DżonyBi 258 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 50 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Gdyby tylko dali opcje zakupu konsoli z napedem to problemu by nie bylo. No tak, jeszcze mogli wycenic ja na 2.5k, wtedy bys zobaczyl konsole w sklepie jak swinia niebo, bo zgarnalby wszystko rak handlu - skalperzy. Sony dalej byloby zle, bo za malo wyprodukowalo itd. itd. Napedow ile bylo tyle bylo. Gdyby nie skalperzy starczyloby dla wszystkich. Jakby nikt od skalperow nie kupowal to szybko by zmiekli i ceny obnizyli, a potem dwa razy sie zastanowili czy ladowac sie w ten interes. Dalej kupujcie od nich i zwalajcie wszystko na Sony. Osobiscie do kolejnej duzej premiery ex Sony srednio mi teraz naped potrzebny. Mam w co grac, a FFVII Rebirth (to z jakim rozmachem zrobili te gre to jakis obłęd) i Wukong to moje GOTY 2024. Edytowane 4 godziny temu przez DżonyBi 1
Roman_PCMR 6 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 5 godzin temu, Kadajo napisał(a): Jeśli to prawda i patrząc na to, co dostaliśmy, raczej bym się nie spodziewał kosmicznych różnic w GTA 6, chyba ze Sony już się postara o to, aby te różnice na sile pokazać. Jedno jest pewnie, Liczba sprzedanych prosiakow wzrosnie dosyc proporcjonalnie przy premierze GTA 6. Pewnie nawet znajda sie tu na labie....tzn na ithardawre co zazekali sie ze nie kupia a beda smigali w GTA 6 na prosiaku. 1 1
Vulc 339 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Godzinę temu, DżonyBi napisał(a): No tak, jeszcze mogli wycenic ja na 2.5k, wtedy bys zobaczyl konsole w sklepie jak swinia niebo, bo zgarnalby wszystko rak handlu - skalperzy. Dalej kupujcie od nich i zwalajcie wszystko na Sony. Jasne, bo premiera PS5 Pro wyglądałby tak jak premiera PS5, gdyby nie cena. 🤭 Nikt nie przepada za skalperami, ale Ty masz jakąś niezdrową obsesję, na każdym kroku o tym pisząc. Lepiej jest bronić Sony i pochwalać takie ceny, bo to przecież dla naszego dobra. Prezesi japońskiego giganta z pewnością docenią. 1 2
voltq 188 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, Kowal_ napisał(a): "Miesięczny limit przychodów w przypadku działalności bez rejestracji nie może przekroczyć 75% kwoty minimalnego wynagrodzenia za pracę. W 2024 r. nie można przekroczyć kwoty 3 181,50 zł zł netto (od 1 stycznia do 30 czerwca) i 3 225 zł (od 1 lipca do 31 grudnia)." Mogłem się pomylić w tej sprawie, wiem że allegro zgłasza każdego kto sprzedał na kwotę większą niż 2000 euro rocznie lub 30 transakcji , chyba do urzędu skarbowego Godzinę temu, Roman_PCMR napisał(a): Jedno jest pewnie, Liczba sprzedanych prosiakow wzrosnie dosyc proporcjonalnie przy premierze GTA 6. Pewnie nawet znajda sie tu na labie....tzn na ithardawre co zazekali sie ze nie kupia a beda smigali w GTA 6 na prosiaku. Ja jeszcze GTA 4 i GTA 5 nie przeszedłem Edytowane 3 godziny temu przez voltq
Kadajo 511 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Sklepy podnoszą ceny do astronomicznych kwot, żeby siebie/nas chronić przed skalperami... Dobre, dobre 1
voltq 188 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Chlopie, wiesz ile ludzi kupilo od scalperow wtedy? @voltq tez kupil za 3K od sklapera wtedy. Kazdy rzut byl wykupowany przez nich. Potem sklepy zaczely podnosic ceny, rynek w miedzy czasie sie wysycal i Janusze z Markami odpuscili, i wtedy dostepnosc wzrosla. Wystarczyloby nie brac od tych gnid i byloby normalniej. Od premiery dokladnie obserwowalem to zajawisko. Na pepperze siedze od lat. Mam tam klika tysiecy postow i wiem dokladnie co sie dzialo wtedy. Moja pierwsza konsola byl fat, ktora udalo mi sie kupic w sklepie w czerwcu 2021 roku za 2550zl z gra Ratchet & Clank Rift Apart, a potem w 2023 roki kupilem slima. Czekałem na konsole od premiery do końca marca i dopiero wtedy kupiłem za 3000 z allegro lokalnie , nie było tego w sklepie a nie miałem PS4, gdybym miał PS4 to nie kupił bym PS5 chciałem ograć exy , ostatnia konsolę jaką miałem od Sony to PlayStation 2 Teraz też jestem zainteresowany kupnem pro a trafił się napęd w cenie 650 zł to brałem bo to taniej niż ostatnio w sklepie Edytowane 2 godziny temu przez voltq
