Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No w sumie, te 72,6 stopnia w SandyBridge, to Tcase (temperatura IHS) więc odrobinkę zamieszałem:

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/52207/intel-core-i52400-processor-6m-cache-up-to-3-40-ghz/specifications.html

Natomiast te dzisiejsze ~100 stopni w Raptor/Arrow, to temperatura rdzenia ("DIE"):

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236799/intel-core-i5-processor-14600k-24m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

... a właściwie najgorętszego punktu rdzenia.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Duża szmoc w stosunku do powierzchni kawałka rdzenia jest problemem (a wręcz powierzchni pod którą są aktywne tranzystory, bo jak się okazuje i5 12400F @ 65W jest bardziej gorący, niż i7 14700 @ 65W - taki FUN fact).

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kyle napisał(a):

Duża szmoc w stosunku do powierzchni kawałka rdzenia jest problemem (a wręcz powierzchni pod którą są aktywne tranzystory, bo jak się okazuje i5 12400F @ 65W jest bardziej gorący, niż i7 14700 @ 65W - taki FUN fact).

Tyle że 14700 ma PL2 - 219 W więc jak może być chłodniejszy? Chyba że machniemy 125 W.

Edytowane przez JacekRTX
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, JacekRTX napisał(a):

Tyle że 14700 ma PL2 - 219 W więc jak może być chłodniejszy? Chyba że machniemy 125 W.

Ile sobie ustawisz, tyle jest ;) Ja robiłem testy na PL2=110W i teraz testuję na PL2=65W (byłem ciekaw ile stracę wydajności) - na wydajność praktycznie wpłynęło to nijak, a temperatury z niskich, spadły jeszcze niżej (te max chwilowe) x-P (wszelkie inne parametry, czyli PL1=65W itd. na standardowe ze specyfikacji/AUTO)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karro napisał(a):

14700 to potrzebuje ze 150 wat a nie 65

Bez sensu kupwac taki procesor i tak go ciąć,nawet w mobile byłoby to bez sensu

W specyfikacji jest PL1=65W i PL2=219W, TAU=28s (a to TAU to w ogóle jest tak liczone, że przy 219W może nie być poboru przez te 28s, tylko krócej ... @tomcug coś pisał, jak to jest specyficznie kalkulowane). Co do "cięcia" to niespecjalnie widzę sens, by ustawiać mu te 219W mocy chwilowej - co mi to praktycznie da, poza chwilowym podgrzaniem do wyższej temperatury?

15 minut temu, JacekRTX napisał(a):

I masz normalnie 5.3 GHz na P core z limitem 110 a nawet 65 W? 

5,4Ghz na Pcore wskakuje przy limicie 65W. (nie na wszystkich rdzeniach na raz oczywiście w Cinebench, aczkolwiek nie testowałem co się dzieje w WinRAR)

ps. polecam poczytać co się dzieje z efektywnością (wydajnością na Wat), kiedy obniżamy limit mocy:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-14900k-raptor-lake-tested-at-power-limits-down-to-35-w/2.html

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Jak już ma się procesor na którym dopuszcza się w użytkowaniu 150W, to co za różnica ustawić limit na  250W i cieszyć się wydajnością (dać mu dodatkowo OC). Jak ma się dobre chłodzenie to  czego się bać? Wyższych rachunków (o ile? :) ), tego że procesor padnie? (od chwilowej temperatury nawet 115 stopni? - gdyby padały procesory od takiej temperatury - to już Intel zakazałby/nakazałby producentom mobo wyrzucenie z biosu możliwości ustawiania takiej wartości) To wszystko - to oczywiście - moim zdaniem. Mieć procesor z K i robić undervolting albo obniżać zakresy mocy......kompletnie nie rozumiem... i to są hobbyści...? ;);) 

Edytowane przez sert
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sert napisał(a):

Mieć procesor z K i robić undervolting albo obniżać zakresy mocy......kompletnie nie rozumiem... i to są hobbyści...? ;);) 

Niektórzy potrzebują niezawodnego i niesłyszalnego (wymagane chłodzenie) CPU (a nie koniecznie chcą iść w wodę). Czy procesor ma "K" w nazwie, czy nie, to nie ma specjalnego znaczenia. Ja wiedziałem czego chcę i z tego powodu niespecjalnie chciałem procesor z "K".

