Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Firma, która stawiała na rozwój i nowe pomysły od 2 generacji nie potrafi stworzyć nowego, porządnego IP ze o porządnych tytułach, które się wpisują w historię całego gamingu nie wspomnę.

Jak widać tylko Nintendo nie zapomniało, po co robi konsole i gry na nią.

Proszę wymień mi nowe, porządne IP od Nintendo z ostatnich 5 lat (albo nawet z całej generacji Switcha). A ewentualną gadkę, że oni mieszają gatunki w swoich znanych seriach (i przez to są super oryginalne) sobie daruj.

45 minut temu, Kadajo napisał(a):

To mają być te super gry zachęcające do kupna ich konsoli ? :E

Oceny na Metacritic od graczy i recenzentów bardzo wysokie. Na Steam też zazwyczaj w większości pozytywne. Kto inny ma decydować czy gra jest super, czy nie? Eksperci z forum ithardware?

Poza tym niektórzy PCtowcy się o nie proszą i grzecznie czekają (albo nie i kupują konsolę, tak przynajmniej twierdzi Sony ;))

Opublikowano
7 minut temu, slafec napisał(a):

Proszę wymień mi nowe, porządne IP od Nintendo z ostatnich 5 lat (albo nawet z całej generacji Switcha). A ewentualną gadkę, że oni mieszają gatunki w swoich znanych seriach (i przez to są super oryginalne) sobie daruj.

Oceny na Metacritic od graczy i recenzentów bardzo wysokie. Na Steam też zazwyczaj w większości pozytywne. Kto inny ma decydować czy gra jest super, czy nie? Eksperci z forum ithardware?

A Ty szkole skonczyles?

Ale zrobie to za Ciebie, bo moge :) Kadajo napisal:
1 zdanie: Sony stawia na rozwoj, a w ostatnich latach nie umie zrobic nowego IP jak rowniez hitowych gier AAA jak za dawnych lat

2 zdanie: Nintendo robi swietne gry

Zdania odseparowane kropka, bez chocby jednego slowa odnoszacego zdanie 2, do zdania 1.

Wpada "Macius mi sie podoba" na forumiku, wrzuca wsio w jeden worek i poirytowany xD

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, slafec napisał(a):

Demon's Souls, Returnal, Ratchet & Clank RA, Horizon COTM, Horizon FW, GT7, GOW Ragnarok, Spider Man 2, RE4 VR, RE Village VR, Synapse, FF16 - w zeszłych latach też nie narzekałem na brak gier na konsoli.

Przecież napisałem, że jest w co grać, ale nie ma takich gier jak TLoU 2 itp. Żadna z gier które wymieniłeś nie jest tak dobra jak najlepsze gry, które wychodziły na poprzednie generacje pleja. No dobra, Ratchet jest świetny, ale to za mało. Poza tym Horizon FW, GOW Ragnarok i Spiderman 2 to kalki poprzednich części. Wrzucanie FF XVI na taką listę swiadczy o tym jak nisko upadły exy Sony (chociaż to nie jest ex, bo na pc też wyszedł jak w sumie większość gier które wymieniłeś). Jak wyszło Uncharted 4, to od razu poleciałem do sklepu pamiętając jak doskonale się bawiłem przy Uncharted 2 i co? Przy czwartej części bawiłem się wybitnie - gra ewoluowała, grafika i animacje były nie z tej ziemi, frajda płynąca z gry była ogromna, wszystko było dopięte na ostatni guzik a pościg do teraz mam w pamięci niemal klatka po klatce, to było epickie doświadczenie. Tymczasem gdyby ktoś mi pokazał 1min gameplayu z ragnaroka i z gow 2018 to bym pomyślał, że to jest ta sama gra. W dodatku nudna. Nie wiem co dzieje się na rynku gier, nie śledzę tego, jedynie śledzę premiery gier. Jednak nie raz czytałem na forach, że PS przeniosło się do Kalifornii i od tego czasu jest zjazd formy. Gdybym miał zgadywać, to przenosiny miały miejsce około 2020 roku, bo od tamtej pory wg mnie nie wyszedł na plejkę ŻADEN wybitny ex poza no może właśnie ratchetem. Ewentualnie przenosiny mogły mieć miejsce w 2017-2018 a te 2-3 lata jechali na tym co juz było w produkcji. To, że jest zjazd formy po prostu widać od lat i nic nie zapowiada, żeby to miało się zmienić. 
Teraz wyliczam czy ps5 pro się opłaca czy nie, bo sony robi gówniane gry. W 2017 roku dowiedziałem się, że na U4 na pro działa w 60fps i już samo to mi wystarczyło, żeby lecieć po prosiaka do sklepu, bo chciałem ograć tego hiciora w lepszej jakości. Poza tym wyszedł wtedy Horizon, który chyba od poczatku wykorzystywał większą moc konsoli. Dla jakiego exa mam lecieć teraz po ps5 pro? Dla skopanego i nudnego pająka, dla jeszcze bardziej nudnego rebirth czy dla nadchodzącego Marathon? :E  Tylko nintendo zostało z konsol ze swoimi, wybitnymi grami. Czekam z niecierpliwością na dzień, w którym Sony zacznie zaliczać klapę finansową po klapę finansowej, bo może wtedy zrobią to co w czasach PS3, wezmą się do roboty i zaczną wypuszczać taśmowo fenomenalne gry. A jak nie, to zostanę przy pc i nintendo. 

1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Za ten niebezpieczny trend można microsoftowi podziękować.(...)

Częściowo się zgadzam, ale bardziej winni są durni konsumenci, którzy kupią każde badziewie w ładnym papierku. Dla korpo liczy się zysk i to jest normalne, nie robią tego charytatywnie. Gorzej, że ciemne masy kupują ten szajs. 

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma zadnej definicji konsoli ile exw ma wyjsc w ciagu roku, konsola to tani sprzet do grania we wszystko, tylko ludzie sie przyzwyczaili za bardzo to tych "exow" bo musza byc :lol2:

Ludzie się przyzwyczaili, bo te exy zawsze były. Czy to amiga, nes, snes, psx, gamecube itp aż po ps4. Nie dziw się, że ktoś narzeka, skoro nagle ich nie ma. I tak naprawde nie chodzi mi o exy, bo jak dla mnie to gry mogą sobie wychodzić jednocześnie na konsole, lodówki, pralki i telefony. Chodzi mi o poziom exów Sony z ubiegłych generacji. Jak widzę, że chyba największym tytułem od studia sony w 2025 roku ma byc yotei :E to zastanawiam się co się stało z tymi krzykaczami, co narzekali na kiepskie exy MSu te 10 lat temu. 

Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Dobre czasy minely i juz nie wroca, beda takie dobre gry dla nas sie pojawiac ale juz nie czesto, a nowe pokolenie wyprane z mozgu uczy sie gamingu na tych zepsutych tworach co teraz wychodza. Mozna sie tylko dostosowac i grac lub nie.

Na szczęście stare gry nie znikają :)  Gram teraz na pc w half life 2 i muszę powiedzieć, że ten tytuł jawi się jako wybitne arcydzieło po tym całym gó*nie w które grałem na ps5 w tym roku (nie licząc astro bota no i w jakimś stopniu Stellar Blade). 

27 minut temu, slafec napisał(a):

(...) A ewentualną gadkę, że oni mieszają gatunki w swoich znanych seriach (i przez to są super oryginalne) sobie daruj.

(...)

