Pentium D 1 164 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca Kilka dni temu jak piekłem kartę było zamieszanie z ilością shaderów a teraz jak wystawiam drugą sprawną zgłupiałem bo na naklejce dopisek EVO i według TPU powinno być 896 jednostek a jest 1024 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asus-rog-strix-rx-560-evo-gaming-oc.b4982 Wersja bez dopisku evo ma 1024 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/asus-rog-strix-rx-560-gaming-oc.b4521 W CPUz mam 1024 jednostki i 16 ROP i 64 TMU, zegar 1275 MHz czyli tak jakby nie EVO bez OC bo OC powinno być do 1336 MHz. Ktoś popierniczył naklejki na produkcji
Pentium D 1 164 Opublikowano 3 Czerwca Opublikowano 3 Czerwca Dotarły sockety, ale czy będę to robił Może w ramach eksperymentu. Wydajność piasku i iwony obecnie to żart. Ostatni sensowny proc zdatny do używania na co dzień do neta to pokręcone haswelle i późniejsze geny.
ryba 1 246 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Nie sa to One czy Ultra-X, ale komus moze sie spodoba takie DDR1 (powinno byc BH-6 albo TCC5) https://allegrolokalnie.pl/oferta/pamiec-ram-2-x-geil-512mb-ddr1-pc3200
Send1N 4 178 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca W dniu 3.06.2025 o 17:27, Pentium D napisał(a): Ostatni sensowny proc zdatny do używania na co dzień do neta to pokręcone haswelle i późniejsze geny. Przecież do takich zastosowań to nadal można używać sporo słabszych cpu niż z tej generacji, kwestia systemu który nie jest postawiony na hdd jeśli chodzi o stacjonarki to tydzień temu sprawdzałem i na sporo słabszym phenomie przeglądarka,youtube itp chodzą normalnie.
Keleris 475 Opublikowano 6 Czerwca Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Q6600 po przetaktowaniu + 8gb ram + Win7 + ssd i w mojej opinii wystarczy nawet więcej niż internet. Do mnie przyszedł zestaw tuningowca oraz zasilacz z mocną linią 5v, teoretycznie sprawny, wizualnie bardzo podobny do Thermaltake xaser 480 którego mam martwego, zajrzę pod spódnice to będę miał pewność. Edytowane 6 Czerwca przez Keleris 5
Harddrinkingman 78 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Sam korzystam z podobnego zestawu (sygnatura).
Totek 784 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Takie szybkie pytanko mam. Idzie do mnie platforma x79, kupiłem za 4 dyszki 3930k na próbę. Teraz rozkmina, jest jakiś Xeon V2 który warto kupić, czy lepiej kręcić tego 3930k do oporu. Platforma pod gry, multi GPU, więc lepsze bedą większe MHz.
Totek 784 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca Teraz patrzę że jest E5-1680v2 i podobno ma odblokowany mnożnik. 1
Pentium D 1 164 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca 19 godzin temu, Keleris napisał(a): Q6600 po przetaktowaniu + 8gb ram + Win7 + ssd i w mojej opinii wystarczy nawet więcej niż internet. 6 godzin temu, Harddrinkingman napisał(a): Sam korzystam z podobnego zestawu (sygnatura). Zależy jaka rozdzielczość i jakie treści i czy z blokadą reklam czy nie. Ja bym już 775 nie ruszał na 1080p które mam. Miałem xeona w 2016 przez kilka miesięcy. Dzisiaj siedziałem na G4560 i nawet głupie przygotowanie instalatora do instalacji sterowników GPU trwa zauważalnie dłużej niż na i5-6500.
