Skocz do zawartości

Hydepark, Retro, Luźne rozmowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.12.2024 o 15:28, Keleris napisał(a):

dla przypomnienia było 88c przy 93% prędkości wentylatora - 2909 rpm.

275mx6.thumb.jpg.a5b8f1b6ac2359af2e49a175618b1f85.jpg

@skunRace bardzo fajny zestaw, jakie temperatury przy odkręconych kurkach?

U mnie na 275 po zmianie pasty wyszło 72c chociaż nie wiem czy to nie będzie hot spot bo w drugiej rubryce o takiej samej nazwie jest 64c, zwiększyłem tylko obroty, przy 40% RPM jak pamięć mnie nie myli to było ok 76/78c.

Opublikowano (edytowane)

W tamtych czasach karty nie miały podglądu "hot spot" jedna wartość jest odczytywana przez sterownik a druga bezpośrednio przez czujnik w gpu i taka różnica 8-10 stopni między tymi wartościami była normalna, na 260 / 280 czy 8800 też tak było. Mnie to ogólnie dziwi że zmiana pasty na ihs wam poprawia wyniki skoro pod ihs jest ponad 15 letni wyschnięty glut :E 

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Na to wychodzi że stary glut jeszcze daję radę odprowadzać ciepło z rdzenia do ihs, zresztą przeglądając testy GTX 2xx z tamtego okresu to wychodzi że od nowości tam był zaschnięty glut bo w większości wychodziło ~80c pod pełnym obciążeniem.

Temp-p.webp

temp_ob.png

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

Ale zawsze mogło by być lepiej xD jakbyś tam położył kawałek gelid heat phase ultra za 18zł lub lepiej ciekły metal (ale to już droższa zabawa) i dopiero zwykłą pastę na ihs to na bank by było lepiej ;) 

Opublikowano
6 godzin temu, Keleris napisał(a):

U mnie na 275 po zmianie pasty wyszło 72c chociaż nie wiem czy to nie będzie hot spot bo w drugiej rubryce o takiej samej nazwie jest 64c, zwiększyłem tylko obroty, przy 40% RPM jak pamięć mnie nie myli to było ok 76/78c.

Chyba ją wykończyłem tym ostatnim graniem, bo ten zestaw był nie używany od x lat. Ostatni raz grałem na tym PC 3 miesiące temu, jak mnie wzięło po Waszym temacie żeby to uruchomić. Zainstalowałem tam Far Cry 1, Need for Speed Underground, Windows XP i śmigałem kilka godzin. Grałem z synchronizacją na 60 klatek, więc jak na screenie widać, karta ledwo 60 stopni. Ściągnąłem dzisiaj 3DMark06 i chciałem Ci sprawdzić jakie ma temperatury bez kagańca 3DMarku i Far Cry. Przygotowałem sobie nawet Wiedźmina 1 żeby zainstalować. Już mi coś nie pasowało po uruchomieniu PC, folder jak przesuwasz na pulpicie to tak jakby pływał, nie przesuwał się płynnie, jakby sterowniki były nie zainstalowane. GPU-Z normalnie wszystkie parametry pokazuje. Po uruchomieniu Far Cry zdążył pokazać się tylko napis tylko Kolekcja Klasyków i crash, Neede for Speed crash zaraz jak się chce uruchomić. Chciałem przeinstalować sterowniki, ale pod sam koniec instalacji wywaliło błąd i GPU-Z już teraz karty nie widzi :E Chyba ostatnie jej tchnienia były i po tylu latach nie używania sesje w Far Cry i NFS zrobiły swoje :salut: Sprawdzę jeszcze jak będę miał chwilę na "integrze" do Ryzena w postaci GT 710, bo leży w pudełku, czy tam wszystko działa. Miałem jeszcze z tamtych czasów 8800GT, ale przepatrzyłem wszystkie stare pudełka ze sprzętu w komórce i raczej nie znajdę.

