają, ktoś się pomylił, jasne, ale gdyby asus sobie tego E nie wymyślił to nie byłoby takich pomyłek w oznaczaniu produktu

specyfikację czy sprawdzenie numerów ean, no nie każdy to robi bo się zwyczajnie na tym nie zna.

często składam komputer komuś kto już wcześniej sobie kupił graty, jeśli wcześniej poproszą o poradę albo zechcą poczytać to ok, inaczej cuda się zdarzają, nie zmyślam, raz mi przynieśli zestaw do złożenia z ryzenem i płytą pod intela :stukniety: mało tego wszystko zamawiane w jednym sklepie na fakturę, ponoć były konsultacje... tak że ten

z resztą tutaj w dziale zestawy komputerowe też często ktoś bierze np ryzena am5 a płytę pod am4 itd, tak czytają specyfikacje wszyscy..

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam ryzena 5 7600 i chłodzenie fere 5, myslalem ze temperatury beda niskie ale podczas grania mam 80 stopni na najcieplejszym rdzeniu i 66 na najzimniejszym czy to normalne? chlodzenie jest dobre i nic nie podkrecałem

Opublikowano (edytowane)

@cyborg i @Reddzik  Sprobujcie po instalacji wykasowac ten folder i ponownie zainstalujcie Ryzen Majster :wariat:

Jeśli nadal nie naprawiliście tego problemu, to co zadziałało u mnie, to usunięcie tego pliku i ponowne uruchomienie komputera.

W edytorze rejestru usuń ten plik: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE|SYSTEM\Cur rentControlSet\Services\AMDRyzenMasterDriver V27

Zrzut ekranu 2025-03-02 195109.png

Edytowane przez militarny78
Opublikowano
3 godziny temu, cyborg napisał(a):

Mam ryzena 5 7600 i chłodzenie fere 5, myslalem ze temperatury beda niskie ale podczas grania mam 80 stopni na najcieplejszym rdzeniu i 66 na najzimniejszym czy to normalne? chlodzenie jest dobre i nic nie podkrecałem

Znajdz curve optimizer ustaw tryb negative i wbij -20 na wszystkie rdzenie (przy takiej wartości powinno być stabilnie) no chyba że trafileś konkretnego kasztana :E 

Opublikowano (edytowane)

no ogólnie kupiłem używanego z ebaya może dlatego ktos go sprzedał xD spróbuje

2 godziny temu, militarny78 napisał(a):

@cyborg i @Reddzik  Sprobujcie po instalacji wykasowac ten folder i ponownie zainstalujcie Ryzen Majster :wariat:

Jeśli nadal nie naprawiliście tego problemu, to co zadziałało u mnie, to usunięcie tego pliku i ponowne uruchomienie komputera.

W edytorze rejestru usuń ten plik: Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE|SYSTEM\Cur rentControlSet\Services\AMDRyzenMasterDriver V27

Zrzut ekranu 2025-03-02 195109.png

ja niemam tego folderu tam nawet :D

15 minut temu, Send1N napisał(a):

Znajdz curve optimizer ustaw tryb negative i wbij -20 na wszystkie rdzenie (przy takiej wartości powinno być stabilnie) no chyba że trafileś konkretnego kasztana :E 

a to w biosie mam znalezc?

Edytowane przez cyborg
Opublikowano

w msi afterburner na monitorungu osd widze wszystkie parametry oprócz taktowania procesora, niema tej opcji nawet zeby zaznaczyc, jest tylko usage, temp i power ktos wiesz dlaczego?

Opublikowano
Godzinę temu, cyborg napisał(a):

w msi afterburner na monitorungu osd widze wszystkie parametry oprócz taktowania procesora, niema tej opcji nawet zeby zaznaczyc, jest tylko usage, temp i power ktos wiesz dlaczego?

Pewnie masz stara wersje programu ;) ??

Opublikowano (edytowane)

niemam tego ryzen master i mam najnowsza wersje afterburnera z oficjalnej strony (nie bete), chodzi o to ze nawet w opcjach monitoringu niema tej rubryki jak by wogole nie bylo, a kiedys byla

Edytowane przez cyborg
Opublikowano

niżej niż CPU usage, nie ma cpu clock ?

mam prehistoryczną wersję AB, nie mam żadnego plugina

chyba że nie o to ci biega, najprościej zawsze odinstalowac całkowicie, zainstalowac jeszcze raz

cpu clock.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, cyborg napisał(a):

niemam tego ryzen master i mam najnowsza wersje afterburnera z oficjalnej strony (nie bete), chodzi o to ze nawet w opcjach monitoringu niema tej rubryki jak by wogole nie bylo, a kiedys byla

Zainstaluj betę Afterburner 4.6.6 Beta 5 Build 16555

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Do monitoringu zegara cpu na osd z afterburnera trzeba było mieć plugin z hwinfo z tego co pamiętam

Nie nie trzeba ;) jak masz stare msi ab bez wsparcia do nowych cpu to zakladek brak.

3 godziny temu, miro napisał(a):

mam prehistoryczną wersję AB,

Tak jak kolega wyzej radzi, trzeba wgrac nowa wersje z obsluga nowego genu ;)

• Upvote 3