Keleris 475 Opublikowano 7 Czerwca Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) @Pentium D Zgadzam się że będzie mniej responsywny od 6gen ale wciąż bez krzywdy przynajmniej w mojej opinii można spokojnie użytkować taki sprzęt do internetu, youtuba czy starych gier. Nadrobiłem zaległości z dzieciństwa i stuningowałem swoją pierwszą kartę, jeden radiator przykleiłem na odwrót, na teraz zostawiam ale jak będzie kuło w oczy to przykleję nowy, radiator chipsetu przymierzony ale w sumie nie wiem czy ruszać. Big Typhoon przymierzony i teoretycznie udało się zamontować ale jest kolizja z kondensatorami oraz duża szansa że z zasilaczem bo wystaje ponad płytę i w sumie nie wiem czy będę montował, raczej stykające się kondensatory z ciepłowodami nie powinny mieć wpływu na sprawność/żywotność płyty? Do zasilacza High Power się nie myliłem i w środku wyglądają identycznie, co mnie mocno zdziwiło że zasilacz jest bardzo czysty w środku, kompletnie nic nie musiałem sprzątać. High Power: Thermaltake xaser: Szybki test 3dmark 2001 - w 2003r taki sprzęt musiał robić wrażenie. Płyta mocno zawyża napięcie cpu - ustawione 1.675v ale w cpuz sporo więcej pokazuje. Edytowane 7 Czerwca przez Keleris 2 1
RemiKo 143 Opublikowano 7 Czerwca Autor Opublikowano 7 Czerwca Na przełomie kwietnia oraz maja na HWBot'cie odbyły się zawody w męczeniu platformy X58 LGA1366: "Hyperless Havoc", w których tak BTW zwyciężył mój drużynowy kolega Emil.SU Oto jak to wyglądało u mnie i z mojej strony: To już jest bajzel "po wszystkim" - takie ostatnie zdjęcie podsumowujące tę męczarnię Ta klawiatura nie jest brudna, jest tylko "wybiórczo zżółknięta" i była mi potrzebna, bo jest na PS/2, a musiałem wyłączyć porty USB na płycie, aby podkręcić pamięć ram - klasyka Pamięta czasy Athlon'a XP Zestaw "zbyt nowych" modułów + HyperX'y, które ogólnie były raczej średnie, chociaż wyglądają poważnie Użyłem dwóch platform z kolekcji: Fajnie było w końcu móc rozpakować Noctuę NH-D14 i zmontować ją zgodnie z przeznaczeniem oraz czasowością Chyba to już nikogo nie zdziwi, ale ja naprawdę lubię Mugeny Rampage III Gene był jednak nieco bardziej zmęczony życiem i potrzebował pomocy z mojej strony, aby zapiąć trzeci kanał pamięci: Musiałem ręcznie szpilką dorobić brakujący pin w slocie C1 odpowiadający za zasilanie SPD Działa, zostawiam, demontować nie zamierzam ... Kilka standardowych testów ode mnie: Nie jest to max OC, bo zawody miały ograniczenie do 4505MHz na procesorze/cache i jakoś tak nie cisnąłem procka dalej ... Moje submity na zawody: Do SuperPi 32M wyleciał mi trzeci kanał, ale wydajność była zadowalająca Spi32M oraz PYPrime przy DDR3-2144 CL7 na modułach Corsair'a XMS3 DDR3-1333 CL7 opartych o kostki Elpida BBSE Na takich modułach, to nawet fajny ten triple channel I na koniec valid z najwyższego taktowania pamięci ram, gdzie nie pokusiłem się o żadne modyfikacje BIOSu: DDR3-2772 https://valid.x86.fr/juf80b Platforma bez problemu bootowała nawet na DDR3-2800, co widać na powyższym zdjęciu. Gorzej było z wejściem do Windowsa Koniec końców zająłem 21 miejsce na 32, czyli nie jest aż tak źle, biorąc pod uwagę, że w sumie to całkowicie pierwszy raz miałem styczność z platformą LGA1366 i dopiero jak ją odpaliłem, to zrozumiałem