21 godzin temu, Pan Ciastovy napisał(a):

A szkoda, w życiu byś nie uwierzył ile można jeszcze urwać :D:D

To na pewno, ale chyba się sprawa wyjaśniła :E

Opublikowano
21 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jakbyś chciał się bawić to łap dobry sposób na ściągnięcie żyletką (nie musisz nawet tego sklejać pózniej)

A ty wiesz w ogóle czym są sklejone te czapy w 2xx/4xx/5xx? To jest twardy klej i żyletką co najwyżej popsujesz GPU. To się robi na ciepło i podważa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W sumie ciekawy temat, muszę poszukać tanio GTX 2xx i spróbować, rozumiem że po ściągnięciu ihs nie trzeba go kleić, a robotę zrobi docisk chłodzenia?

Szkoda że padła, w grach też ustawiam ograniczenie FPS i tylko do testowania puszczam pełnym ogniem.

Edytowane przez Keleris
Opublikowano

Tak ale jeżeli na 2xx/4xxx/5xxx jest taki twardy klej jak side napisał to nie ściągaj tak jak pokazałem, ja kiedyś ze starej 8800GTX ściałem bez uszkodzenia normalnie "na zimno" więc stwierdziłem że w tym przypadku będzie to samo (jak coś to na tym filmie koleś ścina silikon a nie twardy klej)

Opublikowano
8 minut temu, Keleris napisał(a):

W sumie ciekawy temat, muszę poszukać tanio GTX 2xx i spróbować, rozumiem że po ściągnięciu ihs nie trzeba go kleić, a robotę zrobi docisk chłodzenia?

Szkoda że padła, w grach też ustawiam ograniczenie FPS i tylko do testowania puszczam pełnym ogniem.

Pogrzebie jeszcze jutro, ale raczej wszystko na to wskazuje. Pewnie jakbym go używał na co dzień to bym się zorientował wcześniej. Jakbyś mi nie napisał to nawet bym nie wiedział, bo tak jak pisałem w listopadzie zeszłego roku pograłem na nim pocieszyłem michę i jak go wyłączyłem tak stał do dzisiaj. Jak mnie najdzie to może kupie jakieś używane 8800GTX, które miałem w tym zestawie w 2007r. Tylko, jest duże prawdopodobieństwo, że też padnie po jakimś dłuższym graniu :E

Opublikowano (edytowane)

Jak to się mówi, kto nie ryzykuję nie piję szampana, tyle 100% sprawnych kart które nie działały kupiłem że jak zepsuje sprawne GTX 2xx za 50zł to się nic nie stanie, a może człowiek się czegoś nowego nauczy, ostatnio spróbowałem kupić kolejny raz Radeona x1950 ale działa tylko w trybie awaryjnym z artefaktami. Co prawda dwa kondensatory ma spuchnięte ale raczej te krzaki to nie od tego.

IMG_20250220_182441602_HDR.jpg

IMG_20250220_170930385_HDR.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano (edytowane)

Na pewno robi się na nich taki nalot, akurat to zdjęcie, które ja wysłałem z allegro wyglądało wyjątkowo niekorzystnie. Ale minęło tyle lat, że na pewno może to podobnie wyglądać, zwłaszcza jak leży gdzieś na wierzchu. W dodatku zdjęcia z allegro mogą to potęgować. U mnie śledź na 8800GT dawno temu po piekarniku wyglądał jak to zdjęcie @sideband Co dopiero jak to z allegro i rozumiem, że w tamtych kartach śledzie nie były "czysto" srebrne, tylko właśnie takie ;)

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

@skunRace Aż z ciekawości sięgnąłem ręką po moją 8800GTX i zrobiłem jej sesję zdjęciową śledzia :E

Spoiler

wwiwj9xw.jpg

pndl8l7s.jpg

olrbp85x.jpg

qbil8ueu.jpg

gvbo2pw5.jpg

9awi4eez.jpg

98lwhzj7.jpg

Z moich obserwacji wynika, że śledzie tych kart negatywnie reagują na kontakt ze skórą i tych śladów nie da się w późniejszym czasie doczyścić.