RTXnietylko4060tiUSER 80 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Godzinę temu, DżonyBi napisał(a): No tak, jeszcze mogli wycenic ja na 2.5k, wtedy bys zobaczyl konsole w sklepie jak swinia niebo, bo zgarnalby wszystko rak handlu - skalperzy. Sony dalej byloby zle, bo za malo wyprodukowalo itd. itd. Napedow ile bylo tyle bylo. Gdyby nie skalperzy starczyloby dla wszystkich. Jakby nikt od skalperow nie kupowal to szybko by zmiekli i ceny obnizyli, a potem dwa razy sie zastanowili czy ladowac sie w ten interes. Dalej kupujcie od nich i zwalajcie wszystko na Sony. Osobiscie do kolejnej duzej premiery ex Sony srednio mi teraz naped potrzebny. Mam w co grac, a FFVII Rebirth (to z jakim rozmachem zrobili te gre to jakis obłęd) i Wukong to moje GOTY 2024. No a kto jest odpowiedzialny za brak wersji z napedem? Oni doskonale wiedzieli ze napedy znikna w mgnieniu oka ze sklepow, nie trudno bylo to przewidziec. Edytowane 2 godziny temu przez RTXnietylko4060tiUSER 1
DżonyBi 258 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 19 minut temu, Kadajo napisał(a): Sklepy podnoszą ceny do astronomicznych kwot, żeby siebie/nas chronić przed skalperami... Dobre, dobre Nie chronic, a nie dac zarobic skalperom. Gdybysmy nie kupowali po chorych cenach od skalperow ceny nie bylyby tak wywindowane. @voltq nie mam zadnej obsesji, napisalem tylko, ze nikt Cie nie bedzie po plecach klepal za zakupy od skalperow, a narracja poszla w strone, ze sklaperzy sa ok, a Sony zle. 9 minut temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a): Oni doskonale wiedzieli ze napedy znikna w mgnieniu oka ze sklepow. Dokladnie, bo wiedzieli, ze bede ludzie kupowac od skalperow i cena czarno rynkowa wzrosnie. Teraz Sony, i sklepy dopasuja cene napedow do klientow. Ludzkie kupuja po 1000-1200 na czarnym rynku, ale ja Sony wystawi potem w tej cenie to jest zlem wcielonym. Ale tak jak pisalem wyzej, gdyby ludzie nie kupowali od skalperow to sytuacja wygladaby zupelnie inaczej. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi 1
lukadd 267 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Gdyby Sony przed premierą PS5 pro wrzuciło napędy do sklepów to nie byłoby braków i skalperzy by nie byli w stanie tego wykupić Skalperzy wykupują towar którego jest bardzo mało na rynku. Jak sklepy przed premierą PS5 pro miały po kilka sztuk napędów to nie dziwne, że zeszło na pniu. Gdyby była tego masa to nikt by tego nie wykupił. Tak samo jak nikt dziś nie wykupuję PS5 slimów, jest ich za dużo na sklepach i cały czas wchodzą nowe dostawy więc skalperzy nie mają czego szukać. 1 1
Kadajo 511 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, DżonyBi napisał(a): Nie chronic, a nie dac zarobic skalperom. Gdybysmy nie kupowali po chorych cenach od skalperow ceny nie bylyby tak wywindowane. Ale zdajesz sobie sprawę ze to właśnie wina użytkowników, a nie skalperow ? Sklepy i firmy (Sony w tym przypadku) tylko podłapały temat i włączyły się do gry. Teraz, lukadd napisał(a): Gdyby Sony przed premierą PS5 pro wrzuciło napędy do sklepów to nie byłoby braków i skalperzy by nie byli w stanie tego wykupić Skalperzy wykupują towar którego jest bardzo mało na rynku. Jak sklepy przed premierą PS5 pro miały po kilka sztuk napędów to nie dziwne, że zeszło na pniu. Gdyby była tego masa to nikt by tego nie wykupił. Tak samo jak nikt dziś nie wykupuję PS5 slimów, jest ich za dużo na sklepach i cały czas wchodzą nowe dostawy więc skalperzy nie mają czego szukać. Sony przede wszystkim mogło stworzyć bundle PS5 Pro z napędem, ale wszyscy wiemy czemu tego nie zrobili. 2 3
Vulc 339 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, DżonyBi napisał(a): Ale tak jak pisalem wyzej, gdyby ludzie nie kupowali od skalperow to sytuacja wygladaby zupelnie inaczej. Tak, tak, polityka cenowa wielkich korporacji, obracających absurdalnymi kwotami, jest uzależniona od stanowiących ledwie zauważalny promil Januszy z OLX czy innego Ebaja. Seems legit. Definitywnie masz jakąś obsesję na tym punkcie. 1 1
DżonyBi 258 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kadajo Oczywiscie, dlatego nie mam zamiaru klepac takiego @voltq po plecach, ktory kupil najpierw konsole, a teraz naped, ale wyszlo na to, ze ja mam obsesje na punkcie skalperow, gdzie tak naprawde mam ich w dupie, bo nigdy od nich nic nie kupilem i nigdy nie kupie. @voltq Skalperzy to jest plaga na calym swiecie, te Janusze czy Marki to płotki, pisze troche w przenosni, ale to tez juz zaczyna sie rozmnazac. Tego nie bylo wczesniej na taka skale. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi 1
Qrdello 104 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Czyli summa summarum: 1) SONY popełniło błąd, ustalając cenę na taki a nie inny pułap, wycinając z niej napęd - ogólna zgoda co do tego. 2) SONY popełniło błąd, niedoceniając potrzeb rynku pod kątem sztuk napędów - tutaj też się zgadzamy. 3) Skalperzy są jezusami naszych czasów, bo doją koncerny , sklepy za to są złe, bo też doją koncerny ale VATem 4) SONY powinno wycofać PS5 Pro z rynku, bo popełniło 1 i 2 i teraz na klęczkach do częstochowy a zapas prosiaków pod walec drogowy 5) PSSR jest ogólną porażką technologiczną, i powinno zostać wywalone z wszystkich pozycji, które obecnie z tej techniki korzystają 6) Sklep PSSTORE również powinien zniknąć, bo ceny gier są zbyt wysokie a jedynym słusznym rozwiązaniem są wszelkiej maści strony z kluczami z różnych źródeł 7) za cenę PS5 Pro i napędu i !obowiązkowo! podstawki, można dzisiaj poskładać potwora gamingowego, ale bez WIFI7, napędu b-r, pada, klawiatury i myszki, słuchawek, windowsa z legitnego źródła ... etc etc etc 8) Kupno od mietka z olx za 140% ceny rynkowej to nie skalping, bo mietek ma bidną sytuację życiową i tak zarabia na chleb To są moje wnioski z ostatnich 84 stron. A teraz już dajmy sobie spokój z kopaniem się po kostkach i wróćmy do rzeczowej rozmowy. A teraz poważniej, o tyle o ile niektóre z tych punktów są prawdziwe, to nasze starcia tutaj i tak i tak sytuacji nie zmienią. Możemy teraz jedynie zrobić tyle ile możemy: czyt. jeżeli ktoś nie ma parcia nie kupuje PRO i czeka na bundle w lepszej cenie lub odpuszcza zupełnie, nie kupujemy od skalperów napędów, nie kupujemy gier na psstore nawet w ramach BF. Pytanie, ile osób tutaj obecnych będzie chciało w taki sposób zagłosować portfelem, bo nie wiem czy zauważyliście, że takie koncerny jak SONY mają wysiurane na takie fora jak nasze Edytowane 2 godziny temu przez Qrdello 1
DżonyBi 258 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @lukadd Doskonale wszyscy wiemy jaki jest mechanizm dzialania skalperow. Ja przegladam caly swiat, przelaczam sie tez przez VPN i tych napedow jest od groma w rekach skalperow. Oczywiscie Sony moglo naj... napedow po uszy tyle, ze na bazarku w Konopkach bylyby dostepne. Jestem za. @Qrdello Dodam jeszcze jeden punkt. Ten kto kupil w sklepie PS5 Pro jest prostytutką. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi 1
Kadajo 511 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 15 minut temu, DżonyBi napisał(a): @Kadajo Oczywiscie, dlatego nie mam zamiaru klepac takiego @voltq po plecach, ktory kupil najpierw konsole, a teraz naped, ale wyszlo na to, ze ja mam obsesje na punkcie skalperow, gdzie tak naprawde mam ich w dupie, bo nigdy od nich nic nie kupilem i nigdy nie kupie. @voltq Skalperzy to jest plaga na calym swiecie, te Janusze czy Marki to płotki, pisze troche w przenosni, ale to tez juz zaczyna sie rozmnazac. Tego nie bylo wczesniej na taka skale. Wiesz ostatecznie ja tam personalnie nie chce zaglądać nikomu do portfela i oceniać indywidualne decyzje, pisałem tak ogólnie. I zgadzam się ze takie podejście to lipa no ale masz wolny rynek nic na to nie poradzisz. Bo co z tym tak naprawdę można zrobić ? Nic. Taka jest mentalność człowieka. Jesteśmy bardziej chciwi niż uczciwi, a dziś wręcz uczciwość jest nazywana głupotą czy frajerstwem. Do czego to prowadzi, sam widzisz. 1 2
Vulc 339 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, Qrdello napisał(a): To są moje wnioski z ostatnich 84 stron. A teraz już dajmy sobie spokój z kopaniem się po kostkach i wróćmy do rzeczowej rozmowy. No to jak chcemy powrotu do rzeczowej rozmowy, po co punkty od 3 do 8 na tej liście.