ile rzeczy wcześniej nie wiedziałem ... W międzyczasie testowane były również inne platformy oraz powiększyła się moja kolekcja sprzętu o kolejnego BOX'a: Dla tej płyty kupiłem jeszcze przy okazji procka Devil's Canyon i7-4790K, aby tak ładnie pasowało z Z97. Szybki test: I nieco poważniejszy test: Wyniczki: Procek obecnie czeka na odrobinę czasu oraz delida, bo glut pod czapką jednak daje się we znaki przy obciążeniu AVX'em. Ciekły metal już kupiony, widoczny na ostatnim zdjęciu na samym dole dzisiejszego wpisu ... Z innych rzeczy, to testowałem ostatnio jeszcze te "dziwniejsze rdzenie" i tak wleciał na testy procek 3 rdzeniowy oraz 5 rdzeniowy: Jest to Athlon II X3 450 z odblokowaną pamięcią Cache L3 6MB i wyłączonym czwartym (sprawnym) rdzeniem: Piąte miejsce na świecie? Czemu nie! https://hwbot.org/benchmarks/7-zip/submissions/5849578 Było przez chwilę #4, ale dzisiaj TAGG wrzucił swój wynik na 6.5GHz A to jest Phenom II X4 960T z odblokowanym piątym rdzeniem: Ósme miejsce na świecie? Ależ oczywiście! https://hwbot.org/benchmarks/7-zip/submissions/5850598 Fajne to były wtedy czasy z tym odblokowywaniem procesorów Jedne z fajniejszych, które lubię wspominać ... A w następnym tygodniu czeka mnie odpalenie kolejnej platformy, tym razem X79 na LGA2011, na której odbędą się zawody w męczeniu procka i7-4930K: Zobaczymy jak mi pójdzie i co potrafi ta sztuka procka, bo dopiero co go nabyłem i nie znam jeszcze jego możliwości ... Aha, wbiłem w ostatnich dniach #3 miejsce w rankingu Entuzjastów na sezon 2025: I otrzymałem za to kolejne osiągnięcie: Fajnie też to wygląda od samego początku kariery (od 2008 roku): I to by było na tyle ode mnie z ostatniego czasu 11 1
Send1N 4 178 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, RemiKo napisał(a): musiałem wyłączyć porty USB na płycie, aby podkręcić pamięć ram - klasyka Serio na jakiejś platformie takie akcje były? jaki jest tego powód Edytowane 8 Czerwca przez Send1N
bourne2008 1 206 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Wtedy chyba wszystko szło po jednej magistrali przez mostek i jak podnosiłeś FSB to podkręcałeś też USB.
Pentium D 1 164 Opublikowano 8 Czerwca Opublikowano 8 Czerwca Taka fajna płyta a takich uszkodzeń doznała... Śpij słodko aniołku https://allegrolokalnie.pl/oferta/plyta-glowna-gigabyte-ga990xgaming-sli
Keleris 475 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Pomęczyłem Radeona 9600 Pro w bieda wersji od Gigabyte z bardzo słabymi pamięciami znacząco odbiegającym od specyfikacji karty - według specyfikacji 9600 Pro - 400mhz rdzeń / 600mhz pamięci - w moim egzemplarzu - 398mhz rdzeń / 406mhz pamięci Na pasywne chłodzenie założyłem wentylator od boksowego chłodzenia cpu i udało się wykręcić kartę do 500mhz/500mhz. Edytowane 9 Czerwca przez Keleris 3 1
Keleris 475 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Moc aż kipi, nie pamiętam dokładnie kiedy wymieniałem mx400 bądź mx440 ale wtedy zrobiłem największy błąd zwany FX 5200. W tamtym okresie nie znałem się kompletnie więc dałem mojego pc do chłopaków zajmującymi się komputerami u których kupiłem skrzynkę i do aktualizacji mojego PC opartym na płycie Ecs K7S5A dołożyli kość ram, mx400/mx440 -> FX5200, Duron 1000 -> Athlon 1700+. Wtedy byłem zadowolony ale jak widać mogło być znacznie lepiej nawet w takiej bieda wersji Radeona 9600 pro. Edytowane 9 Czerwca przez Keleris