U mnie są widoczne jedynie ślady po paluchach podłączających DVI - wręcz są wżarte w śledź oraz po prawej stronie, najprawdopodobniej moje. Te ślady po lewej stronie śledzia są dla mnie mniej wytłumaczalne, ale też pewnie pochodzą od jakiegoś przecierania lub paluchów.

Te podlinkowane przez Ciebie zdjęcie śledzia faktycznie jest wręcz niepokojące :E

• Like 2
Opublikowano
W dniu 23.02.2025 o 14:14, Pentium D napisał(a):

Może i mało wydajne za to prądu dużo wciąga :hahaha:

A patrz, z i7 875K pobiera mniej więcej tyle samo prądu, a jest co najmniej 2x wydajniej.

12 godzin temu, skunRace napisał(a):

Ostatni raz grałem na tym PC 3 miesiące temu, jak mnie wzięło po Waszym temacie żeby to uruchomić. Zainstalowałem tam Far Cry 1, Need for Speed Underground, Windows XP i śmigałem kilka godzin. Grałem z synchronizacją na 60 klatek, więc jak na screenie widać, karta ledwo 60 stopni.

Z tego, co kiedyś pisałeś, tego GTX-a wcześniej reanimowałeś w piekarniku, więc jak się udało przywrócić to GPU do życia, to nie miało prawa działać długo.

12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Tak ale jeżeli na 2xx/4xxx/5xxx jest taki twardy klej jak side napisał to nie ściągaj tak jak pokazałem, ja kiedyś ze starej 8800GTX ściałem bez uszkodzenia normalnie "na zimno" więc stwierdziłem że w tym przypadku będzie to samo (jak coś to na tym filmie koleś ścina silikon a nie twardy klej)

Jak twardy klej, to nawet cienki drut molibdenowy nie da rady.

12 godzin temu, skunRace napisał(a):

Pogrzebie jeszcze jutro, ale raczej wszystko na to wskazuje. Pewnie jakbym go używał na co dzień to bym się zorientował wcześniej. Jakbyś mi nie napisał to nawet bym nie wiedział, bo tak jak pisałem w listopadzie zeszłego roku pograłem na nim pocieszyłem michę i jak go wyłączyłem tak stał do dzisiaj. Jak mnie najdzie to może kupie jakieś używane 8800GTX, które miałem w tym zestawie w 2007r. Tylko, jest duże prawdopodobieństwo, że też padnie po jakimś dłuższym graniu :E

Powiem, że tu rdzeń powiedział papa, tak jak mój HD 7950, który miał być w moim projekcie, a tak to zamiast niego wylądował HD 6970, który owszem, jest ciut mniej wydajny, ale po przeprowadzonym przeze mnie researchu widziałem, że mogą być mniej styrane, jako, że ostatnie sterowniki są z roku 2015/2016, a karta miała premierę w grudniu 2010 roku, a seria HD 7000 była wspierana aż do 2022 roku, czyli ponad 10 lat i większa szansa, że egzemplarze z tej serii będą zmęczone życiem. Dlatego moje HD 6970 ma szanse dłużej pożyć, tym bardziej, że już zrobiłem SPA zarówno na pierwszym, jak i na drugim egzemplarzu, którego niedawno pisałem o nabyciu drugiego egzemplarza HD 6970 jako rezerwowa na wszelki wypadek. Jedyne co podpowiem to jest to, że jak się weźmie referenta na turbinie niezależnie czy to Radeon czy GeForce, to sugeruję niemal od razu zmienić pastę na rdzeniu GPU i ew. termopady na Vramie, VRM itd., gdyż na kiepskiej paście wysokie temperatury GPU jak w banku i wentylacja w obudowie nie ma tu dużego znaczenia. Z wysokimi temperaturami na swoich dwóch HD 6970 zmierzyłem się i dobra pasta dała zbicie o co najmniej 10 st. C, a stosowałem NT-H2. Nie wiem czy PTM 7950 jeszcze więcej zbije z temperatury. Musiałbym zakupić PTM-a i to sprawdzić.

