Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o Crysis, to część pierwszą i Warhead przeszedłem 3 razy, dwójkę i trójkę tylko raz i nic z 2 i 3 już nie pamiętam. Warhead była dla mnie najlepsza.

Far Cry: mi ta formuła strzelanki odpowiada, dlatego nie mam wielkiego zarzutu, że kolejne wersje to kopie poprzednich. FC3 była dobra, natomiast FC4 znacznie lepiej wyglądała. To co mi się w FC nie podobało, to polowanie na zwierzęta, aby robić ulepszenia. W FC6 z tego zrezygnowano, dlatego FC6 też uważam za udaną. Z FC tylko Primal nie przeszedłem. Pierwszą część, jeszcze od Cryteka, przeszedłem parę razy. Niedawno chciałem znowu w to pograć, to się okazuje, że jest jakiś problem ze sterownikami, bo tekstury są rozjaśnione i migają.

Opublikowano (edytowane)

Poniżej serii kart 8800 działało owszem ale jak dało się dosłownie wszystko na very high czy nawet high to c1 był niegrywalny ;) chyba że "shaders quality" ustawiło się na medium to wtedy można było na 7800/7900/8600 ustawiać mieszankę VH/High/Med ale jakość shaderów nawet na wysokie zabijała wszystko poniżej 8800 i robił się pokaz slajdów ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

To ja za czasów C1 nie wiedziałem że tą grą trzeba się zachwycać. To była złota era gejmingu: BioShock 1, Mass Effect 1, Mirrors Edge 1, COD4, Portal, Gears od War 1... Jak znaleźliście czas na Crysisa 1? :E

Pamiętam że xbox360 był ze 2 albo 3 razy tańszy niż PC a ciągnął te gierki na high detalach, obraz żyleta, fotorealistyczny w 720p.

Opublikowano

Żadna z nich nie zrobiła takiego efektu wow jak C1 jeżeli chodzi o oprawę wizualną + ta kosmiczna wręcz fizyka może dlatego crysis był tak popularny i każdy robił wszystko co mógł aby tylko zrobić upgrade sprzętu i to odpalić na sensownych detalach ;) Co do Bioshock i Gears 1 to pełna zgoda to były świetne gry i bardzo dobrze je wspominam.

• Upvote 2
Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 09:01, HappyLittleGamer napisał(a):

To ja za czasów C1 nie wiedziałem że tą grą trzeba się zachwycać. To była złota era gejmingu: BioShock 1, Mass Effect 1, Mirrors Edge 1, COD4, Portal, Gears od War 1... Jak znaleźliście czas na Crysisa 1? :E

Pamiętam że xbox360 był ze 2 albo 3 razy tańszy niż PC a ciągnął te gierki na high detalach, obraz żyleta, fotorealistyczny w 720p.

Raczej nic nie przebije to co się wydarzyło w 2004 ;)

Opublikowano
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Side masz na myśli pierwszego Far Cry? jeśli tak to moim zdaniem 3 lata pózniej crysis przebił konkretnie ten tytuł jeżeli chodzi o "boom" graficzny ;) 

Ilość hitów, istotnych marek w ciągu jednego roku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mi się z 2004 rokiem kojarzy trójca: Far Cry, Doom 3 , Half Life 2.

W tym czasie miałem paździerzowy zestaw: Duron 1600 i MX 440. Far Cry ograłem wtedy tylko demko, bo to źle działało (procesor do kitu, bo jak wsadziłem Radeona 9550, to nie było lepiej). HL2 działało jako tako.

Pierwszy FC w całości ograłem dopiero na S64 2800+ podkręcony na 2,4 Ghz i GF 6600 (już PCI-E) też podkręcona, ile się da.

Edytowane przez wamak
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

FC był punktem zapalnym, ale na mnie takiego wrażenia jak pierwszy Crysis nie zrobił ;) 

Dobrze to ująłeś ;) FC1 miał nieco jakby kreskówkową oprawę, ale crysis to już był "real life" :E 

• Upvote 1
Opublikowano

Z ciekawości zainstalowałem remastera u siebie.Cale 35klatek w 1440p na topowych ustawieniach :E . Plus jest taki że w grach tego typu tak to nie jest odczuwalne. Z DLSS jakies 45-50,wtedy wskakuje gsync i zapominam o klatkach

Opublikowano

5700X3D zawodzi w BF6 a głównie o tą grę mi chodzi. Wracam do 5700X a X3D idzie na zwrot 14 dniowy. Ludzie chyba pokapowali się jeśli chodzi o sens platformy AM4, bo na allegro/olx brak realnych chętnych :)

Opublikowano
7 godzin temu, dlogi napisał(a):

5700X3D zawodzi w BF6 a głównie o tą grę mi chodzi. Wracam do 5700X a X3D idzie na zwrot 14 dniowy. Ludzie chyba pokapowali się jeśli chodzi o sens platformy AM4, bo na allegro/olx brak realnych chętnych :)

Nie pokapowali się ;) Zawsze jest tak że potrzebujesz tylko jednego kupca. 5700X3D nie ma takiego brania, ale za 5800X3D można wziać 50% więcej ceny niż za 5700X3D. Co tym bardziej dowodzi że na pewno się nie pokapowali. Ale trzeba mieć mocne nerwy aby ignorować zaczepki w wiadomościach od niezadowolonych kolesi którzy chcą kupić ale nie tak drogo :E

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 20.10.2025 o 00:22, Send1N napisał(a):

Side masz na myśli pierwszego Far Cry? jeśli tak to moim zdaniem 3 lata pózniej crysis przebił konkretnie ten tytuł jeżeli chodzi o "boom" graficzny ;) 

W dniu 20.10.2025 o 09:01, galakty napisał(a):

FC był punktem zapalnym, ale na mnie takiego wrażenia jak pierwszy Crysis nie zrobił ;) 

Far Cry to był preludium do Crysisa, jak się porówna między sobą te dwa tytuły, to będzie dobrze widać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.10.2025 o 13:39, dlogi napisał(a):

Chętni są, ale za ceny jakie były kiedyś. Ja kupiłem 5700X3D za 750zł ok rok temu lub mniej, ktoś na forum wyłapał i za 600, a jak dziś chcą 1200, czy 1400, to sensu niewiele. Wzrost wydajności nie jest tak drastycznie duży by przepłacać nawet w porównaniu do 5600, czy tego 5700 "zwykłego".

Edytowane przez Keller
  • Like 1
  • Upvote 1