Yedi 277 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) NIe martw sie - masa osób się wydymała wtedy kupując Nvidię .. Miałem wtedy Gainwarda Geforce 4 TI 4800se i kupiłem FX5900 .. O jeżu chr.. co to była za padaka Edytowane 9 Czerwca przez Yedi 2
Keleris 475 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca W tamtym okresie, a nawet sporo później byłem ciemna masa - wincyj megabajtów, wincyj herców = lepiej, w 2016/2017 ten sam błąd, wziąłem 1050ti 4gb zamiast 1060 3gb. 1
sideband 1 775 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 31 minut temu, Keleris napisał(a): Moc aż kipi, nie pamiętam dokładnie kiedy wymieniałem mx400 bądź mx440 ale wtedy zrobiłem największy błąd zwany FX 5200. W tamtym okresie nie znałem się kompletne więc dałem mojego pc do chłopaków zajmującymi się komputerami u których kupiłem skrzynkę i do aktualizacji mojego PC opartym na płycie Ecs K7S5A dołożyli kość ram, mx400/mx440 -> FX5200, Duron 1000 -> Athlon 1700+. Wtedy byłem zadowolony ale jak widać mogło być znaczniej lepiej nawet w takiej bieda wersji Radeona 9600 pro. Kupno MX440 po MX400 nie jest wcale mniejszym błędem zmieniłeś z GF2MX na GF2MX pod inną nazwą z wyższymi taktami
Keleris 475 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Może źle napisałem, miałem wtedy mx400 bądź mx440 dokładnie już nie pamiętam, po przesiadce z P II 266mhz na durona 1000 to był kosmos. 1
Pentium D 1 164 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, Keleris napisał(a): Moc aż kipi, nie pamiętam dokładnie kiedy wymieniałem mx400 bądź mx440 ale wtedy zrobiłem największy błąd zwany FX 5200. Też miałem FX 5200 i to chyba takiego. https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-msi-nvidia-geforce-fx5200-vtd128-128mb-128bit-agp-17485131638?utm_medium=product-carousel&utm_campaign=product-listing&utm_content=%2Flisting%3Fstring%3Dkarta%20graficzna%20geforce%20fx5200 W 2006 albo wiosna 2007 inni juz kupowali serię 7000 i gadali o 8000 a głupek przez całą Warszawę jechał do kumpla po szkole po takiego złomka, ale lepsze to było niż integra na p4vm800 z Baleronem D 335. Super kompik z marketu Geant za chyba 2500 złotych w końcówce 2005 roku W sumie mógłbym odworzyć swojego pierwszego kompa https://allegro.pl/oferta/478-asrock-p4vm800-1-03-100-ok-7wb-12795273888 Albo zrobić wersję ulepszoną na pcie https://allegro.pl/oferta/478-pci-e-asrock-p4vm890-1-01-100-ok-il-12867190385 Płytka 150, Baleron D 335 18 zł https://allegro.pl/oferta/intel-celeron-d-335-2-8-256-533-sl7dm-8681475042 Chłodzenie też by się przydało, kolejne 20 zł. Ram 5 zł. Kurde chciałbym poczuć tę prędkość powolność , ale to kasa wyrzucona w błoto by była. Edytowane 9 Czerwca przez Pentium D
Pentium D 1 164 Opublikowano 10 Czerwca Opublikowano 10 Czerwca Kupiłem r9 390 i nie wiem czy to był dobry wybór. Przed zakupem sprawdzałem czy są nowe sterowniki do tego tak jak do rx 560 i albo coś źle wpisałem albo źle mi pokazało bo jak teraz zobaczyłem to najnowsze są sprzed 3 lat Człon w anus AMD za porzucenie wsparcia dla tej serii po ledwo 7 latach od wydania.
Rekomendowane odpowiedzi