Opublikowano
11 godzin temu, skunRace napisał(a):

Na pewno robi się na nich taki nalot, akurat to zdjęcie, które ja wysłałem z allegro wyglądało wyjątkowo niekorzystnie. Ale minęło tyle lat, że na pewno może to podobnie wyglądać, zwłaszcza jak leży gdzieś na wierzchu. W dodatku zdjęcia z allegro mogą to potęgować. U mnie śledź na 8800GT dawno temu po piekarniku wyglądał jak to zdjęcie @sideband Co dopiero jak to z allegro i rozumiem, że w tamtych kartach śledzie nie były "czysto" srebrne, tylko właśnie takie ;)

Nie tylko 88GTX są takie śledzie w wielu kartach znajdziesz śledzie anodyzowane pod ten kolor ;)

Pierwszy z brzegu przykład

nvidia-geforce-rtx-2080-founders-edition

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.02.2025 o 14:03, Keleris napisał(a):

20 godzin temu, Keleris napisał(a):

7 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Z tego, co kiedyś pisałeś, tego GTX-a wcześniej reanimowałeś w piekarniku, więc jak się udało przywrócić to GPU do życia, to nie miało prawa działać długo.

Jak twardy klej, to nawet cienki drut molibdenowy nie da rady.

Powiem, że tu rdzeń powiedział papa, tak jak mój HD 7950, który miał być w moim projekcie, a tak to zamiast niego wylądował HD 6970, który owszem, jest ciut mniej wydajny, ale po przeprowadzonym przeze mnie researchu widziałem, że mogą być mniej styrane, jako, że ostatnie sterowniki są z roku 2015/2016, a karta miała premierę w grudniu 2010 roku, a seria HD 7000 była wspierana aż do 2022 roku, czyli ponad 10 lat i większa szansa, że egzemplarze z tej serii będą zmęczone życiem. Dlatego moje HD 6970 ma szanse dłużej pożyć, tym bardziej, że już zrobiłem SPA zarówno na pierwszym, jak i na drugim egzemplarzu, którego niedawno pisałem o nabyciu drugiego egzemplarza HD 6970 jako rezerwowa na wszelki wypadek. Jedyne co podpowiem to jest to, że jak się weźmie referenta na turbinie niezależnie czy to Radeon czy GeForce, to sugeruję niemal od razu zmienić pastę na rdzeniu GPU i ew. termopady na Vramie, VRM itd., gdyż na kiepskiej paście wysokie temperatury GPU jak w banku i wentylacja w obudowie nie ma tu dużego znaczenia. Z wysokimi temperaturami na swoich dwóch HD 6970 zmierzyłem się i dobra pasta dała zbicie o co najmniej 10 st. C, a stosowałem NT-H2. Nie wiem czy PTM 7950 jeszcze więcej zbije z temperatury. Musiałbym zakupić PTM-a i to sprawdzić.

Tak było, ale śmigała całe wakacje codziennie, ostatni raz w listopadzie od tamtego czasu komputer nie był włączany. Wywaliłem sterowniki teraz, zainstalowałem od nowa i wszystko śmiga :E

@Keleris w Far Cry jak wyłączę synchronizacje pionową to i tak mam 60 klatek :hmm: Więc karta się nie poci, ale w 3DMark06 coś nie tak, bo po całym teście tylko 64 stopnie i 1481rpm na turbinie, nie możliwe. Późniejszym wieczorem zainstaluje tam Wiedźmina.

flbN5AF.jpeg

YdsLzIg.png

@sideband takie śledzie jak na tym referencie 2080 to chyba jeszcze coś innego niż na tych starszych GTXach, wygląda ładnie jakby było pomalowane ;)

50c9dbe54e9ca93f66dc019c1755

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1