Dlaczego ma to sobie darować? BOTW było bardzo oryginalne pomimo tego, że ma Zelda w nazwie. Nie liczy się jak się gra nazywa, tylko jak się w nią gra. Tak samo jest z Mario, co 2-3 części totalnie zmienia się sposób zabawy, mimo tego, że wciąz mamy do czynienia z platformówką. Gdyby The Legend of Zelda Breath of the Wild zostało nazwane po prostu Breath of the Wild, to by nie miało wpływu na rozgrywkę i ta gra wciąż by była wybitna i niemal doskonała. Po prostu zostali przy znanej marce dla rozpoznawalności i nie ma to niczego wspólnego z odgrzewaniem kotletów. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Dobra jako, że Stalker 2 potrzebuje jeszcze kliku patchy, a chlopaki obiecali, ze ostro ja polataja to odpuszczam na ten moment i skusiłem sie na Final Fantasy VII Rebirth za dwie stowki z okazji BF. Chodzila mi glowie dlugo, dodatkowo to jest jedna z tych gier, ktora na ten czas zyskala duzo wraz z Pro. Rozmiar tez zacny bo 146,5GB.

Final Fantasy VII Rebirth jest świetny, sam czekam aż pojawi się na PC i mam zamiar ograć drugi raz. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, ryba napisał(a):

Wroc do zapowiedzi SONY, popatrz na wykresiki z FPS i zestaw jedno z drugim. To nawet plynnych 60FPS nie trzyma w wiekszosci.

Jak bardzo naiwnym trzeba być, żeby wierzyć w wykresiki od Sony, NVIDI czy innego AMD? 

Wiem, że nie trzyma, dlatego pisałem o "obietnicy" 60 fps, a nie o realnych 60 fps. Może nie trzyma, ale jednak jest w wielu grach płynniej, niż na zwykłym PS5, a będą dochodzić update dla kolejnych gier.

btw. nie bronię PS5 Pro, ale po prostu bawi mnie, że ludzie dalej nabierają się na bełkot speców od marketingu. Kto ma trochę rozumu, ten doskonale zdawał sobie sprawę z tego jak będą mniej więcej działać gry na PS5 Pro na długo przed premierą i że 60 fps w 4K (na które wielu się napalało) ten sprzęt to wyciągnie może najwyżej w Balatro ;)

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, azgan napisał(a):

Final Fantasy VII Rebirth jest świetny, sam czekam aż pojawi się na PC i mam zamiar ograć drugi raz. 

Świetnie jakby nie miał 3 części, przez co trzeba czekać ogólnie ile już lat, żeby to cale ograć, bo się pogubiłem :smiech:

Strach pomyśleć co będzie przy FF8, możemy nie dożyć końca :E 

• Like 1
Opublikowano

@Henryk Nowak Dobrze piszesz. Odkąd PlayStation jest USA to ta platrofrma to równia pochyła.

2 minuty temu, azgan napisał(a):

Trochę mi się to kojarzy z POLSAT'em jak Titanica James'a Camerona podzielił sobie na dwie części, ot tak. :hihot:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Dirian napisał(a):

Jak bardzo naiwnym trzeba być, żeby wierzyć w wykresiki od Sony, NVIDI czy innego AMD? 

Wiem, że nie trzyma, dlatego pisałem o "obietnicy" 60 fps, a nie o realnych 60 fps. Może nie trzyma, ale jednak jest w wielu grach płynniej, niż na zwykłym PS5, a będą dochodzić update dla kolejnych gier.

btw. nie bronię PS5 Pro, ale po prostu bawi mnie, że ludzie dalej nabierają się na bełkot speców od marketingu. Kto ma trochę rozumu, ten doskonale zdawał sobie sprawę z tego jak będą mniej więcej działać gry na PS5 Pro na długo przed premierą i że 60 fps w 4K (na które wielu się napalało) ten sprzęt to wyciągnie może najwyżej w Balatro ;)

Analiza wsteczna zawsze skuteczna :) przypomnij mi, o ile GPU mialo byc silniejsze w prosiaku? Dorzuc do tego upscaling PSSR i tu jest latwa droga do tego, by trzymalo 60FPS, a nie jest. Tak pobierznie mozna ocenic +10-15%FPS wiecej i w wiekszosci totalnie nie widac roznicy w grafice podczas rozgrywki.

Argumenty sie wyczerpaly i Arkadikuss dalej zly, bo naiwnie uwierzyl SONY w zapowiedzi zajebistosci w x2 drozszej konsoli. Oddal, bo nie dostal nawet czesci tego co bylo zapowiadane - faktycznie, bardzo tragiczny czlowiek.

