Pawelek6 259 Opublikowano 26 Listopada Opublikowano 26 Listopada (edytowane) @Pan Mateoo to odinstaluj Edge? Edytowane 26 Listopada przez Pawelek6
Pan Mateoo 481 Opublikowano 27 Listopada Opublikowano 27 Listopada nie bo nie mam altenatywy a wiem ze usuwajac go totlanie z rejestru to moze wrocic. sama przegladarka w sobie nie jest najgorsza wiec moze byc. byle by znala swoje miejsce.
LeBomB 2 089 Opublikowano 27 Listopada Autor Opublikowano 27 Listopada Na 90% wróci przy kolejnej większej aktualizacji. Po prostu zmień domyślną przeglądarkę w ustawieniach. 30 sekund roboty, a przypadek który masz jest po prostu rzadki. Odkąd korzystam z windows 11 jeszcze mi się nigdzie nie zdarzyło. Na win10 raz na jednym kompie. 1
Send1N 4 391 Opublikowano 27 Listopada Opublikowano 27 Listopada (edytowane) Wystarczy użyć np Revo unistaller i wywalić całkowicie edge z windy - problem z głowy @j4z Edytowane 27 Listopada przez Send1N 1
Galvatron 48 Opublikowano Środa o 11:12 Opublikowano Środa o 11:12 Gość prawdopodobnie zainstalował jakąś aktualizację w wersji Preview lub z Insidera, bo ostatnio nie było żadnych stabilnych aktualizacji.
caleb59 1 658 Opublikowano Środa o 11:17 Opublikowano Środa o 11:17 Siedzę na najnowszej preview i u mnie ikonki na pasku nie znikają.
ostryb 19 Opublikowano Piątek o 23:48 Opublikowano Piątek o 23:48 Witam panowie. Mam taki problem. Próbuję zainstalować nowy system i przy jak dochodzę gdzie ma być system zainstalowany to nie widzi dysku. W biosie już wszystko co mogłem przestawiłem i nic. Zaznaczam że jak odpalam komputer to normalnie działa na starym sytemie a jak próbuje odpalić z USB to nie widzi dysku 512GB O co kaman?
Pan Mateoo 481 Opublikowano Piątek o 23:52 Opublikowano Piątek o 23:52 dysk ma byc gpt, secure boot i bitlocker wylaczany?
ostryb 19 Opublikowano Sobota o 00:10 Opublikowano Sobota o 00:10 (edytowane) Dzieki mistrzu. Dysk jest GPT. Próbuje secure boot wyłączyć ale w biosie nie mogę jest na szaro. Szukam gdzie to jest w Windows. Edytowane Sobota o 00:12 przez ostryb
ostryb 19 Opublikowano Sobota o 02:08 Opublikowano Sobota o 02:08 Zrobiłem jak tu i nadal nie widzi dysku. Z
Send1N 4 391 Opublikowano Sobota o 05:15 Opublikowano Sobota o 05:15 Może masz na odwrót dysk w gpt a w biosie masz ustawione CSM / Legacy mode, wyszarzony sceureboot może na to wskazywać, co to w ogóle za sprzęt? 1
damiank 37 Opublikowano Sobota o 09:52 Opublikowano Sobota o 09:52 (edytowane) Jeżeli to jest laptop to trzeba podać sterownik do interfejsu od dysków bo coś tam pozmieniali i ten windowsowy nie działa. Edit. Minuta szukania i mam ocb https://forum-pl.msi.com/index.php?threads/instalator-windows-11-pro-nie-widzi-dysku-przy-instalacji.15628/ Edytowane Sobota o 09:56 przez damiank 1 1
Send1N 4 391 Opublikowano Sobota o 10:36 Opublikowano Sobota o 10:36 To jest zależne od sprzętu już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 1
damiank 37 Opublikowano Sobota o 10:43 Opublikowano Sobota o 10:43 Na WinXP też bo AHCI nie było. Tyle że dla mnie ten VDM to była nowość jak to zobaczyłem jakiś czas temu. 2
ostryb 19 Opublikowano Sobota o 14:14 Opublikowano Sobota o 14:14 3 godziny temu, Send1N napisał(a): To jest zależne od sprzętu już X lat temu można było trafić lapka/tableta w którym trzeba było wrzucić sterownik do kontrolera z jakiegoś zewnętrznego nośnika bo instalator nie widział dysku takie akcje zdarzały się już na win8/10 Mi pierwszy raz coś takiego wyskoczyło. Dziś nie mam sił z tym walczyć spróbuję jutro. Laptop z którym walczę to Acer nitro an517-54. https://store.acer.com/en-gb/acer-nitro-5-gaming-laptop-an517-54-black
Send1N 4 391 Opublikowano Sobota o 14:35 Opublikowano Sobota o 14:35 W tym modelu to tak na szybko wejdź do biosu, znajdź pozycję "intel VMD controller" i daj ją na disabled, installator powinien zobaczyć dysk bez dogrywania sterowników (to jest takie trochę obejście problemu bokiem) jeżeli vmd controller będzie włączony podczas instalacji trzeba załadować sterownik intel rapid storage IRST, przerabiałem ten temat z acerem nitro w tamtym roku. 1 1
ostryb 19 Opublikowano Sobota o 15:47 Opublikowano Sobota o 15:47 Godzinę temu, Send1N napisał(a): "intel VMD controller" Mam tak. Dobra zrobiłem to tym sposobem. Nie lubię z systemu tego robić wolę na czysto.
stevie 1 Opublikowano wczoraj o 07:24 Opublikowano wczoraj o 07:24 (edytowane) Może jest włączone Device Encryption (szyfrowanie urządzenia) i nie można partycji windowsowskich oblookać/zamontować w linuksie np. (Nie ma znaczenia, że BitLocker jest nieaktywny! Od ver.25H2 - prawdopodobnie DE jest załączane a automatu) !!! tutaj można sprawdzić czy jest uruchomione device encryption na poszczególnych dyskach * PowerShell (jako admin) (i polecenie (i enter)) Cytat Get-CimInstance -Namespace root\cimv2\security\microsoftvolumeencryption -ClassName Win32_EncryptableVolume Sprawdzić ProtectionStatus... ProtectionStatus 1 = Zaszyfrowane ProtectionStatus 0 = Nie zaszyfrowane Aby móc odtworzyć np. filmik (czy dokument pdf, docx etc.) z 'partycji windowsowskiej' (od ver. 25H2) pod linuxem: !!! wyłączyć to szyfrowanie w konsoli PSadmin Cytat manage-bde -off D: tutaj to partycja/dysk "D", ale równie dobrze być inna partycja (np.: I) cała operacja może trochę potrwać.... dlatego można zobaczyć, jak windzie idzie... Cytat manage-bde -status D: !!! po odszyfrowaniu konieczne będzie ponowne uruchomienie (maszyny/komputera) Edytowane wczoraj o 07:27 przez stevie 1
Send1N 4 391 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu @ostryb ogarnąłeś z tym dyskiem czy nie bo nie za bardzo skumałem ?
ostryb 19 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Tak dziś zostało ogarnięte. Ala musiałem pójść do ziomka i on mi to ogarną w 2 minuty. Na stronie producenta w sterowniki. Ściągnąć plik IRST. Wrzucić na pena z windowsem i najpierw ten sterownik. Odrazu zobaczył dyski i dalej bez problemów. Ja ściągnąłem zły sterownik i temu nie przechodziło. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi