Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak u siebie sprawdzałem wydajność 14600k  na stock vs P-core ON + HT + E-core OFF vs P-core ON + HT + E-core ON, to właściwie różnice w granicach błędu pomiarowego, za to pobór mocy najmniejszy bez E-core, czyli zostawiłem 6/12 z lekkim OC + RING 5ghz.

Opublikowano

Na limicie gpu to ty sobie możesz sprawdzać…

5 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

@Phoenix., spoko, to przynajmniej wiem, że twoja odpowiedź odnosiła się do tego co pokazane w filmie a nie durnej miniaturki z tekstem, że niby wyłączenie rdzeni E zwiększa FPS o 50%. A jeżeli chodzi o test, to połowa gier sprawdzana na limicie GPU. :)

Walec się złapał jak dzik na szyszki i materiał wrzucił a później poszedł po rozum do głowy i nagle zmiana narracji ;) klasyk 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Na co się złapałem? Luzuj  tam trochę, bo się czepiasz za każdym razem.

Wrzuciłem filmik bo fajne testy a piszesz coś o jakiejś miniaturce, która jest bez znaczenia.

@SebastianFM i to nie jest pseudo test, tylko dobrze ogarnięty set-up 5.8/4.6/5 z 2x24gb 8000MT ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, leven napisał(a):

Jak u siebie sprawdzałem wydajność 14600k  na stock vs P-core ON + HT + E-core OFF vs P-core ON + HT + E-core ON, to właściwie różnice w granicach błędu pomiarowego, za to pobór mocy najmniejszy bez E-core, czyli zostawiłem 6/12 z lekkim OC + RING 5ghz.

ty zawsze sprawdzałeś inaczej

Ile jest to juz zalezy od gry

22w.png

222.jpg

qd.jpg

BF1 ,gra 6 rdzeniowa 295 vs 337 dla ecore

crysis 3 mapa 12 rdzeniowa 193 vs 218 fps dla ecore

crysis 3 mapa 4 rdzeniowa 158 vs 177 fps dla ecore

Ile co jak zalezy od gry.

Ogólnie Gracemont ma przewage nad HT

A jeśli ktoś myśli ze Thread Director załatwia sprawę to tu wynik arrow lake H z zarzadzania 3 rodzajami rdzeni,które jedne odstaja bardzo mocno(crestmont)

Dlatego moduł LPE panther lake to bedzie najwiekszy boost w cpu 16 gen

1.png

LPE ON

2.jpg

LPE OFF

Edytowane przez janek25
Opublikowano
2 godziny temu, SebastianFM napisał(a):

@wallec, nie ma znaczenia jaki ma sprzęt. Nie testuje się wydajności CPU jadąc na limicie GPU. Sprawdź w ilu grach on miał pełne użycie GPU.

Na początku filmu padło pytanie, na które materiał miał odpowiedzieć: "czy powinienem wyłączyć HT lub E-cores do gier?". I według Ciebie komu ten materiał miałby potencjalnie pomóc? Teoretykom? Czy graczom, którzy jadą na limicie GPU, a nie CPU? Ja wiem, że sporo jest benchmarkowców, co to trzymają swoje drogie konfigi tylko po to, aby testować i odpalić co najwyżej Hirołsy 3. Ale poza tą wąską grupą odbiorców nikomu nie przyda się test w 720p na najniższych ustawieniach, bo nie jest to realny scenariusz użytkowania.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, wallec napisał(a):

Wrzuciłem filmik bo fajne testy

:hihot: fajne dla ciebie, czy rzetelne?? wybierz jedno ;) 

16 godzin temu, SebastianFM napisał(a):

A jeżeli chodzi o test, to połowa gier sprawdzana na limicie GPU

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marjanoos napisał(a):

Na początku filmu padło pytanie, na które materiał miał odpowiedzieć: "czy powinienem wyłączyć HT lub E-cores do gier?". I według Ciebie komu ten materiał miałby potencjalnie pomóc? Teoretykom? Czy graczom, którzy jadą na limicie GPU, a nie CPU? Ja wiem, że sporo jest benchmarkowców, co to trzymają swoje drogie konfigi tylko po to, aby testować i odpalić co najwyżej Hirołsy 3. Ale poza tą wąską grupą odbiorców nikomu nie przyda się test w 720p na najniższych ustawieniach, bo nie jest to realny scenariusz użytkowania.

Graczom którzy patrzą na 1% low, czyli płynność rozgrywki.

Chłop testował w 1080p (nie 720p) low z rtx 4090 z wymaksowana platformą lga1700, więc ten test pozwoli zrozumieć co i jak wszystkim oprócz posiadaczom 5090.

Nie moja wina, że wymaksowany Intel jest takim kozakiem że w niektórych grach w takich warunkach maskuje 4090 w 1080p low -> to tylko dobrze świadczy o tym sprzęcie i płynności jaka oferuje.

Ps. Wystarczy popatrzeć na komentarze pod filmem na youtube, ile osób chce więcej takich testów.
Im się przyda ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Dekada mija a ty dalej zakret jesteś jak byłeś....

Testu nawet nie ustawiłeś tak samo 

Co do CP2077 po wyłączenie HT na 10850K daje 18% fps

Na 13 gen w the last od us ,4P core +HT vs 8 Gracemont daje 20% fps dla tych drugich

Edytowane przez janek25