Edytowane przez ryba
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Bo zrobili upgrade GPU, ale wiadomo, jak się może to skończyć jak nie zrobisz upgrade CPU :E

Tzn. każdy szanowany PCMR to wie, u nas to wiedza powszechna :E

Timignow ramek nie zoptymalizowali xD

Ja dalej szukam okazji na ciekawy pakiet PS5 z napedem i gierkami ~1500zl, ale wszystko w okolicy to jakies walki i poblokowane konta na OLX :D

Edytowane przez ryba
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, ryba napisał(a):

Analiza wsteczna zawsze skuteczna :) przypomnij mi, o ile GPU mialo byc silniejsze w prosiaku? Dorzuc do tego upscaling PSSR i tu jest latwa droga do tego, by trzymalo 60FPS, a nie jest. Tak pobierznie mozna ocenic +10-15%FPS wiecej i w wiekszosci totalnie nie widac roznicy w grafice podczas rozgrywki.

Argumenty sie wyczerpaly i Arkadikuss dalej zly, bo naiwnie uwierzyl SONY w zapowiedzi zajebistosci w x2 drozszej konsoli. Oddal, bo nie dostal nawet czesci tego co bylo zapowiadane - faktycznie, bardzo tragiczny czlowiek.

Analiza wsteczna? Nazywaj sobie to jak chcesz, dla mnie to po prostu siedzenie w branży od długiego czasu i umiejętne wyciąganie wniosków z tego co było w przeszłości. Nie wiem jakim cudem chciałbyś żeby w patchach klepanych na szybko do gier wydanych kilkanaście miesięcy temu nagle za sprawą jednego patcha grafika wystrzeliła wyraźnie do przodu. To się nikomu nie opłaca, te studia robią już nowe gry, a do stworzenia "PS5 Pro Upgarde" oddelegowano najbardziej leniwych / najmniej kreatywnych developerów ;) Sony sypnęło trochę pieniążków, patch sklepano na szybko na kolanie i jest gotowy, a że daje tyle co nic? No trudno, naiwni gracze i tak łykną i będą się cieszyć, że grają w "ulepszoną" wersję.

3 minuty temu, ryba napisał(a):

Nie mówię, że gość zły, tylko że jako tech-youtuber po prostu naiwny. No chyba, że tę naiwność wykreował pod nie mniej naiwną widownię - całkiem możliwe. A to, że zrezygnował i oddał, to nic złego. Albo faktycznie uznał, że ten sprzęt mu nie jest potrzebny, albo po prostu z youtube coraz ciężej wyżyć i nie mógł sobie pozwolić na trzymanie tego sprzętu ;) 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Dirian napisał(a):

Sony sypnęło trochę pieniążków, patch sklepano na szybko na kolanie

Ja to juz pisalem wielokrotnie, ze te latki sa na kolanie robione, to musi byc implementowane skrupulatnie juz podczas tworzenia gry w oparciu o najnowsze narzedzia.  Bo pozniej czytam, ze star wars ma stary SDK i nie mozna bylo dodac nowej wersji PSSR wiec dodalismy ta gowniana by było :lol2: A czy ktos testowal jakos, raczej nie.  Bardzo mnie ciekawi temat SH2 bo tam sprawa jest udupiona pomimo latek caly cas, gra niegrywalna.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

to musi byc implementowane skrupulatnie juz podczas tworzenia gry w oparciu o najnowsze narzedzia. Bo pozniej czytam, ze star wars ma stary SDK i nie mozna bylo dodac nowej wersji PSSR wiec dodalismy ta gowniana by było :lol2: 

Dokładnie, ale jak widać niektórzy ślepo wierzą, że PSSR to jest Mesjasz 60 fps, a to, że gra jest napisana tak, że jej silnik czy kod uniemożliwia lub mocno utrudnia implementację nowych rozwiązań, to już szanownego gracza nie obchodzi. Ważne, że Sony obiecało :lol2:. No ale to trzeba wiedzieć coś choć minimalnie więcej na temat tworzenia gier, niż tylko to, że jak się wciśnie X to postać podskakuje :fuck:

Co do SH2 - Bloober po prostu totalnie nie ogarnia silnika UE5, co widać po wyglądzie gry i tym jak kiepsko działa czy to na PS5 czy na PC. To jest studio które do tej pory klepało niszowe gierki AA, a tu nagle muszą tworzyć dla Konami remake hitu sprzed lat na nowym silniku. I tak fajnie, że wyszło to całkiem strawnie i widać tu jakiś potencjał na dalszy rozwój tej ekipy. Osobiście spodziewałem się, że będzie gorzej - choć do ideału daleko. Gdyby to nie był SH2, a jakaś noname-owa gra bez motywów z SH2, to oceny byłyby nie na poziomie 8-9 tylko max 6-7.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
51 minut temu, Dirian napisał(a):

Analiza wsteczna? Nazywaj sobie to jak chcesz, dla mnie to po prostu siedzenie w branży od długiego czasu i umiejętne wyciąganie wniosków z tego co było w przeszłości. Nie wiem jakim cudem chciałbyś żeby w patchach klepanych na szybko do gier wydanych kilkanaście miesięcy temu nagle za sprawą jednego patcha grafika wystrzeliła wyraźnie do przodu. To się nikomu nie opłaca, te studia robią już nowe gry, a do stworzenia "PS5 Pro Upgarde" oddelegowano najbardziej leniwych / najmniej kreatywnych developerów ;) Sony sypnęło trochę pieniążków, patch sklepano na szybko na kolanie i jest gotowy, a że daje tyle co nic? No trudno, naiwni gracze i tak łykną i będą się cieszyć, że grają w "ulepszoną" wersję.

Nie mówię, że gość zły, tylko że jako tech-youtuber po prostu naiwny. No chyba, że tę naiwność wykreował pod nie mniej naiwną widownię - całkiem możliwe. A to, że zrezygnował i oddał, to nic złego. Albo faktycznie uznał, że ten sprzęt mu nie jest potrzebny, albo po prostu z youtube coraz ciężej wyżyć i nie mógł sobie pozwolić na trzymanie tego sprzętu ;) 

Fikolki coraz wieksze. Z Arkadikussa taki tech-youtuber, jak z Liptona recenzent gier.

• Like 2
Opublikowano

@rybaJak cytujesz to cytuj dokładnie, a nie wkładasz swoje słowa w usta innych.

W każdym razie brawa za nadinterpretację. Te pyskówki o szkole sobie daruję, bo nie chcę się zniżać do Twojego poziomu.

2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Przecież napisałem, że jest w co grać, ale nie ma takich gier jak TLoU 2 itp. Żadna z gier które wymieniłeś nie jest tak dobra jak najlepsze gry, które wychodziły na poprzednie generacje pleja. No dobra, Ratchet jest świetny, ale to za mało. Poza tym Horizon FW, GOW Ragnarok i Spiderman 2 to kalki poprzednich części. Wrzucanie FF XVI na taką listę swiadczy o tym jak nisko upadły exy Sony (chociaż to nie jest ex, bo na pc też wyszedł jak w sumie większość gier które wymieniłeś). Jak wyszło Uncharted 4, to od razu poleciałem do sklepu pamiętając jak doskonale się bawiłem przy Uncharted 2 i co? Przy czwartej części bawiłem się wybitnie - gra ewoluowała, grafika i animacje były nie z tej ziemi, frajda płynąca z gry była ogromna, wszystko było dopięte na ostatni guzik a pościg do teraz mam w pamięci niemal klatka po klatce, to było epickie doświadczenie. Tymczasem gdyby ktoś mi pokazał 1min gameplayu z ragnaroka i z gow 2018 to bym pomyślał, że to jest ta sama gra. W dodatku nudna. Nie wiem co dzieje się na rynku gier, nie śledzę tego, jedynie śledzę premiery gier. Jednak nie raz czytałem na forach, że PS przeniosło się do Kalifornii i od tego czasu jest zjazd formy. Gdybym miał zgadywać, to przenosiny miały miejsce około 2020 roku, bo od tamtej pory wg mnie nie wyszedł na plejkę ŻADEN wybitny ex poza no może właśnie ratchetem. Ewentualnie przenosiny mogły mieć miejsce w 2017-2018 a te 2-3 lata jechali na tym co juz było w produkcji. To, że jest zjazd formy po prostu widać od lat i nic nie zapowiada, żeby to miało się zmienić. 

A nie zauważasz tego, że dla kogoś innego mogą to być bardzo dobre gry i powód do zakupu konsoli? Sam jako przykład sztandarowego exa od Sony podajesz TLOU2, które jest bardzo kontrowersyjne i nie trudno znaleźć jakiegoś antyfana, który nazwie ten tytuł crapem.

Dla mnie Returnal niszczy prawie wszystkie exy z PS4 i jest grą 10/10. A Ratcheta wstawiłem na tę listę głównie dlatego, bo to ex (nie uważam go za coś świetnego/wybitnego tak jak Ty).

Sequel zazwyczaj oferuje lepiej/więcej tego samego i to dostaliśmy w przypadku Horizon, GOW i Spider Mana. Tobie te gry się nie podobają i spoko, ale nie zmienisz rzeczywistości - są to wysoko oceniane system sellery. Nie wiem jakich postępów graficznych oczekiwałeś po przejściu z PS4 na PS5, ale wspomniany Horizon FW, który Cię nie zachwycił, należy aktualnie do topki najładniejszych gier i sporo w nim poprawiono.

Sprawdziłem i przenosiny miały miejsce na początku 2016 roku, czyli sporo przestrzeliłeś i ten argument o spadku jakości z uwagi na zmianę lokalizacji siedziby nie ma sensu. Już lepiej winić Jima ;) 

2 godziny temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dlaczego ma to sobie darować? BOTW było bardzo oryginalne pomimo tego, że ma Zelda w nazwie. Nie liczy się jak się gra nazywa, tylko jak się w nią gra. Tak samo jest z Mario, co 2-3 części totalnie zmienia się sposób zabawy, mimo tego, że wciąz mamy do czynienia z platformówką. Gdyby The Legend of Zelda Breath of the Wild zostało nazwane po prostu Breath of the Wild, to by nie miało wpływu na rozgrywkę i ta gra wciąż by była wybitna i niemal doskonała. Po prostu zostali przy znanej marce dla rozpoznawalności i nie ma to niczego wspólnego z odgrzewaniem kotletów. 

BOTW było oryginalne w 2017 roku i co wydali po 6 latach? TOTK - gdybym oceniał krytycznie jak Ty gry Sony to stwierdziłbym, że to kalka poprzednika z cheatami.

Z Mario mnie też nie rozśmieszaj. 2D stoi od lat i nic się nie zmienia. W 3D jest znacznie lepiej, ale z tym totalnym zmienianiem sposobu zabawy nie przesadzaj. Odyssey się ciepło przyjęło to od razu polecieli w podobne Kirby 3D. Plus najnowszy dodatek do remastera 3D World jakoś bardzo nie odbiega od utartego schematu platformówek i nie zwiastuje niczego nowego.

Ale dobra, wymieniłeś Zeldę, Mario i co dalej? Gdzie ta oryginalność? Większość świetnych exów od Nintendo to sequele, które aż tak bardzo nie różnią się od swoich poprzedników. Już kiedyś o tym pisałem - ludzie traktują Nintendo jak egzotykę, coś dodatkowego i przez to nie są tak krytyczni.

Opublikowano
2 minuty temu, slafec napisał(a):

@rybaJak cytujesz to cytuj dokładnie, a nie wkładasz swoje słowa w usta innych.

W każdym razie brawa za nadinterpretację. Te pyskówki o szkole sobie daruję, bo nie chcę się zniżać do Twojego poziomu.

Prosze bardzo, wg zyczenia Pana intelektualisty wysokich lotow:

3 godziny temu, slafec napisał(a):

4 godziny temu, Kadajo napisał(a):

To nie ludzie się przyzwyczaili tylko Sony w ten sposób reklamowało zawsze swój sprzęt.
I tak było... do PS3. Od PS4 zaczęło się to zmieniać a PS5 to już katastrofa i nie chodzi wcale o to ze ich gry zaczęły wychodzić na PC.
Firma, która stawiała na rozwój i nowe pomysły od 2 generacji nie potrafi stworzyć nowego, porządnego IP ze o porządnych tytułach, które się wpisują w historię całego gamingu nie wspomnę.

Jak widać tylko Nintendo nie zapomniało, po co robi konsole i gry na nią.

Gdzies wspomnial o nowych IP od N, czy poprostu stwierdzil, ze te gry sa dobre = jest sprzedaz = jest zysk = kolejne gry (nawet jesli jest to Mario edycja pierdylion). Jeszcze na koncu zarzucasz cos, czego nie napisal i zakazujesz uzywac jakiegos argumentu, bo nie, akurat ten sie nie liczy :E

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, azgan napisał(a):

Nie zaluje zakupu. Squere Enix'owi inne studia moga buty czyscic. Nie jestem jakims fanem japonskich rpg, ale ta gra jest kapitalna. Przy okazji chodzi i wyglada bardzo dobrze na Pro.

5 godzin temu, Dirian napisał(a):

Co do SH2 - Bloober po prostu totalnie nie ogarnia silnika UE5

https://cdaction.pl/newsy/bloober-team-nie-ma-zamiaru-tworzyc-wiecej-gownianych-gier-stworzylismy-kilka-takich-w-przeszlosci

Bloober Team po cieplym przyjecu SH2 przez graczy urosl w piorka twierdzac, ze nie maja zamiaru tworzyc gowno gier, ale jak widac po gowno patchach, ze jeszcze daleka droga przed nimi. Pogralem troche na PC i dla mnie ten remake moglby nie istniec.

3 godziny temu, slafec napisał(a):

A nie zauważasz tego, że dla kogoś innego mogą to być bardzo dobre gry i powód do zakupu konsoli

Ja jestem dobrym przykladem na to, ze obie platformy moga zyc w symbiozie. Nie przetlumaczych tego dla PC Calculator Race.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Dirian napisał(a):

Naiwni to są jego klienci, oglądający te jego pseudo felietony :E  on od początku świetnie wiedział co zamierza zrobić, bo spóźnił się z premierą i tylko wierni fani obejrzeliby jego recenzję, nie miałby nowych subów. Więc wykminił sobie, że zrobi trochę dramy - durnej zresztą, bo opartej o fałszywy komunikat, że SONY wielce straci na jego cudownym zwrocie :E i wokół tego zbudował narrację całego filmu. Narrację, która na przestrzeni kilkunastominutowego filmu marnuje dobre 30% czasu na dysputę o tym jak konsola jest niestabilna :E A realne problemy, z niewielkim przyrostem wydajności czy za wysoką jak na dostarczony hardware ceną powiela z innych recencji.

On nikomu w nic nie uwierzył @ryba, tylko świadomie zrobił jak zrobił żeby sobie perfidnie sprzęt sprawdzić, zrecenzować i odesłać do SONY. Prawdopodobnie też nie został objęty grupą wysyłek sampli recenzenckich, więc podobnie jak DF, ma mokry tyłek i się zwyczajnie obraził :E 

