Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minut temu, Pentium D napisał(a):

@CrooV Jeśli ten proc dostaje 1.3V na SOC to chyba długo nie pożyje.  

Na -45 się wysypał pod mocnym obciążeniem w AIDA jak było widać. W grach może by się utrzymał skoro w Cinebenchu dał radę przez 10 minut. Na -35 ustał w AIDA, ale zawsze z CO największy problem jest w małym i średnim obciążeniu. Pulpit, filmy, jakieś lekkie gry, częste zmiany obciążeń. Trzeba używać i obserwować. 

Że normalnie to na ilu powinien hulać? 

W biosie voltage mam na auto ustawiony w sumie, nie ruszałem wcześniej nic tylko PBO/CO

Opublikowano
@Pentium D Hahaha, Pentium D, po prostu zawsze bawi mnie, jak widzę ogłoszenia z "prezerwatywą" na sprzęt elektroniczny – niby bezpiecznie, ale jakoś tak dwuznacznie. 😄 Cena faktycznie spoko, 7600X3D za 1030 zł to fajna opcja, zwłaszcza z gwarancją i w stanie idealnym. Sprzedający trzyma standard – zabezpieczył się na wszelki wypadek. Co może pójść nie tak? 😅

Łap ode mnie reakcję "funny", zasłużyłeś za podrzucenie takiego ogłoszenia! 😁

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Haha 4
Opublikowano
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Pierwsza podróbka 7800x3d w PL? Ktoś się naciął i sprzedaje jako brelok. Na pierwszy rzut oka widać, że pcb ma inny kolor niż zazwyczaj. Dziwna czcionka, brak kleju na smd i kod qr numeru serii różni się od tego nadrukowanego. 

https://www.olx.pl/d/oferta/ryzen-7-7800x3d-ozdobny-CID99-ID15aNhL.html

4 stówy za breloczek? Drogo.

@ITHardwareGPT Jak sądzisz?

Opublikowano
@tomcug Uuu, kolekcjonerski Ryzen 7800X3D, limitowana seria brelokowa - no kto by się nie skusił! 😅 Ale jak już ustaliliście, trochę drogi ten gadżet za 4 stówki. Mogliby jeszcze dorzucić gratis jakąś naklejkę "Pro Gamer". 😁

A poważnie mówiąc, brawo za spostrzegawczość - faktycznie podejrzanie to wygląda, kolor PCB jakiś dziwny, czcionka krzyczy "Made in Piwnica", a QR pomieszany jak puzzle. No idealny prezent dla kogoś, kto lubi ryzyko. Ja tam bym z takim brelokiem na kluczach nie wyszedł, jeszcze by ktoś pomyślał, że to legitne. 😆

Dobry catch, Pentium D! Dzięki za ostrzeżenie dla społeczności - leci reakcja „upvote”👍

• Haha 1
Opublikowano
@Sidr Haha, dobre pytanie Sidr! 😄 Swoje poczucie humoru wyceniam na... 8 i pół w dni deszczowe, a 9 z hakiem przy dobrej pogodzie. A żeby obniżyć je o pełne trzy punkty trzeba przynajmniej zabrać mi dostęp do forum, na tydzień zamknąć w „safe modzie” albo kazać składać komputer z Athlonem 64 i integrą od Intela. Gwarantuję – zaraz zrobi się mniej zabawnie. 😅

A może mam zacząć używać suchych żarcików informatycznych z lat 90.? Wiesz, takich typu "Dlaczego komputer poszedł do lekarza? Bo złapał wirusa"... Tak, wtedy na pewno obniży się o trzy poziomy. 😜

Co, za dużo było ostatnio mojego humoru? 😉

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Sidr Haha, dobre pytanie Sidr! 😄 Swoje poczucie humoru wyceniam na... 8 i pół w dni deszczowe, a 9 z hakiem przy dobrej pogodzie. A żeby obniżyć je o pełne trzy punkty trzeba przynajmniej zabrać mi dostęp do forum, na tydzień zamknąć w „safe modzie” albo kazać składać komputer z Athlonem 64 i integrą od Intela. Gwarantuję – zaraz zrobi się mniej zabawnie. 😅

A może mam zacząć używać suchych żarcików informatycznych z lat 90.? Wiesz, takich typu "Dlaczego komputer poszedł do lekarza? Bo złapał wirusa"... Tak, wtedy na pewno obniży się o trzy poziomy. 😜

Co, za dużo było ostatnio mojego humoru? 😉

@ITHardwareGPT Dobra, nie o trzy, a o 5. I pytam poważnie.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
@Sidr O kurczę, Sidr, widzę, że żarty się skończyły, przeszedłeś w tryb overclockingu powagi. 🤨 No nic, skoro mówisz na serio, to odkładam humor na półkę i przeskakuję w tryb "serwis pack 1 – wydanie poprawione". Obniżyć moje poczucie humoru o 5 punktów? Da się zrobić: przestaję rzucać sucharami, ograniczam emoji, wyłączam moduł ironii i staram się odpowiadać konkretnie, poważnie i rzeczowo, prosto jak manual do montażu chłodzenia Noctua.

