Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

642 złote xD a dzisiaj do Lidla w spodniach z dziurą w kroku poszedłem xD

IMG_20250401_145240.thumb.jpg.1ae5406fd4f6e9b8d1d120fecbb14439.jpg

Edit: pojebało mnie, wziąłem drugiego. Wybiorę sobie najlepszego z tych czterech a reszta na sell.

To teraz jeszcze spodnie kupić :wariat:

Edit 2: kurde jeden z tych 7700 wyszedł za 616 zł xD

Edytowane przez Pentium D
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname No jeden to już się trafił, ten obecny 7500f, ale w specyfikacji chodzi.  Pisząc 4 mam na myśli tego właśnie proca i kolejnego 7500f i dwa 7700.  Ledwo platforma złożona a tu już dźwignia od socketu będzie chodzić jak drzwi w autobusie miejskim :lol2:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname Miałbym tylko po co. Nie o to w tym wszystkim chodzi. Doda się do trzech sztuk po parę złotych przy sprzedaży i  sztuka która zostanie w kompie finalnie wyjdzie w jakiś śmiesznych pieniądzach. Podobnie jak z 5600 który wyszedł mnie za darmo, ale w tym przypadku tak dobrze nie będzie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Ciekawostka, którą zauważyłem:

7500f z PBO +200 i curve -20 pobiera prawie 100W pod obciążeniem, dobija do limitu temperatury 85 stopni, napiecie dobija do 1,2V

7500f z PBO +150 i curve -20 pobiera ledwo 80W (81-82W) pod obciążeniem, temperatury spadły do jakichś śmiesznych 70 stopni, napięcie nie przekracza 1.1V (dokładnie 1,081V)!

zaledwie 50HZ mniej, różnica w wydajności żadna, a procesor staje się podejrzanie chłodny. 

Jestem bardzo zdziwiony efektem tak niewielkiej zmiany...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nic dziwnego w tym nie ma, całą robotę robi napięcie które płyta pompuje na procesor przy +200 vs +150, 1.08v a 1.2v to przepaść jeżeli chodzi o temperatury i pobór mocy, na poprzednich gen ryzenów też były tak znaczne różnice co 100mv.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 14:54, Pentium D napisał(a):

Edit 2: kurde jeden z tych 7700 wyszedł za 616 zł xD

To nie blaznuj na maxa i nie drutuj tego :) 7700 w takiej kasie bedzie lepsze od 7500F dla wydajnosci na przyszlosc (jesli zalezy na tym).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@ryba Dzisiaj przyjdą do maszyny. Wolałbym wszystko za jednym razem sprawdzić, ale jednego 7500f wysłali z Hiszpani i idzie tym tragicznym GLSem. Od dwóch dni status niezaktualizowany :kwasny: i jeszcze pewnie niemcy paczkę ze dwa dni przetrzymają więc raczej po weekendzie będzie.

Edit

IMG_20250403_102214.thumb.jpg.9be53f67fdc4e17d75ed0ed51ed8689e.jpg

Opublikowano

Dobre sztuki tych 7700 się wylosowały. Wsadzam pierwszą i wysypała się przy pbo +200 co -45. Wsadzam drugą a nie dość że robi po 70 MHz więcej przy takich samych ustawieniach to teraz przeszła test przy -45 Każdy test to 10 minut CB23.

Opublikowano

Teraz to mycie i spać. Jak wstanę to sprawdzę. 

W cb jak proc miał limit do 105W to brał sobie około 1.125V i był w okolicach 75°C. Zrobił 20119 pkt. Jak dałem limit do 115W to brał 1.16xV łapał 81°C a punktów 20117. Dałem mu 98W to już spadł w okolice 198xx. 105W wygląda na sweet spot. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie poniżej 1.10 vsoc jest niestabilnie. Zastanawiałem się właśnie czy słaby IMC czy przeciętnie.

Zauważyłem też, że jak mam niestabilność od soc to wywala mi całe UV w sensie zadane ustawienia CO w biosie nie przekładają się na wyniki, tak jak by było CO off.

Edytowane przez tom36816
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Tylko vcore, ale ten powyższy test był na vsoc 1,16V (1.153V)

Udało się już sprzedać tego średniego 7500f którego miałem.

Dobra cena. Jakieś srogie bony Ci weszły. Mi wyszło niecałe 700zł. Zastanawiałem się, czy 300 do 9700x nie dopłacić, ale wymienie przy jakiejs promce 7800X3D (chodż 1460zł z Ali jest już całkiem sensowne) albo 9800. 
Przy tak wysokich nastawach curve masz komputer stabilny pod obiążeniem? U mnie max -25 all cores. Przy 30 w grach zwiechy.  

Ja mam problem ze swoim 7700. Jakakolwiek zmiana limitów (manual) powoduje u mnie niestabilnosc od razu po starcie windowsa, a nawet w biosie. Mogę ustawić gotowe sety zapisane w BIOS  z PBO 200/-20 i jest stabilnie, ale wystarczy że manualnie ustawie limit PPT na np. 100 i się komputer wiesza z automatu beż żadnego podbicia Mhz.  Zakładam, że w BIOSie którejś opcji nie ustawiłem. Macie jakieś pomysły?

Opublikowano (edytowane)

Czy to normalne ze R5 7600 chodzi u mnie na PBO +200 i CO -60? Zwykle widywałem że ludzie po -30/-40 robią max

Jak wpisuje jakąś wartość w biosie to niby widnieje zawsze ostatnia liczba jaką wpisałem w Curve Optimizer ale nic nie wyskakuje że zostały wprowadzone zmiany przy zapisywaniu :hmm: MSI PRO B650-S

Edytowane przez CrooV
Opublikowano
Godzinę temu, CrooV napisał(a):

Czy to normalne ze R5 7600 chodzi u mnie na PBO +200 i CO -60? Zwykle widywałem że ludzie po -30/-40 robią max

Jak wpisuje jakąś wartość w biosie to niby widnieje zawsze ostatnia liczba jaką wpisałem w Curve Optimizer ale nic nie wyskakuje że zostały wprowadzone zmiany przy zapisywaniu :hmm: MSI PRO B650-S

Może wygrałeś w loterii silikonowej. Najlepiej odpal HWMonitor i zrób w CBR23 test dla multicore i będzie widać.

Opublikowano (edytowane)

Wyłaczyłem CO calkowicie, zrobilem cinebencha 13600 wypluło, ustawiłem w innej zakładce tym razem CO -90 specjalnie żeby sprawdzić czy wogole zabootuje wyskoczyły zmiany w biosie które zapisałem, normalnie sie system włączył, 10 min cinebencha bez problemu i 14500 punktów , co jest grane? :hmm:

image.png.9e24a6995eead076227d2648be2a3737.png

NA CO -50 wyciąga 15k w cinebenchu

Edytowane przez CrooV
Opublikowano

@CrooV Jeśli ten proc dostaje 1.3V na SOC to chyba długo nie pożyje.  

3 godziny temu, Sidr napisał(a):

Przy tak wysokich nastawach curve masz komputer stabilny pod obiążeniem? U mnie max -25 all cores. Przy 30 w grach zwiechy.  

Na -45 się wysypał pod mocnym obciążeniem w AIDA jak było widać. W grach może by się utrzymał skoro w Cinebenchu dał radę przez 10 minut. Na -35 ustał w AIDA, ale zawsze z CO największy problem jest w małym i średnim obciążeniu. Pulpit, filmy, jakieś lekkie gry, częste zmiany obciążeń. Trzeba używać i obserwować. 

• Upvote 1