To nie ofiara, tylko perfidny kolo żerujący właśnie na naiwnych, łykających jak pelikany :] nie wierzę, że oglądając wykresiki jakiejkolwiek firmy produkującej sprzęt wierzycie 100% w usłyszane info :/ ja to te ich przyrosty zawsze sobie przez 2 dzielę a i tak się zaskakuję negatywnie.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Przecież już sam jego unboxing był strasznie rakowy z wiadomo jakim nastawieniem, to nie było tak że o ma nowość i obadamy tylko w każdym możliwym miejscu przytyk np „ że no on się cieszy z nowych rzeczy jak kupuje, a tu coś nie bardzo” więc cała narracja i nastawienie na ocenę sprzętu była wiadoma i wiadomo było co to będzie za materiał. Niech sobie ludki oglądają co tam chce, szkoda klawiatury na tego typa serio ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tego ludki oczekiwali, ze pociśnie. No i pocisnął. Patologiczny film dla patologicznych odbiorcow, wszystko sie zgadza. Bylo do przewidzenia, ze spóźnony haterski film musi miec cos wiecej, no i ma - zwrot do X-coma.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ale zgodze sie z nim ze kupienie tej konsoli to wywalenie kasy w bloto:E Na porzadna implementacje PSSR od A do Z przyjdzie poczekac kilka lat gdy za rogiem bedzie juz PS6. Patche robione sa na kolanie i tak pozostanie bo nikt nie bedzie wkladal pieniedzy w optymalizacje dla kilku % uzytkownikow. Roznice w grach sa na tyle male ze trzeba sie przygladac, granie w rozsadnej rozdzielczosci na TV 4k wciaz wymaga kompromisu w postaci 30fps, a PSSR potrafi wiecej napsuc niz poprawic. Wyjatkiem sa i beda jedynie gry od Sony, ale na zwyklej PS5 tez beda wygladac dobrze i dzialac w rozsadnej rozdzielczosci. Wiecej w tym PRO marketingu i cyferek niz to warte, konsola to nie PC, tutaj trzeba konkretnego wsparcia dewelopera zeby upgrade hardware realnie cos poprawil.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)

Ludzie, czego wy oczekiwaliscie? Wszyscy pi.. o tym, ze mala roznica w grafice. Kup sobie jeden z drugim 4090 i zobaczycie wtedy roznice. Przeciez jest sporo gier, gdzie PS5 niedomaga, schodzi z rodzialka dramatycznie, robi sie mydlo, zeby utrzymac fps, a i tak potrafi chrupnac. Na PS5 pro jest zdecydowanie lepiej. Polecam zobaczyc na zywo FFVII Rebirth na Pro to wam kopary opadna. Nie ma tam zadnych kompromisow.

43 minuty temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

gry od Sony na zwyklej PS5 tez beda wygladac dobrze i dzialac w rozsadnej rozdzielczosci

Niestety w przypadku zwyklej PS5 te dwie rzeczy czesto nie ida w parze, ale skad Ty to mozesz wiedziec. Nie pisze tez, ze Pro to jakis przeskok generacyjny, ale jest widoczna poprawa. Nie mam juz bolu tylka o mydlo i fpsy. PS5 Pro to mniej kompromisow.

Odnosnie gier Sony:

https://www.ppe.pl/news/322000/final-fantasy-xvi-przegrzewa-ps5-gracze-radza-grac-w-30-60-fps.html

Producent PlayStation wysłał swoich inżynierów, jednak nawet w tej sytuacji tryb wydajności nie oferuje rozgrywki w stałych 60 klatkach na sekundę. Podczas widowiskowych pojedynków Eikonów pojawia się komunikat o przegrzewaniu się PlayStation 5.

Gralem na slimce po wszystkich patchach a i tak gra chrupala w trybie wydajnosci. W walce, zeby utrzymac plynnosc gra schodzi do 720p.

Na zwyklym PS5 Stellar blade w trybie wydsjnosci straszne mydlo i poszarpane krawedzie, FF VII mydło. Im wiecej niedomaga zwykle PS5 tym wiecej zyskuje PS5 Pro.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
21 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Niestety w przypadku zwyklej PS5 te dwie rzeczy czesto nie ida w parze, ale skad Ty to mozesz wiedziec.

Przecież on w ogóle nie jest zainteresowany, wpada żeby sobie pohejtować i tyle. 

• Upvote 1