Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nieprawda. Za 3500 można złożyć skrzynkę z 4060 a nawet 7700XT. Niby w tym PS5 pro siedzi coś podobnego wydajnością do 4070 ale patrząc na filmiki, np z digital foundry to mi to bardziej wygląda na poziom 3070. Do tego często są spadki w miejscach procesorowych. Absolutnie nie podoba mi się to pro, skok jakości jest, ale bardzo mały, procesor dalej jest hamulcem i do tego napędy cały czas są bardzo drogie. Nie wiem za co oni wołają tyle kasy, napędy bd do pc są bardzo tanie a do konsoli trzeba wyłożyć 1000zł. 

Już daję temu spokój, widziałem co można poskładać i jakie były tego efekty 😉. Osobiście wolałbym kupić za te 3500zł PS5 PRO niż robić fikołki z poskładaniem ulepa 😉.

Opublikowano

Po tej premierze PRO widać tylko jedno, wiekszość ludzi z konsol nigdy nie przejdzie na PC skoro dla nich 3500zł to totalnie zaporowa cena i scam:E i najlepiej tak 2500zł. Z takimi pieniądzami nie mają czego szukać w świecie PC, zwłaszcza jeśli chcą coś zdecydowanie lepszego od PRO.

3000zł-4000zł to kosztuje średnie GPU, a gdzie jak im jeszcze powiesz o CPU, MOBO, PSU, RAM, Buda. 

Czyli 6000-8000zł.

I zaznaczam dla ich wiedzy, że to nadal nie będzie PC do natywnego grania w 4K/60fps tylko z upscalerami jak na PRO:E

To tylko pokazuje ile osób (tych co siedzą na konsolach) ma zerową wiedzę o sprzęcie. Skoro za bieda 3500zł oczekują od PRO wyników jak PC z 7800X3D+4090, który wyszedłby ich obecnie ok. 15000zł.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nieprawda. Za 3500 można złożyć skrzynkę z 4060 a nawet 7700XT. Niby w tym PS5 pro siedzi coś podobnego wydajnością do 4070 

DF w ostatnim filmiku z AW2 stwierdziło że ps5 pro ma GPU zbliżone  wydajnością do 2080ti 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Spychcio napisał(a):

3000zł-4000zł to kosztuje średnie GPU, a gdzie jak im jeszcze powiesz o CPU, MOBO, PSU, RAM, Buda. 

Czyli 6000-8000zł.

To tylko pokazuje ile osób (tych co siedzą na konsolach) ma zerową wiedzę o sprzęcie. Skoro za bieda 3500zł oczekują od PRO wyników jak PC z 7800X3D+4090, który wyszedłby ich obecnie ok. 15000zł.

Średnie GPU to jest karta pokroju 7800XT, która pogoni w 60 klatkach wszystkie nowości w 1440p. Nie wiem więc skąd wziąłeś 6-8 tysięcy. Jeśli nadal mamy się bawić w porównania, bo jak widać ten wątek cały czas cieszy się zainteresowaniem, róbmy to uczciwie.

Z tym się zgodzę, wymagania często są oderwane od rzeczywistości. Aczkolwiek w tym przypadku wynika to z rozgoryczenia, bo ludzie przyzwyczajeni do konsolowych standardów cenowych, zwyczajnie nie wiedzą z czego wynika taki wzrost ceny, prócz oczywiście chęci napchania kabzy przez Sony.

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, Spychcio napisał(a):

Po tej premierze PRO widać tylko jedno, wiekszość ludzi z konsol nigdy nie przejdzie na PC skoro dla nich 3500zł to totalnie zaporowa cena i scam:E i najlepiej tak 2500zł. Z takimi pieniądzami nie mają czego szukać w świecie PC, zwłaszcza jeśli chcą coś zdecydowanie lepszego od PRO.

Czyli 6000-8000zł.

I zaznaczam dla ich wiedzy, że to nadal nie będzie PC do natywnego grania w 4K/60fps tylko z upscalerami jak na PRO:E

Dla mnie to uzupełnienie pc. Ale nie dam tyle bo exów jest ze 3-4 w roku i jakoś przeboleje granie na facie. 