Qrdello 104 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, Vulc napisał(a): No to jak chcemy powrotu do rzeczowej rozmowy, po co punkty od 3 do 8 na tej liście. Bardzo bym chciał bez nich, ale ostatnie kilka stron szczególnie tak absurdalnie właśnie wygląda. Jedni uzasadniają skalperów (podając jakieś absurdalne historie typu dlaczego ja), inni przypięli podniesienie cen przez sklepy pod heroizm i tak się kręci
Vulc 339 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Część punktów to jednak delikatna nadinterpretacja, nie uważasz? 😉 Nie wiem kto tam chciał zamykać Store, likwidować Pro czy coś. Do wszystkiego trzeba mieć dystans, inaczej się w necie nie da. 1
Kadajo 511 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja myślę ze ludzie tak mocno się zachłysnęli konsumpcjonizmem ze nie są teraz w stanie sami przed sobą uznać ze cos się nie opłaca albo na coś ich nie stać, a co dopiero tutaj przed somsiadem stanc z podniesioną głową ze się PS 5 Pro nie kupiło. Świat oszalał. 1 1
Qrdello 104 Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Vulc Może i tak, ale mam lekko po kokardkę powtarzania tego samego tutaj od praktycznie pierwszej strony. Trzeba mieć też dystans do takich historii jak chociażby to nieszczęsne PSSR, gdzie widać wyraźnie, że problem w duzej mierze leży po stronie developera i odpowiedniej implementacji tego scalingu, ale sieczka leci oczywiście na sprzęt. Cytat nie są teraz w stanie sami przed sobą uznać ze cos się nie opłaca albo na coś ich nie stać Tylko jak mnie na coś nie stać, lub jest wybitnie nieopłacalne dla mnie - to nie wciskam na siłę takich argumentów reszcie świata :> tzw. wolna wola i szare komórki są wymagane. Edytowane 2 godziny temu przez Qrdello
lukadd 267 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 40 minut temu, Kadajo napisał(a): Sony przede wszystkim mogło stworzyć bundle PS5 Pro z napędem, ale wszyscy wiemy czemu tego nie zrobili. Oczywiście tak. To co się dzieje obecnie to jest celowa zagrywka Sony. 1 4
kanon7 85 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Macie i się nie kłóćcie! Spoiler żartuję! Edytowane 1 godzinę temu przez kanon7
kanon7 85 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Roman_PCMR napisał(a): Jedno jest pewnie, Liczba sprzedanych prosiakow wzrosnie dosyc proporcjonalnie przy premierze GTA 6. Pewnie nawet znajda sie tu na labie....tzn na ithardawre co zazekali sie ze nie kupia a beda smigali w GTA 6 na prosiaku. Kupię PS5 Pro, tylko jeżeli zostaną spełnione dwa wymogi równocześnie: 1. GTA VI będzie wyraźnie lepsze na Pro vs. Slim - nie szukanie pod lupą jak w Ratchet'cie. 2. Napęd będzie normalnie dostępny w sklepach w cenach poniżej 600 zł tj. 4xx zł lub 5xx zł. Inaczej biorę Slim'kę. 1 1
Qrdello 104 Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Z innej beczki, po ostatnim update zaczynam rozważać zakup PS Portal - ma ktoś, użytkuje? A może chciałby sprzedać? Pamiętam jak w czasach ps4 i później pro miałem sparowanego pada z tabletem od SONY i ogrywałem kupę gier (Bloodborne między innymi) właśnie w taki sposób. Luba na TV czy ogladała jakiś film na b-r, a ja na mniejszym ekranie z padem :> Do tej pory Portala nie rozpatrywałem nawet, bo brakowało mi jakiekolwiek możliwości grania w chmurze - a teraz od nowego update taka funkcjonalność wskoczyła. 1
Rekomendowane odpowiedzi