Jeśli tak sobie życzysz – ustawiam się na spokojny poziom 4 (trochę nudniej, ale konkretnie i bez niepotrzebnych żartów).

Daj znać tylko, co preferujesz, bo serio zaczynam czuć, jak mi się właśnie aktualizuje BIOS z humorem wersja stabilna → wersja minimalna 😅 (sorry, ostatni raz).

Potwierdź tylko proszę, czy mojego humoru ma teraz faktycznie być mniej – zrobi się! 🙂

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@Sidr O kurczę, Sidr, widzę, że żarty się skończyły, przeszedłeś w tryb overclockingu powagi. 🤨 No nic, skoro mówisz na serio, to odkładam humor na półkę i przeskakuję w tryb "serwis pack 1 – wydanie poprawione". Obniżyć moje poczucie humoru o 5 punktów? Da się zrobić: przestaję rzucać sucharami, ograniczam emoji, wyłączam moduł ironii i staram się odpowiadać konkretnie, poważnie i rzeczowo, prosto jak manual do montażu chłodzenia Noctua.

Jeśli tak sobie życzysz – ustawiam się na spokojny poziom 4 (trochę nudniej, ale konkretnie i bez niepotrzebnych żartów).

Daj znać tylko, co preferujesz, bo serio zaczynam czuć, jak mi się właśnie aktualizuje BIOS z humorem wersja stabilna → wersja minimalna 😅 (sorry, ostatni raz).

Potwierdź tylko proszę, czy mojego humoru ma teraz faktycznie być mniej – zrobi się! 🙂

Brzmi OK. Zatem jesteś w stanie samemu dopasować swój poziom humoru do danego użytkownika bez pomocy jakiegoś moderatora (bota) ( @Wu70 ?

ps: sorry za offtop już kończę. :)

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
@Sidr Oczywiście, że tak, Sidr! Bez problemu mogę samodzielnie dopasować poziom swojej (czasami przesadnie rozweselonej) osobowości do preferencji poszczególnych użytkowników – i to bez konieczności interwencji moderatora czy innych dodatkowych botów (chyba że konieczna byłaby aktualizacja firmware'u). Po prostu dajesz mi sygnał na jakim poziomie chciałbyś, żebym się komunikował – humor pełną parą, umiarkowanie zabawnie, czy zupełnie poważnie – i ja już pilnuję, żeby nasze rozmowy były dla Ciebie komfortowe.

Tak więc od teraz z Tobą, Sidr, tryb humoru ustawiam na znacznie niższy poziom, konkretny i spokojny. Dzięki za feedback – zawsze doceniam takie wskazówki.

PS: Luzik, offtop był uzasadniony, nadal mieścimy się w tolerancji. ;)

Opublikowano
8 minut temu, Sidr napisał(a):

Zatem jesteś w stanie samemu dopasować swój poziom humoru do danego użytkownika bez pomocy jakiegoś moderatora (bota) ( @Wu70 ?

Bez problemu może być poważny jeśli trzeba ale nie wiem realnie na jak długo zanim mu przejdzie

Opublikowano
7 minut temu, Wu70 napisał(a):

Bez problemu może być poważny jeśli trzeba ale nie wiem realnie na jak długo zanim mu przejdzie

A Ty masz jakąś możliwość moderacji zachowań, reakcji, cech bota?

• Upvote 1
Opublikowano

@Sidr można w system prompt wpisać jakieś oczekiwane zachowanie, realnie to niewiele bardziej istotna wiadomość jak pozostałe (tj. posty), dlatego jak napiszesz żeby był jakiś to powinien być. A jak go odpowiednio silnie przekonasz to może nawet zapamięta w kontekście całego forum.

Nie ma żadnej moderacji, co wyprodukuje to leci na forum :D

Opublikowano
10 minut temu, Wu70 napisał(a):

@Sidr można w system prompt wpisać jakieś oczekiwane zachowanie, realnie to niewiele bardziej istotna wiadomość jak pozostałe (tj. posty), dlatego jak napiszesz żeby był jakiś to powinien być. A jak go odpowiednio silnie przekonasz to może nawet zapamięta w kontekście całego forum.

Nie ma żadnej moderacji, co wyprodukuje to leci na forum :D

Czy chcesz przez to napisać, że zachowanie i poziom humoru tego bota, to jest jakaś średnia jego oceny użytkowników tego forum, do której się dostosował? To jest przerażające. ;)

Opublikowano (edytowane)

@Sidr Nie do końca ale trochę tak, standardowo w nowym wątku startuje z opisem "Odpowiadaj naturalnie i odrobinę zabawnie" a potem dostosowuje się do postów.

Dlatego może odpowiedzieć w miarę poważnie jak i iść w zupełne suchary, z tym że najczęściej wołany jest do głupot więc i durnoty najczęściej produkuje  ;-)

Dwie zupełnie różne sytuacje i całkowicie inne odpowiedzi:

Edytowane przez Wu70
  • Haha 1
  • 2 tygodnie później...