Oby Sony zmądrzało przy premierz Ps6 i będą równoczesne premiery na pc z olewką Xboxa:E

Opublikowano
11 minut temu, Vulc napisał(a):

Średnie GPU to jest karta pokroju 7800XT, która pogoni w 60 klatkach wszystkie nowości w 1440p. Nie wiem więc skąd wziąłeś 6-8 tysięcy. Jeśli nadal mamy się bawić w porównania, bo jak widać ten wątek cały czas cieszy się zainteresowaniem, róbmy to uczciwie.

Z tym się zgodzę, wymagania często są oderwane od rzeczywistości. Aczkolwiek w tym przypadku wynika to z rozgoryczenia, bo ludzie przyzwyczajeni do konsolowych standardów cenowych, zwyczajnie nie wiedzą z czego wynika taki wzrost ceny, prócz oczywiście chęci napchania kabzy przez Sony.

Dałem przecież uczciwe porównanie, nawet naciągnąłem na korzyść strony konsolowej.

Jeśli HI-End (4090) kosztuje 10 000zł to jak średnim GPU może być 7800XT za 2000zł?:E

Czyli jak widzisz moje 3000-4000zł to i tak sporo mniej niż połowa kwoty za TOP. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jeśli HI-End (4090) kosztuje 10 000zł to jak średnim GPU może być 7800XT za 2000zł?:E

Czyli jak widzisz moje 3000-4000zł to i tak sporo mniej niż połowa kwoty za TOP. 

Co ma cena najmocniejszej karty na rynku do stanu faktycznego? Wydajność RX7800XT lub trochę droższego RTX 4070 Super, możesz sobie sprawdzić w masie testów. Wszędzie są to karty określane mianem middle range, bo radzą sobie we wszystkich nowych produkcjach bez większego problemu. Karty typu 4090 to zawsze był overkill, tworzony dla pasjonatów grafiki, wyciskających max ze swojego sprzętu przy użyciu wszelkich technologii graficznych. Nijak ma się to do faktycznych wymagań gier, nawet tych średnio zoptymalizowanych.

Edytowane przez Vulc
  • Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, azgan napisał(a):

Już daję temu spokój, widziałem co można poskładać i jakie były tego efekty 😉. Osobiście wolałbym kupić za te 3500zł PS5 PRO niż robić fikołki z poskładaniem ulepa 😉.

Ryzen 7500f, 32gb ddr5 6000mhz, GTX 4060, seasonic za 250zł, SSD 2tb, płyta b650 i tania buda od endorfy spokojnie mieszczą się w 3,tak i to nie jest żaden ulep. Wydajność będzie podobna, trzeba włączać upscalling żeby pograć w 4k jak na pro. Na plus możliwość rozbudowy, dlss zamiast średniego pssr i dużo lepszy procesor. Wcześniej to koślawo wychodziło, bo ludzie zakładali, że pro ma lepsze GPU chociaż da się złożyć pc z 7700xt za 3,5k ale trzeba dać ryzena 5600 (i tak lepszy od tego co jest w pro). Przecież jak wyjdzie GTX 5060 to pro już będzie wyraźnie gorsze od pc za 3,5k. Nie chcę prowokować wojen, mi chodzi tylko o to, że ta konsola to mierny upgrade I do tego źle wyceniony. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ryzen 7500f, 32gb ddr5 6000mhz, GTX 4060, seasonic za 250zł, SSD 2tb, płyta b650 i tania buda od endorfy spokojnie mieszczą się w 3,tak i to nie jest żaden ulep. Wydajność będzie podobna, trzeba włączać upscalling żeby pograć w 4k jak na pro. Na plus możliwość rozbudowy, dlss zamiast średniego pssr i dużo lepszy procesor. Wcześniej to koślawo wychodziło, bo ludzie zakładali, że pro ma lepsze GPU chociaż da się złożyć pc z 7700xt za 3,5k ale trzeba dać ryzena 5600 (i tak lepszy od tego co jest w pro). Przecież jak wyjdzie GTX 5060 to pro już będzie wyraźnie gorsze od pc za 3,5k. Nie chcę prowokować wojen, mi chodzi tylko o to, że ta konsola to mierny upgrade I do tego źle wyceniony. 

Sztuka dla sztuki i co Ci po takim szrotowym PC?

Nawet bym się nie brał za budowę PC gdybym miał składać takie coś.

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, voltq napisał(a):

7800 XT i 5700x lub 5600 i 7700 xt , maja lepsza wydajność niz PS5 PRO

Wiem, ale co z tego skoro na PC z tymi GPU nie zobaczysz żadnej wielkiej różnicy względem PRO.

Minimum to 4070Ti a najlepiej 4080S żeby taki przeciętny gracz zobaczył, że faktycznie jest różnica w obrazie.

Edytowane przez Spychcio
  • Haha 2
  • Confused 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Spychcio napisał(a):

Dla mnie średniak to 3-4k.

Super, tyle że jak wyżej pisaliśmy, nie ma to nic wspólnego z realiami. To tak jakby powiedzieć, że średniak to procesor za 2k, kiedy za połowę tej ceny możemy dostać jednostkę, która obsłuży wszystko co jest na rynku i jeszcze zostanie zapas. To nie jest kwestia tego co lepsze, rozmawiamy o suchych cyfrach. Nie rozmawiamy też o tym czy ktoś zobaczy różnicę czy nie, nie wiem co to ma wspólnego z tematem.

Edytowane przez Vulc
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Vulc napisał(a):

Super, tyle że jak wyżej pisaliśmy, nie ma to nic wspólnego z realiami. To tak jakby powiedzieć, że średniak to procesor za 2k, kiedy za połowę tej ceny możemy dostać jednostkę, która obsłuży wszystko co jest na rynku i jeszcze zostanie zapas. To nie jest kwestia tego co lepsze, rozmawiamy o suchych cyfrach.

No to buduj super wydajnego PC z tym"średnim" GPU 7800XT za 2000zł. Z pewnością zobaczysz wielką różnicę w stosunku do PS5 PRO:E

Edytowane przez Spychcio
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Spychcio napisał(a):

No to buduj super wydajnego PC z tym"średnim" GPU 7800XT za 2000zł. Z pewnością zobaczysz wielką różnicę w stosunku do PS5 PRO:E

Dyskusje na argumenty sprowadzasz do "no to buduj super wydajnego PC z tym średnim gpu"

Dyskutujmy na argumenty , w PS5 PRO blizej do 3700x i RX 6800 z tego co wyczytałem tak ?

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)

Z pewnością nie będzie gorzej, a może być lepiej, ze względu na możliwość dostosowania detali. Uzyskanie większej ilości klatek też jest łatwiejsze. W przypadku Pro mamy już sporo filmików w sieci i tam też często padają słowa, że różnica jest ledwie zauważalna. Wiadomo, z czasem będzie lepiej, ale ciężko spodziewać się cudów, z kotwicą w postaci podstawowego PS5. Nie wiem więc gdzie tutaj leży problem. Jak wyżej, nikt nikogo nie przekonuje do zmiany "obozu". To jest tak samo bezsensowne dziś, jak było od początku tego śmiesznego konfliktu.

Edytowane przez Vulc
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zresztą nawet rtx 4070(Super) da lepsze wrażenie niż PS5 pro, do tego DLSS i tak jest lepsze od PSSR, a RT i tak RTX lepiej ogarnie niż konsola, do tego mamy RR, które poprawi odbicia RT. Więc tu nie trzeba kupować droższych kart jakie zostały "zaproponowane".

edit:

Nie raz na konsoli są tryby z 30fps, nadal Pro takowe ma, a na PC można sobie dostosować i mamy 60fps. np najnowszy Farming Simulator 2025 na konsoli ma 1 tryb 30fps :E

Edytowane przez Reddzik
  • Like 2