PlayStation 5/5 PRO
-
Ostatnio przeglądający 1 użytkownik
-
Popularne tematy
-
Najnowsze posty
-
Przez poszukiwaczGPU · Opublikowano
Odkąd wszedłem w całoroczne, mało wątpliwe jest abym wrócił do sezonowych. Obecnie "dokańczam" Goodyear V4S 2-gen. Trzeba tylko pamiętać, ażeby co jakiś czas przełożyć tył na przód, bo osie zużywają się nierównomiernie. Ekspertem nie jestem, ale osobiście trzymałbym się parametrów podawanych przez producenta. Opona to jeden z najważniejszych elementów pojazdu. -
Przez Shiawase · Opublikowano
Jestem zadowolonym posiadaczem Ryzena 9 5950X razem z płytą na chipsecie X570. Do tej pory używałem go w konfiguracji 64GB DDR4 3866MHz CL16. jednak ta ilość pamięci przestała wystarczać do moich zastosowań. Postanowiłem więc wykonać upgrade do 128GB. Kupiłem dwie pary po 64GB i zadowolony zamontowałem je do komputera. Niestety, ku mojemu zaskoczeniu, bardzo niemiłemu - taka konfiguracja nie chciała działać na moim komputerze w żaden sposób znośnie. Po wielu, wielu godzinach udało mi się znaleźć stabilne ustawienia - 3600MHz, CL18, GDM ON, CR 1T. Cokolwiek wyżej skutkowało bardzo niestabilną pracą systemu i problemy z uruchamianiem komputera. Niestety, nie mogłem sobie pozwolić na tak znaczący spadek przepustowości pamięci, tym bardziej, iż komputera używałem nie tylko do pracy, ale i do gier - spadek wydajności był niestety odczuwalny. Stąd też podjąłem decyzję o odesłaniu jednej pary pamięci i w jej miejsce zakupiłem parę 32GB. W ten sposób skończyłem z konfiguracją 2x32GB+2x16GB. Łącznie, jak można łatwo policzyć - 96GB. I o dziwo - w takiej konfiguracji komputer z buta, bez żadnych zabaw w konfiguracje wystartował z pamięciami ustawionymi na 3866MHz, CL16 przy FCLK 1:1. I jest stabilny niczym skała. Został przetestowany w boju twardo i śmiga perfekcyjnie. Dlatego też zacząłem się zastanawiać - skoro przy 64GB oraz 96GB jest w stanie pracować na 3866/CL16, to dlaczego przy 128GB takie parametry, ani nawet bliskie im są nieosiągalne? Różnica w obciążeniu kontrolera pamięci między 96GB a 128GB może być aż tak skrajnie duża? Czy po prostu trafiłem na jakiś wadliwy zestaw pamięci? -
Przez Kelam · Opublikowano
Tyle sugestii różnych, jak to można jednym gifem opisać: -
Przez cichy45 · Opublikowano
3090 Ti to jest odpowiednik Titan RTX / Titan Xp / Titan X / Titan Black bo tak jak one to 3090 Ti ma pełny rdzeń. Czego ani o 3090 ani o tym bardziej 4090 powiedzieć nie można. 4090 bliżej do rdzenia 3080 niż 3090. Amatoraka, chcesz mieć 50 stopni na GPU? Bez 4x 420 się nie obejdzie.
-
-
Aktywni użytkownicy
Rekomendowane odpowiedzi