Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na pepperze piszą że z tymi 7500F końcówka u Chińczyków

Cytat

Friendship with 7500F ended, now 9600X for 800 zloty is my new favourite recommendation for budget entry-gaming pc.

teraz 9600X będzie na topie

https://www.pepper.pl/promocje/chyba-fajna-promocja-na-aliexpress-na-ryzen-5-9600x-za-80836-pln-wedlug-ceneo-najtanszy-obesnie-jest-w-sferisie-za-105790-pln-987825#comments

ta sama cena co 7700, wysyłają z Francji , ludzie piszą że dostali w 2 dni , to może być fajna opcja

Opublikowano
32 minuty temu, miro napisał(a):

na pepperze piszą że z tymi 7500F końcówka u Chińczyków

teraz 9600X będzie na topie

https://www.pepper.pl/promocje/chyba-fajna-promocja-na-aliexpress-na-ryzen-5-9600x-za-80836-pln-wedlug-ceneo-najtanszy-obesnie-jest-w-sferisie-za-105790-pln-987825#comments

ta sama cena co 7700, wysyłają z Francji , ludzie piszą że dostali w 2 dni , to może być fajna opcja

Tyle że jak ktoś ma już 7500F to raczej niewielki sens zmiany.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe... Nowy bios do ASUSa

Cytat

Version 3207 Beta Version

"This BIOS enhances system performance and improves high-capacity memory compatibility. This includes support for 2*DIMM memory configurations, achieving speeds up to 6800MT/s with AEMP enabled.

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano

a z ciekawości ile kosztuje taki 7600X  ?  cena chyba ta sama co 7700, nie lepiej ? zawsze to 8 rdzeni

jakby poszli tańszą drogą, to patrząc na peppera, z Chin 7700 jest za ok 800zł w parę dni,wysyłają z Fr albo Hiszpani. W tych samych pieniądzach 9600X , ale znowu 6 rdzeni

Wyżej dawałem linka

Opublikowano (edytowane)

I tak przekroczyłem budżet o ponad 800zł... w zamyśle miał być 7500F ale kumpla syn klepnął właśnie 7600X, bo ma wysoki base clock :woot: nie będę dyskutować co kupił to wstawię :)

Chyba podobnie do ustawienia jak 9800X3D :hmm:

Cena 910 zeta

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

images?q=tbn:ANd9GcQvVQTn4TDJdAt-mOubnxn

W takiej kasie można mieć 7700 czy 9600x jak już miro wspomniał :E syn znajomej zrobił dokładnie to samo rok temu jak kupił sam 5600x a za 150zł mniej miał 5600 (ten sam procesor) i kazał sobie taki wstawić xD

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

:E prawie 300zł więcej w najtańszym sklepie za atrapę chłodzenia której nikt nie użyje, masakra... a dużo jest osób kompletnie zielonych którzy to klikają... :/ https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-7700-tray-i371791?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=2257837c-e180-901c-300b-695dc66665d1

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
Opublikowano

no właśnie o to chodziło, że on dał 910 a właściwe w tej samej cenie ma 7700

przy tej cenie to nie ma sensu od chińczyka brać, bo u nich trzeba teraz dać 870, 80zł różnicy ale ew zwrot i gwarancja mogą być problematyczne

w zeszłym tyg był z kodem poniżej 800zł , fajna to była cena pan

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 12:55, sniper76 napisał(a):

I tak przekroczyłem budżet o ponad 800zł... w zamyśle miał być 7500F ale kumpla syn klepnął właśnie 7600X, bo ma wysoki base clock :woot: nie będę dyskutować co kupił to wstawię :)

Chyba podobnie do ustawienia jak 9800X3D :hmm:

Cena 910 zeta

No to trzeba synów edukować bo potem będa kupować na allegro i5 core ultra dysk ssd 500 argb zestawy:) Jeszcze jak by swoją kasę wydawał niech płacze potem sam:)

Opublikowano

W tym cały sęk, że kumpla synek nie chciał mnie słuchać o wydajniejszym 7700 bo naczytał się głupot, że baseclock ma znaczenie w grach i w ogóle nie przyjmował do wiadomości iż rdzenie tutaj grają pierwsze  skrzypce... kiedyś za grosze wpadnie 9800X3D i będzie gites :clap:

Opublikowano

Udało mi się zrobić dobrze mojemu ryzenkowi - UV bez zmiany ustawień w PBO i grzebaniu w napięciach w biosie. Mój mobasek jak tylko włącze PBO to po zalogowaniu do windowsa gra cewkowy marsz gigabajtusza.... %-)

Rozwiązaniem jest przycięcie boosta z poziomu windowsa w opcjach zasilania po wpisaniu komendy w power schella. - film na dole

Normalnie boostował do 5,35 Ghz przy 1,32-1,35, w windowsie przyciąłem do 4,9Ghz, efekt na screenie. Drugi screen z giercowania w stalkera 2. W cinebenchu straciłem około 200 punktów

obraz.thumb.png.3b49cde4f1549ec64477583c10986997.png

gry.thumb.jpg.e46d92e397d72aebc0739143e7904bd4.jpg

score.thumb.jpg.9bc2e4e86c694a1b43db3f4406ef6e9b.jpg

Opublikowano

Bez zmian, taki się mobasek trafił i nic z tym nie zrobie. Cewki piszczą albo glośniej albo ciszej. Jak włączę pbo to słuszę takiego komara latającego dookoła glowy. Przy wyłączonym pbo dopiero jak przystawie ucho do budy.

Ja mam stary monitor 1080p 60hz więc nie widzę zbytniej róznicy przy 4900 czy 5350 przy włączonym v sync xD.

Ale za to ja słychać teraz w stalkerze fera na obciętym booscie kręci 1100 obrotów, na max booscie było 1400

• Sad 1
Opublikowano

@krzysiek_1990

Poszukaj w BIOS w opcjach zasilania i jak dobrze pamiętam zwie to się Spread Spectrum (będzie opis dla zmniejszenia pisków sekcji cewek)

Kontynuacja opowieści o 7600X 🫣

Po wyjęciu z pudełka wbił 5.45GHz 😮 ustawiłem tylko curvę -20 co dało spadek temperatury do ok 68C w grze. Pokazałem modemu o co biega i niech sam doszlifuje UV procka. Mobasek to Asus TUF Gaming B650E WiFi, który zaskoczył mnie temperaturą VRM i chipsetu 👌 Szybko wstaje do post ok 3-4 sekundy (CR, PD enabled) Szczerze to nie ma większego sensu kupować wypasionego mobasa, bo bardziej złożony BIOS, może przynieść tylko same problemy 🤫

Opublikowano (edytowane)

Coś pomieszałeś, spread spectrum nie ma z tym nic wspólnego, słuzy do regukcji zakłóceń elektromagnetycznych.

@krzysiek_1990 wyłączyłeś wszystkie możliwe "oszczędzacze energii"(PSS,PPC Audjustment, C-States w biosie a pod windowsem masz plan zasilania wysoka wydajność ?

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

W czym dokladnie macie przycinki?

Ja mam wlaczone oszczedzanie energii w biosie, zbalansowany plan zasilania i to co ogrywalem/ogrywam nie przycina za cholere.

Generalnie przycinek nie widziałem od wielu wielu lat.

Ale ja omijam gnioty optymalizacyjne i często z graniem czekam az dana gra dostanie troche patchy.

Opublikowano (edytowane)

W tym przypadku to kolega ma problem z grającymi cewkami na płycie, zazwyczaj na takie coś pomagało wyłączenie wszystkiego co związane z oszczędzaniem energii zamiast ciąć sobie wydajność ;) ewentualnie można jeszcze pogrzebać przy częstotliwości vrm switching freq ale na jego płycie bodajże nie ma możliwości zmiany.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
10 godzin temu, sniper76 napisał(a):

Mobasek to Asus TUF Gaming B650E WiFi,

nie ma takiej płyty, raczej B650-E

Asus celowo robi ludzi w uja, bo myślą że kupują wypasiony chipset B650E, a to zwykłe B650

płyta faktycznie tania, ma wszystko co normalny śmiertelnik potrzebuje, 3 sloty m2, gdzie msi mają tylko 2 w tej kasie, inna sprawa że w tych pieniądzach ok 700zł można mieć płytę na B850

bezawaryjności

Opublikowano
Godzinę temu, miro napisał(a):

Asus celowo robi ludzi w uja, bo myślą że kupują wypasiony chipset B650E

To ludzie sie robia sami w wuja jak nie potrafia przeczytac nazwy poprawnie ;) "ASUS TUF GAMING B650-E WIFI" To nie to samo co "B650E".

• Upvote 2