6 minut temu, Karro napisał(a):

Wystarczy ze 1 parametr pilnuje.Co prostsze to lepsze

Taki x 1950 pro nawet nie a diody termicznej

1 zabezpieczenie zawiedzie prędzej, niż kilka. Zabezpieczenie samą temperaturą może zawieść, jeśli monitoring nie jest dostatecznie dokładny (RTX 5xxx i brak monitoringu hot-spot, albo strzał wysokim napięciem potrafi spalić przy nie przesadnie wysokiej temp - nie tak było z RaptorLake zanim poprawili BIOS? Tam był jakiś problem z windowaniem napięcia w IDLE przecież.)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Niektórzy potrzebują niezawodnego i niesłyszalnego (wymagane chłodzenie) CPU (a nie koniecznie chcą iść w wodę). Czy procesor ma "K" w nazwie, czy nie, to nie ma specjalnego znaczenia. Ja wiedziałem czego chcę i z tego powodu niespecjalnie chciałem procesor z "K".

Jestem w stanie przyjąć na powyższą okoliczność taki argument, ale wtedy kupuje się procki bez K, do wyboru do koloru od 14100 do 14900 - tańsze niż z K.

Edytowane przez sert
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tak też zrobiłem, aczkolwiek czasem są takie anomalie rynkowe, że procesor "K" jest tańszy, od wersji "nonK".

Teraz widzę w pewnym sklepie drożej i9 14900 od i9 14900K ... różnica 500zł. Ciekawy przypadek też jest z i5 14500 vs i5 14600K - tańszy jest i5 14600K.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
3 minuty temu, JacekRTX napisał(a):

I7 12700k też jest droższy o 200 pln od 14600k, mimo że jest słabszy.

Ale 12700K się nie degraduje, więc musi być droższy ;) :) 

16 minut temu, Kyle napisał(a):

Teraz widzę w pewnym sklepie drożej i9 14900 od i9 14900K ... różnica 500zł. Ciekawy przypadek też jest z i5 14500 vs i5 14600K - tańszy jest i5 14600K.

Bywają anomalie...

Opublikowano
46 minut temu, Kyle napisał(a):

W specyfikacji jest PL1=65W i PL2=219W, TAU=28s (a to TAU to w ogóle jest tak liczone, że przy 219W może nie być poboru przez te 28s, tylko krócej ...

To są aktualne limity zalecane przez Intel a nie jakieś 65 W.

56625i81D351142083255B

Opublikowano
13 minut temu, SebastianFM napisał(a):

To są aktualne limity zalecane przez Intel a nie jakieś 65 W.

56625i81D351142083255B

W którym miejscu w tej tabeli są procesory nonK, do których nawiązujesz w kwestii tych 65W?

Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM Czy zdajesz sobie sprawę z tego, ze i9 14900 @65W potrafi być znacznie szybszy od i5 14400 @65W? ... no, to taki sens, jak ktoś chce większą wydajność, przy niskim grzaniu.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Tak też zrobiłem, aczkolwiek czasem są takie anomalie rynkowe, że procesor "K" jest tańszy, od wersji "nonK".

To odpady tak ?

1 godzinę temu, JacekRTX napisał(a):

I7 12700k też jest droższy o 200 pln od 14600k, mimo że jest słabszy.

No i zrozum upartych.

Co ma np. ustawienie z palca na 181W niskie i wysokie, skoro jest UV ? 

Opublikowano
12 godzin temu, Kyle napisał(a):

1) Jak "naprawioną"? Upalone tranzystory w rdzeń wgniatałeś? ;) 

2) Przyczyna uszkodzeń znana?

3) Jak to "upadek"? To CPU może paść od upadku? (choć jak się zastanowić, to chyba nigdy w życiu mi żaden CPU nie "upadł" - jakoś tak zawsze jak z jajkiem się z tym obchodziłem, także może i jest w stanie paść od upadku, tylko nie miałem okazji tego sprawdzić).

12100 po jakimś upadku, kilka kondensatorów spękanych, kilka brakujących i dziwny ślad po szlifie. 

Proce umarły albo przez wadę w produkcji albo musiały dostać strzał od napięcia albo przegrzane bo brak fizycznych uszkodzeń (poza tymjednym i5) a procki głównie dość nowe. W sockecie zimne i dioda na cpu stała.

Może, ale bardziej jak ze stołu zleci lub wykszej wysokości na twarde podłoże.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Odnoszę wrażenie, że mam znacznie mniejszą różnicę w temperaturze między rdzeniami w tym i7 14700, wzgl. i5 12400F, bo jakieś 4 stopnie (z tych rdzeni co monitorowałem) - w tle Cinebench R23 multicore:

6c1048af7cde7.png

Tutaj włączyłem dodatkowo więcej monitorowanych rdzeni:

84d747a3d6882.png

podczas gdy na i5 12400F było to chyba z 10 stopni (może nawet ponad, bo kiedyś się dziwiłem, że różnice spore).

Edytowane przez Kyle